Olanda urmează să achiziționeze patru noi fregate în contextul noilor provocări emergente. Navele de luptă vor fi înzestrate inclusiv cu capacități de combatere a rachetelor hipersonice.
Olanda urmează să achiziționeze patru noi fregate în contextul noilor provocări emergente. Navele de luptă vor fi înzestrate inclusiv cu capacități de combatere a rachetelor hipersonice.
Noua dronă de luptă aeriană a General Atomics a zburat, un alt pas către ceea ce Forțele Aeriene numesc „prima din a doua generație” de avioane autonome. Compania este în cursă pentru a construi avioane de luptă în colaborare pentru Forțele Aeriene.
Occidentul caută muniție pentru Ucraina peste tot pe Glob, dar o potențială sursă de aprovizionare ar putea fi la ”doi pași” de conflict - mai precis în Bosnia și Herțegovina. Dacă facilitățile de producție ar fi modernizate rapid, ar reîncepe să funcționeze la capacitate maximă.
Când Ucraina a prezentat un plan privind producția a un milion de drone FPV în decembrie 2023, a existat un oarecare scepticism în privinţa realizării acestui obiectiv. Și, după cum a arătat deja primele date, numărul de 1 milion de drone este destul de realizabil pentru producătorii ucraineni, deoarece 200.000 de drone FPV au fost deja produse în primele două luni ale anului 2024.
Advanced Acoustic Concepts (AAC), o filială a Thales, a livrat primul sonar CAPTAS-4 pentru fregatele din clasa Constellation (FFG) ale marinei americane. Contractantul principal, Fincantieri Marinette Marine (FMM), a fost desemnat câștigător în luna mai 2022.
Moscova denaturează faptele și acuză Occidentul că ”încearcă să atragă Rusia într-o cursă a înarmărilor”, așa cum declara joi președintele rus Vladimir Putin. De fapt, încercările statelor vestice de a crește producția au venit ca urmare a consumului uriaș de muniție, în urma invaziei ruse din Ucraina.
În cadrul unei prezentări încărcate de emoție, în fața principalilor oficiali australieni din domeniul apărării, ambasadorul Ucrainei și șeful unei organizații care îi reprezintă pe ucrainenii din întreaga Australie au făcut apel pentru furnizarea de tancuri, elicoptere Taipan, bani și o schimbare a modului în care Australia examinează ajutorul acordat Ucrainei. Ucraina începe să piardă ceva teren în fața forțelor mai bine înarmate și mai numeroase ale Rusiei. Pierderile sunt mari, efectivele nu cresc, iar Congresul SUA a refuzat până acum să aprobe cea mai mare tranșă de ajutor internațional destinat Ucrainei.
Țările de Jos au anunțat un contract de achiziție încheiat cu Republica Cehă prin care se angajează să furnizeze Ucrainei sisteme avansate de artilerie autopropulsată, cunoscute sub numele de DITA. Publicaţia ucraineană Militarnyi a relatat că Ministerul olandez al Apărării a comandat recent nouă obuziere autopropulsate pe roți DITA pentru Ucraina.
Eforturile Uniunii Europene de a împiedica Rusia să obțină tehnologii aflate sub regimul sancţiunilor pentru a le folosi în scopuri militare împotriva Ucrainei sunt insuficiente, zeci de milioane de euro provenind chiar din UE, ocolind sancțiunile.
Mașinile de luptă ale infanteriei (IFV) Redback, care vor ajunge în dotarea Australiei în programul Land 400, vor fi dotate cu turele UT30 MK2. Exact același model care va fi integrat și pe transportoarele Piranha 5 ale României.
Industria de apărare nord coreeană produce cu motoarele turate la maxim pentru a susține efortul de război al Rusiei.
Gigantul israelian Elbit Systems a câștigat un contract prin care va livra către Hanwha Defense Australia, parte a companiei coreeană Hanwha, sisteme de protecție, capabilități de luptă și sisteme de senzori de ultimă generație pentru mașinile de luptă ale infanteriei (MLI) Redback.
Până în primăvară, Ucraina se va confrunta cu o lipsă poate catastrofală de muniție și de mijloace de apărare antiaeriană, potrivit ABC News, care citează oficiali americani. În timp ce Congresul SUA continuă să dezbată dacă aprobă finanțarea suplimentară pentru Ucraina, se pune întrebarea dacă Pentagonul are un plan de rezervă pentru a acorda în continuare ajutor ucrainenilor.
În timp ce SUA efectuează deja teste și zboruri cu prototipuri ale unui avion de vânătoare de generația a VI-a, dezvoltat în cadrul programului NGAD, Rusia nu are nici măcar un concept pentru o aeronavă similară. Evgheni Fedosov, academician al Academia Rusă de Științe și director științific al Institutul de Stat de Cercetare Științifică pentru Sistemele de Aviație (GosNIIAS), a scris despre acest lucru într-un articol publicat de agenția rusă de știri TASS.
Rusia nu a primit încă rachete Fateh-110 și Zolfagar de la Iran, în timp ce Ucraina și-a dezvoltat propria rachetă cu rază lungă de acțiune, cu o rază de 700 km. În timpul forumului Ukraine.2024, au fost făcute doua precizări destul de interesante privind rachete. Prima se referă la rachetele balistice iraniene, pe care Rusia le-ar fi primit deja în număr de 400 de unități. Cea de-a doua precizare se referă la faptul că Ucraina lucrează la propriul program de rachete cu raza lungă de acţiune.
Pe fondul conflictului din Ucraina, intensificarea producției de tancuri de către Rusia pare să ducă până în Japonia și Taiwan, doi aliați de nădejde ai SUA. În mod interesant, se pare că un jucător important în cadrul acestui complex lanț de aprovizionare este China.
Forțele ucrainene și-au propus și au reușit să marcheze în forță cei doi ani scurși de la începutul războiului la scară largă provocat de Rusia.
Salonul aerian din Singapore, unul dintre cele mai importante evenimente de profil, nu a avut printre expozanți nicio companie din industria militară a Rusiei, remarcă Reuters.
Gigantul Elbit Systems a prezentat cel mai nou membru al familiei Hermes. Acest sistem aerian de operare fără pilot (UAS) de ultimă generație se mândrește cu o anduranță remarcabilă, versatilitate și performanțe operaționale terestre, aeriene și maritime.
Australia a anunțat în aceste zile un plan ambițios privind dublarea numărului de nave de luptă, până în 2045, în cadrul programului Tier 2, completare a Tier 1. Australia, care devine una din principalele forțe din regiune pentru contracararea Chinei, va ajunge la o forță navală fără precedent după cel de-al Doilea Război Mondial.
Marea Britanie va aloca suplimentar 4,5 miliarde de lire sterline (5,7 miliarde de dolari) în următorul deceniu pentru dezvoltarea de noi drone de luptă, angajându-se să-și echipeze cât mai rapid toate categoriile de forțele armate cu sisteme avansate de luptă fără echipaj.
Săptămâna trecută, președintele ceh Petr Pavel venea cu un anunț ce dădea speranțe tuturor: au fost identificate sute de mii de muniții de artilerie în străinătate, pe care le-ar putea transfera în Ucraina.
Președintele rus, Vladimir Putin, a efectuat, pe 21.02.2024, o vizită de lucru în Republica Tatarstan. În primul rând, șeful statului rus s-a deplasat la Întreprinderea de aviație S.P. Gorbunov din Kazan, unde a urcat la bordul unui bombardier strategic Tu-160M.
Agenția de presă Reuters a informat, pe 21.02.2024, citând șase surse din Iran, SUA și Ucraina, că Teheranul a trimis Moscovei până la 400 de rachete balistice din familia Fateh. Cel mai probabil, este vorba despre rachete cu rază scurtă și medie de acțiune Zolfagar.
O rachetă balistică nord-coreeană lansată luna trecută de armata rusă în Ucraina conținea sute de componente produse de companii din SUA și Europa, a anunțat organizația Conflict Armament Research (CAR) în raportul său din februarie.
Rheinmetall BAE Systems Land (RBSL), compania mixtă pentru proiectarea, fabricarea și întreținerea vehiculelor militare creată de BAE Systems din Regatul Unit și Rheinmetall AG din Germania, a anunțat că primul Challenger 3 de pre-producție va fi testat în săptămânile următoare.
Într-un interviu acordat în exclusivitate DefenseRomania, general-locotenent (r.) John Deedrick, în prezent consilier al gigantului american SIG Sauer, a discutat despre planurile companiei americane, inclusiv România.
Moment istoric pentru industria aeronautică din Turcia: Kaan, primul avion de generația a 5-a dezvoltat de turci, a efectuat primul zbor.
Partidele din coaliția din Germania pregătesc o listă de propuneri privind armele destinate Ucrainei. Din câte se pare, lista nu include rachetele de croazieră Taurus, a anunțat presa germană la 20 februarie. Nouă propunere vizează creșterea livrărilor de muniție, de vehicule și sisteme de armament pentru Kiev, dar nu menționează în mod specific rachetele Taurus.
Așa cum remarca și viceministrul ucrainean al apărării, Ivan Havryluk, cea mai importantă armă rămâne în continuare artileria, care a distrus cele mai multe ținte inamice.
Danemarca dă un semnal important, odată cu anunțul șefei executivului privind transferul artileriei sale în Ucraina.