Noul sistem de arme cu microunde Epirus ExDECS, oferit U.S. Marine Corps pentru a lupta eficient cu roiurile de drone
Epirus, o companie din SUA, a anunţat pe 29 aprilie 2025 livrarea sistemului său Expeditionary Directed Energy Counter-Swarm (ExDECS) către Naval Surface Warfare Center Dahlgren Division. Acest sistem HPM (high-power microwave) avansat, o variantă a sistemului Leonidas Expeditionary, este destinat să contracareze roiurile de drone și va fi evaluat de U.S. Marine Corps.
Sistemul ExDECS este un derivat al sistemului Leonidas, folosind microunde de mare putere pentru a dezactiva dronele prin interferențe electromagnetice. Sursa imaginii:Epirus.
Livrarea a avut loc după ce ExDECS a trecut cu succes testele de acceptare în fabrică și evaluările guvernamentale. Proiectul a fost finanțat de Office of Naval Research (ONR) al U.S. Navy, iar programul Preliminary Evaluation of Ground-based Anti-Swarm UAS System (PEGASUS), obținut în septembrie 2024, asigură fonduri pentru evaluări suplimentare.
U.S. Marine Corps își consolidează capacitatea de apărarea aeriană cu un nou sistem revoluționar: Expeditionary Directed Energy Counter-Swarm (ExDECS). Dezvăluit recent, ExDECS utilizează tehnologia HPM (High-Power Microwave) pentru a neutraliza roiurile de drone inamice prin interferență electromagnetică.
Conform unui raport AirPower 2.0, ExDECS este cea de-a patra variantă de sistem HPM dezvoltată de compania Epirus pentru forțele armate americane. Sistemul este proiectat pentru a fi integrat pe vehicule tactice ușoare, remorci și alte platforme mobile.
ExDECS face parte din linia de produse Leonidas a Epirus, care include și variantele Leonidas Pod, Leonidas IFPC-HPM (fixă sau relocabilă) și sistemele Leonidas Maneuver SHORAD.
Andy Lowery, CEO-ul Epirus, a explicat pentru Inside Defense că sisteme precum ExDECS oferă o capacitate de tip "one-to-many", având abilitatea de a perturba simultan electronica mai multor drone. Lowery a comparat efectul cu o versiune electromagnetică a sistemului de armament Phalanx, subliniind că, în loc să distrugă fizic dronele, ExDECS le supraîncarcă circuitele prin generarea unui puternic câmp electromagnetic. Acest concept permite neutralizarea comunicațiilor unui roi de drone fără a recurge la angajarea cinetică (prin utilizarea de proiectile).
Abordarea Epirus în privința tehnologiei microundelor de înaltă putere aduce cu sine mai multe avantaje operaționale: eficiență în ceea ce privește dimensiunea, greutatea și puterea (SWaP) comparativ cu sistemele HPM tradiționale. Compania mai susține că Leonidas abordează provocările legate de costuri, oferind angajări la un cost per lovitură semnificativ mai mic comparativ cu sistemele de apărare clasice.
Sistemele Leonidas au fost validate prin teste și au fost selectate pentru proiectul militar IFPC-HPM (Indirect Fire Protection Capability–High-Power Microwave) al Armatei SUA. Patru prototipuri Leonidas IFPC-HPM au fost livrate în mai 2024. Șeful Statului Major al Armatei, generalul Randy George, a declarat în fața Congresului că sistemele vor fi dislocate în zona de responsabilitate a Comandamentului Central al SUA (CENTCOM) pentru testare operațională.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News