În ultimele luni ucrainenii au reușit să lovească tot mai multe facilități militare și rafinării în adâncimea teritoriului rus, la distanțe mari, chiar și de peste 1.000 de kilometri.
În ultimele luni ucrainenii au reușit să lovească tot mai multe facilități militare și rafinării în adâncimea teritoriului rus, la distanțe mari, chiar și de peste 1.000 de kilometri.
Next Generation Air Dominance (NGAD), care ar trebui să înlocuiască avioanele F-22 Raptor prin dezvoltarea unui nou tip de avion de luptă de generația a 6-a, divizează militar SUA.
Confruntate cu situația generată de războiul din Ucraina, statele membre NATO au constatat că există un deficit de persoane care ar putea restabili liniile de producție închise anterior pentru fabricarea armelor de care au nevoie. Julianne Smith, reprezentantul permanent al SUA la NATO, a făcut această afirmație în timpul unui discurs despre priorități în contextul războiului ruso-ucrainean.
Într-un interviu acordat publicației La Tribune despre expoziția EuroSatory 2024, generalul Charles Beaudoin, fost șef adjunct al Statului Major al Armatei Franceze, a vorbit despre starea actuală a armatei. El a spus că, după treizeci de ani de operațiuni externe, Armata Franţei a trecut de la o forță blindată complet mecanizată la o forță expediționară mai mobilă, ușor blindată.
Prezent, în zilele de 25 și 26 iunie, în urcia, la invitația omologului său Yaşar Güler, ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a vizitat, împreună cu o delegație formată din reprezentanți ai conducerii unor structuri centrale ale ministerului, o serie de facilități de producție din industria de apărare.
Ministrul polonez al apărării, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a sugerat că Polonia s-ar putea alătura inițiativelor franco-germane de a dezvolta un avion de luptă și un tanc european. Această declarație a fost făcută în timpul unei conferințe de presă care a urmat întâlnirii sale cu ministrul francez al apărării, Sebastien Lecornu, și cu ministrul german al apărării, Boris Pistorius, la Paris, pe 24 iunie 2024.
Germania se înarmează masiv și a comandat o cantitate record de muniție. Este al doilea contract major pentru achiziția de muniție, după ce săptămâna trecută, Rheinmetall a primit de la Bundeswehr o comandă în valoare de până la 8,5 miliarde de EUR pentru muniție de artilerie de 155 mm.
Uzina Mecanică București (UMB) a prezentat în cadrul expoziției BSDA 2024 care a avut loc în luna mai cea mai modernă versiune a tancului românesc TR-85 - M1R („R” - de la revitalizat). Versiunea aduce câteva îmbunătățiri prin integrarea unor sisteme de ultimă generație pe Bizonul românesc, inclusiv pe partea de armament.
Îm cadrul unui mesaj postat pe rețeaua de socializare X, înaintea unei întâniri programate cu președintele Cehiei, Petr Pavel, premierul ceh, Petr Fiala, a anunțat, pe 25.06.2024, că Forțele Armate ale Ucrainei, care se apără împotriva agresiunii rusești, au primit deja muniție de artilerie achiziționată din țări din afara Uniunii Europene (UE), în cadrul inițiativei cehe.
Ministerul Afacerilor Interne al României, prin Departamentul pentru Situații de Urgență, a atribuit PZL Mielec, o companie din grupul Lockheed Martin, un contract suplimentar pentru achiziționarea unui elicopter utilitar Black Hawk de nouă generație pentru servicii de urgență și de stingere a incendiilor.
Producătorul german Rheinmetall a primit, săptămâna trecută, cea mai mare comandă din istoria companiei: un acord cu Germania pentru muniție de artilerie de 155 mm, în valoare de până la 8,5 miliarde de euro. Obuzele vor merge în depozitele Armatei germane pentru a reface stocurile, dar o parte din comandă vizează înzestrarea Ucrainei și altor aliați cu muniție de artilerie.
Triunghiul Weimar începe să funcționeze. Germania, Franţa şi Polonia intenţionează să dezvolte împreună arme cu rază lungă de acţiune. Lipsa acestui tip de arme reprezintă o lacună gravă în apărarea europeană, recunosc miniștrii apărării ai celor trei țări.
De la începutul războiului din Ucraina, Serbia a furnizat Kievului muniție în valoare de 800 de milioane de euro.
Coreea de Sud va transfera expertiza necesară pentru fabricarea tancurilor K2 în Polonia, după cum au declarat joi miniștrii apărării ai celor două țări, un pas cheie către producția pe teritoriul Poloniei a tehnicii militare dezvoltate de “Germania Asiei”, cum este supranumită Coreea de Sud pentru performanțele sale tehnice din ultimele decenii.
Industriile de apărare din Ucraina și România au semnat un memorandum la Paris. Asociația Națională a Industriilor de Apărare Ucrainene (NAUDI) a raportat că memorandumul cu Asociația Patronală Română a Producătorilor de Tehnică Militară (PATROMIL) prevede întreținerea echipamentelor și producția de muniție.
Compania americană Northrop Grumman intenționează să înceapă producția de muniție de calibru mediu în Ucraina, după cum a declarat pe 19 iunie reprezentantul companiei Dave Bartell. „Acordul de coproducție este primul acord confirmat public între un important contractant american de apărare și guvernul ucrainean, care implementează un proiect de producție în Ucraina”, se precizează în comunicat.
Compania elenă producătoare de tehnologie în domeniul apărării EODH și gigantul german KNDS Deutschland, cunoscut anterior sub numele de KMW, au semnat un nou acord. Colaborarea, anunțată în cea de-a treia zi a Eurosatory 2024, o expoziție de apărare care a avut loc la Paris, Franța, se concentrează pe includerea sistemului avansat de protecție ASPIS Modular NG-MBT pe tancul Leopard 2A8.
Franța, Belgia, Cipru, Estonia și Ungaria au semnat, la 19 iunie, un acord-cadru de cooperare pentru achiziționarea în comun a sistemului de apărare aeriană Mistral 3 produse de gigantul francez MBDA.
Întârzierile din programele militare americane de tehnologie hipersonică, interceptarea rachetelor hipersonice rusești Kh-47 Kinjal de către sistemele Patriot, pun la îndoială eficacitatea armelor hipersonice actuale. Dar, în prezent, rachetele supersonice pot fi interceptate iar hipersonica ar fi următorul pas logic în mai buna supraviețuire a armelor ofensive. În acest context, cercetătorii occidentali cer unirea eforturilor națiunilor pentru depășirea mai rapidă a obstacolelor.
Ministrul apărării naţionale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri, 19 iunie, la sediul MApN, o întrevedere de lucru cu ministrul apărării din Republica Coreea, Won-sik Shin, cu ocazia vizitei oficiale pe care acesta o efectuează în România. Oficialul român a salutat în discuțiile cu omologul său coreean desemnarea gigantului Hanwha ca marele câștigător în programul obuzierelor autopropulsate de 155 mm.
Lockheed Martin a livrat recent cel de-al 2.700-lea avion de transport aerian tactic multi-misiune Hercules, mărind dimensiunea, raza de acțiune și puterea flotei mondiale C-130.
Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a comandat drone de recunoaștere Vector de la compania germană Quantum-Systems. Contractul a fost anunțat de producător german pe site-ul său oficial. Aceste drone vor putea fi utilizate pentru misiuni de recunoaștere aeriană în timp real, atât ziua, cât și noaptea.
Compania germană Rheinmetall a prezentat un prototip al tancului KF51-U cu o turelă fără pilot și un nou sistem de armament. Prototipul vehiculului a debutat pe 17 iunie la Paris, în cadrul Eurosatory 2024. În cadrul expoziției internaționale, Rheinmetall a prezentat pentru prima dată o variantă a promițătorului său tanc de luptă principal KF51 în versiunea Concept Uncrewed Turret (CUT) cu o turelă telecomanda, instalata pe un șasiu de tanc Leopard 2 modificat.
Consorţiul KNDS a prezentat la Eurosatory 2024, expoziția internațională de apărare și securitate, cel mai recent produs al său în materie de tehnică militară blindată, tancul de luptă principal (MBT) Leclerc Evolution. Acest tanc ultra-tehnologizat se află în prezent în curs de dezvoltare și reprezintă o nouă piatră de hotar în ceea ce privește capacitățile vehiculelor blindate moderne.
În cadrul expoziției de apărare Eurosatory 2024, care s-a deschis pe 17.06.2024 la Paris, compania americană Lockheed Martin și concernul german Rheinmetall au prezentat o dezvoltare comună. Este vorba despre așa-numitul “lansator mobil global de rachete de artilerie” GMARS (Global Mobile Artillery Rocket System).
Generațiile de arme se succed cu o viteză mai mare decât în trecut. Accelararea schimbării este gata să facă prima victimă de marcă. Preconizatul avion american de luptă, de generația a șasea, este deja în pericol, fiind încă prea scump pentru o supremație estimată la cel mult 10 ani.
Ucraina acordă o mare atenție dezvoltării și utilizării dronelor maritime în conflictul cu Rusia, cu ajutorul cărora Kievul atacă nu numai navele Flotei ruse din Marea Neagră, ci și Podul Crimeea peste Strâmtoarea Kerci. Astfel, la forumul Black Sea Security, care se desfășoară la Odesa, a fost prezentată noua dronă maritimă Stalker 5.0.
Cel puțin 173 de vehicule Stryker sunt pregătite pentru asamblarea finală în Bulgaria, un proces care va începe anul viitor, a precizat Lyuben Yovchev, șeful departamentului de cercetare și dezvoltare din cadrul companiei militare de stat Terem, potrivit publicaţiei Bulgarian Military.
Compania Rheinmetall evaluează în prezent posibilitatea de a echipa tancurile Leopard 1 destinate Ucrainei cu sistemul de apărare antiaeriană cu rază scurtă de acțiune Skyranger 35, a precizat Bjorn Bernhard, șeful departamentului de sisteme terestre de la Rheinmetall. Bernhard a precizat că Rheinmetall intenționează să dezvolte o versiune a tunului antiaerian greu autopropulsat Skyranger 35. Tunul este adaptat special pentru a se potrivi pe șasiul tancului Leopard 1.
B-52 Stratofortress este un avion care chiar nu mai are nevoie de prezentare. Este mare, e zgomotos și este, de asemenea, incredibil de vechi. Atât de vechi încât ultimele aeronave care au ieșit de pe linia de producție au lua calea aerului la începutul anilor 1960, în plin Război Rece. În ciuda vechimii sale, avionul poreclit „The Buff” (“Musculosul”) rămâne un bombardier cu rază lungă de acțiune de încredere și capabil pentru Forțele Aeriene ale SUA.