F-35 sau Patriot pe repede-înainte. Trump semnează un ordin executiv care limitează influența Congresului asupra exporturilor de armament
Președintele american Donald Trump a semnat miercuri un ordin executiv pentru o revizuire a regulilor care reglementează exporturile de echipamente militare pentru firmele americane din domeniul apărării.
Sistem antiaerian de rachete sol-aer american Patriot. Foto: US Army
„Nu suntem în măsură să furnizăm sisteme de arme într-un mod fiabil și eficient aliaților cheie ai noștri, iar factorul cheie al acestui lucru este ineficiența și inconsecvența cu procesul prin care aprobăm vânzările militare străine”, a spus consilierul Casei Albe, Will Scharf, la ceremonia de semnare din Biroul Oval.
Practic, Trump intenționează să reducă influența Congresului în procesul de aprobare a vânzărilor militare externe (FMS).
Modificările oferă mai mult putere decizională directă oficialilor executivi, cum ar fi cei din Pentagon sau Departamentul de Stat, iar Trump ar putea negocia mai liber, fără a fi „încurcat” de Congres.
„Așadar, acest ordin executiv va îndruma Departamentul Apărării, Departamentul de Stat și celelalte instituții și agenții relevante să reformeze sistemul nostru de vânzări militare externe. Scopul este să ne asigurăm că putem furniza echipamente care creează locuri de muncă în America și aduc, desigur, venituri producătorilor americani de armament, dar și să putem livra echipamente militare esențiale aliaților noștri cheie într-un mod fiabil și eficient”, a spus el.
Reuters a raportat la 1 aprilie că Trump plănuia un ordin care să uşureze faciliteze procesul de export pentru echipamentele militare, similar cu legislaţia propusă de Michael Waltz, consilierul său pentru securitate naţională, anul trecut, când era membru republican al Camerei Reprezentanţilor.
Comanda ar putea crește vânzările pentru marii contractori americani de apărare precum Lockheed Martin și Boeing.
În prezent, Legea SUA pentru controlul exporturilor de arme dă Congresului dreptul de a revizui exporturile de arme în funcție de cât de apropiată este o țară și de mărimea vânzării planificate.
Marja de intervenție a Congresului, limitată la minim
În timpul primului său mandat, Trump și-a exprimat adesea frustrarea față de membrii Congresului care întârziau vânzările de arme din cauza drepturilor omului sau a altor preocupări.
În 2019, el i-a înfuriat pe mulți parlamentari, inclusiv pe unii colegi republicani, declarând o urgență națională din cauza tensiunilor cu Iranul.
Acest lucru i-a permis să ocolească un precedent privind revizuirea de către Congres a vânzărilor majore de arme și să finalizeze vânzarea de arme în valoare de peste 8 miliarde de dolari către Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Iordania.
La acea vreme, membrii Congresului blocau de luni de zile vânzările de echipamente militare către Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, supărați de bilanțul civil din campania lor aeriană din Yemen, precum și de încălcări ale drepturilor omului, cum ar fi uciderea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi la un consulat saudit din Turcia.
De asemenea, Trump a semnat miercuri un ordin prin care se lansează o revizuire generală a programelor de achiziții la Departamentul Apărării.
„Cu acest ordin executiv, vom moderniza structura de achiziții pe care o folosește Departamentul de Apărare pentru a-i permite să se adapteze mai rapid la circumstanțele în schimbare din întreaga lume”, a spus Scharf.
„Și vom lansa, de asemenea, o revizuire a programelor de achiziții existente pentru a ne asigura că obținem un raport calitate/preț, pentru a ne asigura că obținem cele mai bune sisteme posibile în domeniu”, a spus Scharf.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News