După ce a pierdut un număr însemnat de instalații antiaeriene de tip S-300 și S-400, Rusia se vede nevoită să aducă în Ucraina noi sisteme antiaeriene, printre care Panțîr, varianta SM, o versiune modernizată a sistemului cu același nume.
După ce a pierdut un număr însemnat de instalații antiaeriene de tip S-300 și S-400, Rusia se vede nevoită să aducă în Ucraina noi sisteme antiaeriene, printre care Panțîr, varianta SM, o versiune modernizată a sistemului cu același nume.
Gigantul german Rheinmetall nu face niciun secret că ajută masiv Ucraina.
Concernul german Rheinmetall a primit o comandă de la Ministerul Apărării din România în valoare de 328 de milioane de euro pentru modernizarea unor sisteme de apărare antiaeriană.
O companie din Ungaria va produce vehiculul blindat Gidrán 4x4, în parteneriat cu turcii de la Nurol Makina ve Sanayi AS.
Ungaria a atribuit companiei Rheinmetall un contract pentru dezvoltarea turelei Skyranger 30 pentru vehicule de luptă ale infanterie (IFV) Lynx KF41, care vor deveni, unele dintre ele, sisteme mobile de apărare aeriană. Contractul, care are o valoare de aproape 30 de milioane de euro, a fost semnat la 15 decembrie 2023 la Budapesta.
Raytheon a primit 10 milioane de dolari pentru a dezvolta „pânze” energetice care ar putea menține dronele în aer pe termen nelimitat. Săptămâna trecută, DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) a alocat Raytheon un contract de 10 milioane de dolari pentru a proiecta și dezvolta un releu aerian care va furniza energie în medii contestate, potrivit concernului RTX, deținătorul Raytheon.
U.S. Army investeşte în mod constant în noi tehnologii şi capabilităţi militare care să permită pe viitor ca vehiculele sale militare să fie autonome, fără şofer, cu scopul de a îmbunătăți desfăşurarea operațiunilor militare în medii de luptă dificile. Programul GEARS derulat de Defense Innovation Unit (DIU), agenţie din cadrul Departamentului american al Apărării (DoD) are ca scop dezvoltarea unor sisteme care să înlocuiască șoferii care conduc vehiculele militare.
Congresul SUA presează Agenția americană de Apărare Antirachetă (MDA) să pună în funcțiune rachetele GPI, destinate interceptării armelor hipersonice, mai repede decât a fost planificat în Legea de Autorizare a Apărării Naționale (NDAA) pentru anul fiscal 2024, aprobată recent.
Polonia a primit un nou lot format din 18 obuziere de ultimă generație K9 Thunder, produse de gigantul coreean Hanwha. Obuzierele K9 de 155 mm s-ar putea regăsi și în dotarea Armatei României, Hanwha participând la licitația privind achiziția de obuziere.
Armata ucraineană a primit primul lot de noi drone AQ 400 Scythe. Acest lucru este evidențiat de fotografiile publicate de Terminal Autonomy, o companie ucraineana care a fost cunoscută anterior sub numele de startup-ul One Way Aerospace. Într-o declarație oficială, compania a anunțat, de asemenea, finalizarea cu succes a achizițiilor echipamentelor care vizează producția în masă a acestor drone kamikaze cu rază lungă de acțiune.
Modernizarea F-35 la standarul Block 4 urmărește să sporească capacitățile de luptă ale acestor avioane de generaţia a V-a, aducând îmbunătățiri semnificative sistemelor de recunoaștere, țintelor și celor de război electronic. Cu toate acestea, programul se confruntă cu provocări, cum ar fi capacitatea hardware-ului și problemele legate de software, riscând întârzieri și potențiale opriri ale producție.
Marea Britanie, Italia și Japonia au semnat un tratat internațional pentru programul Global Combat Air Programme (GCAP), care vizează dezvoltarea unui avion de luptă invizibil inovator, cu capacitate supersonică și echipat cu tehnologie de ultimă generație. Tratatul marchează o etapă cheie în continuarea programului Global Combat Air Programme (GCAP). Această aeronavă de luptă, care urmează să efectueze primul zbor până în 2035, își propune să utilizeze tehnologiile de ultimă generație și să devină unul dintre cele mai avansate avioane de luptă din lume.
Ungaria și producătorul german de blindate Rheinmetall au semnat un acord pentru dezvoltarea în comun a tancului de ultimă generaţie Panther KF51, guvernul ungar investind semnificativ în proiect. Rheinmetall intenționează să deschidă o uzină de producție pentru tancurile Panther KF51 în Ungaria, transformând-o într-un important centru de producție. Astfel, Ungaria urmează să fie primul cumpărător al Panther KF51, marcând un parteneriat strategic între guvernul de la Budapesta și compania Rheinmetall.
Parchetul german a percheziționat sediul unei companii care se pare că aproviziona Rusia cu electronice folosite și la fabricarea armelor.
Leonardo și consorţiul KNDS au format recent o alianță strategică, semnând un acord pentru dezvoltarea de noi vehicule blindate, inclusiv tancuri de ultimă generație. Parteneriatul, încheiat sub auspiciile Ministerului italian al Apărării, are ca scop consolidarea capacităților de apărare la nivel European și se poate extinde dincolo de producția de tancuri.
Primul lot al noilor rachete GLSDB (ground launched small diameter bomb) va fi livrat de americani luna aceasta, iar în următoarea perioadă rachetele vor fi prezente pe front. O veste bună pentru Ucraina, într-un moment foarte, foarte dificil pe front. Desigur, cu toate că noile rachete nu vor fi un „game changer”, e un pas important pentru a ajuta Ucraina să reziste în fața agresiunii fără precedent a Rusiei.
Ministerul Apărării Naţionale (MApN) solicită Parlamentului României să aprobe achiziţia a 200 de rachete PAC-2 GEM-T, pentru sistemul american Patriot din dotarea Armatei României. Preţul maxim unitar este de 5.444.750 de euro, fără TVA, iar costul total estimat pentru întregul pachet de rachete se ridică la 1.088.950.000 euro, fără TVA.
La Berlin sunt în curs de desfășurare negocieri serioase cu privire la investiţiile viitoare în domeniul militar, în timp ce oficialii germani se pregătesc pentru o achiziție importantă. Germania plănuiește o creștere semnificativă a producției de rachete pentru sistemele de apărare antiaeriană, mai exact, Iris-T. Acest demers include o achiziție de 1.280 de rachete pentru sistemele Iris-T destinate să consolideze capacitățile de apărare aeriană ale Bundeswehr.
Agenția de presă rusă RIA Novosti a informat, pe 06.12.2023, citând surse din cadrul corporației de stat Rostec, că în Federația Rusă au fost finalizate lucrările științifice pentru crearea unor bancuri de probe destinate testării bombardierului strategic de nouă generație PAK DA (Advanced Long-Range Aviation Complex). În cadrul acestora, este planificată testarea tuturor pieselor și componentelor noii aeronave.
După ce sistemele antiaeriene au interzis aviației să folosească cerul, în războiul ruso-ucrainean, aleșii americani au devenit mai îngăduitori cu programul avionului de luptă de generația a șasea al Marinei. Congresmenii de la Washington au restabilit aproape complet finanțarea pentru programul F/A-XX al U.S. Navy în recentul compromis pe Legea de Autorizare a Apărării Naționale (NDAA) pentru anul fiscal 2024, după ce inițial o tăiaseră cu mai bine de jumătate.
Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a efectuat recent o vizită în Serbia, în timpul căreia a discutat, printre altele, despre posibilele perspective de cooperare în domeniul apărării între cele două țări.
Rusia are un avantaj în unele aspecte ce țin de soft power, inclusiv prin obținerea consimțământului pentru ca atleții săi să participe la Jocurile Olimpice - a declarat locotenent-colonelul Toomas Vali, șef adjunct al departamentului operațional al comandamentului Forțelor de Apărare Estoniene.
Anul 2024 va fi momentul în care producția complexului militaro-industrial ucraineano-sovietic o virează masiv și, sperăm, definitiv în direcția echipamentelor la standarde NATO.
US Army a preluat primele rachete PrSM (Precision Strike Missile) care vor începe să înlocuiască vechiul sistem de rachete tactice cu lansare de la sol.
Proiectul viitorului tanc franco-german (sistem terestru de luptă, Main Ground Combat System, MGCS), mai cunoscut şi sub denumirea de Eurotank, a fost prezentat din nou cu mare fast, împotriva zvonurilor cu privire la soarta acestui program major.
Israel Aerospace Industries (IAI) va furniza Slovaciei trei sisteme mobile de apărare antiaeriană cu rază medie de acțiune Barak MX (MRSAM-M) în valoare de peste 128 de milioane de euro. Principalul candidat în licitația anunțată de Ministerul Apărării Slovac a fost o altă companie israeliană, Rafael Advanced Defense Systems, care pentru a răspunde nevoilor de modernizare ale Forțelor Armate Slovace a propus un sistem de rază medie pentru amenințări cu spectru larg, Spyder - MR, 150 de milioane de euro pentru trei lansatoare echipate cu 8 rachete fiecare, cu capacitate de angajare la 360 de grade și neutralizare a țintei în mai puțin de cinci secunde de la confirmarea angajării.
Ucraina și SUA au semnat un memorandum privind producția comună în industria de apărare și schimbul de date tehnice în cadrul Conferinței privind industria de apărare de la Washington, a declarat Andrii Yermak, șeful biroului președintelui Ucrainei.
Cea mai recentă cerere de armament a Ucrainei include sisteme de apărare antiaeriană americane, avioane de luptă F-18 "Hornet", drone și elicoptere Apache și Blackhawk, potrivit unor documente consultate de jurnaliștii de la Reuters pe 6 decembrie.
Întrucât urmăreşte să beneficieze de îmbunătăţirea relaţiilor marocano-franceze în contextul deteriorării legăturilor dintre Maroc și Israel, Parisul speră să compenseze una dintre pierderile majore din timpul crizei diplomatice fără precedent cu Rabatul. Este vorba de domeniul industriilor spațiale pierdut în favoarea companiilor israeliene, dintre care una a fost însărcinată să creeze un satelit de supraveghere pentru Regatul din Africa de Nord.
Concernul american de apărare BAE Systems va relua producția de vehicule de luptă pentru infanterie M2 Bradley și obuziere de artilerie M777.