Transporturile au încălcat sancțiunile ONU impuse chiar de Rusia, ca membru în Consiliul de Securitate.Ruta maritimă Coreea de Nord-Rusia folosită și pentru transportul muniției. Londra trimite dovezi la ONU
Transporturile au încălcat sancțiunile ONU impuse chiar de Rusia, ca membru în Consiliul de Securitate.Ruta maritimă Coreea de Nord-Rusia folosită și pentru transportul muniției. Londra trimite dovezi la ONU
O reușită importantă pentru industria din România: Lockheed Martin și Aerostar deschid un centru de servicii de întreținere, reparații și revizii (MRO) la Bacău pentru elicopterele S-70 Black Hawk.
Pentru prima dată, apărarea aeriană ucraineană a folosit sistemul FrankenSAM împotriva dronelor inamice. Oleksandr Kamîșkin, ministrul ucrainean al industriilor strategice, a declarat acest lucru în cadrul unui briefing ținut la Forumul Economic Mondial de la Davos, Elveția. Sistemul a doborât o dronă kamikaze iraniană Shahed de la o distanță de 9 kilometri. Ministrul a adăugat că toate sistemele din proiectul FrankenSAM au fost deja utilizate. Oficialul ucrainean nu a menționat un anumit tip de sistem care a fost modernizat în cadrul proiectului FrankenSAM.
Ministrul francez al Apărării a anunțat încheierea unui contract pentru producția a zeci de obuziere autopropulsate Caesar pentru Ucraina. Ministrul francez al Apărării, Sébastien Lecornu, a comunicat această informație într-un interviu acordat cotidianul Le Parisien.
Președintele Franței, Emmanuel Macron, a anunțat la 16 ianuarie furnizarea către Ucraina a aproximativ 40 de rachete Scalp/Storm Shadow cu rază lungă de acțiune și "câteva sute de bombe". De asemenea, el a menționat că a vizitat Ucraina pentru a finaliza eforturile pentru încheierea unui acord bilateral privind garanțiile de securitate. Vizita este programată într-un moment în care disputele politice dintre Statele Unite și Uniunea Europeană întârzie două pachete semnificative de ajutor pentru Ucraina.
India a început, pe 12 ianuarie, testele de fabrică ale tancului ușor Zorawar, care este dezvoltat pentru a contracara China în teren muntos, potrivit publicației India Today. La finalizarea acestei faze, vehiculul de luptă va fi predat Armatei Indiene pentru testare departamentală.
Rusia a făcut tot posibilul să înlocuiască echipamentele electronice și industriale occidentale cu echipamente chinezești sau cu produse echivalente fabricate pe plan intern. Cu toate acestea, datele arată că Kremlinul nu s-a apropiat nici pe departe de atingerea acestui obiectiv în ultimii doi ani și că jumătate din componentele pe care Rusia le importă pentru producția de arme sunt fabricate de companii occidentale.
Armata rusă a început să-și echipeze tancurile cu sistemul de război electronic (EV) Sania, care ar trebui să bruieze semnalul dronelor de tip FPV. Recent, mass-media rusă de propagandă a prezentat un tanc Т-80BVM care este echipat cu un astfel de sistem de bruiaj.
Guvernul suedez a încheiat un acord cu producătorul de muniții Nammo pentru a crește capacitatea de producție a obuzelor de artilerie și a întări lanțurile de aprovizionare.
În timpul invaziei pe scară largă din Ucraina, Federația Rusă a pierdut cel puțin 2.619 tancuri, ceea ce reprezintă cel puțin 90% din numărul total de echipamente folosit la începutul războiului.
Statele europene cheltuiesc din ce în ce mai mulți bani pe armament în fiecare an, încercând să recupereze ceea ce au neglijat de mult timp. Invazia rusă a Ucrainei, care a început în urmă cu aproape doi ani, a accelerat semnificativ acest proces într-o serie de țări, dar tendința a început cu câțiva ani înainte de acest război.
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, susţine că în acest moment nu există atât de mult o problemă de finanţare în susţinerea Ucrainei în războiul cu Rusia, cât o problemă de capacitate industrială, "în principal în Europa".
Eric Béranger, CEO al gigantului european MBDA, a subliniat într-un interviu acordat recent publicației franceze Challenges, că MBDA urmează să investească în următorii cinci ani nu mai puțin de un miliard de euro în producție. O veste importantă pentru industria de armament europeană în contextul războiului de agresiune rus împotriva Ucrainei.
Pentagonul a declarat că antreprenorii din domeniul apărării ar putea avea nevoie de reduceri fiscale, mai puține reglementări și contracte pe termen lung ca stimulente pentru a stimula producția de arme pentru a crea stocuri mult mai mari, potrivit unei strategii a Departamentului Apărării publicată joi.
O nava comercială din Statele Unite a transferat în portul Pireu alte 393 de vehicule blindate M1117 Guardian 4x4 pe care Departamentul de Apărare al SUA le-a dat gratuit Greciei prin programul Articole de Apărare Excedentare (EDA). În total, Grecia va obține sub EDA 1.200 de vehicule M117 Guardian 4x4, din așa-numita categorie a ASV-urilor (Armored Security Vehicle), fiind nevoită să suporte doar costurile de inspecție și transport ale acestora, dintre care o parte a fost depozitată în Germania.
Compania Lockheed Martin, o prestigioasă corporație din domeniul apărării, a atins o etapă importantă în procesul de producție a avionului F-35 Joint Strike Fighter. Cu toate acestea, provocările constante legate de dezvoltarea și testarea configurației hardware TR-3 au diminuat oarecum această performanță notabilă.
Companiile germane de înaltă tehnologie din domeniul apărării își adaptează activitățile comerciale în contextul războiului din Ucraina, înlocuind abordarea de tip ''boutique'' a sectorului militar-industrial cu o mai mare orientare spre producția de serie, potrivit unor reprezentanti din cadrul unor companii germane. Factorul cheie tinde acum să fie viteza, au spus acestia. Cât de repede pot fi livrate sistemele de arme și pregătite pentru luptă prevalează in fata cererilor de a raspunde strict unor cerințe venite din partea clienților.
Ucraina pregătește un program de creare a unei rețele de companii pentru proiectarea automatizată a microcipurilor. Astfel, Ucraina va lansa producția de microcipuri și piese pentru arme de înaltă precizie. Capacitatea de producție a programului poate ajunge până la 50 de mii de microcircuite pe lună în termen de trei ani de la lansarea proiectului. Valeria Ionan, ministrul adjunct pentru Transformare Digitală, a menționat că Ucraina va satisface nevoile pieței interne și va crea o bază industrială pentru viitoare exporturi.
FCAS (Future Combat Air System) și MGCS (Main Ground Combat System) sunt programe militare de înzestrare derulate în comun de companii de apărare din Franța și Germania. Ambele proiecte evidențiază eforturile comune în dezvoltarea de noi tehnologii militare avansate. La fel ca FCAS, care presupune dezvoltarea unui avion de luptă de generaţia a VI-a, MGCS se concentrează pe crearea de noi blindate de luptă de ultimă generație, cum ar fi tancuri, dar Parisul este nemulțumit de aproape tot, de la partea de coordonare până la fondurile care trebuie alocate.
Oficiali ai administrației Biden, în frunte cu Jake Sullivan, șeful Consiliului de Securitate Națională, au convocat o întâlnire cu mai multe companii care ar putea ajuta Ucraina ”să depășească provocări tehnologice cheie”.
În luna decembrie a anului trecut presa turcă anunța că pe data de 27 decembrie 2023 industria aeronautică a Turciei va bifa un moment istoric: Primul zbor al avionului Kaan, primul avion de luptă de generația a 5-a produs de turci.
Compania americană de apărare Artis susține că a dezvoltat un sistem activ de protecţie care poate proteja blindatele grele împotriva uneia dintre cele mai presante amenințări actuale, și anume un atac simultan cu diverse tipuri de arme. Armata SUA a luat în considerare anterior sistemul de apărare activă Iron Curtain al aceleiași companii pentru a echipa vehiculele blindate Stryker, dar a renunțat la el în 2018. Sistemul Sentinel, dezvoltat de compania americană Artis, poate fi instalat pe orice vehicul terestru, inclusiv în platforme cu șenile sau cu roți, și poate fi utilizat și pentru a proteja obiecte fixe.
Ghidarea autonomă poate crește semnificativ eficacitatea dronelor ca arme pe câmpul de luptă. Evoluția în domeniul producției de drone, în special a dronelor FPV, nu se rezumă la creșterea vitezei de producție și a cantităţii livrate. Dronele de mici dimensiuni, precum și focoasele pe care le transportă, au nevoie, de asemenea, de îmbunătățiri. Una dintre modalitățile de îmbunătăţire a performanțelor acestei clase de arme în luptă este introducerea unui software modern bazat pe inteligență artificială.
În 2024, Statele Unite vor consolida apărarea aeriană a armatei cu noi radare și sisteme de rachete antiaeriene, potrivit ArmyTimes. Departamentul american al Apărării (DoD) a anunțat consolidarea rețelei de sisteme de apărare aeriană a armatei în 2024 prin comandarea de noi radare și sisteme de rachete antiaeriene.
Ministrul adjunct al apărării din Polonia, Cezary Tomczyk, a descris situaţia lăsată în ministerul său de guvernul precedent drept "o risipă foarte gravă" în "cantităţi uriaşe" şi a anunţat un audit exhaustiv al tuturor contractelor de cumpărare de armament, informează vineri Agerpres.
Compania BAE Systems și Forțele Terestre americane (US Army) au semnat un acord prealabil cu pentru fabricarea pieselor mari ale obuzierului M777. Acordul, în valoare de 50 milioane dolari, permite companiei să înceapă primele livrări, în timp ce se finalizează detaliile contractului și valoarea totală a acestuia.
Statele Unite nu vor oferi asistență militară Ucrainei la nivelul din 2022-2023, deoarece urmăresc să ajute Kievul să își construiască propria bază militaro-industrială, a precizat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, în cadrul unui briefing, relatează Radio Free Europe.
Forțele Aeriene ale SUA riscă să compromită programul de modernizare a bombardierelor strategice B-52 Stratofortress, în valoare de 48,6 miliarde de dolari, prin faptul că nu reușesc să identifice ce piese de schimb sunt disponibile pentru mentenanţa acestora și unde sunt ele fabricate în continuare.
Producătorii chinezi domină comerțul cu Rusia prin furnizarea de ansamble și echipamente vitale pentru complexul militaro-industrial al Rusiei, arată o analiză a Financial Times.
Potrivit Ministerului indian al Apărării, există în prezent un plan oficial de îmbunătățire a capacității de luptă a aeronavei Su-30MKI produse în India în colaborare cu Rusia. Ca o dezvoltare ulterioară a avionului de luptă rusesc Su-27, aeronava Su-30MKI va suferi o modernizare semnificativă, inclusiv integrarea tehnologiilor moderne avansate specifice avioanelor de luptă din generația 4.5+.