Războiul brutal declanșat de Rusia împotriva Ucrainei a arătat, lucru pe care și liderii vest europeni au fost nevoiți să-l accepte înghițind în sec, dependența militară a Europei față de Statele Unite ale Americii.
Războiul brutal declanșat de Rusia împotriva Ucrainei a arătat, lucru pe care și liderii vest europeni au fost nevoiți să-l accepte înghițind în sec, dependența militară a Europei față de Statele Unite ale Americii.
Fundația ucraineană ''Come Back Alive'' ,care strânge fonduri pentru a asigura un sprijin militar continuu pentru Forţele Armate Ucrainene, a primit primele 5.000 de drone kamikaze PFV. Acestea au fost achiziționate în cadrul unui proiect comun demarcat cu UNITED24 [n.r. inițiativă guvernamentală] și Monobank.
Uniunea Europeană merge înainte cu proiectul de consolidare a capacității comune de apărare, deocamdată fiind considerat prioritar domeniul achizițiilor de armament. Acum, țările UE se pot uni în consorții și pot primi compensații de la bugetul UE pentru cheltuielile asociate producției de armament.
Compania italiană Leonardo dorește să joace un rol mai important în proiectul Global Combat Air Programme (GCAP), la care participă și Marea Britanie (BAE Systems) și Japonia (Mitsubishi Heavy Industries) și care, printre altele, include crearea unui nou avion de luptă. Astfel, directorul general al companiei, Roberto Cingolani, a declarat că poziția lor în cadrul proiectului GCAP ar trebui revizuită "în sus". Directorul general al Leonardo subliniază că programul nu are încă "cote" și că în prezent este doar un "mare laborator", potrivit publicaţiei Infodefensa.
Thales a semnat un contract cu Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ) pentru a livra sistemul integrat TACTICOS de combat management, sonare, radare de supraveghere aeriană și de control al tirului și un senzor cu infraroșu 360° pentru programul fregatei MIECZNIK destinat marinei poloneze
Spania a primit acordul pentru achiziționarea a trei noi baterii de sisteme de apărare antiaeriană Patriot din SUA, la un preț de aproximativ 2,8 miliarde de dolari, după cum a informat Departamentul de Stat al SUA pe 4 octombrie.
Forțele Terestre americane (US Army) au anunțat acordarea unor contracte în valoare de 1,5 miliarde de dolari către nouă companii din SUA, Canada, India și Polonia pentru a crește producția globală de proiectile de artilerie calibru 155 mm.
Un raport al Army Science Board (ASB) sugerează că tancul M1 Abrams ar putea deveni ineficient pe câmpul de luptă într-un eventual conflict militar pe care SUA l-ar avea cu China. Raportul recomandă armate SUA ca până în anul 2040 să dezvolte o generaţie de vehicule blindate cu totul nouă, mai mici, mai uşoare și fără echipaj, care să înlocuiască M1 Abrams.
Rusia a anunțat începerea producției noilor rachete balistice intercontinentale Sarmat (Satan II), despre care oficialii ruși au precizat în nenumărate rânduri că sunt „imposibil” de interceptat. Anunțul privind producția controversatelor rachete a venit chiar de la cel mai înalt nivel al Kremlinului.
Cotidianul slovac Dennik N a anunțat, pe 05.10.2023, că președintele Slovaciei, Zuzana Čaputová, s-a opus intenției Ministerului Apărării de a oferi un nou pachet de ajutor militar Ucrainei, care se confruntă cu invazia rusă. Purtătorul de cuvânt al șefului statului a justificat acest lucru prin rezultatul alegerilor parlamentare de sâmbătă din Slovacia și împuternicirea pentru formarea noului guvern a președintelui unui partid, care respinge această formă de ajutor pentru Kiev.
Ucraina se așteaptă la primele „rezultate” ale producției comune de sisteme de apărare aeriană cu Statele Unite până la sfârșitul anului, a declarat ministrul industriilor strategice Oleksandr Kamyshin de guvern într-un interviu publicat miercuri.
Dacă la începutul invaziei sistemele antitanc americane Javelin au făcut ravagii printre tancurile rusești, contribuid decisiv la rezistența Ucrainei în primele zile de război, azi ucrainenii s-au adaptat și au identificat noi soluții de distrugere a tancurilor ruse, inclusiv a T-90M Proryv, cel mai modern tanc utilizat de Armata rusă, exceptând „tancul fantomă” T-14 Armata.
Ucraina a depus eforturi considerabile pentru a-și îmbunătăți sistemele de apărare și pentru a atrage producătorii de armament occidentali în vederea transformării industriei sale de apărare. Producători occidentali de armament importanți, precum Rheinmetall din Germania și BAE Systems din Regatul Unit, și-au exprimat planurile de a se angaja în producția de apărare în Ucraina. De asemenea, Ucraina și Statele Unite au convenit să colaboreze în ceea ce privește producția comună de arme, ceea ce va permite Ucrainei să producă sisteme de apărare aeriană.
Occidentul trebuie să sporească producția pentru a nu rămâne fără muniție, pe care să o poată transfera în Ucraina.
Potrivit presei ucrainene, șeful companiei Baykar Defense din Turcia, Haluk Bayraktar, a declarat că armata ucraineană ar putea primi noua dronă de atac de tip Bayraktar Akinci.
Guvernul Poloniei continua să menţină o stare tensionată la nivel diplomatic cu oficialii de la Kiev. Recent, după divergentele cu privire la acordul cerealelor ucrainene, oficialii de la Varşovia au susținut că cel mai mare concern de stat din Polonia din domeniul apărării nu a fost invitat la forumul industriei de apărare organizat la Kiev săptămâna trecută, dar partea ucraineană susține contrariul.
Șeful UE pentru politică externă și securitate, Josep Borrell, a declarat duminică că UE va crește ajutorul militar pentru Ucraina, după ce Congresul SUA a adoptat sâmbătă seara un proiect de lege temporară de finanțare care nu menționează ajutorul pentru Ucraina.
Mai devreme decât se aștepta, Kievul a primit primul lot de tancuri americane M1A1 Abrams. Acest lucru este conform rapoartelor din ultimele zile, care citează surse oficiale, atât din Ucraina, cât și din Statele Unite.
Uzina de aviație din Smolensk a fost lovită de trei din cele patru drone lansate asupra acesteia, a informat, luni dimineață, Direcția Principală de Cercetare (GUR) a Ministerului ucrainean al Apărării.
Marina franceză a efectuat, pe 20 septembrie 2023, un exercițiu reușit de tragere cu cea mai nouă versiune a rachetei Exocet (Mer-Mer 40 Block 3c - MM40 B3c), produsă de MBDA, de pe fregata Alsace.
Războiul din Ucraina arată că revoluția tehnologică schimbă radical eficiența tacticilor și echipamentelor folosite acum câteva decenii.
Ucraina intenționează să organizeze producția propriilor sisteme de apărare aeriană, a anunțat Andrii Yermak, șeful Biroului Președintelui, la o întâlnire cu jurnaliştii, relatează RBC-Ucraina.
Europa s-a angajat, la începutul anului, că va livra Ucrainei un milion de obuze de artilerie în următoarele 12 luni, dar lucrurile sunt mai complicate decât anticipau oficialii europeni.
Companii franceze au semnat 20 de contracte cu firmele ucrainene, înțelegeri care privesc producția de echipamente militare: vehicule blindate, artilerie, drone, securitate cibernetică și deminare.
Oficiali din NATO propun localizarea în Ucraina a unor facilități de producție a armamentelor occidentale.
Presa de stat iraniană a publicat pe 26 septembrie un videoclip care arată o versiune cu motor cu reacție a dronei de atac din seria Shahed pe care Rusia o folosește în războiul său din Ucraina.
În contextul în care consorţiul militar ucrainean ''Ukrainian Armour'' intenționează să înceapă producția de vehicule de luptă pentru infanterie ASCOD în cooperare cu Czechoslovak Group și, bineînțeles, cu General Dynamics European Land Systems (GDLS), analiştii militar se întrebă ce alte arme și echipamente militare se pot produce în Ucraina.
Cancelarul german Olaf Scholz a împiedicat transferul de rachete cu rază lungă de acțiune Taurus către Ucraina, deoarece se teme că acest lucru va duce la o confruntare cu Rusia, a relatat The Wall Street Journal (WSJ) la 27 septembrie, citând propriile sale surse.
Tancul KF51 Panther a fost prezentat pentru prima dată în 2022, iar compania germană Rheinmetall îl numește ''succesorul'' lui Leopard 2. Rheinmetall are primul potențial cumpărător pentru KF51 Panther, iar acesta ar urma să fie Ungaria, care dorește să producă acest vehicul.
Compania rusă încearcă să țină pasul cu industria europeană și anunță că lucrează la o nouă generație de muniție pentru obuzierul autopropulsat Malva, inclusiv proiectile ghidate.