Rusia continuă să acumuleze pierderi de vehicule care sunt probabil nesustenabile pe termen mediu, scriu analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului. Capacitatea de producție a Rusiei ar putea să nu țină pasul.
De la 15,3 miliarde de dolari pe care i-au cheltuit pentru apărare în 2022, polonezii au ajuns la 35 de miliarde în acest an. Și nu se opresc.
Invazia Ucrainei de către forțele ruse din 24 februarie 2022 a schimbat radical situația securitară, iar Varșovia a înțeles asta imediat.
Așa-numitele dividende al păcii (redirecționarea fondurilor dinspre sectorul apărării către alte cheltuieli) au dus la reducerea semnificativă a investițiilor în armată. Până acum câțiva ani, o bună parte a membrilor NATO nu depășea pragul convenit de 2% din PIB cheltuiți pentru apărare.
Doi ani și jumătate mai târziu, situația s-a schimbat substanțial: în 2024, mai sunt doar opt membri NATO care alocă mai puțin decât cei 2% din PIB.
Foto: Militar polonez și transportoare blindate Rosomak - Sursa: X/Comandamentul general (Dowództwo Generalne))
Experiențele istorice proaste cu URSS (iar România înțelege cât de greu e cu rușii), combinate cu atacul rusesc asupra țării vecine, au fost suficiente pentru ca Varșovia să-și întărească apărarea.
În 2024, Varșovia alocă 4,12% din PIB sectorului apărării, mult mai mult decât cei 3,43 la sută cheltuiți de micuța Estonie sau de cei 3,38% pe care îi cheltuiește SUA.
Desigur, din cauza dimensiunii economiei, americanii sunt campioni în termeni absoluți, cu 824,3 miliarde de dolari, în timp ce Polonia a dat aproximativ 35 de miliarde de dolari pentru apărare.
E de reținut că polonezii au dat anul trecut ceva mai mult de 31 de miliarde de dolari pentru armată, iar în 2022 „doar” 15,3 miliarde de dolari, ceea ce spune de fapt totul despre motivația pe care Putin le-a dat-o cu războiul din Ucraina.
Dar asta nu e tot. Anul viitor, Polonia va aloca pentru achiziții de echipamente militare și cheltuieli de personal un procent uriaș, mai exact 4,7% din PIB.
Abrams M1. Forțele Terestre vor avea: 250 de tancuri Abrams M1A2 SEPv3 produse de General Dynamics, achiziționate după izbucnirea războiului din Ucraina pentru 4,75 miliarde de dolari. Varșovia cumpărase deja 116 tancuri M1A1 Abrams, care vor fi livrate modernizate, pentru care se vor plăti 1,4 miliarde de dolari.
F-35. Cel mai faimos contract cu americanii a fost de fapt încheiat de Varșovia chiar înainte de începerea războiului din Ucraina: achiziția a 32 de avioane de luptă F-35A de la Lockheed Martin. ”Husarii” F-35 polonezi vor costa 4,6 miliarde de dolari și vor fi livrați între 2026-2030.
F-35 Polonia
AH-64E Apache. Dar și contractul F-35 pălește, când ne uităm la înțelegerea încheiată în august 2024, prin care au fost comandate de la Boeing până la 96 de elicoptere de atac AH-64E Apache, împreună cu mii de rachete (1.844 de rachete AGM-114R2 Hellfire, 460 de rachete aer-sol AGM-179A și 508 de rachete Stinger 92K Block I). Totul va costa cel puțin 10 miliarde de dolari, potrivit Defensenews.
HIMARS. S-a convenit că vor fi achiziționate 486 de lansatoare de rachete HIMARS, produs de o companie a Lockheed Martin, la un preț aproximativ de 10 miliarde de dolari. În urmă cu doar trei săptămâni au început discuții mai concrete pentru prima tranșă, care va fi de exact la 100 de unități, arată Reuters. Polonia a mai cumpărat 20 de lansatoare HIMARS încă din 2019 pentru 414 milioane de dolari.
HIMARS / Forțele Armate poloneze
Patriot. Mai amintim achiziția sistemului antiaerian Patriot PAC-3 produs de Raytheon și Lockheed Martin, care a fost comandat 16 lansatoare Patriot în 2018 pentru 4,75 miliarde de dolari. Mai recent, în 2023, SUA au aprobat vânzarea către Polonia a 48 de lansatoare noi pentru Patriot plus 644 de rachete PAC-3, împreună cu senzori și alte echipamentele aferente. Patriot ca acoperi Întreaga afacere a fost evaluată la 15 miliarde de dolari, dar cele 48 de lansatoare vor fi produse în Polonia. Patriot face parte din a programului „Wisla”, destinat apărării antiaeriene de rază medie-lungă, care este integrat cu noul radar LTAMDS și sistemul de comandă și control IBCS. Aeronavele F-35 vor fi, de asemenea, conectate la IBCS.
F-16. De asemenea, Polonia deține în prezent 48 de avioane F-16C/D Block 52+ și intenționează să modernizeze aceste avioane la standardul F-16 Viper, printr-un contract de 7,3 miliarde USD aprobat recent de SUA.
Foto: K2 și K9
În 2022, s-a convenit ca Polonia să cumpere un munte de arme din Coreea de Sud: lansatoare de rachete mobile K239 Chunmoo (similare cu Himars), obuziere autopropulsate, tancuri și avioane de luptă, iar banca sud-coreeană Kexim a estimat ulterior valoarea tuturor contractelor de până la 23 de miliarde de dolari.
Tancuri K2. Polonia vrea să cumpere în total 1.000 de tancuri K2 produse de Hyunday Rotem. Până acum, au fost contractate primele 189, care sunt fabricate în Coreea de Sud la un preț de 3,24 miliarde de dolari. Primele tancuri au sosit deja la câteva luni după încheierea contractului, fiind livrate 71 de tancuri. Restul de 820 de tancuri, ideea inițială a autorităților poloneze a fost că toate ar fi produs sub licență în Polonia (K2PL), dar se pare că, totuși, alte câteva sute vor fi produse în Coreea de Sud înainte ca fabrica din Polonia să fie înființată. Andrej Duda a declarat recent că, până la sfârșitul lui 2024, se va semna un contract pentru o nouă tranșă de tancuri.
Tancuri K2 Black Panther pentru Polonia, October 19, 2022, Changwon, Coreea de Sud. Sursa foto: Korea Defense Blog
Obuziere K9. Nu s-au făcut economii la obuzierele autopropulsate K9 Thunder produse de Hanwha Aerospace, din care urmează să fie procurate un total de 672. Primul contract pentru 212 de unități a fost semnat în vara anului 2022 la o valoare de aproximativ 2,5 miliarde de dolari, iar 120 dintre ele au fost deja livrate. Ulterior, s-a semnat un nou contract în valoare de 2,6 miliarde de dolari pentru 152 de obuziere K9, dintre care 146 vor fi în varianta K9PL, adaptat cerințelor poloneze.
Lansatoare K239 Chunmoo. Au fost semnate și 288 de lansatoare de rachete mobile K239 Chunmoo. Primele 218 unități au fost comandate încă din noiembrie 2022 la un preț de 3,55 miliarde de dolari, în timp ce un contract pentru alte 72 în valoare de 1,6 miliarde de dolari a fost încheiat în aprilie anul acesta. Conform celor mai recente date, cel puțin 54 de sisteme au fost deja livrate în Polonia.
Avioane KAI FA-50. Polonia a comandat un total de 48 de avioane de ușoare de luptă KAI FA 50 Golden Eagles, 12 sosind deja anul trecut. Primele 12 avioane sunt în varianta Bloc 10 și costă 705 milioane de dolari. Restul de 36 vor fi în varianta FA-50PL Block 20 și vor costa 2,3 miliarde de dolari și vor fi livrate între 2025 și 2028. În cele din urmă, primele avioane se vor ridica la acest standard, care include utilizarea rachetelor americane Sidewinder și AIM-120 AMRAAM.
Foto: FA-50
De exemplu, Polonia își produce propria mașină de luptă a infanteriei, MLI-ul Borsuk, din care au fost comandate până la 1.400 de unități. Deși nu a fost stabilit un preț oficial, costul estimat ar putea ajunge la câteva zeci de miliarde de zloți. Programul ar putea costa minim 7,5 miliarde de dolari.
De asemenea, a comandat peste 300 de transportoare blindate Rosomak, care sunt de fapt celebrele Patriot finlandeze și sunt produse de către polonezi sub licenţă. Costul programului va fi de câteva miliarde de dolari.
Apoi, DefenseRomania relata săptămânile trecute că Polonia modernizează batalioane întregi de sisteme de artilerie WR-40 Langusta (Grad-ul supermodernizat al polonezilor). Costul va fi aproximativ 320 de milioane de dolari.
sistem de rachete deartilerie WR-40 Langusta / Armata Poloniei
De asemenea, industria poloneză de apărare ar trebui să înceapă să producă rachete antiaeriene CAMM-ER, ca parte dintr-un acord major semnat cu MBDA. Consorțiul polonez PGZ-NAREW ar urma să producă peste 1.000 de rachete de apărare aeriană CAMM-ER și peste 100 de lansatoare pentru programul NAREW din Polonia, destinat apărării antiaeriene de rază scurtă și medie. Acordul, estimat la aproximativ 5,1 miliarde de dolari, include transferul de tehnologii cheie către Polonia.
Polonia a comandat și două avioane Saab 340 AEW second-hand, cruciale pentru monitorizarea câmpului de luptă și conectarea în rețea a avioanelor de luptă - sunt cumpărate din Emirate.
De asemenea, s-au făcut și achiziții din Turcia, de la care au fost comandate extrem de popularele drone Bayraktar TB2 în 2021 - s-au plătit 270 de milioane de dolari pentru 24 de bucăți , iar toate dronele au fost livrate până la jumătatea acestui an.
Polonia deține în prezent aproximativ 247 de tancuri Leopard în diferite versiuni, majoritatea fiind modele Leopard 2A4 și 2A5. Recent, Polonia a modernizat o parte dintre acestea la standardul Leopard 2PL, o versiune îmbunătățită cu blindaj și sisteme electronice moderne
Obuziere autopropulsate poloneze Krab. Foto: PGZ
Polonia plănuiește să dețină, până în 2026, aproximativ 170 de obuziere Krab, un sistem de de calibru 155 mm, produs în Polonia, bazat pe șasiul sud-coreean K9 Thunder.
Armata poloneză numără în prezent aproximativ 200.000 de militari, dintre care 148.000 sunt profesioniști. Autoritățile de la Varșovia planifică o extindere semnificativă, cu obiectivul de a ajunge la 300.000 de soldați în viitorul apropiat.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Rusia continuă să acumuleze pierderi de vehicule care sunt probabil nesustenabile pe termen mediu, scriu analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului. Capacitatea de producție a Rusiei ar putea să nu țină pasul.
Forțele Navale ale Turciei au început noul an anunțând construirea a trei nave de război bazate pe proiecte interne: un submarin, un portavion și nava principală a foarte așteptatei serie de distrugătoare TF-2000, dedicate misiunilor de apărare antiaeriană.
Un startup estonian a dezvoltat o rachetă în miniatură concepută pentru a contracara dronele care zboară la mică altitudine, pe care intenționează să o testeze în Ucraina luna aceasta, în timp ce atacurile cu drone rusești continuă să provoace haos în întreaga țară sfâșiată de război.
Anul trecut a devenit cel mai dificil pentru sistemul energetic al Ucrainei de la începutul războiului pe scară largă. În 2024, „inamicul a început să bombardeze încă din martie”.
Într-un interviu acordat unei publicații germane, CEO-ul companiei Hensoldt, Oliver Doerre, a detaliat ideile sale despre dezvoltarea armatei germane și viitorul industriei de apărare.
Serbia a finalizat un contract de achiziție de arme în valoare de 335 de milioane de dolari cu compania israeliană de apărare Elbit Systems.
Renumita fabrică de tractoare „Ursus” din Polonia, care după ani de creare a acestui brand s-a confruntat cu falimentul la începutul acestui an, nu se va închide, ci se va lansa într-un nou capitol: producerea de echipamente militare.
Serviciul de presă al concernului Uralvagonzavod din Rusia a anunțat, pe 31.12.2024, închierea pe anul în curs a livrărilor de tancuri T-90M Proryv și T-72B3M către Ministerul Apărării. În mod tradițional, tancurile au fost decorate cu drapelul Rusiei și cu un pom de Anul Nou.
După pierderile record suferite de armata Rusiei în acest an, conducerea de la Moscova a venit cu un nou plan de a atrage populația în rândul forțelor sale armate.
După cum a relatat Military Observer pe 26 decembrie 2024, rapoartele care vin din Rusia sugerează că un tanc american M1A1 Abrams, capturat în timpul conflictului din Ucraina, a fost transportat către oraşul Nijni Tagil. Aici se afla uzina Uralvagonzavod, principala unitate de producție de vehicule blindate pentru armata rusă. Tancul Abrams se alătură unui tanc german Leopard 2A6, capturat anterior în timpul conflictului și livrat la aceeași unitate. Ambele tancuri sunt supuse unei examinări tehnice de către inginerii ruși.
Guvernul Italiei a dat vineri undă verde producătorului turc de drone Baykar să cumpere Piaggio Aerospace, firma aflată din 2018 sub administrarea specială a statului italian, un proces echivalent cu protecția împotriva falimentului, din cauza dificultăților financiare.
În urmă cu câteva zile, Atena a convenit asupra livrării forțelor armate ucrainene a 24 de rachete antiaeriene Sea Sparrow. Acestea sunt rachete care există atât în arsenalul Marinei, cât și al Forțelor Aeriene, și au fost deja considerate inutile din punct de vedere operațional la nivel militar, potrivit unui articol din 27 decembrie al publicației elene Kathimerini.
În cadrul unui interviu acordat jurnalistei Galina Ostapovets în studioul canalului de televiziune Noviny.LIVE, purtătorul de cuvânt al Direcției principale de informații (GUR) a Ministerului ucrainean al Apărării, Andrei Yusov, a declarat, pe 27.12.2024, că Rusia dispune în prezent de o rezervă de aproximativ 1.400 de rachete.
Pe 26 decembrie 2024, Arabia Saudită a început negocieri cu Turcia pentru achiziționarea a 100 de avioane de vânătoare de generația a V-a Kaan. Discuțiile au avut loc în cadrul unei întâlniri care a avut loc la Istanbul, organizată de președintele industriei de apărare din Turcia, Haluk Gorgun, împreună cu vice-ministrul apărării saudit, Khaled bin Hussein Al-Biyari, și comandantul forțelor aeriene, Turki bin Bandar Al Saud. Negocierile s-au axat pe posibilitățile de achiziție a aeronavelor, oportunitățile de producție comună și acordurile de transfer de tehnologie, livrările fiind anticipate pentru inceputul anului 2030.
Racheta ASN4G (Air-Sol Nucléaire de 4ème Génération), care va deveni operațională până în 2035, este dezvoltată pentru a îmbunătăți capacitatea Franței de a menține o descurajare credibilă în fața schimbărilor geopolitice și tehnologice. Acest sistem hipersonic, lansat din aer, este în prezent în dezvoltare de către compania MBDA Franța, cu sprijinul ONERA, și are rolul de a înlocui racheta ASMPA (Air-Sol Moyenne Portée Amélioré) în cadrul strategiei de descurajare nucleară a Franței.
Forțele Aeriene Turce vor primi primul avion de luptă fără pilot (UCAV) stealth Anka-3 operațional de la Turkish Aerospace Industries (TAI), ceea ce reprezintă o etapă importantă în eforturile Turciei de a dezvolta sisteme aeriene fără pilot autohtone. Livrarea, anunțată pe contul de X al Turkish Century la 26 decembrie 2024, reprezintă un pas esențial în modernizarea capacităților militare ale armatei turce, după succesul modelelor anterioare din seria Anka. Anka-3 este proiectat să fie o platformă aeriană performantă, capabilă să îndeplinească diverse misiuni, de la recunoaștere și supraveghere la atacuri de precizie.
Germania a anunțat livrarea a încă 15 tancuri Leopard 1A5DK către Forțele Armate Ucrainene. Aceste tancuri, provin din stocul de rezervă al armatei daneze, aduc numărul total de tancuri Leopard 1A5 livrate Ucrainei la 103, inclusiv ultimul lot. Livrarea a fost confirmată de Ministerul german al Apărării, care a fost un partener-cheie în efortul de a furniza Ucrainei vehicule blindate modernizate pentru a contribui la apărarea sa împotriva invaziei ruse.
La 24 decembrie 2024, Ministerul israelian al Apărării a anunțat extinderea programului său de achiziții de interceptoare Arrow 3 printr-un contract cu Israel Aerospace Industries (IAI). Acordul, semnat de generalul-maior (rez.) Eyal Zamir, directorul general al ministerului, vizează abordarea amenințărilor în creștere cu rachete, în special din partea mișcării Houthi din Yemen, prin refacerea și extinderea stocurilor existente de sisteme Arrow 3. Evenimentele recente, cum ar fi lansările de rachete care au vizat Eilat și Gush Dan, au subliniat utilizarea operațională a sistemului.
Compania sud-coreeană LIG Nex1 a fost eliminată din licitația României privind achiziția de sisteme SHORAD/VSHORAD, sisteme antiaeriene cu rază scurtă și foarte scurtă de acțiune. Cum s-a ajuns aici și cine mai e în competiție?
Serviciile de informații ale Departamentului american al Apărării au făcut lumină cu privire la dezvoltarea ambițioasă de către China a bombardierului strategic stealth H-20, o platformă pregătită să redefinească puterea Forțelor Aeriene ale Armatei de Eliberare a Poporului (PLAAF) și capacitățile sale de atac cu rază lungă de acțiune.
La 23 decembrie 2024, mai multe contracte majore au fost semnate la Stalowa Wola, consolidând și mai mult forțele armate poloneze. Aceste acorduri, în valoare totală de peste 3,74 miliarde EUR, includ livrarea a aproape o sută de obuziere autopropulsate Krab în două versiuni și vehicule de sprijin pentru modulele echipate cu obuziere K9A1 Thunder.
Surse arabe specializate în domeniul contractelor militare au relatat că India a oferit Marocului oportunitatea de a produce pe plan local tancul de luptă principal Arjun Mk II, blindat considerat unul dintre cele mai moderne tancuri indiene.
Armata britanică a anunțat recent testarea cu succes a unei arme inovatoare concepute pentru a neutraliza roiurile de drone cu ajutorul undelor radio. Cunoscut sub numele de Radio Frequency Directed Energy Weapon (RFDEW), acest sistem oferă o soluție eficientă și economică la amenințările aeriene moderne. Acest progres tehnologic reprezintă pas înainte în domeniul apărării antirachetă și antiaeriene, consolidând de securitate și optimizând în același timp costurile operaționale.
Armata SUA a anunțat că intenționează să atribuie un contract unic companiei BAE Systems pentru a produce un prototip de obuzier autopropulsat de 155 mm care să fie utilizat ca un sistem nou de apărare antiaeriană și antirachetă. Scopul este ca tunul de artilerie MDAC să poată doborî drone și rachete de croazieră, precum și avioane și elicoptere, folosind muniție cu hiper- viteză dezvoltată inițial pentru programul anulat al U.S .Navy privind tunurile electromagnetice.
O analiză militară recentă susține utilitatea pe câmpul de luptă a unui avion de vânătoare stealth de generația a VI-a, după cum informează Breaking Defense. Cu toate acestea, decizia finală privind platforma Next Generation Air Dominance (NGAD) aparține acum administrației Trump. O analiză recentă a Forțelor Aeriene ale SUA susține dezvoltarea unui nou avion de luptă cu echipaj, de ultimă generație, relatează publicaţia Breaking Defense pe baza consultării mai multor surse oficiale americane. Acesta decizie ar fi o constatare care coincide cu o dezbatere de actualitate privind viitorul programului Next Generation Air Dominance (NGAD), în valoare de câteva miliarde de dolari.
În fața reducerilor bugetare de după Războiul Rece, Forțele Aeriene ale SUA au continuat să investească în celebrul şi costisitorul avion de luptă F-22 Raptor, în parte din cauza unui motiv poate neașteptat: îngrijorările cu privire la apărarea aeriană siriană. Secretarul Forțelor Aeriene, Frank Kendall, a vorbit recent despre rolul pe care apărarea aeriană siriană la jucat în dezvoltarea proiectului militar care a dat naştere avionului F-22.
Lockheed Martin a semnat un contract cu Departamentul de Apărare (DoD) al SUA pentru producția 145 de avioane de vânătoare F-35 Lightning II de generația a cincea.
Un alt tren încărcat cu cantități mari de sisteme de artilerie autopropulsate nord-coreene M1989 Koksan a fost identificat în Rusia. Imaginile video și rapoartele sugerează că au fost transportate mai mult de o doizăsprezece unități, deși o estimare exactă este în continuare o sarcină dificilă din cauza faptului că imaginile sunt insuficiente. Acest lucru survine în urma primei semnalări a sistemelor de artilerie Koksan pe teritoriul Rusiei cu aproximativ o lună în urmă.
Lockheed Martin a evaluat cu succes primul său lansator de rachete autonom, permițând astfel lansarea de rachete fără intervenție umană. Această descoperire reduce necesarul de personal și sporește flexibilitatea operațională. În timp ce tehnologia promite o mai mare precizie și siguranță pentru trupe, preocupările cu privire la implicațiile etice și riscurile sistemelor autonome rămân predominante în discuțiile privind politica de apărare.
La 18 decembrie 2024, compania Rolls-Royce a anunțat realizarea unei etape importante în cadrul programului de modernizare a bombardierelor B-52J al Forțelor Aeriene ale SUA. Compania a confirmat finalizarea cu succes a etapei Critical Design Review (CDR) pentru motorul F130, marcând un progres semnificativ în efortul de modernizare a flotei emblematice de bombardiere B-52 Stratofortress a U.S. Air Force. Această piatră de hotar deschide calea pentru dezvoltarea finală, testarea riguroasă și producție, asigurând că bombardierul modernizat va satisface nevoile operaționale în continuă evoluție ale Forțelor Aeriene ale SUA.
Jurnalistul britanic Piers Morgan a publicat un scurt fragment dintr-un interviu cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care va fi difuzat în această seară pe rețelele sociale. Extrasul din interviu a fost publicat pe platforma de social media X, relatează Ukrinform.
Turcia ar intenționa să înființeze două baze militare în Siria și să desfășoare avioane de luptă F-16, ca parte a unui nou acord de apărare între Ankara și Damasc, potrivit unor surse anonime citate de ziarul turc Türkiye. Demersul ar putea marca o schimbare semnificativă în dinamica militară regională, în special având în vedere rolul istoric al Turciei în conflictul sirian și interesele sale strategice în contracararea amenințărilor de-a lungul frontierei sale sudice.
Industriile de apărare ucraineană și poloneză își intensifică procesele de cooperare sub îndrumarea guvernelor lor. Potrivit Ministerului polonez al Apărării, în timpul vizitei delegației conduse de ministrul adjunct al apărării, Cezary Tomczyk, au fost semnate două documente privind cooperarea dintre Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ, una dintre cele mai mari asociații ale companiilor de apărare din Polonia) și companiile de apărare ucrainene.
Încetarea ostilităților în Ucraina ar trebui să aibă loc cu participarea deplină a Kievului și cu creșterea cheltuielilor de apărare ale țărilor din regiune pentru a evita orice viitoare agresiune rusă, a declarat președintele lituanian Gitanas Nauseda într-un interviu acordat Associated Press. Liderul țării baltice a declarat în interviu că un acord de pace încheiat fără măsuri de descurajare adecvate ar permite Rusiei să își consolideze forțele și să se pregătească pentru o nouă agresiune în regiune.
Germania pare că experimentează o alianță de conjunctură, în care stânga populistă BSW își dă mâna cu AfD-ul de extremă dreapta. Ce poate să iasă bun din asta?
A fost aprobat un plan pentru trecerea la o nouă structură organizatorică a Forțelor Armate ale Ucrainei care cuprinde și crearea de corpuri în cadrul Armatei.
La 31 ianuarie 2025, ministrul ucrainean al apărării Rustem Umerov a dezvăluit că Țările de Jos vor furniza Ucrainei un alt lot de avioane de luptă F-16 în acest an. Declarația a fost făcută după o întâlnire la Haga cu ministrul olandez al apărării, Ruben Brekelmans, în cursul căreia cei doi oficiali au abordat îmbunătățirea capacităților aviatice ale Ucrainei și continuarea programelor de formare pentru piloții și tehnicienii ucraineni.
Un amplu reportaj al celor de la Politico reflectă situația dificilă de pe frontul ucrainean, în așteptarea ajutorului american la care Kievul speră. De departe, pe frontul de Est, unde ocupantul avansează asumându-și pierderi și atacuri în valuri, situația e cea mai dificilă. Washingtonul atrage atenția că problema mare a Ucrainei e mai degrabă demografică decât tehnică.
Trump lansează război comercial cu taxe vamale pentru Mexic, Canada și China. Dacă primele două state au reușit să amâne decizia președintelui american, în cazul Chinei taxele vamale au intrat deja în vigoare.
Agenția de presă Reuters a informat, pe 03.02.2025, că țările NATO caută drone care ar putea opera în Arctica la temperaturi sub zero grade, deoarece, în prezent, alianța nu are astfel de UAV-uri. În același timp, Rusia este înarmată cu drone capabile să îndeplinească misiuni în condiții arctice, investind de mai mult timp într-o flotă de drone în zona arctică.
Dezinformarea rusă cu privire la F-35 Lighning II atinge un nivel greu de imaginat care i-a surprins până și pe americani. Iar noua teză a rușilor amintește de acel moment din 2018 când întreaga lume a plecat după fentă deoarece la parada militară din 1 decembrie organizată cu ocazia Zilei Naționale a României, avioane F-16 Fighting Falcon din dotarea Forțelor noastre Aeriene nu au mai decolat.
Nivelul de umplere a depozitelor subterane de gaze ale Ucrainei se apropie de 10%, iar țara vecină nu reușește să-și asigure consumul din producția proprie.
Forțele Navale sud-coreene au anunțat înființarea unui comandament naval responsabil cu apărarea antirachetă și lansarea rapidă a unei lovituri de răspuns în cazul unui atac nord-coreean.
Președintele SUA, Donald Trump, a declarat luni că dorește ca Ucraina să furnizeze Statelor Unite pamânturi rare ca formă de plată pentru sprijinirea financiară a eforturilor de război ale țării împotriva Rusiei.
Luni, liderii europeni s-au reunit în poate unul dintre cele mai importante summituri informale de până acum - ”Un summit de tip „chirurgie pe cord deschis””, nota duminică Politico.
Potrivit unui raport recent publicat de Departamentul american al Apărării privind achizițiile de echipamente militare aferente anului fiscal 2025, armata americană a prezentat un plan semnificativ de achiziționare a 689 de obuziere autopropulsate (SPH) M109A7 de 155 mm și de susținere a acestora până în 2050. Această decizie reprezintă o piatră de temelie a efortului mai larg de modernizare a armatei americane pentru a-și îmbunătăți capacitățile de artilerie. M109A7, parte a programului Paladin Integrated Management (PIM), va juca un rol central în îmbunătățirea puterii de foc pentru diviziile de infanterie blindate și mecanizate ale Armatei SUA.
Ucraina folosește acum bombe JDAM-ER de 500 de kilograme împotriva forțelor rusești și, în sfârșit, exista dovezi reale. Imagini apărute recent arată un Su-27 Flanker ucrainean lansând una dintre aceste bombe puternice. În timp ce livrările JDAM-ER către Kiev erau cunoscute, aceasta este prima dovadă confirmată că varianta de 500 de kg a acestei bombe este utilizata in lupta.
Republica Moldova, afectată de invazia rusă a statului vecin Ucraina, a denunțat luni ceea ce a considerat că este o încălcare a spațiului său aerian de către o dronă și a indicat că discută cu aliații săi cu privire la modalități de consolidare a apărării antiaeriene, relatează Agerpres și Reuters.
Un raport recent al Comisiei pentru Afaceri Externe și Apărare a Senatului francez indică faptul că Turcia și-a exprimat interesul de a contribui la viitorul sistem aerian de luptă (SCAF/FCAS), un program de avioane de luptă de nouă generație condus de Franța, Germania și Spania. Această evoluție vine în contextul tensiunilor geopolitice dintre Turcia și Franța, deschizând eventual o portiță pentru reînnoirea relațiilor în cadrul unei eventuale cooperări în domeniul apărării.
Compania producătoare Lockheed Martin a predat primul avion de luptă multirol F-16 Block 70 al Forțelor Aeriene Bulgare în cadrul unei ceremonii care a avut loc pe 31 ianuarie la fabrica sa din Greenville, Carolina de Sud.
Marina SUA continuă testarea operațională a distrugătorului din clasa Zumwalt, evaluând capacitățile acestuia în misiunile ofensive de atac de suprafață și în războiul antiaerian. În anul fiscal 2024, Operational Test and Evaluation Force (OPTEVFOR) a efectuat patru exerciții de tragere reală a unor rachete pentru a evalua capacitatea navei de a contracara rachetele de croazieră anti-navă și aeronavele inamice.
Presa rusă a informat că, în dimineața zilei de 01 februarie 2025, în districtul Yelets din regiunea Lipetsk, a avut loc “o coborâre de urgență” a unei rachete de croazieră supersonice Kh-22 de la bordul unui bombardier cu rază lungă de acțiune de tip Tu-22M3. Aeronava îndeplinea o misiune bombardament asupra unor ținte de pe teritoriul Ucrainei.
De-a lungul anilor Rusia a oferit statelor din Europa de Est mai multe oferte în ceea ce s-ar putea numi „mere otrăvite” pentru alimentarea revizionismului și împărțirea Ucrainei, oricât de brutal și cinic ar suna. România și Polonia au fost printre statele care au refuzat constant aceste oferte, dar altele precum e Ungaria, s-au uitat tentat la măr.
Detalii despre noul contract Low-Rate Initial Production (LRIP) B-21 nu au fost făcute publice, însă Northrop Grumman a declarat că a purtat discuții preliminare cu Forțele Aeriene ale SUA cu privire la o posibilă creștere a ratei de producție. La un an de la anunțarea primului contract Low-Rate Initial Production pentru bombardierul stealth B-21 Raider, Northrop Grumman a anunțat acum că a obținut recent un al doilea contract LRIP înainte de sfârșitul anului 2024. În plus, compania a purtat discuții preliminare cu U.S. Air Force cu privire la o posibilă creștere a ratei de producție.
Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite sunt văzute de Rusia ca posibile locuri pentru un summit între președintele american Donald Trump și președintele rus Vladimir Putin , au declarat pentru Reuters două surse ruse care cunosc discuțiile, arată sursele Reuters.
Experții militari au analizat ce arme laser occidentale ar trebui să solicite Ucraina aliaților săi și ce probleme pot apărea la utilizarea unor astfel de arme.
Republica Moldova a fost și este o zonă de maxim interes pentru Moscova care plănuiește o ”lume rusă” până la Gurile Dunării.
Rachetele hipersonice Kinjal, utilizate de ocupant intens împotriva Ucrainei, sunt lansate de pe avioane de luptă MiG-31K. Însă rușii spun că ar putea să le integreze și pe avioanele de generația a 5-a Su-57, dar încă nu sunt pregătiți să plătească prețul unui „sacrificiu” important pe care Su-57 ar trebui să facă.
Ministrul român al apărării, Angel Tîlvăr, a vorbit despre bugetul apărării, în contextul în care președintele SUA Donald Trump a declarat că statele NATO ar trebui să aloce 5% din PIB pentru apărare.
Europa trebuie să îşi asume o responsabilitate mai mare pentru propria sa apărare pentru a ne consolida rezilienţa strategică, a declarat, luni, preşedintele Klaus Iohannis.
Armen Sarkisian, un important paramilitar prorus din regiunea Doneţk, din estul Ucrainei, a fost rănit grav luni într-o explozie - un atentat cu bombă produsă la o clădire rezidenţială de lux din nord-vestul Moscovei, relatează Reuters.
"De când sunt pe direcția Pokrovsk, nu am avut nicio zi fără atacuri. Cinci sau șase pe zi - nu sunt niciodată mai puține”, a spus locotenent-colonelul Serghei Tretyak, comandantul Brigăzii 68 Vânători, una dintre cele mai decorate mari unități ucrainene dintre cele înființate după 24 februarie 2022, data începerii invaziei rusești la scară largă.