Ucraina retrage de pe linia frontului un lot de proiectile de 120 mm pentru mortiere grele după ce soldații au raportat defecte.
De la 15,3 miliarde de dolari pe care i-au cheltuit pentru apărare în 2022, polonezii au ajuns la 35 de miliarde în acest an. Și nu se opresc.
Invazia Ucrainei de către forțele ruse din 24 februarie 2022 a schimbat radical situația securitară, iar Varșovia a înțeles asta imediat.
Așa-numitele dividende al păcii (redirecționarea fondurilor dinspre sectorul apărării către alte cheltuieli) au dus la reducerea semnificativă a investițiilor în armată. Până acum câțiva ani, o bună parte a membrilor NATO nu depășea pragul convenit de 2% din PIB cheltuiți pentru apărare.
Doi ani și jumătate mai târziu, situația s-a schimbat substanțial: în 2024, mai sunt doar opt membri NATO care alocă mai puțin decât cei 2% din PIB.
Foto: Militar polonez și transportoare blindate Rosomak - Sursa: X/Comandamentul general (Dowództwo Generalne))
Experiențele istorice proaste cu URSS (iar România înțelege cât de greu e cu rușii), combinate cu atacul rusesc asupra țării vecine, au fost suficiente pentru ca Varșovia să-și întărească apărarea.
În 2024, Varșovia alocă 4,12% din PIB sectorului apărării, mult mai mult decât cei 3,43 la sută cheltuiți de micuța Estonie sau de cei 3,38% pe care îi cheltuiește SUA.
Desigur, din cauza dimensiunii economiei, americanii sunt campioni în termeni absoluți, cu 824,3 miliarde de dolari, în timp ce Polonia a dat aproximativ 35 de miliarde de dolari pentru apărare.
E de reținut că polonezii au dat anul trecut ceva mai mult de 31 de miliarde de dolari pentru armată, iar în 2022 „doar” 15,3 miliarde de dolari, ceea ce spune de fapt totul despre motivația pe care Putin le-a dat-o cu războiul din Ucraina.
Dar asta nu e tot. Anul viitor, Polonia va aloca pentru achiziții de echipamente militare și cheltuieli de personal un procent uriaș, mai exact 4,7% din PIB.
Abrams M1. Forțele Terestre vor avea: 250 de tancuri Abrams M1A2 SEPv3 produse de General Dynamics, achiziționate după izbucnirea războiului din Ucraina pentru 4,75 miliarde de dolari. Varșovia cumpărase deja 116 tancuri M1A1 Abrams, care vor fi livrate modernizate, pentru care se vor plăti 1,4 miliarde de dolari.
F-35. Cel mai faimos contract cu americanii a fost de fapt încheiat de Varșovia chiar înainte de începerea războiului din Ucraina: achiziția a 32 de avioane de luptă F-35A de la Lockheed Martin. ”Husarii” F-35 polonezi vor costa 4,6 miliarde de dolari și vor fi livrați între 2026-2030.
F-35 Polonia
AH-64E Apache. Dar și contractul F-35 pălește, când ne uităm la înțelegerea încheiată în august 2024, prin care au fost comandate de la Boeing până la 96 de elicoptere de atac AH-64E Apache, împreună cu mii de rachete (1.844 de rachete AGM-114R2 Hellfire, 460 de rachete aer-sol AGM-179A și 508 de rachete Stinger 92K Block I). Totul va costa cel puțin 10 miliarde de dolari, potrivit Defensenews.
HIMARS. S-a convenit că vor fi achiziționate 486 de lansatoare de rachete HIMARS, produs de o companie a Lockheed Martin, la un preț aproximativ de 10 miliarde de dolari. În urmă cu doar trei săptămâni au început discuții mai concrete pentru prima tranșă, care va fi de exact la 100 de unități, arată Reuters. Polonia a mai cumpărat 20 de lansatoare HIMARS încă din 2019 pentru 414 milioane de dolari.
HIMARS / Forțele Armate poloneze
Patriot. Mai amintim achiziția sistemului antiaerian Patriot PAC-3 produs de Raytheon și Lockheed Martin, care a fost comandat 16 lansatoare Patriot în 2018 pentru 4,75 miliarde de dolari. Mai recent, în 2023, SUA au aprobat vânzarea către Polonia a 48 de lansatoare noi pentru Patriot plus 644 de rachete PAC-3, împreună cu senzori și alte echipamentele aferente. Patriot ca acoperi Întreaga afacere a fost evaluată la 15 miliarde de dolari, dar cele 48 de lansatoare vor fi produse în Polonia. Patriot face parte din a programului „Wisla”, destinat apărării antiaeriene de rază medie-lungă, care este integrat cu noul radar LTAMDS și sistemul de comandă și control IBCS. Aeronavele F-35 vor fi, de asemenea, conectate la IBCS.
F-16. De asemenea, Polonia deține în prezent 48 de avioane F-16C/D Block 52+ și intenționează să modernizeze aceste avioane la standardul F-16 Viper, printr-un contract de 7,3 miliarde USD aprobat recent de SUA.
Foto: K2 și K9
În 2022, s-a convenit ca Polonia să cumpere un munte de arme din Coreea de Sud: lansatoare de rachete mobile K239 Chunmoo (similare cu Himars), obuziere autopropulsate, tancuri și avioane de luptă, iar banca sud-coreeană Kexim a estimat ulterior valoarea tuturor contractelor de până la 23 de miliarde de dolari.
Tancuri K2. Polonia vrea să cumpere în total 1.000 de tancuri K2 produse de Hyunday Rotem. Până acum, au fost contractate primele 189, care sunt fabricate în Coreea de Sud la un preț de 3,24 miliarde de dolari. Primele tancuri au sosit deja la câteva luni după încheierea contractului, fiind livrate 71 de tancuri. Restul de 820 de tancuri, ideea inițială a autorităților poloneze a fost că toate ar fi produs sub licență în Polonia (K2PL), dar se pare că, totuși, alte câteva sute vor fi produse în Coreea de Sud înainte ca fabrica din Polonia să fie înființată. Andrej Duda a declarat recent că, până la sfârșitul lui 2024, se va semna un contract pentru o nouă tranșă de tancuri.
Tancuri K2 Black Panther pentru Polonia, October 19, 2022, Changwon, Coreea de Sud. Sursa foto: Korea Defense Blog
Obuziere K9. Nu s-au făcut economii la obuzierele autopropulsate K9 Thunder produse de Hanwha Aerospace, din care urmează să fie procurate un total de 672. Primul contract pentru 212 de unități a fost semnat în vara anului 2022 la o valoare de aproximativ 2,5 miliarde de dolari, iar 120 dintre ele au fost deja livrate. Ulterior, s-a semnat un nou contract în valoare de 2,6 miliarde de dolari pentru 152 de obuziere K9, dintre care 146 vor fi în varianta K9PL, adaptat cerințelor poloneze.
Lansatoare K239 Chunmoo. Au fost semnate și 288 de lansatoare de rachete mobile K239 Chunmoo. Primele 218 unități au fost comandate încă din noiembrie 2022 la un preț de 3,55 miliarde de dolari, în timp ce un contract pentru alte 72 în valoare de 1,6 miliarde de dolari a fost încheiat în aprilie anul acesta. Conform celor mai recente date, cel puțin 54 de sisteme au fost deja livrate în Polonia.
Avioane KAI FA-50. Polonia a comandat un total de 48 de avioane de ușoare de luptă KAI FA 50 Golden Eagles, 12 sosind deja anul trecut. Primele 12 avioane sunt în varianta Bloc 10 și costă 705 milioane de dolari. Restul de 36 vor fi în varianta FA-50PL Block 20 și vor costa 2,3 miliarde de dolari și vor fi livrate între 2025 și 2028. În cele din urmă, primele avioane se vor ridica la acest standard, care include utilizarea rachetelor americane Sidewinder și AIM-120 AMRAAM.
Foto: FA-50
De exemplu, Polonia își produce propria mașină de luptă a infanteriei, MLI-ul Borsuk, din care au fost comandate până la 1.400 de unități. Deși nu a fost stabilit un preț oficial, costul estimat ar putea ajunge la câteva zeci de miliarde de zloți. Programul ar putea costa minim 7,5 miliarde de dolari.
De asemenea, a comandat peste 300 de transportoare blindate Rosomak, care sunt de fapt celebrele Patriot finlandeze și sunt produse de către polonezi sub licenţă. Costul programului va fi de câteva miliarde de dolari.
Apoi, DefenseRomania relata săptămânile trecute că Polonia modernizează batalioane întregi de sisteme de artilerie WR-40 Langusta (Grad-ul supermodernizat al polonezilor). Costul va fi aproximativ 320 de milioane de dolari.
sistem de rachete deartilerie WR-40 Langusta / Armata Poloniei
De asemenea, industria poloneză de apărare ar trebui să înceapă să producă rachete antiaeriene CAMM-ER, ca parte dintr-un acord major semnat cu MBDA. Consorțiul polonez PGZ-NAREW ar urma să producă peste 1.000 de rachete de apărare aeriană CAMM-ER și peste 100 de lansatoare pentru programul NAREW din Polonia, destinat apărării antiaeriene de rază scurtă și medie. Acordul, estimat la aproximativ 5,1 miliarde de dolari, include transferul de tehnologii cheie către Polonia.
Polonia a comandat și două avioane Saab 340 AEW second-hand, cruciale pentru monitorizarea câmpului de luptă și conectarea în rețea a avioanelor de luptă - sunt cumpărate din Emirate.
De asemenea, s-au făcut și achiziții din Turcia, de la care au fost comandate extrem de popularele drone Bayraktar TB2 în 2021 - s-au plătit 270 de milioane de dolari pentru 24 de bucăți , iar toate dronele au fost livrate până la jumătatea acestui an.
Polonia deține în prezent aproximativ 247 de tancuri Leopard în diferite versiuni, majoritatea fiind modele Leopard 2A4 și 2A5. Recent, Polonia a modernizat o parte dintre acestea la standardul Leopard 2PL, o versiune îmbunătățită cu blindaj și sisteme electronice moderne
Obuziere autopropulsate poloneze Krab. Foto: PGZ
Polonia plănuiește să dețină, până în 2026, aproximativ 170 de obuziere Krab, un sistem de de calibru 155 mm, produs în Polonia, bazat pe șasiul sud-coreean K9 Thunder.
Armata poloneză numără în prezent aproximativ 200.000 de militari, dintre care 148.000 sunt profesioniști. Autoritățile de la Varșovia planifică o extindere semnificativă, cu obiectivul de a ajunge la 300.000 de soldați în viitorul apropiat.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Ucraina retrage de pe linia frontului un lot de proiectile de 120 mm pentru mortiere grele după ce soldații au raportat defecte.
Potrivit unui raport recent al revistei americane Newsweek, drona interceptoare HitchHiker, dezvoltată de companiile americane IronNet și Asterion Systems, este testată în prezent pe linia frontului ucrainean. Concepută pentru a contracara o gamă largă de vehicule aeriene fără pilot (UAV), această platformă de ultimă generație nu numai că îmbunătățește intelegerea situației de pe câmpul de luptă, dar oferă și un instrument eficient pentru neutralizarea amenințărilor aeriene. Implementarea sa evidențiază rolul din ce în ce mai important al tehnologiei de ultimă generație în războaiele moderne.
Lituania și Rheinmetall au dat startul construcției unei fabrici moderne de producție pentru muniție de artilerie de 155 mm.
La începutul acestui an, adjunctul ministrului polonez al Apărării a dezvăluit că Ministerul intenționează să semneze peste 150 de contracte pentru achiziționarea de arme și echipamente militare.
Însă până la noi contracte, Polonia are de primit un arsenal imens: de la noi avioane de luptă, elicoptere de atac, drone, mai multe lansatoare de rachete, obuziere, vehicule blindate și cantități mari de tancuri. În total, MApN polonez derulează aproximativ 430 de contracte de achiziții.
Ați crezut că telenovela turcă s-a terminat? Ei bine, nu. Turcia tocmai a anunțat în aceste zile că renunță la modernizarea celor 79 de avioane F-16 Fighting Falcon, la versiunea Block 70 Viper, cea mai modernă versiune, modernizare pentru care turcii s-au bătut, aproape la propriu, pentru ca americanii să le dea undă verde.
Producătorul global de sisteme terestre OTOKAR și C.N. ROMTEHNICA S.A, ca reprezentant al Ministerului Apărării Naționale au semnat un contract multianual în valoare de 4,26 miliarde de lei (aproximativ 857 milioane de euro) pentru furnizarea a 1059 de autovehicule 4x4 tactice blindate de tip ușor COBRA II către Ministerul Apărării Naționale din România.
La 23 noiembrie 2024, la Vilnius, a fost semnat un memorandum între ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umerov, și ministrul lituanian al apărării, Laurynas Kasčiūnas. Acest acord include o finanțare inițială de 10 milioane EUR din partea Lituaniei pentru a sprijini producția de arme cu rază lungă de acțiune în Ucraina, inclusiv dezvoltarea dronei „Palianîția”. În cadrul acestui acord, a fost aprobată o primă finanțare de 10 milioane EUR pentru dezvoltarea de arme cu rază lungă de acțiune, în special proiectul de dronă „Palianîția”.
Aliații europeni ai Kievului se luptă să producă suficiente arme pentru Ucraina. Potrivit The Wall Street Journal, ei aplică așa-zis din ce în ce mai mult modelul danez, când oferă Ucrainei bani pentru a-l produce ea însăși.
Adunarea Parlamentară a NATO a adoptat, pe 25 noiembrie, o rezoluție privind ajutorul acordat Ucrainei, în care solicită statelor Alianței să furnizeze armament Ucrainei, inclusiv ”rachete cu rază medie de acțiune”.
Statele Unite sunt aproape de un acord pentru a furniza Ucrainei rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune JASSM. Însă Kievul va trebui să aștepte câteva luni pentru ca SUA să rezolve problemele tehnice înainte de orice livrare, relatează Reuters.
În septembrie 2024, ca parte a unuia dintre pachetele sale de ajutor militar, Suedia a oferit Ucrainei componente pentru avioanele JAS 39 Gripen, suficiente pentru deservirea a 14 aeronave de acest tip. Cu toate acestea, livrarea efectivă a Gripen către Forțele Armate Ucrainene urmează să aibă loc ceva mai târziu. Ministrul suedez al apărării, Paul Johnson, a declarat acest lucru în timpul conferinței sale de presă comune cu ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umerov, la 22 noiembrie 2024, relatează publicaţia Janes.
Presa de specialitate din Ucraina amintește că adaptarea unei rachete balistice pentru integrare pe un avion de luptă este o soluție pragmatică, care crește semnificativ raza de acțiune pentru lovirea țintelor și dă exemplul rachetelor Lora integrate pe F-16 israeliene.
Presa rusă a informat, pe 24.11.2024, că noile drone rusești de tip Kolibri cu protecție împotriva sistemelor de război electronic vor ajunge în curând în zona operației militare speciale pentru testare în condiții de luptă. Dronele au fost dezvoltate la Institutul de cercetare pentru sisteme de calcul M.A. Kartsev.
Ministerul francez de Externe a confirmat capacitatea Ucrainei de a lansa rachete franceze către teritoriul rus. Ministrul francez de externe Jean-Noël Barrot a declarat pentru BBC că nu există „linii roșii” în sprijinirea Ucrainei.
Northrop Grumman a livrat Forțelor Aeriene americane (USAF) prima rachetă aer-sol de ultimă generație pentru atac apropiat. Arma va fi folosită pentru teste de transport și de separare, a anunțat compania.
Ministerul croat al Apărării a semnat un acord cu producătorul turc de drone Baykar pentru achiziționarea de drone de luptă Bayraktar TB2.Croația achiziționează Bayraktar TB2. Dronele vor fi și în dotarea Forțelor Aeriene ale României
Avionul de luptă Northrop F-20 Tigershark este adesea considerat „cel mai bun avion de luptă care nu a fost construit niciodată.”
Guvernul României și-a confirmat astăzi intenția de a achiziționa 32 de avioane F-35 Lightning II de generația a 5-a prin semnarea unei Scrisori de ofertă și acceptare (LOA), prin intermediul mecanismului Foreign Military Sale, derulat de Statele Unite.
Industria de apărare din Ucraina reușește ca în plin război împotriva unui adversar cu capacități economice, industriale, militare și demografice mult mai mari, să facă față și să producă în Ucraina tehnică, dar și muniție. Ucrainenii au nevoie de parteneriate pe termen lung cu state aliate, care să aibă și o componentă de finanțare, pentru ca producția să fie sustenabilă. Căci, cu alte cuvinte, industria are capacitatea de a produce mai mult decât poate Kievul cumpăra.
Vești bune pentru industria românească de apărare. Grupul ceh Colt CZ a început deja să asambleze arme în România și intenționează să își extindă activitatea în țara noastră.
BAE Systems a obținut un contract suplimentar din partea U.S. Army pentru a dezvolta Multi-Class Soft Kill System (MCSKS), o tehnologie avansată de război electronic concepută pentru a spori capacitatea de rezistență a vehiculelor terestre de luptă împotriva rachetelor ghidate și a amenințărilor aflate în imediată apropiere. Acest program vizează consolidarea semnificativă a sistemelor de protecție a vehiculelor, sporind astfel succesul misiunilor în medii complexe și cu risc ridicat.
Personalul român de la Șantierul Naval de la Galați se poate lăuda cu o nouă performanță notabilă: Den Helder, a doua navă militară construită aici începe testele pe mare și se îndreaptă spre țara de destinație.
Hanwha Aerospace România și-a luat angajamentul să sprijine modernizarea Fortelor Armate ale României și să contribuie la întărirea flancului estic al NATO, ca răspuns la provocările și amenințările de securitate generate de războiul din Ucraina. Hanwha a prezentat planurile pentru construirea unei facilități ultramoderne în România, care va include producție, cercetare, testare, instruire și servicii MRO pentru obuziere K9 Tunetul. Partenerii coreenii și-au reiterat intenția de a livra totodată Armatei României și mașini de luptă Redback.
La expoziția aeriană Zhuhai din China, două avioane rusești Su-57 Felon au atras atenția, un eveniment cu o mare încărcătură simbolică. Cu zece ani în urmă, la același spectacol, Rusia a prezentat Su-35 Flanker-E, sperând la vânzări importante. În 2024, însă, situația este mult mai puțin promițătoare.
Filiala din Germania a companiei MBDA a inițiat extinderea facilităților sale de producție din Schrobenhausen, Bavaria, printr-o ceremonie de inaugurare la care au participat personalități importante, inclusiv ministrul german al apărării, Boris Pistorius și directorul general al MBDA Germania, Thomas Gottschild. Această investiție strategică vizează îmbunătățirea capacităților de producție pentru sisteme-cheie de apărare, inclusiv rachete Patriot PAC-2 GEM-T, mine antitanc PARM și rachete antitanc Enforcer.
Comisia Europeană a aprobat achiziționarea în comun a sistemelor avansate de rachete de apărare aeriană IRIS-T SLM în cadrul „Inițiativei comune de apărare împotriva rachetelor aeriene în Europa” (JAMIE). Această decizie importantă, prezentată la 14 noiembrie 2024, vizează consolidarea capacităților de apărare aeriană a șase state membre ale Uniunii Europene - Germania, Slovenia, Bulgaria, Austria, Estonia și Letonia - ca răspuns la posibilele amenințări venite din partea Rusiei.
În această vară, Statele Unite au aprobat un acord ce prevede vânzarea a 96 de elicoptere de atac Apache Poloniei. Un contract uriaș, în valoare de 12 miliarde de dolari,care va îmbunătăţi capacitatea Poloniei de a face faţă ameninţărilor de la graniță.
Că Amiral Kuznețov, singurul portavion al Rusiei, întâmpină o serie de probleme majore, nu e niciun secret. Mentenanța portavionului ar fi trebuit finalizată de mult timp iar soarta navei e sub semnul întrebării. Dar portavionul rus mai are o navă „soră de suferință”.
O dronă scoasă dintr-un bazin de apă de langa Kiev și lansată de forțele ruse a atras atenția analistilor militari ucraineni. Rapoartele susțin că această dronă este o momeală, care costă între 1.000 și 1.300 de dolari. După ce a fost recuperată, drona a fost dezasamblată și analizată de experți militari ucraineni.
Ministerul rus al Apărării a anunțat, pe 18.11.2024, că flota rusă va fi completată în curând cu o nouă navă de luptă Proiect 22800 din clasa Karakurt.
Cu trei săptămâni înainte de învestirea noului ales președinte al Statelor Unite, Donald Trump, administrația lui Joe Biden se grăbește să furnizeze Ucrainei cât mai multe arme, deoarece există riscul ca Trump fie să reducă, fie să anuleze ajutorul pentru Ucraina. În acest context, dezvoltarea de arme autohtone, în special a rachetelor precum ”Трембіта”(Trîmbița), devine vitală pentru a asigura Ucrainei capacități de lovire la distanță.
Pe 23 decembrie, Departamentul Apărării (DoD) al SUA a anunțat semnarea unui contract de 946,5 milioane USD cu RTX Corporation pentru a produce și furniza României sisteme suplimentare de apărare antiaeriană și antirachetă Patriot.
Ucraina a lansat o investigație în cazurile raportate de dezertare care au implicat Brigada 155 Mecanizată, ai cărei membri au fost parțial instruiți și echipați de Franța.
Polonia a decis să nu-l invite pe ambasadorul Ungariei la ceremonia de deschidere de vineri a președinției poloneze a Uniunii Europene la Varșovia. Motivul este o dispută diplomatică între țări.
Forțele Comandamentului Central al SUA (CENTCOM) au efectuat, pe 30 și 31 decembrie, mai multe lovituri de precizie, împotriva țintelor Houthi susținute de Iran, în Sanaa și în locații de coastă din teritoriul controlat de Houthi în Yemen.
Ucraina a încetat să mai trimită petrol și gaze rusești către Uniunea Europeană prin conductele sale la sfârșitul anului 2024, deoarece contractul a expirat și nu a mai fost reînnoit.
Agenția americană pentru Proiecte de Cercetare Avansată pentru Apărare (DARPA) lansează o inițiativă ambițioasă numită „Teoria minții”, menită să îmbunătățească procesul decizional în domeniul securității naționale.
Anchetatorii sud-coreeni au încercat în zadar vineri să-l aresteze pe preşedintele destituit Yoon Suk Yeol la reşedinţa lui din Seul, pentru tentativa sa ratată de a impune legea marţială pe 3 decembrie, fiind împiedicaţi de gărzile de corp prezidenţiale, informează sâmbătă agenţiile de presă internaţionale.
Anul trecut a devenit cel mai dificil pentru sistemul energetic al Ucrainei de la începutul războiului pe scară largă. În 2024, „inamicul a început să bombardeze încă din martie”.
Joi, 2 ianuarie, Forțele de Apărare ale ucrainei au lansat o lovitură de mare precizie asupra postului de comandă al armatei ruse din satul Maryino, regiunea Kursk, transmite Statul Major ucrainean.
Într-o perioadă în care F-35 „cucerește” Europa, guvernul spaniol a oficializat la finalul anului 2024 un acord cu Agenția de Management pentru Eurofighter și Tornado din cadrul NATO (NETMA) pentru achiziționarea a 25 de avioane Eurofighter. Pe Eurofighter mizează și Italia care a comandat 24 de avioane în același timp cu Spania.
În ziua de Crăciun, Finlanda a reușit să scape dintr-o situație limită. Petrolierul ”Eagle S” ar fi putut deteriora cablul electric Estlink 1 și gazoductul Balticconnector.
Tabloidul britanic The Sun a informat, pe 01.01.2025, că, în zilele trecute, a existat o tentativă de otrăvire a fostului președinte sirian, Bazhar al-Assad, care, începând din 08 decembrie, se află la Moscova, sub protecția liderului rus, Vladimir Putin.
Forțele Aeriene ale SUA redeschid competiția pentru Next-Generation Ejection Seat (NGES), care vizează achiziția unui nou scaun catapultabil destinat aeronavelor F-16.
Lupte aprige au loc încă de la sfârșitul lunii decembrie în regiunea Donețk, la sud-vest de Pokrovsk, în satul Novovasylivka, unde au continuat până în Anul Nou.
Trecem iarna cu gaz românesc, avem suficient, ba mai mult, avem și mici cantități pentru export, cum e cazul Republicii Moldova, a declarat chiar ministrul Energiei, Sebastian Burduja care a subliniat că există multă dezinformare în sistemul energetic.
La finalul lui 2024, gigantul energetic rus Gazprom a anunţat că va suspenda exporturile de gaz spre Republica Moldova. Motivul invocat de Moscova: o datorie neplătită de autorităţile de la Chişinău, de un miliard de dolari (!), care însă nu a fost confirmată de niciun audit internațional ci „umflată din pix” cu scopul de a ține Moldova sub sfera rusă de influență.
Unitatea italiană din Libia participă la o serie de misiuni, precum educație, instruire, consultanță, asistență și îndrumare, inclusiv cu echipe mobile și unități de ajutor și suport medical.
La încheierea summitului statelor membre ale Uniunii Europene Euroasiatice, care s-a desfășurat în stațiunea Igora din regiunea rusă Leningrad, la finalul anului 2024, Alexander Lukașenko a declarat, pe 26.12.2024, că Republica Belarus este gata să desfășoare pe teritoriul său până la zece rachete balistice rusești cu rază medie de acțiune de tip Oreșnik.
Măcelul de Anul Nou din New Orleans, unde un atacator a condus un camion într-o mulțime și a ucis 15 persoane, și explozia unei mașini electrice Tesla Cybertruck în fața hotelului președintelui ales al SUA, Donald Trump, din Las Vegas ar putea fi legate.
Într-un interviu acordat unei publicații germane, CEO-ul companiei Hensoldt, Oliver Doerre, a detaliat ideile sale despre dezvoltarea armatei germane și viitorul industriei de apărare.
O informație care ridică multe sprâncene a apărut recent în presa internațională iar veștile nu par să fie foarte bune pentru Rusia și Su-35, cel mai promovat produs al industriei ruse de apărare în materie de aviație militară.
În ultimii ani, ”Epoca de Aur” au fost spălată printr-o operațiune extrem de subtilă, de care cei mai mulți dintre noi nu am fost conștienți sau i-am minimizat potențialul distructiv. Adevărul e că anii 80 au fost un coșmar pentru români, iar documentele declasificate ale Ambasadei SUA la București o arată foarte limpede.
Aproximativ două milioane de hondurieni trăiesc în Statele Unite, majoritatea fără acte, iar banii trimişi de aceştia contribuie cu peste 25 la sută la produsul intern brut al Hondurasului.
Turcia și Qatar se îndreaptă pe mai mult de un front în Siria pentru a obține câștiguri politice și economice ca preț pentru sprijinul acordat facțiunilor armate care au răsturnat regimul președintelui Bashar al-Assad. Acestea încearcă să blocheze calea oricărei alte părți care ar putea concura cu ele în contractele de reconstrucție și infrastructură pentru facilități de servicii, în special în reabilitarea și exploatarea aeroporturilor siriene și accelerarea delimitării granițelor marine după ani de stagnare în acest dosar din cauza războiului civil și a disputei existente cu Assad.
Serbia a finalizat un contract de achiziție de arme în valoare de 335 de milioane de dolari cu compania israeliană de apărare Elbit Systems.
Potrivit acestuia, China, Rusia, Coreea de Nord și Iran conlucrează pentru a amenința ordinea internațională.
Gazprom a sistat livrările de gaze către Republica Moldova, iar regiunea transnistreană este cea mai afectată de măsura concernului energetic rus.
Șeful serviciilor de informații militare ucrainene, Kyrylo Budanov, este convins că 2025 va fi mai bun pentru țara sa decât 2024. Pe de altă parte, Rusia va trebui să ia decizii foarte dificile, a spus Budanov.
Preşedinta Hondurasului, Xiomara Castro, a ameninţat miercuri că va închide bazele militare americane din ţara sa dacă preşedintele ales al SUA, Donald Trump, va pune în aplicare ameninţarea de a expulza în masă hondurieni după preluarea mandatului, notează Agerpres și AFP.
Pentru simularea unui război cu Japonia și Coreea de Sud, armata rusă a întocmit o listă detaliată a țintelor din ambele țări pentru pregătirea soldaților săi.
Renumita fabrică de tractoare „Ursus” din Polonia, care după ani de creare a acestui brand s-a confruntat cu falimentul la începutul acestui an, nu se va închide, ci se va lansa într-un nou capitol: producerea de echipamente militare.