Compania de stat Rosoboronexport a informat, pe 03.11.2023, că, în perioada 2000-2023, a vândut produse militare în valoare totală de peste 211 miliarde de dolari.
Compania de stat Rosoboronexport a informat, pe 03.11.2023, că, în perioada 2000-2023, a vândut produse militare în valoare totală de peste 211 miliarde de dolari.
Până în 2027, Federația Rusă își propune să achiziționeze peste 1.000 de rachete antiaeriene cu rază lungă de acțiune 40N6 alocate sistemelor de rachete antiaeriene S-400.
Pe frontul din Ucraina, cel mai modern tanc rusesc produs în serie, care participă la ostilități, este T-90M "Proryv/Breakthrough". Tancul T-90, în versiunea T-90M Proryv rămâne cel mai modern tanc utilizat de infanteria mecanizată rusa. Cel mai important producător de vehicule blindate din Rusia - compania Uralvagonzavod [UVZ] - a publicat recent un material video în care prezintă cele mai recente îmbunătățiri aduse tancului T-90M "Proryv".
Compania britanică Kraken Technology Group și compania americană L3 Harris s-au asociat pentru a crea o dronă subacvatică de ultima generaie pe care au botezat-o K40 MANTA.
Reţeaua de export ilegal de semiconductori, circuite integrate și alte componente electronice pentru industria militară rusă a fost destructurată de autorităţile din SUA. Biroul de presă al Departamentului de Justiție al SUA a prezentat un raport în care o persoană cu reşedinţa în Brooklyn, precum și doi cetățeni din Rusia și Canada au organizat o întreagă reţea de aprovizionării cu piese pentru industria militară rusă.
Producătorul turc de vehicule blindate Nurol Makina și compania ungară Raba Otomotiv Holding au semnat un acord pentru a stabili producția de vehicule blindate Gidran în Ungaria, precizeaza publicatia Defence Turk. Blindatele Gidran sunt o versiune a vehiculului 4x4 Ejder Yalcin MRAP de la Nurol Makina.
DefenseRomania a participat săptămâna trecută la Moreni la conferința dedicată împlinirii a 55 de ani de către Uzina Automecanica Moreni.
Războiul neprovocat declanșat de Rusia pe 24 februarie 2022 împotriva Ucrainei și prelungirea conflictului forțează industria de apărare din Occident să se adapteze. Ucraina are nevoie ca de aer de sisteme de apărare antiaeriene în contextul în care toate datele indică că Rusia va lansa un atac masiv în această iarnă pentru a lovi infrastructura energetică și civilă cu scopul de a pune presiune internă pe regimul de la Kiev.
Uzina Automecanica Moreni a împlinit în această săptămână 55 de ani, prilej cu care a organizat o conferință la care a participat și DefenseRomania.
Producătorul sloven de drone C-Astral a furnizat recent sisteme aeriene de recunoaștere pentru trupele ucrainene, a declarat compania pentru Defense News în această săptămână. Slovenia nu se ferește să își exprime sprijinul pentru Ucraina. Dar când vine vorba de ajutor militar, țara a decis, în general, să păstreze majoritatea informatiilor clasificate.
Proiectat și dezvoltat la Melbourne, bombardierul invizibil B-21 Raider al Forțelor Aeriene ale SUA ar trebui să efectueze istoricul zbor de testare inaugural până la sfârșitul anului în California, spun oficialii Northrop Grumman.
Șeful Comitetului Militar al NATO, amiralul Rob Bauer, a anunțat noile prețuri ale muniției convenționale de artilerie de 155 mm, care au provocat un adevărat șoc în industria de profil. Potrivit acestuia, prețul unui astfel de obuz este acum 8.000 de euro, cu mult mai mare decât estimările făcute pe baza contractului Rheinmetall de anul trecut, conform cărora un proiectil de 155 mm ar trebui să coste 3.300 de euro.
Producătorul german de armament Rheinmetall își va uni forțele cu compania de stat ucraineană Ukrainian Defence Industry (fosta Ukroboronprom) pentru a repara și întreține vehiculele militare de producție occidentală și, în cele din urmă, pentru a le produce pe plan intern în Ucraina, a declarat premierul ucrainean Denis Shmihal la 24 octombrie.
Mechanical Engineering Design Bureau (KBM), o companie cu sediul in orașul rus Kolomna, care produce rachete Iskander și Kinzhal, continuă să primească componente din Europa și din alte țări prin intermediul unor firme care joaca rol de intermediar.
Mai multe surse rusești au informat, pe 25.10.2023, că Iranul a furnizat Rusiei drone de atac de tip Karrar echipate cu rachete Majid și Shahab-e-Saqeb. Este posibil ca acestea să fi participat la distrugerea unui număr de 24 de avioane ucrainene în cinci zile, așa cum a anunțat ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, cu o zi înainte, scrie publicația rusă Topcor.ru.
Moment important pentru programul F-35 Lighting II. Azi a fost înaintat raportul către Birourile Permanente Reunite ale Camerei Deputaților și Senatului (BPR), urmând ca ulterior BPR să trimită raportul către cele două comisii de apărare.
Programul militar ucrainean Brave 1 Defence Tech a prezentat cea mai recentă creație a sa, un robot kamikaze terestru, cunoscut sub numele de "Ratel S", care a fost conceput pentru a facilitata lovituri precise asupra țintelor inamice de la o distanță sigură. Această drona kamikaze terestră a atras atenția nu numai pentru tehnologia care stă la baza sa, ci și pentru potențialul său impact asupra războiului modern.
România urmează să achiziționeze obuziere autopropulsate de 155 mm și a ales, în baza realităților războaielor actuale, varianta obuzierelor șenilate. Însă de ce tehnica șenilată e azi preferată de marile armate ale lumii în detrimentul tehnicii pe roți?
Coreea de Sud livrează încă un lot de obuziere autopropulsate K9PL de 155 mm către Polonia. Consortiul Hanwha Aerospace Europe anunță, pe pagina sa oficială de Twitter, că pe 23 octombrie a pregatit livrarea unui nou lot de 18 sisteme de artilerie autopropulsate către Polonia.
În luna august, surse arabe și europene indicau că Arabia Saudită este pe cale să înregistreze un acord record pentru avioanele franceze de luptă Rafale. Dacă la acel moment se numărul vehiculat de aeronave ajungea până la aproximativ 200 de aparate, potrivit unui raport recent publicat de cotidianul francez "La Tribune", Riadul are acum în vedere achiziționarea a 54 de astfel de avioane de luptă fabricate de compania franceză Dassault Aviation.
Industria turcă de apărare reușește un nou succes pe piața europeană de profil, după ce Estonia a decis întărirea capacității sale militare prin achiziția a unui număr de 230 de transportoare blindate pe roți de la contractori turci, după cum a informat Ministerul Apărării din Estonia.
MBDA a primit un contract de la Korea Aerospace Industries (KAI) pentru integrarea sistemului de rachete antiaeriene Mistral ATAM pe elicopterul de atac al marinei coreene (KMAH).
Surse rusești au informat, pe 17.10.2023, că societatea RATEP din cadrul concernului de apărare aerocosmică Almaz-Antey a dezvoltat o nouă versiune a sistemului de rachete antiaeriene de tip Komar. Acesta a primit posibilitatea de a distruge nu numai ținte aeriene, ci și mijloace navale de la suprafața apei, precum dronele maritime.
Forțele Armate Lituaniene, împreună cu industria germană de apărare, vor repara tancurile Leopard care au fost avariate în timpul luptelor din Ucraina. După refacerea capabilităților tehnice, mijloacele de luptă vor fi returnate pe front. Prin acest demers, Lituania se alătură Poloniei și Germaniei în efortul de restabilire a capacității de luptă a tancurilor Leopard întrebuințate în războiul din Ucraina.
Guvernul Germaniei a donat Armatei Republicii Moldova alte două transportoare blindate Piranha. Tehnica militară va fi recepționată astăzi de autoritățile de la Chișinău.
Ca răspuns la recentele ostilități împotriva Hamas, Israelul a inițiat implementarea rapidă a sistemului de apărare aeriană cu laser Iron Beam, după cum au raportat mai multe surse. Odată cu această decizie, testele operaționale vor duce la implementarea unui laser de 100 kW ca o componentă activă a arsenalului Forțelor de Apărare Israeliene. Rafael, compania care se află în spatele proiectării și fabricării razei de fier, a adaptat sistemul laser pentru a contracara o gamă largă de amenințări.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat la finalul vizitei oficiale pe care a făcut-o la mijlocul acestei săptămâni în România că Ucraina a obținut acorduri importante, inclusiv în ceea ce privește susținerea militară pe care țara noastră va continua să o ofere Ucrainei.
Războiul din Ucraina a reamintit forțelor armate din toată lumea cât de importantă este artileria pe câmpul de luptă. Poate opri un atac masiv cu blindate dacă este echipată cu proiectile de mare precizie și putere. Poate distruge artileria adversarului în lupta contrabaterie dacă lovește de la o distanță mai mare decât inamicul, iar exemplele pot continua.
Armata americană deține echipamente și muniții în exces, dar liderii nu știu unde se află și în ce stare sunt.
Preşedintele Klaus Iohannis a convocat, săptămâna trecută, şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, pe 12 octombrie, la Palatul Cotroceni.