Oficiali din NATO propun localizarea în Ucraina a unor facilități de producție a armamentelor occidentale.
Oficiali din NATO propun localizarea în Ucraina a unor facilități de producție a armamentelor occidentale.
Presa de stat iraniană a publicat pe 26 septembrie un videoclip care arată o versiune cu motor cu reacție a dronei de atac din seria Shahed pe care Rusia o folosește în războiul său din Ucraina.
În contextul în care consorţiul militar ucrainean ''Ukrainian Armour'' intenționează să înceapă producția de vehicule de luptă pentru infanterie ASCOD în cooperare cu Czechoslovak Group și, bineînțeles, cu General Dynamics European Land Systems (GDLS), analiştii militar se întrebă ce alte arme și echipamente militare se pot produce în Ucraina.
Cancelarul german Olaf Scholz a împiedicat transferul de rachete cu rază lungă de acțiune Taurus către Ucraina, deoarece se teme că acest lucru va duce la o confruntare cu Rusia, a relatat The Wall Street Journal (WSJ) la 27 septembrie, citând propriile sale surse.
Tancul KF51 Panther a fost prezentat pentru prima dată în 2022, iar compania germană Rheinmetall îl numește ''succesorul'' lui Leopard 2. Rheinmetall are primul potențial cumpărător pentru KF51 Panther, iar acesta ar urma să fie Ungaria, care dorește să producă acest vehicul.
Compania rusă încearcă să țină pasul cu industria europeană și anunță că lucrează la o nouă generație de muniție pentru obuzierul autopropulsat Malva, inclusiv proiectile ghidate.
Bulgaria va achiziționa blindate de luptă americane Stryker, după ce a renunțat definitiv la ideea de a cumpăra blindate Piranha V, care ar fi trebuit să fie produse în România.
Forțele Aeriene americane (USAF) au acordat companiei Northrop Grumman un contract de 705 milioane de dolari pentru dezvoltarea și testarea armei SiAW (Stand-in Attack Weapon), o rachetă supersonică aer-sol care va fi folosită pentru a deschide calea prin apărarea antiaeriană a adversarului și va elimina țintele de mare valoare ale acestuia, în eventualele conflicte viitoare.
Comisia de Apărare a parlamentului bulgar a aprobat marţi donarea către Ucraina a unui număr neprecizat de rachete antiaeriene S-300 de concepţie sovietică şi care sunt într-o stare tehnică ce nu permite utilizarea lor, dar pot fi reparate de armata ucraineană şi folosite de aceasta pentru a se apăra în faţa agresiunii ruse, transmite agenţia Agerpres, care citează EFE.
Pe măsură ce trece timpul, tot mai multe companii occidentale devin interesate de piața ucraineană.
Potrivit unui document, Ministerul Apărării a cerut în mod oficial acordul Parlamentului pentru a începe programul de achiziție a 32 de avioane de luptă F-35 din Statele Unite, potrivit unor surse DefenseRomania. Inițiativa va beneficia de o finanțare de 6,5 miliarde de dolari. Decizia de a cumpăra avioane americane de ultimă generație a fost luată în timpul unei reuniuni a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) din aprilie.
Rusia intenționează să reia producția de motoare cu turbină cu gaz utilizate pe tancurile din seria Т-80, precizează publicaţia rusă de propagandă Zvezda, condusă de Ministerul rus al Apărării. Potrivit unui raport al jurnaliștilor ruși care vizitat uzina JSC Kaluzhsky Dvigatel (KADVI), conducerea militară și politică rusă a decis să reia producția de motoare cu turbină cu gaz pentru tancuri.
Statele Unite au semnat un acord de finanţare prin împrumut direct în valoare de două miliarde de dolari pentru a susţine modernizarea sectorului de apărare al Poloniei, a comunicat Departamentul de Stat, citat de reuters și Rador.
România urmează să achiziționeze submarine franceze de tip Scorpene, produse de Naval Group, aceeași companie implicată în programul corvetelor, un program care a eșuat și pe care Ministerul Apărării Naționale (MApN) l-a anulat în cele din urmă. Ministrul Apărării Angel Tîlvăr dă asigurări însă că lecțiile din acel program sunt învățate.
În cea mai recentă etapă a programului franco-britanic Măsuri de Contracarare a Minelor Marine (MMCM), Thales a finalizat cu succes o demonstrație pe mare a capacității de a localiza, identifica și neutraliza minele marine a primului sistem complet integrat de contramăsuri antimină din lume, bazat pe drone.
Miniștrii apărării din Franța și Germania se așteaptă să reînceapă negocierile cu privire la programul MGCS (sistem terestru de luptă, Main Ground Combat System), mai cunoscut şi sub denumirea de ’’Eurotank’’. Unul dintre motivele pentru care programul ''viitorului tanc european'' nu a avansat tine de neînţelegerile dintre companiile Rheinmetall şi Nexter. Acum, discuţiile ar urma să fie reluat între cele două părţi pentru lansarea programului în 2024, după care alte țări europene s-ar putea alătura inițiativei.
Sistemul de asigurare a serviciilor conexe funcționării aeronavei americane de vânătoare F-35 nu pare deocamdată pregătit să mențină avionul disponibil 100% pentru misiunile de luptă pentru care acesta a fost creat.
Analiștii australieni trimit avertizează privind progresele făcute de China în tehnologiile critice de apărare. Din cele 10 domenii avansate privind tehnologiile cu senzori, China este lider în șapte, iar SUA în trei, potrivit Institutului Australian de Politică Strategică (Australian Strategic Policy Institute - ASPI).
Serviciul de presă al companiei de stat Rostec din Federația Rusă a anunțat, pe 22.09.2023, că militarii ruși au primit în dotare un avion modernizat de descoperire la distanță prin radiolocație de tip A-50U.
Forțele Aeriene ale SUA au testat drona XQ-58 Valkyrie cu inteligență artificială integrată, a comunicat laboratorul de cercetare al U.S. Air Force. Kratos Defense & Security Solutions, un producător de drone, a semnat, în iunie 2023, un acord cu Shield AI pentru a integra un sistem cu inteligență artificială pentru drona XQ-58 Valkyrie.
Războiul din Ucraina afectează planurile de înzestrare ale armatei ruse. Programul de dezvoltare a rachetei balistice hipersonice “Zmeevik” a fost oprit.
În cadrul unei conferințe organizate de secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, cu privire la furnizarea de ajutor militar pentru Forțele Armate ale Ucrainei, a fost dezvăluit numărul de tansportoare blindate Rosomak transferate de Polonia.
Potrivit informațiilor publicate recent de către compania germană Rheinmetall, un sistem de arme laser, dezvoltat în parteneriat cu MBDA Deutschland a finalizat cu succes testele. De asemenea, se precizează că arma laser a fost instalat la bordul fregatei germane Sachsen. Toate testele sunt efectuate sub atentă monitorizare a Biroului Federal pentru Înzestrare, Tehnologie Informațională și Asistență din cadrul Bundeswehr – BAAINBw.
În timpul recentei vizite în Statele Unite, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a sustinut ca a ajuns la un acord pe termen lung cu partea americana: "vom lucra împreună pentru ca Ucraina să producă armele necesare alaturi de Statele Unite". Ca exemplu, Zelenski a subliniat că "în special, Ucraina va putea produce sisteme de apărare aeriană".
România a demarat un program de înzestrare cu obuziere autopropulsate de 155 mm, iar termenul de depunere a ofertelor a fost de 11 septembrie 2023. Există trei oferte depuse, dar programul a stârnit un interes major în interiorul mai multor companii, inclusiv PGZ din Polonia.
Producătorul rus de drone Aeroscan a dezvoltat recent o nouă dronă kamikaze. Postul rus de televizine Russia-24 a difuzat o înregistrare video în care prezintă ceea ce spune că este noua dronă kamikaze Italmas (Izdeliye-54), care oferă acum trupelor ruse să lovească ţinte aflate la mare distanţă.
Ministerul israelian al Apărării și Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au prezentat marți un nou tanc, Merkava Barak, a relata cotidianul israelian The Times of Israel. Primele blindate, pe care Ministerul israelian al Apărării le-a numit "tancuri Merkava de generația a V-a", au fost livrate Batalionului 52 blindat al Brigăzii 401.
Rusia încearcă, în ultima perioadă, să fardeze imaginea industriei sale de apărare și vine cu date privind producții-record ale complexului militaro-industrial rusesc.
Publicația Bloomberg semnalează o schemă folosită de Federația Rusă pentru a putea procura echipamente folosite în producția de muniție.
România urmează să primească încă din acest an primele din cele 32 de avioane de tip F-16 Fighting Falcon pe care le-a achiziționat din Norvegia. Vor fi două escadrile care se vor alătura primei escadrile de avioane achiziționate din Portugalia, formată din 17 aeronave.