Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) deține unul din cele mai complexe și moderne centre de comandă.
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) deține unul din cele mai complexe și moderne centre de comandă.
Având în vedere că Rusia şi China utilizează tot mai des avioane de vânătoare de generația a cincea, am putea fi tentaţi să spunem că ar fi logic ca SUA să producă cât mai multe aeronave F-22 Raptor pentru a contracara aceste amenințări. Acest lucru ar necesita, eventual, redeschiderea unor linii de producție de mult timp închise.
Turcia este tot mai interesată să achiziționeze 40 de avioane Eurofighter Typhoon ca soluție provizorie, ca urmare a incertitudinilor legate de achiziția planificată a avioanelor americane F-16. Contractul pentru Eurofighter are un "scop dublu" pentru Turcia, răspunzând atât nevoii sale imediate de avioane de luptă moderne, cât și promovând colaborarea internațională. Discuțiile cu Marea Britanie și Spania sunt în curs de desfășurare, subliniind interesul deosebit al Turciei pentru avioanele Eurofighter Typhoon, rezultatul rămâne incert, cu potențiale implicații geopolitice, deoarece Germania nu pare momentan sa fie de acord.
Elbit Systems Ltd. (Elbit Systems) și CN ROMARM S.A, prin subsidiara sa Uzina Automecanica Moreni S.A.(UAM), anunță încheierea unui acord de cooperare între cele două companii, în domeniul producției de artilerie. Prin această colaborare, părțile vor înființa Centrul Român de Artilerie, deschis la participare și companiilor locale pentru a spori baza industriei interne, pentru a genera noi locuri de muncă și pentru a stabili o bază solidă pentru producția internă de artilerie din România.
România a spus „start” programului de înzestrare cu sisteme antiaeriene de rachete cu rază scurtă și foarte scurtă de acțiune (VSHORAD / SHORAD). Interesant e că achiziția, care vizează un contract uriaș de aproximativ 2 miliarde de euro, merge pe două direcții principale.
După un an de eforturi depuse pentru a spori producția de proiectile de artilerie pentru Ucraina, Statele Unite și Europa obțin rezultate radical diferite. SUA și-au crescut producția de obuze de 155 mm mult mai repede decât au prevăzut inițial și intenționează să o crească în continuare dacă Congresul adoptă bugetul propus pentru anul fiscal viitor. Europa s-a mișcat mai încet decât și-a propus, în principal din cauza concentrării pe natura consensuală a industriei de apărare pe care se bazează NATO și UE.
În marja vizitei efectuate în Marea Britanie, în perioada 27 - 29 noiembrie, ministrul apărării naţionale, Angel Tîlvăr, a avut o întrevedere cu James Cartlidge, ministru de stat pentru înzestrare. La discuție au participat şeful Direcției Generale pentru Armamente, general-locotenent Teodor Incicaş şi șeful Statului Major al Forţelor Navale, viceamiral Mihai Panait.
Iranul va primi avioane de luptă Su-35, elicoptere de atac Mi-28 și avioane de antrenament cu reacție Yak-130.
Cehia, Lituania, Suedia și Olanda vor cumpăra, împreună cu Germania, tancuri Leopard în versiunea 2A8 care este cea mai avansată tehnologic.
Piesele de schimb folosite pentru repararea avioanelor și elicopterelor militare rusești par să fi fost importate din mai multe fabrici ucrainene, potrivit unei investigații publicate, la 27 noiembrie, de publicația rusa independentă de știri Important Stories. Datele vamale ar arăta că Avia FED Service, un dealer de piese de schimb cu sediul la Moscova, ar fi furnizat sectorului aeronautic rusesc piese de schimb în valoare de 7,3 milioane de dolari între ianuarie 2022 și iulie 2023.
Agenția de presă rusă Tass a informat la mijlocul acestei luni, citând o sursă apropiată Ministerului rus al Apărării, că primul regiment dotat cu noile rachete balistice intercontinentale Sarmat va fi operaționalizat, în cursul lunii decembrie, în cadrul Trupelor de rachete cu destinație strategică (RVSN).
Una dintre cele mai mari expoziții de aviație, Dubai Airshow 2023, unde s-au reunit producătorii de avioane civile și militare din lume, s-a încheiat cu un eșec pentru Rosoboronexport, reclamă publicația The Moscow Times, întrucât „corporația de stat rusă nu a anunțat semnarea vreunui contract”.
Deputatul braşovean Marian Rasaliu (PSD) a anunţat vineri, 24 noiembrie, într-o conferinţă de presă, că industria de apărare a României se afla pe drumul cel bun, iar acum are capacitatea de a onora cererile Armatei României. DefenseRomania a scris mai multe articole în ultimii doi ani în care a precizat că una din marile probleme ale industriei de apărare din România e faptul că importăm pulbere din alte state, inclusiv din Serbia, în contextul în care la doar câțiva kilometri de ţara noastră se desfășoară cel mai mare conflict militar din Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial.
Industria de apărare sud-coreeană a prezentat recent designul unei noi generaţii de tancuri, denumit deja K3 de către unii analişti militari, precizează publicaţia Sunshine. Acest tanc este un răspuns la evaluarea armatei sud-coreene potrivit căreia actualul sau tanc K2 Black Panther nu mai răspunde în mod adecvat cerințelor tactice ale scenariilor de luptă moderne.
Practic, creșterea comerțului Turciei cu Rusia a zădărnicit parțial încercările SUA și Europei de a reduce capacitatea Moscovei de a-și înarma forțele armate.
La mijlocul lunii iunie a acestui an, Israelul a decis să negocieze primul contract pentru vânzarea tancului Merkava. Se întâmplă de puţine ori ca Israelul să precizeze țările către care exportă arme. Cu toate acestea, în ultimele luni au existat mai multe ipoteze vehiculate.
În conflictul actual dintre Ucraina și Rusia, războiul electronic joacă un rol crucial. Rusia a dezvoltat mai multe tipuri de sisteme de război electronic. Superioritatea Rusiei în materie de războiul electronic este evidentă şi recunoscută ca o ameninţare reală de către Ucraina. Confruntându-se cu războiul electronic rusesc, Ucraina a înregistrat pierderi semnificative de drone, ceea ce a dus la discuții privind investiția în dezvoltarea de soluţii împotriva sistemelor de război electronic. Rapoarte recente indică faptul că Ucraina a distrus cu succes câteva sistem ruseşti de război electronic, demonstrând că depune eforturi considerabile de a contracara acest tip de ameninţare.
După cum s-a dovedit, adaptarea echipamentelor militare la condițiile dure din Arctica poate fi mai mult decât dificilă, după cum a demonstrat amânarea primirii de către Canada a dronelor de atac și recunoaștere MQ-9B în versiunea "maritimă" SeaGuardian.
Guvernul polonez se pregătește să semneze un contract important pentru achiziționarea de radare cu rază lungă de acțiune P-18PL. Aceasta va fi una dintre etapele de dezvoltare a acestui proiect, care a început în 2012.
Guvernul norvegian a anunțat că începe dezvoltarea următoarei generații de rachete navale, în cooperare cu Germania și compania Kongsberg Defence & Aerospace (KONGSBERG) în calitate de partener industrial principal.
Nu toţi cetăţenii din Polonia sunt mulţumiţi de faptul că Varşovia achiziționează sute de sisteme de rachete, având în vedere că problema de a avea suficientă muniție pentru acestea nu trebuie ignorată. Ca parte a unui proces istoric de reînarmare, Polonia achiziționează un număr imens de sisteme de arme și echipamente militare diferite, în principal din Coreea de Sud, inclusiv achiziționarea a peste două sute de sisteme de rachete K239 Chunmoo, pe lângă alte câteva sute de sisteme HIMARS, iar polonezii încep să se întrebe, pe bună dreptate, dacă este nevoie de atâtea arme.
Portalul rusesc topwar.ru a informat, pe 23.11.2023, că designerii din Federația Rusă continuă să îmbunătățească dronele de luptă și să dezvolte noi vehicule aeriene fără pilot. Partea rusă susține că Produsul 53 al familiei Lancet, numit Z-53, care a fost prezentat publicului cu ceva timp în urmă, “a dobândit funcții incredibile și a devenit și mai util pentru întrebuințarea în cadrul operației militare speciale”.
Franța este pregătită să renunțe la condiția care încetinește planul UE de a furniza obuze Ucrainei și este dispusă să livreze Kievului chiar și muniție fabricată în statele din afara Europei, afectând unul dintre obiectivele avute în vedere la început - acela de a pune la treabă industriile europene de apărare.
Serviciul de presă al corporației de stat Rostec din Federația Rusă a anunțat că, pe 22.11.2023, Întreprinderea de aviație V.P. Chkalov din Novosibirsk, parte a Corporației întrunite constructoare de avioane (OAK), a predat Ministerului Apărării încă un lot de bombardiere Su-34 și a început să îndeplinească noile comenzi de stat pentru apărare din anul următor, al căror volum va crește în mod semnificativ.
Consiliul Federal (guvernul) elvețian a aprobat exportul a 25 de tancuri Leopard 2A4 către Germania, dar cu condiția ca aceste blindate să nu ajungă în Ucraina. Decizia a fost anunțată miercuri, 22 noiembrie, pe site-ul guvernului.
Northrop Grumman se așteaptă ca guvernul SUA să finalizeze „foarte, foarte curând” vânzarea către Polonia a sistemului său integrat de comandă de luptă pentru apărare antiaeriană și antirachetă (IBCS - Integrated Air and Missile Defense Battle Command System), în valoare de 4 miliarde de dolari, după cum a declarat un oficial al companiei.
Iranul a prezentat într-un material video Fattah-2 - în traducere din farsi „Cuceritorul” - noua rachetă balistică hipersonică care urmează să intre în dotarea forțelor armate iraniene.
Din 1979 până în 1993, înregistrările sugerează că sectorul militar-industrial american a produs un număr impresionant de 8.800 de tancuri M1 Abrams în mai multe variante. Această producție medie a fost de 840 de vehicule pe an, sau 75 de unități pe lună. Astăzi, contractele în curs de derulare pentru U.S. Army și alți clienți au dezvăluit noua realitate: capacitățile de producție ale industriei militare americane s-au redus la 12 tancuri M1 Abrams pe lună, sau doar la 135 de vehicule pe an, potrivit publicaţiei Defence24.
Dacă raportul final de testare este pozitiv, prima unitate de rachete sol-sol hipersonice a US Army poate deveni operațională în prima parte a lui 2024.
Transportoarele blindate amfibii românești Saur 2 pot evita eșecul, iar industria de apărare din România e pregătită să pună umărul, având nevoie doar de „undă verde”.