UK, Italia și Japonia își unesc forțele: Un nou consorțiu pentru avioanele de generația a 6-a din programul GCAP
BAE Systems , Leonardo și Japan Aircraft Industrial Enhancement (JAIEC) au ajuns la un acord pentru a forma o nouă companie în cadrul unui joint venture pentru Global Combat Air Program (GCAP).
Cele trei țări au semnat un acord pentru a înființa un nou consorțiu, aflat sub programul Global Combat Air Programme (GCAP).
Fiind de așteptat să fie înființat până la jumătatea anului 2025, noul consorțiu se va ocupa de proiectarea și dezvoltarea aeronavei GCAP și va subcontracta producția și asamblarea finală a aeronavei către BAE Systems, Leonardo, Mitsubishi Heavy Industries.
Această colaborare extinde parteneriatul guvernamental, de apărare și industrial dintre Regatul Unit, Japonia și Italia, consolidat de la lansarea GCAP, în decembrie 2022.
Noua societate mixtă va fi responsabilă pentru proiectarea, dezvoltarea și livrarea următoarei generații de avioane de luptă și va rămâne autoritatea de proiectare pentru GCAP pe toată durata de viață a proiectului, care este de așteptat să se întindă până după anul 2070.
BAE Systems, Leonardo și JAIEC vor deține fiecare un pachet de 33,3% din acțiunile noului joint venture
Inițiativa GCAP va încorpora tehnologii de ultimă oră, inclusiv inteligența artificială, integrarea sistemelor fără pilot, și capacități stealth îmbunătățite. Acesta își propune să mențină superioritatea aerului și să se adapteze la medii de luptă cu mai multe domenii, inclusiv domeniile cibernetice și spațiale.
Charles Woodburn, CEO BAE Systems, a subliniat că acest acord reflectă luni de colaborare intensă și munca tuturor celor implicați, creând locuri de muncă valoroase și pe termen lung în țările partenere.
Roberto Cingolani, CEO Leonardo, a evidențiat că acest parteneriat sporește capacitățile tehnologice și subliniază angajamentul față de securitatea globală și inovație.
La rândul său, Kimito Nakae, președintele JAIEC, a afirmat că, deși provocările nu vor lipsi, spiritul de cooperare trilateral va garanta succesul GCAP, livrat la standarde superioare.
Programul este esențial pentru capacitățile aeriene ale națiunilor partenere, beneficiind de transferuri tehnologice și de cunoștințe.
Lucrările comune sunt gândite pentru a maximiza capacitățile industriale din fiecare țară, cu distribuirea uniformă a etapelor de proiectare, dezvoltare, producție și asamblare. Producția va fi subcontractată către BAE Systems, Leonardo, Mitsubishi Heavy Industries și alți furnizori din lanțul de aprovizionare.
”GCAP este un program extrem de semnificativ pentru securitatea și prosperitatea economică a fiecărei țări și, printr-un transfer eficient de cunoștințe și tehnologie, va ajuta la evoluția și la furnizarea unei capacități aeriene de luptă suverane importante în fiecare națiune pentru generațiile viitoare”, se mai arată în comunicatul BAE.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News