Polonia amână semnarea unui acord pentru achiziţia celor aproximativ 800 de tancuri K2 Black Panther: Decizia a fost luată în baza unor îngrijorări politice
Deteriorarea situației politice din Coreea de Sud afectează relațiile acesteia cu unele țări partenere din Europa. În prezent, este vorba despre Polonia, iar Coreea de Sud este alarmată de faptul că Varșovia nu va semna, cel mai probabil, acordul pentru achiziționarea a 820 de tancuri K2 Black Panther până la sfârșitul anului.
Tancul K2 Black Panther produse de compania Hyundai Rotem. Sursa foto: Defence24.com.
Experţii din industria de apărare au prezis că acordul pentru achiziţionarea acestor blindate, care este evaluat la suma uluitoare de 9 trilioane de woni (aproximativ 6,27 miliarde de dolari) va fi încheiat și finalizat până la sfârșitul acestui an, cu toate acestea, evoluțiile recente au pus la îndoială acest calendar.
Dimensiunea tranzacției eclipsează acordul inițial, care viza doar 180 de unități, noua comandă de tancuri și artilerie depășind-o semnificativ - de peste patru ori mai mult decât scopul inițial, semnalând o schimbare în strategia de apărare a Poloniei.
Se pare că Polonia a devenit mai circumspectă în luarea deciziilor, semnalând cunoscătorilor din industrie că țara nu se grăbește să finalizeze contractul la termenul anticipat. Această atitudine prudentă ar putea fi atribuită nevoii Poloniei de a evalua atât factorii politici interni, cât și pe cei internaționali, inclusiv evoluția situației din Coreea de Sud, care a stârnit unele îngrijorări în rândul celor care urmăresc îndeaproape această chestiune.
Potrivit unei surse familiarizate cu negocierile, această ezitare vine, cel puțin parțial, pe fondul că Polonia analizează cu atenție dinamica politică care ar putea afecta viitorul acordului și angajamentele sale mai ample în domeniul apărării.
Acordul-cadru pentru această amplă afacere cu arme a fost semnat inițial în iulie 2022, când industria de apărare din Coreea de Sud a încheiat un parteneriat cu Polonia pentru exporturi semnificative de arme, punând bazele unor negocieri extinse ulterioare între cele două națiuni.
În august, s-a convenit în mod oficial asupra primei runde de contracte, în valoare totală de 12,4 miliarde de dolari, care a început procesul a ceea ce se aștepta să fie un flux constant de comenzi ulterioare.
Cu toate acestea, în decembrie 2023, Polonia și Coreea de Sud încă lucrează la diferitele faze ale acordului, cea mai recentă fază concentrându-se pe livrarea a 152 de obuziere autopropulsate K9, un pas crucial în colaborarea militară în curs, subliniind evoluția continuă a parteneriatului în ciuda incertitudinilor legate de finalizarea acordului privind tancurile.
K2 Black Panther, cel mai performant tanc al Coreei de Sud, a devenit o piesă centrală a eforturilor de modernizare militară pe care Polonia le desfăşoară de mai mulţi ani.
Proiectat și dezvoltat de Hyundai Rotem, K2 reprezintă apogeul ingineriei sud-coreene în domeniul tancurilor, integrând tehnologii de ultimă oră, cu accent atât pe puterea de foc, cât și pe mobilitate.
Având în vedere că Polonia dorește să își sporească capacitățile de apărare pe fondul creșterii preocupărilor legate de securitate în Europa, K2 oferă o combinație unică de blindaj avansat, control al focului și armament avansat care îl diferențiază de alte tancuri aflate în prezent în serviciu.
Una dintre cele mai remarcabile caracteristici ale K2 este blindajul compozit de ultimă generație, care combină oțel, ceramică și polimeri avansați pentru a oferi o protecție excepțională împotriva unei game largi de amenințări antitanc.
Blindajul tancului este întărit cu sisteme de protecție activă (APS) pentru a intercepta proiectilele înainte ca acestea să lovească vehiculul, sporindu-i considerabil capacitatea de rezistență pe câmpul de luptă modern.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News