O țară din regiune suplimentează achiziția de elicoptere UH-60, în timp ce România ar putea găzdui primul centru european Black Hawk. Cu o condiție
Legendarele elicoptere Black Hawk în versiunile de azi nu mai au nicio legătură cu primele modele din perioada Războiului Rece. Modernizate și aduse la standarde înalte Black Hawk rămâne o alegere pe care multe state din regiunea României o iau.
Black Hawk UH60M. Photo source: Lockheed Martin
Astfel, după luni de deliberări, Slovacia a decis să achiziționeze supimentar 12 elicoptere UH-60 Black Hawk pentru armata sa, decizie confirmată de viceprim-ministrului și ministrului apărării slovac, Robert Kaliňák. Armata slovacă deține deja o flotă de nouă elicoptere UH-60 Black Hawk.
Această decizie, remarcă publicația americană Defense News, ar putea încuraja Ucraina să intensifice lobby-ul în Washington, întrucât Kievul urmărește să obțină cele 12 elicoptere AH-1Z Viper cărora Slovacia le-a spus „pas”. Rămâne de văzut dacă ele vor ajunge în cele din urmă în Ucraina.
Oferta pentru elicopterele Black Hawk aleasă de slovaci constă în elicoptere modernizate în uz și a fost depusă de Ace Aeronautics, care face parte din grupul Helicopter Alliance, potrivit ziarului local Denník N. Grupul este controlat de antreprenorul ceh Jaroslav Strnad, fondatorul și fostul proprietar al grupului de apărare Czechoslovak Group.
Black Hawk-urile au fost recent oferite Bratislavei pentru aproximativ 150 de milioane de euro (158 de milioane de dolari), fără armament, comparativ cu prețul revizuit al elicopterelor Viper, care depășește 550 de milioane de euro, conform ministrului. Black Hawk este fabricat de Sikorsky, o filială a Lockheed Martin, în timp ce Viper este produs de Bell.
UH-60M Black Hawk. Foto: U.S. Air Force
Amintim că în iulie 2024, Departamentul de Stat al SUA a autorizat o vânzare militară externă preliminară pentru 12 elicoptere Viper către Slovacia, la un preț estimativ de 600 de milioane de dolari. Aceasta a reprezentat o creștere semnificativă comparativ cu prețul inițial de 340 de milioane de dolari oferit anterior cabinetului slovac. Elicopterele au fost fabricate în baza unui acord cu Pakistanul, destinatarul inițial al acestora.
Sursa citată confirmă că încă de acum 20 de luni Ucraina a cerut cele 12 elicoptere Viper cărora în cele din urmă Slovacia le-a spus „pas” în detrimentul UH-60 Black Hawk.
Știați că ... Dacă România alege Black Hawk, aici ar putea fi ridicat primul centru european de pregătire, pe modelul F-16
Condiția este desigur ca Armata să aleagă Black Hawk. Amintim că în toamana acestui an, la Kielce, în Polonia, unde publicația noastră a fost prezentă la expoziția de armament MSPO 2024, DefenseRomania a purtat discuții cu oficiali ai PZL Mielec despre Black Hawk. Iar în cazul în care România va alege soluția Lockheed Martin, oficialii polonezi ne-au mărturisit că ușa e deschisă pentru cooperare industrială nu doar în ceea ce privește mentenanța.
Elicopter Black Hawk expus la târgul de armament de la Kielce, cea mai mare expoziție din Europa Centrală și de Est. Photo source: DefenseRomania
Modelul de succes al Centrului de pregătire pentru F-16 ridicat în România ar putea fi copiat și în privința elicopterelor Black Hawk. Desigur, e necesară o achiziție mare de elicoptere, iar cele 61 de elicoptere destinate Forțelor Terestre ar putea deschide o asemenea ușă. Ulterior ar urma să fie vizată și o achiziție de elicoptere pentru Forțele Aeriene Române.
Programul privind achiziția de elicoptere nu pare însă prioritar, deși există nevoia pentru astfel de aparate în structurile de forță ale Armatei.
În prezent țara noastră a achiziționat 8 elicoptere S-70M Black Hawk fabricate de polonezii de la PZL Mielec, companie din grupul Lockheed Martin, dar ele sunt destinate Departamentului de Situații de Urgență din cadrul MAI, deci nu vorbim de programul Armatei. Totodată, la începutul acestui an, Lockheed Martin și Aerostar S.A. au inaugurat primul centru de întreținere, reparare și revizie (MRO) certificat pentru elicopterele S-70 Black Hawk din Europa. Centrul Black Hawk înființat la Bacău va sprijini disponibilitatea operațională și mentenanța flotei de elicoptere Black Hawk.
CITEȘTE ȘI: Viper în Europa: Slovacia își apără spațiul aerian cu F-16 în cea mai modernă versiune. Câte F-16 Block 70 a livrat SUA
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News