Noua dronă stealth americană Thanatos a zburat în premieră. UAV-ul va „lucra” și cu avioane F-16 sau F-15 pentru a le face și mai letale pe câmpul de luptă
Kratos Defence and Security a finalizat recent primul zbor al vehiculului său de luptă fără echipaj (UCAV) stealth Thanatos, în timp ce compania se concentrează pe dezvoltarea unui sistem complet integrat.
Drona stealth Thanatos. Photo source: Kratos
Steve Fendley, președintele diviziei de sisteme fără pilot din Kratos, a declarat că speră să se obțină mai multe de la sistem pe măsură ce acesta evoluează în următoarele 6-12 luni. Compania nu a spus când a avut loc primul zbor, ci doar că a fost în ultimele câteva luni.
Kratos a dezvăluit designul Thanatos în noiembrie 2023, când directorul executiv al companiei, Eric Demarco, a precizat într-o declarație de venituri că speră la încheierea unui contract într-un an.
Noile drone Thanatos aduc un plus și F-16 sau F-15 prin mărirea distanței de acțiune și operațiuni de război electronic
Drona stealth Thanatos. Photo source: Kratos
Designul arată ceea ce pare a fi un UCAV cu un singur motor, cu două prize și o singură evacuare. Aeronava nu are o coadă verticală și stabilizatori orizontali, ceea ce arată abordarea stealth a companiei. Un aspect relevant din punct de vedere operațional este că UAV-ul este independent de pistă, fiind lansat atât pe rachete, cât și folosind un lansator mobil ușor, aspect extrem de apreciat de Departamentul Apărării.
Kratos afirmă că are un mare interes în creșterea viitoare a programului Avioane de luptă în colaborare (Collaborative Combat Aircraft - CCA) al Forțelor Aeriene ale SUA.
Fendley consideră că clasa de drone CCA contribuie semnificativ la creșterea capacității de luptă a avioanelor de vânătoare de generația a cincea, iar celor de generația a patra le sporește capacitatea de supraviețuire. De exemplu, dronele “colaborative” permit utilizarea capabilităților de război electronic pentru a oferi o distanță mai mare de acțiune avioanelor de luptă de generația a patra, precum F-15 (Boeing ) și F-16 (Lockheed Martin).
Compania americană dezvoltă și drona XQ-58 Valkyrie
Un F-16 american zburând alături de noua dronă autonomă XQ-58A Valkyrie. Photo source: U.S. Air Force
Compania amintește activitățile sale de succes și în desfășurare cu U.S. Marine Corps (USMC) și cu Forțele Aeriene în ceea ce privește dorna XQ-58 Valkyrie. Potrivit lui Fendley, programul Valkyrie se concentrează pe „integrarea diferitelor seturi de misiuni operaționale” exemplificând cu exercițiul recent (octombrie) Emerald Flag în cadrul căruia, pentru prima dată, drona XQ-58A a transmis date de țintire către un F-35B al USMC pentru a „închide lanțul de lovire”.
Întrebată de ce ar avea nevoie pentru a realiza o serie de producție de 1.000 de unități Valkyrie, compania Kratos a recunoscut că propulsia ar fi probabil un punct de sufocare, deoarece ar căuta să folosească atât motoare proiectate intern, cât și de la parteneri. Concluzia a fost că producția ar dura „nu foarte mult timp, [dar] motoarele sunt o constrângere.”
Kratos are o experiență extinsă în dezvoltarea dronelor. Se așteaptă ca activitatea acesteia să cunoască o creștere majoră pe măsură ce Pentagonul devine tot mai interesat de sistemele aeriene fără echipaj. Firma consideră că BQM-167, BQM-177 și MQM-178 Firejet ale companiei pot fi folosite ca puncte de plecare pentru sisteme aeriene fără pilot de ultimă generație. Firejet este privit ca un competitor eficientă a dronelor Shahed iraniene, iar celelalte că ar oferi o „capacitate și mai mare” de luptă.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News