Autoritățile germane au cerut companiei de apărare Rheinmetall să furnizeze Ucrainei primele sisteme de recunoaștere aeriană fără pilot Luna NG până la sfârșitul anului 2023, după cum relatează tabloidul german Bild.
Autoritățile germane au cerut companiei de apărare Rheinmetall să furnizeze Ucrainei primele sisteme de recunoaștere aeriană fără pilot Luna NG până la sfârșitul anului 2023, după cum relatează tabloidul german Bild.
Mikhailo Fedorov, ministrul ucrainean al transformării digitale, a anunțat o campanie de strângere de fonduri de 235 de milioane UAH (6,3 milioane de dolari) pentru a cumpăra 10.000 de drone kamikaze.
Reducerea numărului conflictelor regionale, specificul acestora, apropierea între competitori și o dorință a Golfului de a-și afirma autonomia, sunt câteva din cauzele care determină pierderea dominației industriei americane de apărare în Golf.
Japonia și Statele Unite urmează să semneze un acord în această săptămână pentru a dezvolta împreună o rachetă interceptoare hipersonică, pentru a contracara focoasele hipersonice dezvoltate de China, Rusia și Coreea de Nord, a relatat acest lucru duminică ziarul japonez Yomiuri.
Cursa dintre sistemele de țintire și contramăsurile luate împotriva lor este în continuare unul dintre elementele cheie ale războiului din Ucraina. Rachetele ghidate au o precizie mai mare decât artileria clasică, dar pentru a-și găsi ținta trebuie să treacă de apărări din ce în ce mai rafinate. Războiul electronic și armele antirachetă, ca mijloace de apărare, au progresat și ele în același ritm cu sistemele de țintire, iar de cele mai multe ori diferența în luptă este făcută de un ușor avans tehnologic al uneia față de cealaltă.
Potrivit unui articol din The Moscow Times, publicat la 8 august 2023, Rusia a scos aproximativ jumătate din tancurile și vehiculele blindate din depozitul de echipamente militare Vagzhanovo, situat în estul Siberiei. Analiza imaginilor din satelit indică o reducere cu peste 41% a numărului de vehicule militare prezente în acest loc de la începutul conflictului cu Ucraina, în februarie 2022.
Organizația britanică de investigații Conflict Armament Research, care monitorizează furnizarea de arme către zonele de conflicte militare, a anunțat localizarea producției de drone kamikaze Geran în Rusia. Anterior, mass-media occidentale și ucrainene au acuzat Iranul că a furnizat Rusiei drone similare Shahed-136/131.
O fotografie care prezintă pagubele suferite de marea navă de desant rusă Olenegorskiy Gornyak după ce a fost lovită de o dronă kamikaze ucrainene a fost publicată pe rețelele de socializare. Imaginile arată o navă de desant amfibie avariată care se află într-un doc plutitor şi unde este supusă deja unor lucrări de reparații
României i-au fost livrate 4 sisteme de apărare antiaeriană cu rază lungă de acțiune de tip Patriot, urmând ca țara noastră să demareze procedurile pentru achiziția următoarelor 3 sisteme. Achiziția are și o componentă importantă în ceea ce privește industria de apărare.
Damen și-a anunțat recent retragerea de la Șantierul Naval Mangalia, după ce a acuzat că statul român și-a încălcat contractul.
Presa ucraineană, dar şi cea poloneză, citând surse ruseşti, a relatat informații potrivit cărora Uzina optică și mecanică Zagorsk (ZOMZ) din orașul Serghei Posad (60 km NE de capitala Moscova), care a fost aruncată în aer la 9 august 2023, a fost implicată încă din 2019 într-un program militar de dezvoltare a unui nou bombardier strategic cu numele de cod "Poslednik", mai bine cunoscut în realitate ca PAK DA, dar cunoscut și sub numele de "Produsul 80".
Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 09.08.2023, citând surse apropiate comandantului-șef al Forțelor Aerocosmice, că testele de stat ale dronei grele de atac de tip Okhotnik (index S-70) vor fi încheiate până la sfârșitul anului 2023.
Miercuri dimineața, în regiunea Moscova a avut loc o explozie puternică pe teritoriul Uzinei Optice și Mecanice Zagorsk (ZOMZ). În jurul orei 11 a.m., în orașul Serghei Posad (60 km NE de capitala Moscova), din regiunea Moscova a avut loc o explozie puternică, iar pe cer s-a format o „ciupercă” mare de fum.
The Ministry of National Defence has submitted to Parliament a request for approval to purchase F-35 Lightning II 5th generation fighter jets. This is the first step towards the "F-35 for Romania". The announcement of the approval request to Parliament was made by Antena 3 CNN. A total of 32 F-35 aircraft will be purchased in the first phase.
În încercarea de a-și consolida capacitățile de apărare, Ministerul japonez al Apărării lucrează la echiparea aeronavelor de transport de producție internă Kawasaki C-2, ale Forței Aeriene de Autoapărare, cu rachete cu rază lungă de acțiune.
Primele două tancuri Leopard 1 ale antreprenorului belgian Freddy Versluys, directorul general al companiei belgiene OIP Land Systems, urmeaza sa fie modernizare. Încărcarea tancurilor pe platforme a avut loc la sediul companiei OIP Land Systems din orașul Tournai. ,,Tancurile vor ajunge mai întâi în Germania și Italia, unde vor fi modernizate și echipate cu sisteme de armament moderne. După aceea, vor merge pe câmpul de luptă", a comentat Versluys.
Breaking news! România a anulat contractul „Corveta multifuncțională” - cunoscut mai pe scurt contractul corvetelor. Navele ar fi trebuit să fie produse de compania franceză Naval Group.
Compania cehă AERO Vodochody a făcut o prezentare oficială a primului avion L-39NG pe care îl livrează Forțelor Aeriene Vietnameze. Imaginile publicate pe reţele de socializare arată un L-39 în versiunea NG cu însemnele Forțelor Aeriene Vietnameze. Aeronava va fi repartizată Escadrilei 910 de antrenament de la Baza Aeriană Tong Thac. În prezent, trei escadrile de L-39C sunt desfășurate la această bază aeriană.
Serviciul de presă al Șantierului naval MTG Dolphin din Varna a anunțat că, vineri, 04 august, a fost lansată la apă nava de patrulare mutirol de tip MMPV cu denumirea Hrabri, care este destinată Forțelor Navale ale Bulgariei.
Serviciul de presă al companiei Uralvagonzavod din Rusia, parte a corporației de stat Rostec, a anunțat, pe 07.08.2023, că tancul de tip T-72, care sărbătorește 50 de ani de la punerea în funcțiune, nu și-a epuizat potențialul de modernizare, iar astăzi este în curs de îmbunătățire, ținând cont de experiența “operației militare speciale”.
Industria ucraineană de apărare va extinde producția de proiectile de artilerie de 155 mm la standardul NATO până la sfârșitul anului 2023, a precizat Oleksandr Kamîșin, Ministrul Industriei Strategice din Ucraina, într-un interviu acordat publicației The Wall Street Journal.
Deși războiul din Ucraina a arătat clar, că tancurile sunt foarte vulnerabile, Occidentul încă pariază pe ele. În plus, le modernizează pe cele vechi, iar costurile nu sunt deloc mici. Italia a semnat, recent, un contract în valoare de 848,8 milioane de euro (928,3 milioane de dolari) cu un consorțiu autohton pentru a-și moderniza tancurile învechite, decizie luată ca reacție la războiul din Ucraina.
Asamblarea primelor două F-35A pentru Forțele Aeriene Regale Belgiene a început la uzina Lockheed Martin din Fort Worth. Conform termenilor contractului de furnizare a celor 34 de avioane F-35A, primele două aeronave trebuie să fie gata și transferate înainte de sfârșitul anului 2023.
Turcia manifestă o determinare demnă de toată lauda atunci când vine vorba despre proiectele care au în centru industria militară autohtonă.
În cursul acestei săptămâni, Radu Oprea, ministrul economiei, antreprenoriatului și turismului, a avut o întâlnire cu PATROMIL, asociație patronală compusă din 63 de companii private și de stat, în principal IMM-uri. Ținând cont de contextul geopolitic actual, dialogul s-a axat pe identificarea unor soluții comune pentru revitalizarea industriei de apărare. Ministrului i s-au prezentat câteva soluții militare românești.
Federația Rusă a investit masiv în rachete de croazieră și rachete hipersonice, pe care le-a folosit în mai multe etape împotriva Ucrainei, dar la care, din motive evidente ce țin de cost și de stocuri, nu poate apela în permanență.
România va achiziția blindate amfibii șenilate americane Assault Amphibious Vehicles (AAV). AAV este produs din 1972 și se află în dotarea mai multor forțe armate. Decizia nu a fost însă bine primită de industria de apărare din România care speră de mai mulți ani la revitalizarea programului românesc Saur 2.
Rusia și-a dublat ținta de cheltuieli pentru apărare în 2023 la peste 100 de miliarde de dolari, o treime din toate cheltuielile guvernamentale. Acest lucru indică o creștere rapidă a cheltuielilor pentru războiul împotriva Ucrainei.
Atât timp cât Franța și Germania nu pot ajunge la un acord asupra unui sistem european unic de apărare aeriană, multe state a ales să nu piardă timpul aşteptând. De exemplu, Finlanda, care acum face parte și ea din flancul estic al NATO și are cea mai mare graniță cu Rusia, își va consolida propriul sistem de apărare antiaeriană și antirachetă cu sistemul israelian David's Sling, iar în România ar urma să se producă rachete interceptoare SkyCeptor care vor fi destinate sistemelor Patriot şi David's Sling.
Ministerul Apărării Naţionale (MApN) anunţă organizarea a două licitaţii pentru achiziţionarea de drone, valoarea estimată a contractelor fiind de 101.200.000 de lei, respectiv 7.590.000 de lei, în total echivalentul a peste 22 de milioane de euro.