SUA își intensifică eforturile de a dezvolta și implementa până la începutul anilor 2030 un avion de luptă de generația a șasea pentru Forțele Navale americane.
Proiectul Taurus Neo vizează îmbunătățirea capacităților rachetei de croazieră existente Taurus KEPD 350. Potrivit unor surse parlamentare germane, actualizările planificate vor include creșterea razei de acțiune, îmbunătățirea preciziei și creșterea puterii explozive.
Costul total al proiectului este estimat la aproximativ 2,1 miliarde EUR pentru achiziționarea a 600 de rachete, livrările inițiale fiind prevăzute pentru 2029. Pentru a lansa dezvoltarea, este necesară o finanțare inițială de 350 de milioane EUR începând din 2025, în timp ce cea mai mare parte a bugetului va fi alocată după 2029.
Îmbunătățirile tehnice ale Taurus Neo sunt așteptate să includă o rază de acțiune de peste 500 km, permițându-i să atingă ținte mai îndepărtate cu o precizie mai mare. Sistemul de ghidare va fi modernizat, integrând tehnologii avansate de navigație inerțială și corecție GPS pentru a îmbunătăți precizia asupra țintelor greu accesibile.
De asemenea, se așteaptă ca racheta să fie echipată cu un focos mai puternic, conceput pentru a penetra structuri puternic consolidate, cum ar fi buncărele sau adăposturile subterane. În plus, Taurus Neo poate încorpora tehnologii de ocolire a sistemelor de apărare antirachetă, sporindu-și astfel capacitatea de a evita radarele și de a penetra apărarea aeriană inamică.
Decizia de a lansa proiectul Taurus Neo vine într-un context în care războiul din Ucraina a sporit preocupările privind securitatea în Europa. De la începutul conflictului, Rusia și-a intensificat utilizarea rachetelor de croazieră pentru a viza infrastructura strategică și civilă, subliniind nevoia Ucrainei de capacități de ripostă similare. Ca răspuns, Regatul Unit și Franța au furnizat deja Kievului rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune, precum Storm Shadow și SCALP-EG, pe care forțele ucrainene le-au adaptat pentru a fi utilizate pe aeronave de fabricație sovietică.
Aceste rachete, echipate cu sisteme sofisticate de ghidare care combină GPS-ul, navigația inerțială și imagistica în infraroșu (IIR), sunt utilizate în principal pentru a lovi ținte puternic apărate, precum depozite de muniții, centre de comandă și centre logistice din spatele liniilor rusești.
Taurus KEPD 350, cu o rază de acțiune de 500 km, ar oferi Ucrainei capacități suplimentare de a viza infrastructura critică și punctele strategice din Rusia, în special în Crimeea. Spre deosebire de rachetele Storm Shadow și SCALP-EG, Taurus este echipat cu un focos cu două faze, special conceput pentru a distruge ținte puternic fortificate.
În prezent, forțele armate germane dispun de aproximativ 600 de rachete Taurus KEPD 350, utilizate în principal de avioanele de vânătoare Tornado. Deși racheta a fost testată și pe Eurofighter EF2000, acesta nu este încă utilizat ca platformă standard de lansare pentru Taurus.
Pe termen mai lung, Germania ar putea lua în considerare integrarea Taurus Neo în cadrul programului SCAF (Future Combat Air System), un proiect de luptă de generație următoare dezvoltat în colaborare cu Franța, Spania și Belgia. Se așteaptă ca SCAF să joace un rol central în modernizarea capacităților aeriene europene în următoarele decenii.
Dezvoltarea Taurus Neo ar putea avea implicații considerabile pentru apărarea europeană. Ca armă de precizie cu rază lungă de acțiune, această rachetă ar putea consolida capacitățile de descurajare ale Germaniei, oferind în același timp opțiuni strategice suplimentare pentru apărarea colectivă a continentului.
Modernizarea forțelor armate germane face parte dintr-un efort mai amplu de a răspunde noilor amenințări la adresa securității, exacerbate de războiul din Ucraina și de creșterea tensiunilor cu Rusia.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
SUA își intensifică eforturile de a dezvolta și implementa până la începutul anilor 2030 un avion de luptă de generația a șasea pentru Forțele Navale americane.
În cursa pentru lansarea primului avion de vânătoare de generația a VI-a, U.S. Navy merge mai departe, în timp ce U.S. Air Force își suspendă programul pe fondul îngrijorărilor legate de faptul că este prea scump și ar putea să nu fie cel mai bun răspuns la amenințările emergente. Cu toate acestea, U.S. Navy speră să poată atribui un contract pentru dezvoltarea următoarei generație de avioane de luptă cu decolarea verticala și se așteaptă ca avionul de atac cu rază lungă de acțiune să intre în serviciu în anii 2030.
Compania sud-coreeană Hanwha Aerospace și compania poloneză de apărare WB Group au semnat un acord de înființare a unui joint-venture în Polonia pentru a produce rachete ghidate cu precizie CGR-080 pentru sistemul K239 Chunmoo (denumirea poloneză: Homar-K).
International Armored Group (IAG), lider mondial în proiectarea, dezvoltarea și producția de vehicule blindate, a anunțat oficial deschiderea celei mai noi unități de ultimă generație în Bulgaria. Această extindere strategică marchează o etapă importantă în creșterea continuă a companiei și în angajamentul acesteia de a furniza soluții blindate de ultimă generație clienților din Europa și nu numai.
Lituania se pregătește să își consolideze apărarea prin planificarea achiziționării a aproximativ 100 dintre cele mai moderne tancuri Leopard 2A8 din Germania. Această veste interesantă a fost publicată de ministrul lituanian al apărării, Laurynas Kasciunas, la 1 octombrie 2024. Acesta a menționat că până la sfârșitul lunii octombrie se va reuni Consiliul național de apărare al Lituaniei pentru a finaliza decizia privind achiziționarea acestor tancuri germane avansate.
Acordurile privind furnizarea de componente și producția licențiată, inclusiv transferul de tehnologii și documentație pentru producția de muniție de artilerie, au fost semnate în marja celui de-al doilea Forum internațional al industriei de apărare (DFNC2) de la Kiev.
Ambasadorul Republicii Coreea la Bucureşti, Rim Kap-soo, a afirmat, miercuri, că respectă România pentru "rolul său esenţial pe flancul estic al lumii libere" şi pentru rezistenţa pe care ţara noastră a avut-o de-a lungul istoriei.
Compania AeroVironment, cu sediul în SUA, a semnat un acord cu o companie ucraineană pentru a-și localiza producția de drone kamikaze Switchblade 600, marcând cel mai recent acord încheiat între companii ucrainene și străine pentru a produce armament în Ucraina. Numele companiei ucrainene nu este dezvăluit din motive de securitate.
La expoziția KADEX 2024 din Coreea de Sud, unde participă și DefenseRomania, compania Hanwha Aerospace prezintă K9A3, o versiune avansată, fără pilot, a renumitului obuzier autopropulsat K9 Thunder de 155 mm.
Ucraina intenționează să își sporească producția proprie de drone, rachete cu rază lungă de acțiune și rachete balistice începând cu anul 2025, a declarat ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umerov, la 1 octombrie, în cadrul celui de-al doilea forum internațional al industriei de apărare din Ucraina.
Rusia își va crește cheltuielile pentru apărare cu 25%, ajungând la cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată, în timp ce Vladimir Putin promite să-și continue eforturile de război în Ucraina și să-și intensifice și mai mult confruntarea cu Occidentul.
Cel mai mare producător de tancuri din Rusia, Uralvagonzavod, a anunțat că un tanc de fabricație germană furnizat Ucrainei a fost adus de pe câmpul de luptă în laboratoarele sale de cercetare. În scop propagandistic şi laudativ, mass-media rusă a publicat un material video cu momentul sosirii tancului în incinta uzinei Uralvagonzavod.
O postare recentă pe rețelele sociale a dezvăluit un sistem de arme hipersonice în Japonia, generând un interes semnificativ în cadrul comunității de apărare. Un utilizator pe nume 1ZZ-FETaz a distribuit o imagine care arată un lansator de rachete parcat într-o zonă aflată pe marginea drumului. Acest sistem de rachete, cunoscut oficial sub numele de „Hyper-Velocity Gliding Projectile” (HVGP), ar trebui să intre în dotarea forțelor terestre de autoapărare ale Japoniei (JGSDF) până în 2026, cu trei ani mai devreme decât se prevăzuse inițial.
Danemarca a comandat de la Rheinmetall turele pentru apărarea aeriană mobilă și muniție, iar comenzile ar trebui finalizate în 2027 și 2028.
Ministrul ungar al apărării, Kristóf Szalay-Bobrovniczky, a anunțat primirea de noi tancuri Leopard 2A7HU de către armata ungară, numărul total al acestor vehicule de luptă moderne ajungând la 24 de unități. Această achiziție face parte din programul mai amplu de modernizare a forțelor armate maghiare, inițiat în urmă cu mai mulți ani. Cele mai recente livrări, efectuate pe 25 septembrie și 28 august, au adăugat încă cinci tancuri, apropiind Ungaria de obiectivul său de 48 de tancuri Leopard 2A7HU comandate în 2018.
De la începutul invadării Ucrainei de către Rusia, Danemarca a fost una dintre cele mai active țări donatoare militare în ceea ce privește achiziționarea de materiale și arme de la industriile de apărare daneze și străine.
Marocul a încheiat un parteneriat cu compania Tata Advanced Systems Limited (TASL) din India pentru a produce pe plan intern vehiculele de luptă blindate WhAP (Wheeled Armored Platform) 8×8 .
Producția avioanelor de luptă rusești de ultimă generație Su-57 depinde de furnizarea de micro-electronice și echipamente de producție occidentale. Frontelligence Insight a relatat despre acest lucru, pe baza corespondenței expuse a producătorului rus de electronice militare Mikropribor.
România a semnat miercuri un acord cu Statele Unite pentru un împrumut în valoare de 920 de milioane de dolari destinat modernizării capabilităților militare.
Armata ucraineană a publicat oficial un material video în care prezintă sistemul Skynex în acțiune, arătând modul de funcționare de la distanță, perfomanţele radarului și caracteristicile muniției cu dispersie. În ciuda faptului că Ucraina a primit primele sisteme de apărare antiaeriană Skynex de la compania germană Rheinmetall în aprilie 2023, livrările de baterii complete au continuat până în primăvara anului 2024, utilizarea lor operațională de către forțele armate a rămas necunoscută până recent.
Divizia 16 Mecanizată a armatei poloneze a primit un nou lot de sisteme de rachete cu lansare multiplă Homar-K, a relatat publicaţia poloneză Defence 24 cu referire la contul Diviziei 16 Mecanizate de pe X. Primele livrări către Divizia 16 Mecanizată au avut loc la mijlocul lunii august, când patru sisteme ajunseseră deja la unitate.
O veste bună vine dinspre Uzina de Produse Speciale (UPS) Dragomirești, unde se produce muniție medie și mare. Azi Uzina operează la capacitate maximă, în trei schimburi și nu de puține ori inclusiv în weekend-uri.
Compania L3Harris Technologies a început fabricarea sistemului său de război electronic (EW) AN/ALQ-254(V)1 Viper Shield, care este conceput pentru noile avioane de luptă F-16 Block 70/72 destinate clienților externi. Acest anunț a fost făcut la 17 septembrie 2024, în timpul Conferinței Air, Space and Cyber, găzduită de Asociația Forțelor Aeriene și Spațiale ale Statelor Unite, la National Harbor, Maryland. Viper Shield este integrat cu radarul APG-83 AESA al F-16, permițând detectarea sporită a amenințărilor și capacități de bruiaj care îmbunătățesc considerabil funcția de autoapărare a aeronavei.
Armele cu energie dirijată (DEW) reprezintă un progres tehnologic revoluționar, care poate revoluționa războiul modern. Aceste arme utilizează fascicule de lumină intensă, cum ar fi laserele sau microundele, pentru a produce efecte devastatoare asupra țintelor. Pe măsură ce națiunile încearcă să mențină superioritatea militară într-un peisaj global din ce în ce mai complex și mai competitiv, DEW devin un domeniu critic de investiții și dezvoltare. Regatul Unit a fost în fruntea cercetării și dezvoltării DEW. Ministerul britanic Apărării a investit resurse semnificative în proiecte menite să dezvolte și să implementeze sisteme DEW atât în scopuri defensive, cât și ofensive.
Forțele Terestre Ucrainene testează în prezent tancurile Leopard 1A5 furnizate de partenerii internaționali. General-locotenentul Oleksandr Pavliuk, comandantul Forțelor Terestre Ucrainene, a împărtășit această informație pe Telegram.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat duminică una dintre cele mai cunoscute fabrici de muniție - facilitatea de producție din orașul american Scranton, aflată în statul Pennsylvania.
Polonia, potrivit ministrului său de externe, Radosław Sikorski, va face totul pentru a nu cădea din nou sub influența Moscovei. El a descris Rusia drept o amenințare la adresa stabilității și securității nu numai în Europa, ci și în întreaga lume.
În cadrul unui eveniment al armatei britanice de săptămâna aceasta, Rheinmetall a dezvăluit publicului noul tanc de luptă principal Challenger 3 al Regatului Unit. Având un blindaj îmbunătățit și un tun cu țeavă lisă de 120 mm vehiculul de luptă este considerat de compania germană drept cel mai avansat tanc din cadrul armatelor statelor NATO.
Drone fabricate în România? Un proiect care ar putea fi realizat în colaborare cu companii din Ucraina, ar putea o fabrică de drone la Tecuci, explică Viorel Manole, directorul Patromil. De asemenea, un alt proiect interesant ar putea fi o fabrică de TNT.
Rusia vrea să crească producția de drone de 10 ori iar până în 2030, vor fi înființate 48 de centre de cercetare și producție pentru aparate de zbor fără pilot.
Toate secţiile de votare constituite pentru al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova s-au deschis duminică la ora 7:00, a anunţat, într-un briefing de presă, preşedinta Comisiei Electorale Centrale (CEC), Angelica Caraman.
Numărul de rachete GMLRS, cele mai utilizate de sistemul HIMARS, va fi suplimentat odată cu deschiderea unei noi facilități în Australia, care va produce în proporție de 90% pentru export.
Forța de Autoapărare a Japoniei, așa cum este denumită Armata țării, a lansat marți, 29 octombrie, o nouă clasă de nave de desant pentru a deservi o nouă unitate axată pe logistica maritimă destinată aprovizionării și consolidării apărării insulelor din sud-vest.
Dmitri Medvedev, fostul președinte al Rusiei și actualul vicepreședinte al Consiliului de Securitate rus, a sugerat că, dacă fostul președinte american Donald Trump ar câștiga alegerile din 2024 și ar încerca să încheie războiul actual, ar putea avea o soartă similară cu cea a președintelui John F. Kennedy, asasinat în 1963.
Candidatul democrat din SUA la președinție Kamala Harris l-a depășit pe republicanul Donald Trump în Iowa, alegătoarele fiind probabil responsabile pentru o schimbare într-un stat câștigat cu ușurință de Trump în 2016 și 2020, potrivit unui nou sondaj Des Moines Register/Mediacom Iowa, publicat sâmbătă. Stafful de campanie al lui Trump a spus că sondajul nu reflectă situația electorală din Iowa.
Analiștii grupului ucrainean DeepState au publicat o nouă hartă care prezintă progresul Rusiei. Pe canalul său de Telegram, DeepState, el a declarat: „Inamicul a ocupat Kurahiv și împing și în regiunea Kursk”.
Forțele speciale ale marinei israeliene au capturat un presupus comandant Hezbollah în orașul de coastă Batroun, din nordul Libanului, a informat The Times of Israel sâmbătă seara, citând Forțele de Apărare ale Israelului. Ziarul l-a numit pe bărbatul capturat Imad Amhaz, considerat o „sursă valoroasă de informații” despre forțele navale ale grupării șiite radicale libaneze.
Un avion de luptă F-16 Fighting Falcon al Escadrilei 85 Testare și Evaluare (85 TES) a efectuat, în septembrie, la Baza Eglin (Florida, SUA), primul zbor cu un nou sistem de război electronic, denumit Integrated Viper Electronic Warfare Suite (IVEWS).
În urma remarcilor președintelui ucrainean Volodimir Zelenski cu privire la eșecul Poloniei de a livra Ucrainei avioane de luptă MiG-29, așa cum s-a convenit anterior, ministrul polonez de externe Radosław Sikorski a declarat că Polonia poate oferi un împrumut Ucrainei dacă dorește să achiziționeze armament, după cum a informat Polsat.
În aceste săptămâni, asistăm la un desant de război hibrid fără precedent asupra Republicii Moldova, un stat mic, cu instituții slabe, care abia rezistă loviturilor Rusiei.
Presa rusă de propagandă, notează că Rusia a început să experimenteze și utilizarea dronelor kamikaze de tip Shahed cu focoase termobarice.
Iranul devine tot mai agresiv. Ayatollahul Khamenei a amenințat Israelul și SUA cu un răspuns zdrobitor la doar o zi după ce Kamal Kharrazi, un consilier al liderului suprem al Iranului, declara că Teheranul ar putea să-și mărească raza de acțiune a rachetelor balistice și, eventual, să-și revizuiască doctrina nucleară.
Japonia și Uniunea Europeană au anunțat vineri, 1 noiembrie, demararea unui parteneriat de securitate și apărare, inclusiv cu exerciții comune și schimburi între industriile de apărare, totul pe fondul tensiunilor crescânde cu China, Coreea de Nord și Rusia.
Misiunile militare strategice ale țărilor membre NATO încep să devină tot mai puțin predictibile pe măsură ce prognozele privind evoluția situației internaționale de securitate sunt tot mai pesimiste.
Compania belgiană THALES Belgium a semnat un Memorandum de Cooperare cu o întreprindere de apărare ucraineană.
Statele Unite vor desfășura forțe militare suplimentare în Orientul Mijlociu, inclusiv distrugătoare cu rachete balistice și bombardiere strategice B-52, care vor servi la apărarea Israelului și vor fi un avertisment pentru Iran.
Premierul polonez Donald Tusk a anunțat, joi, pe rețeaua X, că Polonia a început construcția de fortificații la granița cu regiunea Kaliningrad a Rusiei.
Egiptul a negat joi acordarea de asistență Israelului în operațiile sale militare, după ce presa a informat că portul egiptean Alexandria a primit un transport de explozibili destinat unei companii israeliene care furnizează materiale de apărare, acuzând unele părți că încearcă să-i denatureze rolul de a sprijini cauza palestiniană.
Mai mulți utilizatori ruși de pe rețeaua de socializare Telegram au informat că, în noaptea de 01.11.2024, Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse au pierdut încă un bombardier de front Su-34 în Ucraina.
Turcia va oferi țării din Cornul Africii asistență financiară pentru proiecte de dezvoltare militară, satisfacând nevoile Mogadiscio în ceea ce privește noile tehnologii și modernizarea echipamentelor.
Varșovia a răspuns declarațiilor lui Zelenski cu privire la MiG-29 și i-a reamintit președintelui ucrainean nivelul asistenței militare poloneze.
Pentru mulţi ucraineni, rezultatul scrutinului care se desfăşoară pe 5 noiembrie în SUA şi impactul său asupra războiului cu Rusia pare acum mai puţin hotărâtor faţă de cum era odată, remarcă Reuters, potrivit Agerpres, într-un reportaj.
Agenția sud-coreeană pentru achiziții de armament a anunțat vineri că a semnat un contract pentru achiziționarea de rachete Meteor aer-aer destinate noilor avioane de luptă KF-21, aflate în prezent în producție.
În regiunea Donețk, forțele armate ruse încă dețin inițiativa și au forțat forțele armate ucrainene să se retragă treptat, arată oficialii serviciilor estoniene de informații.
Insula Hainan, poziționată strategic în apele calde ale Mării Chinei de Sud - a devenit una dintre cele mai importante baze pentru distrugătoarele și submarinele nucleare ale Chinei.
În ultima perioadă, trupele ruse au crescut în mod semnificativ numărul de atacuri cu drone cu rază lungă de acțiune asupra unor ținte din adâncimea teritoriului ucrainean.
Rusia a câștigat mai mult teritoriu în Ucraina decât în oricare altă lună din ultimii doi ani, susține The New York Times.
Dimensiunea ajutorului acordat Ucrainei de România depășește antrenarea piloților ucraineni de F-16 Fighting Falcon sau donarea unei baterii Patriot. Despre acest lucru a discutat în exclusivitate cu DefenseRomania fostul ministru adjunct al Apărării de la Kiev, Andrii Shevchenko.
De aproape două săptămâni, atenția publicului mondial s-a concentrat pe măsura actuală a escaladării agresiunii ruse împotriva Ucrainei. Angajamentul în luptă al trupelor militare din Coreea de Nord este destul de sigur.
DefenseRomania vă invită să urmăriți vineri, 01 noiembrie 2024, o nouă ediție a emisiunii „Obiectiv EuroAtlantic”.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a confirmat că Rusia și Iranul vor finaliza în curând un acord de parteneriat strategic cuprinzător, care le va consolida și mai mult cooperarea, transmite agenția de stat rusă TASS.
Forțele Aeriene Israeliene au anunțat încă o eliminare reușită a unui înalt oficial Hezbollah, Mustafa Ahmad Shahdi, comandant adjunct al unității speciale a Forțelor al-Hajj Radwan. Anunțul a fost însoțit de o fotografie a unui F-16 cu patru rachete Rampage furnizate de Elbit Systems, deși nu a fost menționată direct utilizarea acestora.