Turcia a devenit al patrulea cel mai mare furnizor de arme pentru Africa Subsahariană
Ministrul turc de externe Hakan Fidan a participat sâmbătă și duminică la Djibouti la o reuniune ministerială privind parteneriatul turco-african, care reflectă extinderea parteneriatelor Ankarei pe continent din punct de vedere economic și militar și diversificarea influenței soft a Turciei prin ajutorul umanitar și educația religioasă.
Unul dintre pavilioanele de prezentare de la cel de-al 16-lea târg internațional al industriei de apărare (IDEF) din Turcia. Sursa foto: Daily Sabah.
Extinderea prezenței turce în Africa coincide cu reconfigurarea interesului marilor puteri față de continent, ceea ce a determinat țările africane să caute noi parteneriate fără presiuni sau condiții stricte, un climat care a ajutat Ankara să-și consolideze prezența.
Influența Franței, principala putere colonială din Africa, a scăzut, mai ales după ce nu a reușit să gestioneze lupta împotriva terorismului și apoi a abandonat-o, ceea ce a făcut ca țările din regiune să creadă că Parisul le-a abandonat și a dus la lovituri de stat ostile în Mali, Niger și Burkina Faso.
Turcii au beneficiat de reticența Statelor Unite de a răspunde cererilor africane de sprijin, precum și declinul rolului tradițional al puterilor regionale care s-au retras în crizele lor interne, precum Egiptul și Algeria.
Ankara a încheiat acorduri de apărare și economice, din Somalia până în Libia, și și-a consolidat influența în Kenya, Rwanda, Etiopia, Nigeria și Ghana, iar în cele din urmă în Mali și Niger, cele două țări care au ieșit din mantaua influenței franceze și au găsit în Ankara un aliat, mai ales la nivel de apărare.
Turcia a devenit al patrulea cel mai mare furnizor de arme pentru Africa Subsahariană, potrivit unui raport emis de Institutul Internațional de Cercetare a Păcii din Stockholm, publicat în martie.
De-a lungul timpului, Ankara a semnat acorduri de cooperare militară cu peste 25 de țări africane și le-a furnizat arme de fabricație proprie, precum drone, elicoptere, avioane de antrenament și vehicule blindate.
Ankara antrenează forțele armate din multe țări africane, potrivit surselor diplomatice turce care au refuzat să dezvăluie statele care beneficiază de acest lucru.
Aceleași surse spun: "Deci contribuim la războiul împotriva terorismului", subliniind că această luptă și dezvoltarea economică trebuie să aibă loc simultan, mai ales în regiunea Sahel.
Președintele senegalez Basserou Diomai Faye, care a fost primit joi de președintele turc Recep Tayyip Erdogan la Ankara, a remarcat că "Africa de Vest este o regiune dominată de probleme de securitate", adăugând că "este necesar să se consolideze cooperarea în sectorul apărării".
Din punct de vedere economic, companiile turcești de construcții, care sunt puternic prezente în proiecte de infrastructură, precum dezvoltarea căilor ferate în Tanzania (6,5 miliarde de dolari), ajută la consolidarea imaginii țării lor.
Valoarea tranzacțiilor comerciale dintre Turcia și țările africane a depășit 40 de miliarde de dolari în 2022, iar Turkish Airlines operează aproximativ cincizeci de destinații pe continentul african.
O sursă diplomatică din Ankara a declarat: "Principalul avantaj al țării noastre este trecutul non-colonial. Când președinții antiimperialişti caută noi parteneri, ei consideră țara noastră o prioritate".
Una dintre manifestările puterii tot mai mari a Ankarei pe continent este că aceasta a jucat încă din iunie rolul de mediator între Etiopia și Somalia, țări care se învecinează cu Djibouti și a căror relație este caracterizată de tensiune.
Turcia nu dorește nicio confruntare cu Etiopia, care ar împiedica eforturile de a explora petrolul și gazele, și prin urmare, a mediat între cele două țări și, dacă va reuși să facă acest lucru și își va asigura planurile de extragere a petrolului care se află sub fundul Mării Somaliei.
Turcia este bine poziționată, având în vedere marea lipsă de încredere din regiune față de marile puteri, și se plasează, de asemenea, printre priorități ținând cont de interesele altor puteri în ascensiune care au investiții și influență, precum statele din Golf.
În Somalia, "încrederea" în turci a început să se construiască în urmă cu aproximativ douăzeci de ani, prin investiții în domeniile agriculturii și construcția aeroportului din Mogadiscio, a unui centru de pregătire militară, a unui spital și a unor școli.
Recent, nava turcească Oruc Reis a sosit la Mogadiscio într-o misiune de explorare a gazelor naturale și petrolului în apele somaleze, conform unui acord între cele două țări care prevede efectuarea unor lucrări de explorare în trei zone, fiecare cu o suprafață de 5.000 de kilometri pătrați.
Recent au fost semnate acorduri de cooperare cu Nigerul în domeniul exploatării gazelor și petrolului, precum și al exploatării minelor. Compania Națională Turcă deține trei mine de aur în această țară.
Ministrul turc al Energiei, Alp Arslan Bayraktar, a remarcat în această vară că "există și potențial în domeniul petrolului și gazelor naturale".
"Africa este interesantă pentru Turcia, deoarece poate încerca toate instrumentele și obiectivele politicii sale externe active recent descoperite", a declarat Batu Koşkun, cercetător din Ankara la Institutul Sadeq (un think tank libian), pentru Bloomberg.
El a adăugat: "Este o putere soft pe de o parte, cum ar fi ajutorul, educația, centrele în limba turcă și relațiile comerciale și economice, pe de altă parte".
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News