US Army a preluat primele rachete PrSM (Precision Strike Missile) care vor începe să înlocuiască vechiul sistem de rachete tactice cu lansare de la sol.
US Army a preluat primele rachete PrSM (Precision Strike Missile) care vor începe să înlocuiască vechiul sistem de rachete tactice cu lansare de la sol.
Proiectul viitorului tanc franco-german (sistem terestru de luptă, Main Ground Combat System, MGCS), mai cunoscut şi sub denumirea de Eurotank, a fost prezentat din nou cu mare fast, împotriva zvonurilor cu privire la soarta acestui program major.
Israel Aerospace Industries (IAI) va furniza Slovaciei trei sisteme mobile de apărare antiaeriană cu rază medie de acțiune Barak MX (MRSAM-M) în valoare de peste 128 de milioane de euro. Principalul candidat în licitația anunțată de Ministerul Apărării Slovac a fost o altă companie israeliană, Rafael Advanced Defense Systems, care pentru a răspunde nevoilor de modernizare ale Forțelor Armate Slovace a propus un sistem de rază medie pentru amenințări cu spectru larg, Spyder - MR, 150 de milioane de euro pentru trei lansatoare echipate cu 8 rachete fiecare, cu capacitate de angajare la 360 de grade și neutralizare a țintei în mai puțin de cinci secunde de la confirmarea angajării.
Ucraina și SUA au semnat un memorandum privind producția comună în industria de apărare și schimbul de date tehnice în cadrul Conferinței privind industria de apărare de la Washington, a declarat Andrii Yermak, șeful biroului președintelui Ucrainei.
Cea mai recentă cerere de armament a Ucrainei include sisteme de apărare antiaeriană americane, avioane de luptă F-18 "Hornet", drone și elicoptere Apache și Blackhawk, potrivit unor documente consultate de jurnaliștii de la Reuters pe 6 decembrie.
Întrucât urmăreşte să beneficieze de îmbunătăţirea relaţiilor marocano-franceze în contextul deteriorării legăturilor dintre Maroc și Israel, Parisul speră să compenseze una dintre pierderile majore din timpul crizei diplomatice fără precedent cu Rabatul. Este vorba de domeniul industriilor spațiale pierdut în favoarea companiilor israeliene, dintre care una a fost însărcinată să creeze un satelit de supraveghere pentru Regatul din Africa de Nord.
Concernul american de apărare BAE Systems va relua producția de vehicule de luptă pentru infanterie M2 Bradley și obuziere de artilerie M777.
Finlanda intenționează să crească producția de muniție de artilerie în următoarele săptămâni, ceea ce va însemna că Helsinki își respectă cu vârf și-ndesat angajamentele făcute în primăvară, de a înarma Ucraina.
Două companii finlandeze sunt suspectate că furnizează Rusiei produse care ar putea face obiectul sancțiunilor U.E, inclusiv drone, precizează autoritatea vamală din Finlanda.
Industria de apărare ucraineană lucrează la o versiune cu rază lungă de acțiune a sistemului de rachete Neptune. Generalul-locotenent Ivan Havriliuk, ministrul adjunct al apărării din Ucraina, a dezvăluit cea mai recentă realizare a industriei ucrainene de apărare: o nouă versiune terestră a renumitei rachete de croazieră anti-navă Neptune. Această dezvoltare marchează un progres semnificativ în ceea ce priveste modificarea sistemului de rachete Neptune, evidențiind eforturile continue ale Ucrainei în materie de inovare în domeniul apărării.
Polonia continuă să primească ș sisteme de rachete coreene K239 Chunmoo, cunoscute și sub numele de Homar-K, care au fost achiziționate din Coreea în număr de 288 de unități, montate pe șasiul camionului Jelcz și echipate cu sistemul de control al focului Topaz.
Ucraina urmează să primească bombe de înaltă precizie cu diametru mic (GLSDB - Ground Launched Small Diameter Bomb) din SUA, livrarea fiind prevăzută pentru 2024. GLSDB, o rachetă cu rază lungă de acțiune, va spori capacitățile militare ale Ucrainei, oferind o rază de lovire de 160 km, depășind caracteristicile pe care le au alte tipuri de muniţii utilizare de ucraineni pe front. Boeing și Saab au adaptat GLSDB pentru lovituri sol-sol, oferind Ucrainei un sistem nou de rachete rentabil și eficient din punct de vedere al costurilor împotriva unei varietăți de ținte. În ciuda întârzierilor, această nouă armă este așteptată cu nerăbdare pentru a consolida capacitățile de apărare ale Ucrainei.
În cadrul vizitei de lucru pe care o efectuează în Statele Unite ale Americii, premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit astăzi, la Washington, cu Secretarul american al Apărării, Lloyd J. Austin.
România este una dintre țările vizitate de reprezentanții a două companii americane: High Point Aerotechnologies, care produce dispozitive anti-dronă și DZYNE Technologies, companie din domeniul dronelor militare.
Alocările bugetare pentru apărare ale UE în anul 2023 vor atinge recordul de 270 de miliarde de euro (295 de miliarde de dolari), după cum a anunțat în urmă cu două zile președintele Consiliului European, Charles Michel.
Companiile europene au pus ochii pe industria de apărare ucraineană.
Compania americană Anduril Industries vrea să devină un fel de Lockheed Martin din secolul 21, în domeniul dronelor aeriene. O modalitate prin care compania de apărare, co-fondată de miliardarul Palmer Luckey, încearcă să ajungă acolo este prin dezvoltarea echipamentelor pe cont propriu, mai degrabă decât să aștepte cerințele și competițiile de contracte ale Pentagonului.
Industria europeană de apărare solicită mai multe "comenzi ferme, nu doar obiective" asumate pe hartie sub forma unor promisiuni, a raportat Reuters la 30 noiembrie, citând grupul de lobby ASD (European Aerospace, Security, and Defense Industries).
Compania Airbus a confirmat oficial dezvoltarea avionului Eurofighter EK, versiunea avansata a Eurofighter Typhoon, speciala gandit pentru al opera intr-un mediu cu sisteme de razboi electronică, utilizând rachete antiradar AGM-88E AARGM și sisteme de autoprotecție.
Având în vedere că Rusia şi China utilizează tot mai des avioane de vânătoare de generația a cincea, am putea fi tentaţi să spunem că ar fi logic ca SUA să producă cât mai multe aeronave F-22 Raptor pentru a contracara aceste amenințări. Acest lucru ar necesita, eventual, redeschiderea unor linii de producție de mult timp închise.
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) deține unul din cele mai complexe și moderne centre de comandă.
Turcia este tot mai interesată să achiziționeze 40 de avioane Eurofighter Typhoon ca soluție provizorie, ca urmare a incertitudinilor legate de achiziția planificată a avioanelor americane F-16. Contractul pentru Eurofighter are un "scop dublu" pentru Turcia, răspunzând atât nevoii sale imediate de avioane de luptă moderne, cât și promovând colaborarea internațională. Discuțiile cu Marea Britanie și Spania sunt în curs de desfășurare, subliniind interesul deosebit al Turciei pentru avioanele Eurofighter Typhoon, rezultatul rămâne incert, cu potențiale implicații geopolitice, deoarece Germania nu pare momentan sa fie de acord.
Elbit Systems Ltd. (Elbit Systems) și CN ROMARM S.A, prin subsidiara sa Uzina Automecanica Moreni S.A.(UAM), anunță încheierea unui acord de cooperare între cele două companii, în domeniul producției de artilerie. Prin această colaborare, părțile vor înființa Centrul Român de Artilerie, deschis la participare și companiilor locale pentru a spori baza industriei interne, pentru a genera noi locuri de muncă și pentru a stabili o bază solidă pentru producția internă de artilerie din România.
România a spus „start” programului de înzestrare cu sisteme antiaeriene de rachete cu rază scurtă și foarte scurtă de acțiune (VSHORAD / SHORAD). Interesant e că achiziția, care vizează un contract uriaș de aproximativ 2 miliarde de euro, merge pe două direcții principale.
În marja vizitei efectuate în Marea Britanie, în perioada 27 - 29 noiembrie, ministrul apărării naţionale, Angel Tîlvăr, a avut o întrevedere cu James Cartlidge, ministru de stat pentru înzestrare. La discuție au participat şeful Direcției Generale pentru Armamente, general-locotenent Teodor Incicaş şi șeful Statului Major al Forţelor Navale, viceamiral Mihai Panait.
După un an de eforturi depuse pentru a spori producția de proiectile de artilerie pentru Ucraina, Statele Unite și Europa obțin rezultate radical diferite. SUA și-au crescut producția de obuze de 155 mm mult mai repede decât au prevăzut inițial și intenționează să o crească în continuare dacă Congresul adoptă bugetul propus pentru anul fiscal viitor. Europa s-a mișcat mai încet decât și-a propus, în principal din cauza concentrării pe natura consensuală a industriei de apărare pe care se bazează NATO și UE.
Piesele de schimb folosite pentru repararea avioanelor și elicopterelor militare rusești par să fi fost importate din mai multe fabrici ucrainene, potrivit unei investigații publicate, la 27 noiembrie, de publicația rusa independentă de știri Important Stories. Datele vamale ar arăta că Avia FED Service, un dealer de piese de schimb cu sediul la Moscova, ar fi furnizat sectorului aeronautic rusesc piese de schimb în valoare de 7,3 milioane de dolari între ianuarie 2022 și iulie 2023.
Iranul va primi avioane de luptă Su-35, elicoptere de atac Mi-28 și avioane de antrenament cu reacție Yak-130.
Cehia, Lituania, Suedia și Olanda vor cumpăra, împreună cu Germania, tancuri Leopard în versiunea 2A8 care este cea mai avansată tehnologic.
Una dintre cele mai mari expoziții de aviație, Dubai Airshow 2023, unde s-au reunit producătorii de avioane civile și militare din lume, s-a încheiat cu un eșec pentru Rosoboronexport, reclamă publicația The Moscow Times, întrucât „corporația de stat rusă nu a anunțat semnarea vreunui contract”.