Rachete de croazieră low-cost dezvoltate în SUA - zboară peste 900 de km și intră în categoria sistemelor autonome
Anduril Industries a dezvăluit, pe 12 septembrie, familia sa de rachete de croazieră „Barracuda”, menită să crească stocurile militare americane cu o armă ieftină, care poate fi produsă în număr mare de o forță de muncă minim instruită cu instrumente nespecializate. Rachetele nu au fost, deocamdată, echipate cu senzori, deoarece nevoile clienților sunt încă nedefinite, dar armele sunt în curs de testare în zbor, au declarat oficialii companiei pe 11 septembrie, potrivit revistei Air&Space Forces.
Sursa Foto: Anduril Industries.
Familia Barracuda, care cuprinde modele 100, 250 și 500, este concepută astfel încât să fie actualizată rapid prin software având o arhitectură de sisteme deschise.
Modelul Barracuda-500 este destinat pentru a fi „lansat ca o marfă”, a declarat Diem Salmon, vicepreședintele Anduril pentru dominație aeriană și mijloace de lovire. Este vorba despre conceptul „Rapid Dragon” al Forțelor Aeriene americane de lansare a paleților de rachete de croazieră dintr-un avion de transport C-17 sau C-130, care a fost testat, în noiembrie 2022, folosind rachete aer-sol AGM-158.
Rachetele lansate de pe paleți „nu necesită neapărat integrarea cu aeronava”, a spus Salmon. Între timp, modelul 250 este proiectat pentru a fi transportat intern pe F-35 și pe alte platforme.
Barracuda (varianta 500 – nota autorului) este „disponibil în configurații care oferă o rază de acțiune de peste 500 de mile marine (peste 920 de km), o capacitate de încărcare utilă de peste 100 de livre (peste 45 kg), o manevrabilitate de 5G și mai mult de 120 de minute de zbor”, a spus compania într-un comunicat de presă.
Anduril „vizează un cost cu 30% mai mic decât sistemele care sunt comparabile ca performanță”, a spus Salmon. Compania crede că acest nivel de economii poate fi atins prin reutilizarea subsistemelor și fabricarea mai ușoară cu materiale ieftine.
O armă comparabilă cu Barracuda-500 este racheta AGM-158B JASSM-ER, care are o rază de acțiune de peste 900 km, cu un focos de 450 kg, la un preț de 1,665 milioane de dolari la nivelul anului 2024.
„Așadar, în loc să proiectăm capabilități personalizate pentru fiecare sistem de arme, cum facem acest lucru mai simplu?”, susține Salmon. Arhitecturile deschise reprezintă o soluție, în timp ce o a doua este fabricarea rachetei care urmează să fie realizată de un muncitor din fabrică cu puține cunoștințe de specialitate, folosind un număr mic de instrumente și piese.
„Un singur Barracuda durează cu 50% mai puțin timp pentru a fi produsă, necesită cu 95% mai puține unelte și cu 50% mai puține piese decât soluțiile concurente de pe piață astăzi”, a spus compania în comunicat. „Ca urmare, familia de AAV-uri (Autonomous Air Vehicles) Barracuda este cu 30% mai ieftină în medie decât alte soluții, permițând fabricare pe scară largă la prețuri accesibile și rentabile.”
Toate cele trei variante zboară acum, a mai precizat Salmon. „Acestea sunt lucruri la care lucrăm activ în fiecare zi.”
În proiectul Barracuda, compania Anduril a schimbat procesul general de fabricație al unei arme, cel puțin în etapa sa finală. Nu mai este nevoie de unelte sau personal înalt specializate. Arma poate fi produsă de industria auto și electronică de larg consum.
Chris Brose, ofițer șef de strategie Anduril, a spus că fiecare variantă de Barracuda „folosește subsistemele de bază care sunt compatibile în întreaga familie de sisteme. Acestea sunt sisteme care pot fi asamblate cu unelte, literalmente pe care probabil le aveți în garaj - șurubelnițe, clești, lucruri de acest fel, așa că nu este încadrat în ceea ce privește productivitatea pe scule înalt specializate, procese de fabricație înalt specializate și forță de muncă și ea înalt specializată, elemente din care nu vom avea niciodată suficiente. A fost conceput cu abordarea exact opusă, și anume, trebuie să folosesc cât mai mult posibil lanțurile de aprovizionare comerciale. Trebuie să fac arma cât mai simplu de produs și cât mai simplu de asamblat.”
Barracuda poate fi produs mai degrabă de forța de muncă numeroasă din industria auto și electronică de larg consum, decât să se bazeze exclusiv pe grupul de specialiști mult mai mic, supra-întins, înalt specializat, specific pentru apărare, a precizat compania, în comunicatul de presă.
Pe baza abordării de arhitectură deschisă extrem de avansată, compania intenționează să deschidă o nouă facilitate de producție modernă.
Anduril și-a lansat, în ultimele săptămâni, ideea fabricii „Arsenal” - una de ultimă generație, unde vrea să producă arme precum Barracuda și avioanele sale de luptă colaborative „Fury”. Se pornește de la ipoteza că SUA au nevoie de 10 ori numărul de arme de precizie pe care le are acum pentru a descuraja China și pentru a nu „rămâne fără lucruri” după ce va trage masiv în primele câteva săptămâni ale unui conflict major, a declarat Brose.
Arma a fost concepută de la zero pentru producția la scară ridicată. Ratele de producție a rachetelor Barracuda sunt gândite pentru a ține pasul cu amenințarea și pot fi dublate rapid pentru a face față creșterilor pe termen scurt ale cererii, se precizează în comunicatul de presă al Anduril.
Brose a remarcat că jocurile de război au arătat că SUA rămân fără muniții critice în primele câteva săptămâni ale unui conflict.
„Apoi ne luptăm, sau, teoretic, ne-am lupta, pentru o perioadă de ani, pentru a reumple toate armele pe care le-am folosit”, a spus el. „Și cred că Ucraina a evidențiat această problemă în acești ani pe sisteme de arme tactice mult mai simple, ca să nu mai vorbim despre munițiile critice mai mari care vor fi atât de esențiale pentru un scenariu INDOPACOM (în zona indo-pacifică – nota autorului).”
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News