Ministerul Apărării al Regatului Unit al Marii Britanii a confirmat că studiază unele dintre armele și echipamentele rusești capturate sau abandonate în Ucraina.
Ministerul Apărării al Regatului Unit al Marii Britanii a confirmat că studiază unele dintre armele și echipamentele rusești capturate sau abandonate în Ucraina.
Agenția de presă Tass a informat, pe 19.07.2023, citând o sursă din cadrul Complexului Militar Industrial, că Gruparea de trupe Sud a întrebuințat în luptă noile tancuri rusești de tip T-14 Armata. ,,Tancurile Armata au fost folosite în mod activ de către sudiști în operații de luptă. Mai multe unități au luat parte la ostilități pentru a vedea cum se comportă în luptă noile tancuri. Apoi, acestea au fost retrase din prima linie”, a precizat sursa.
Industria poloneză de apărare ar putea stabili un nou record în ceea ce privește volumele de producție. Potrivit unor informații neoficiale, armata poloneză intenționează să semneze un contract de achiziţie a 250 de transportoare blindate Rosomak Long - cu posibilitatea de extindere până la 400 - până la sfârșitul anului 2023. Rosomak Long se diferențiază de versiunea de bază ''Rosomak'' prin faptul că este mai lung cu 0,6 metri și prin capacitatea de a fi amfibiu chiar și după instalarea modulului de luptă ZSSW-30.
Ministrul saudit al Apărării Prințul Khalid bin Salman a anunțat, marți, 18 iulie 2023, semnarea a două contracte de achiziție de drone turcești, pe lângă un "plan executiv de cooperare în domeniul apărării" între cele două țări, înțelegere descrisă de compania turcă Baykar ca cea mai mare afacere de export în domeniul apărării și aviației din istoria Republicii Turce.
Ani de-a rândul, strategii ruși nu au înțeles potențialul utilizării dronelor pe câmpul de luptă. Abia după ce s-au lovit de rezistența armată ucraineană bazată pe folosirea unei game largi de drone - de la cele artizanale, până la Bayraktar TB2 - generalii ruși au realizat cu adevărat valoarea întrebuințării acestora la nivel tactic și nevoia de a recupera decalajul tehnologic de aproape 10 ani instalat în timp ce Kremlinul privea autosuficient spre rachetele hipersonice.
Războiul din Ucraina a schimbat radical regulile jocului, iar statele europene își dau seama că nu pot rămâne nepregătite în fața unui stat, Federația Rusă, mai imprevizibil și mai agresiv decât oricând.
Portalul rusesc topwar.ru a informat, pe 17.07.2023, că noul avion de vânătoare cu un singur motor Su-75 Checkmate, dezvoltat de Corporația întrunită constructoare de avioane (OAK), va fi produs în trei versiuni. Acest lucru reiese din documentele Serviciului Federal Rus de Proprietate Intelectuală (SFRPI).
Consorțiul polonez PGZ-MIECZNIK a dezvăluit, pe 14 iulie, noi detalii cu privire la armele și sistemele de senzori ale celor trei fregate Proiect 106 Miecznik care, vor intra în înzestrarea Forțelor Navale ale Poloniei.
Gigantul coreean Hanwha dorește un parteneriat pe termen lung cu industria de apărare din România. Astfel, în cazul în care România va alege să intre în „clubul K9” și să achiziționeze obuziere autopropulsate de 155 mm K9 Thunder, Hanwha deschide ușa unei cooperări mult mai ample, nu a unei simple achiziții.
Producătorul turc de vehicule militare Otokar și-a prezentat ultimele inovații în cadrul unei conferințe de presă susținute la facilitatea sa din Sakarya Arifiye.
Florin Spătaru, până de curând ministru al Economiei - în subordinea căruia s-a aflat industria de apărare, și în prezent consilier de stat al premierului Marcel Ciolacu, a fost întrebat despre proiectul de care a vorbit în 2021 și 2022 cu privire la ambițiile României de a construi un avion militar. El a declarat că există discuții inclusiv cu parteneri internaționali pentru integrarea industriei aeronautice române sub o singură umbrelă, un concept de „aviation valley”.
Ținta României anunțată de decidenții politici în ceea ce privește aviația militară e fără îndoială F-35 Lightning II, existând în acest sens și o intenție de tranziție de la F-16 la F-35, anunțată de Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a fost ocupat la summitul NATO din Lituania, surprinzând observatorii după ce a anunţat că Ankara nu se mai opune aderării Suediei la blocul militar. La o conferință de presă organizată miercuri seara târziu, după summitul din capitala Vilnius, Erdogan a abordat mai multe probleme pentru Turcia, inclusiv ratificarea candidaturii Suediei la NATO, acordul militar încheiat cu Statele Unite în ceea ce priveşte vânzarea unor noi avioane de luptă F-16 și rolul de echilibru pe care continuă să îl joace între Rusia și Ucraina.
Polaris a primit un contract pentru a furniza României 50 de vehicule tactice ultraușoare DAGOR, alăturându-se astfel altor țări NATO, precum Canada, Marea Britanie și SUA, în calitate de operatori.
Guvernul german se retrage dintr-un acord cu Polonia privind înființarea unui centru de mentenanţă pentru tancurile Leopard 2 care sunt destinate forţelor armate ucrainene. Centru de mentenanţa ar fi urmat să funcţioneze într-una dintre facilităţile militare ale industriei poloneze de apărare, potrivit cotidianului german Handelsblatt care citează persoane familiarizate cu acest subiect.
În urma unei vizite la Întreprinderea de aviație S. Gorbunov din Kazan, ministrul rus al apărării, general de armată Serghei Șoigu, a anunțat, pe 11.07.2023, că Aviația strategică a Federației Ruse va primi în acest an patru bombardiere strategice Tu-160M.
Proiectul viitorului tanc franco-german (sistem terestru de luptă, Main Ground Combat System, MGCS), mai cunoscut şi sub denumirea de ’’Eurotank’’, se află de mai mult timp în impas. Lansat în anul 2017, acest program militar nu ar fi trebuit să confrunte cu probleme prea mari în măsura în care urma să fie încredințat joint venture-ului KNDS, creată în 2015 prin fuziunea concernului german Krauss Maffei Wegman (KMW) şi a companiei franceze Nexter. În mod evident, nu ar trebui să existe nicio dificultate în împărțirea echitabilă a sarcinilor între cei doi parteneri, în conformitate cu principiile care au fost stabilite de la început, dar lucrurile au stat diferit, deoarece Germania, care conduce proiectul, a impus un al treilea actor, compania Rheinmetall.
Lockheed Martin a mai făcut un pas în direcția integrării rachetelor PAC-3 MSE pe sistemul naval de luptă Aegis. ”Pentru prima dată, racheta interceptoare Patriot Advanced Capability – 3 (PAC-3) Missile Segment Enhancement (MSE) a comunicat cu succes cu radarul AN/SPY-1, o componentă cheie a sistemului de arme Aegis”, a informat Lockheed Martin pe 10 iulie.
Concernul european MBDA deschide ușa României pentru ca țara noastră să se alăture programului comun de achiziție a sistemului de apărare aeriană Mistral 3.
Michael Williamson, președinte al Lockheed Martin Internaţional a precizat într-un interviu acordat presei poloneze cum intentioneză compania pe care o conduce să-și remodeleze colaborarea cu partenerii de pe piețele internaționale și cum intenționează să evolueze în fața unui mediu internațional tot mai tensionat. De asemenea, Williamson a ţinut să declare că Lockheed Martin vrea să fie un partener al industriei poloneze de apărare.
Concernul german Rheinmetall intenționează să deschidă o fabrică pentru producția de vehicule blindate în Ucraina în cursul acestui an.
Compania turcă Baykar va produce la fabrica din Ucraina cel puțin două modele de drone Bayraktar: TB2 și Akinci. De asemenea, vizita lui Zelenski la Istanbul a mai bifat un obiectiv: Turcia și Ucraina vor coopera în domeniul industriilor și tehnologiilor strategice.
România a demarat procedurile pentru achiziția a 54 de tancuri americane Abrams, dar ținta nu e înzestrarea cu tancuri la nivel de un batalion ci se dorește achiziția a 300 de tancuri, potrivit unei declarații făcute de generalul-maior Teodor Incicaș, șeful Direcției Generale pentru Armamente.
„Ce face soldatul român în prima săptămână când ajunge în Afganistan? Își cumpărăr bocanci americani”. Din păcate nu e o glumă, povestea e cât se poate de reală.
Industria rusă anunță că abandonează mult lăudatul Proiect 20386 - construcția de corvete „invizibile” stealth.
România demarează în viitorul foarte apropiat programul de înzestrare cu obuziere de 155 mm, iar cooperarea industrială e un obiectiv. În acest sens s-au purtat deja discuții cu gigantul sud-coreean Hanwha în vederea producției în România a unor componente ale obuzierelor autopropulsate K9 Thunder.
Compania sud-coreeană Hanwha Defense a efectuat teste de rulare cu obuzierul autopropulsat K9A2 care dispune de şenile din materiale compozit şi nu din oţel. Astfel, compania sud-coreeană vine cu o nouă inovaţie în domeniul militar care va permite vehiculelor militare pe şenila să fie mult mai uşoare şi mult mai mobile.
DefenseRomania va fi partener media în cadrul reputatului eveniment „Conferința privind cooperarea în industria de apărare Republica Coreea– România 2023”.
Premierul Marcel Ciolacu se află în vizită oficială în Germania, unde discuțiile nu se vor axa doar pe componenta economică, dar și pe cea a industriei de apărare.
Compania germană Rheinmetall va ridica o fabrică în Germania unde vor fi construite componente ale fuzelajului F-35 Lightning II.