România devine singurul producător din Europa de muniție pentru tancuri Abrams. Trei fabrici vor produce muniție de 120 mm
România a semnat miercuri un acord cu Statele Unite pentru un împrumut în valoare de 920 de milioane de dolari destinat modernizării capabilităților militare.
Tanc american Abrams. Foto: US Army
Achizițiile finanțate cu suma împrumutată sunt destinate „atât pentru îndeplinirea angajamentelor asumate ca urmare a statutului de stat membru al NATO și UE, cât și pentru a descuraja o posibilă agresiune împotriva României”, a spus transmis Guvernul României.
La ceremonia de semnare a documentelor, care a avut loc la București, ambasadorul SUA Kathleen Kavalec a declarat că acordul marchează „angajamentul nostru comun de a asigura pacea, stabilitatea și securitatea în regiune”.
O parte din împrumut va merge către trei fabrici Romarm. România va deveni singurul producător din Europa de muniție pentru tancuri Abrams
Tanc Abrams / US Army, Markus Rauchenberger
Împrumutul - acordat cu dobânzi mai mici decât cele la care statul român se împrumută de obicei, dar neprecizate până în prezent de niciuna dintre părți - va avea o perioadă de rambursare de 12 ani.
Din suma împrumutată, 220 de milioane de dolari vor merge către crearea „unui Centru de excelență în producția de muniție de calibru mare, de 120-155 mm”, a precizat ministrul Economiei, Radu Oprea.
„Acest centru va face ca România să devină singurul producător de muniție pentru tancul Abrams din Europa, iar de aici vom exporta în toată Europa și nu numai”, a ținut să precizeze oficialul român.
Practic cei 220 de milioane de dolari vor merge către trei fabrici deținute de Romarm, care vor fi echipate cu utilajele și tehnologia necesare pentru a produce muniția. Astfel, România va fi din nou relevantă privind producția de echipamente militare pe plan regional, pentru că o parte din producție ar urma să fie exportată către alte state, precum Polonia.
O altă parte din împrumut vizează achiziția de tancuri Abrams
Tanc american Abrams. Foto: US Army
Celelalte 700 de milioane de dolari sunt pentru dotarea armatei, pe lista de achiziții fiind în special tancurile Abrams.
România găzduiește peste 5.000 de militari străini - cel mai mare contingent din regiunea de sud-est a NATO - precum și un nou centru de pregătire a piloților F-16, unde piloții ucrainenii au început recent să se antreneze.
Departamentul de Stat al SUA a declarat la începutul acestei luni că a aprobat vânzarea a 32 de avioane de luptă F-35 către România. Acordul, în valoare de 7,2 miliarde de dolari, așteaptă încă aprobarea Congresului SUA.
România a anunțat în iunie că va trimite un sistem de rachete Patriot în Ucraina, cu condiția continuării negocierilor cu Statele Unite și cu alți aliați pentru a obține un sistem similar sau echivalent pentru protejarea propriului spațiu aerian, în condițiile în care dronele ruse încalcă frecvent spațiul aerian al țării în zona de frontieră cu Ucraina.
CITEȘTE ȘI: România a anunțat când începe scoaterea din uz a F-16. Până la retragerea primelor F-uri vestea bună e că achiziția de F-35 e în calendarul stabilit
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News