Skynex, „distrugătorul german de drone'' care întărește apărarea aeriană a Ucrainei, prezentat pentru prima dată în acţiune (Foto/Video)
Armata ucraineană a publicat oficial un material video în care prezintă sistemul Skynex în acțiune, arătând modul de funcționare de la distanță, perfomanţele radarului și caracteristicile muniției cu dispersie. În ciuda faptului că Ucraina a primit primele sisteme de apărare antiaeriană Skynex de la compania germană Rheinmetall în aprilie 2023, livrările de baterii complete au continuat până în primăvara anului 2024, utilizarea lor operațională de către forțele armate a rămas necunoscută până recent.
Armata ucraineană prezintă imagini cu noul sistem Skynex în acțiune. Sursa Foto: Captură de ecran din video/Defense Express.
Comandamentul aerian de vest al forţelor ucrainene a publicat acum imagini din timpul unor exerciții de antrenament și operațiuni de luptă, prezentând sistemul Skynex în acțiune.
Materialul video prezentat dezvăluie diverse aspecte operaționale, inclusiv rata mare de tragere a sistemului, de 1 000 de proiectile pe minut, detonarea în aer a muniției AHEAD de 35 mm, utilizarea sistemelor avansate de control al focului și alte proceduri executate de către echipaj, cum ar fi reîncărcarea cu muniţie.
Este de remarcat faptul că Forțele Armate ale Ucrainei utilizează sistemul Skynex ca platformă fixa. Această configurație, concepută pentru a proteja ținte punctuale specifice, simplifică întreținerea șasiului, deoarece acesta este necesar doar pentru transport și nu pentru a rezista utilizării excesive în timpul tragerii.
Cum funcționează Skynex?
Potrivit descrierii destul de vagi a Rheinmetall, Skynex folosește o varietate de ''senzori'', precum și "unul sau mai multe radare cu rază medie de acțiune" pentru a detecta și identifică dronele, toate coordonate prin intermediul sistemului de gestionare a luptei Oerlikon Skymaster.
Dar muniția este cheia - Skynex trage cu proiectile Oerlikon Ahead de 35 mm. În loc să lovească direct ținta, acestea explodează chiar înainte de impactul cu aceasta, eliberând un grup de submuniții din tungsten care sporesc șansele de a distruge cu succes dronă.
Materialul video publicat de ucraineni arată, de asemenea, procesul de reîncărcare cu muniţie de 35mm. Aceste proiectile, care cântăresc 1,7 kg fiecare (cu o greutate a proiectilului de 750 de grame), au o viteză inițială de 1 050 m/s (3 780 km/h) și pot atinge o rază maximă de acțiune de 5 km în doar 8,2 secunde. Dacă un proiectil nu își atinge ținta, se activează automat un mecanism de autodistrugere.
Caracteristică cheie a sistemului Skynex constă în detonarea să programabilă. Fiecare proiectil eliberează 152 de elemente de tungsten, fiecare cântărind 3,3 grame, creând un nor de fragmente în imediata apropiere a țintei.
Materialul video evidențiază în continuare capacitatea de urmărire automată a țintelor pe care o are sistemul Skynex, care este gestionată de un sistem electro-optic conectat la un radar.
În plus, sistemul utilizează radarul de supraveghere X-TAR3D, capabil să detecteze ținte aflate la o distanță de până la 50 km.
Imaginile arată, de asemenea, că unitatea de tragere Skynex este un modul de luptă fără pilot, operat de la distanță de la un post de comandă separat.
Merită menționat faptul că sistemul Skynex este o versiune mult mai avansată a sistemului Skyranger, menit să devină o piatră de temelie a apărării aeriene în mai multe țări ale UE.
Acest sistem extrem de modern suportă o gamă largă de calibre, de la 30 mm la 35 mm, și poate fi actualizat cu rachete de apărare aeriană precum Iris-T, AIM-9X sau Stinger.
Platforma (n.a. unitatea de foc) poate fi, de asemenea, montată pe diverse vehicule blindate, cum ar fi Boxer 8x8 sau Pandur Evo 6x6, și dispune de sisteme de ochire și detecţie adaptabile în funcţie de ţinta pe care trebuie să o lovească.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News