Obuzierele K9 ale României, la Petrești pe urmele camioanelor Iveco? O posibilă variantă pentru offset în programul K9 Tunetul
Gigantul coreean Hanwha se pregătește să prezinte planul de offset pentru contractul în urma căruia va livra 54 de obuziere K9 Tunetul către Armata României.
Amintim că pe data de 10 iulie 2024 compania coreeană Hanwha Aerospace a declarat că a câștigat un contract de 1,38 trilioane de woni (1 miliard de dolari) din partea României pentru furnizarea de obuziere autopropulsate.
Contractul este cea mai mare achiziție de armament a României din ultimii șapte ani și include 54 de obuziere K9, muniție și 36 de vehicule de realimentare K10.
Aceasta este prima achiziție de obuziere pentru România, reflectând preocupările tot mai mari privind riscurile geopolitice de la atacurile Rusiei asupra Ucrainei.
Dintre cele 10 țări care utilizează obuzierele K9, țările din Europa de Est, precum Polonia, Estonia și Turcia, au fost implicate activ în achiziționarea sistemului de arme coreean.
Dar unde se va face offsetul?
Publicația Defapt.ro scrie că Hanwha ia în clacul să construiască fabrica de asamblare a obuzierelor în localitatea Petrești, pe un teren deținut de controversatul afacerist dâmbovițean Georgică Dumitru, trecut pe la mai multe partide politice și apropiat al fostului premier Ludovic Orban, sau să închirieze de la acesta spațiul aferent și forța de muncă.
Sursa citată mai sus amintește că firma pe care acesta o deține a pus la dispoziția italienilor de la Iveco hala și forța de muncă pentru asamblarea camioanelor Iveco la Petrești, contract alocat sub guvernarea Orban.
Potrivit informațiilor DefenseRomania există în acest moment întârzieri cu privire la livrările camioanelor asamblate la Petrești.
În ceea ce privește contractul de obuziere K9 Tunetul ce vor fi construite pentru Armata României, potrivit legislației în vigoare, după încheierea licitației și semnarea contractului - etape ce au avut deja loc -, compania Hanwha Aerospace, căreia i-a fost alocat contractul pentru obuzierele de 155 mm, urmează să semneze contractul de compensare, așa-numitul offset, obligatoriu în procedura de licitație.
Contractul prevede implicarea industriei din țară prin întoarcerea a 80% din valoarea contractului în economia României. Planul de offset pe care Hanwha îl va urma va fi prezentat în detaliu în următoarea perioadă.
Din discuțiile pe care DefenseRomania le-a purtat cu oficialii Hanwha în timpul vizitei de presă care a avut loc în Coreea în luna aprilie a acestui an, gigantul asiatic nu exclude nici varianta de a construi o fabrică de la zero în România.
Achiziția a 3 sisteme de obuziere (3 x 18 obuziere de 155 mm + muniție + sprijin logistic).
Fiecare sistem de obuziere va fi livrat împreună cu un număr important de țevi de rezervă cal. 155 mm, dar și cu echipamente auxiliare precum: mașini specializate de transport și încărcat muniții; vehicule tehnice de evacuare a echipamentelor avariate; sisteme de cercetare acustică; autostație meteorologică sau post de observare de artilerie auto propulsat.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News