Eforturile Uniunii Europene de a împiedica Rusia să obțină tehnologii aflate sub regimul sancţiunilor pentru a le folosi în scopuri militare împotriva Ucrainei sunt insuficiente, zeci de milioane de euro provenind chiar din UE, ocolind sancțiunile.
Eforturile Uniunii Europene de a împiedica Rusia să obțină tehnologii aflate sub regimul sancţiunilor pentru a le folosi în scopuri militare împotriva Ucrainei sunt insuficiente, zeci de milioane de euro provenind chiar din UE, ocolind sancțiunile.
Mașinile de luptă ale infanteriei (IFV) Redback, care vor ajunge în dotarea Australiei în programul Land 400, vor fi dotate cu turele UT30 MK2. Exact același model care va fi integrat și pe transportoarele Piranha 5 ale României.
Industria de apărare nord coreeană produce cu motoarele turate la maxim pentru a susține efortul de război al Rusiei.
Până în primăvară, Ucraina se va confrunta cu o lipsă poate catastrofală de muniție și de mijloace de apărare antiaeriană, potrivit ABC News, care citează oficiali americani. În timp ce Congresul SUA continuă să dezbată dacă aprobă finanțarea suplimentară pentru Ucraina, se pune întrebarea dacă Pentagonul are un plan de rezervă pentru a acorda în continuare ajutor ucrainenilor.
Gigantul israelian Elbit Systems a câștigat un contract prin care va livra către Hanwha Defense Australia, parte a companiei coreeană Hanwha, sisteme de protecție, capabilități de luptă și sisteme de senzori de ultimă generație pentru mașinile de luptă ale infanteriei (MLI) Redback.
În timp ce SUA efectuează deja teste și zboruri cu prototipuri ale unui avion de vânătoare de generația a VI-a, dezvoltat în cadrul programului NGAD, Rusia nu are nici măcar un concept pentru o aeronavă similară. Evgheni Fedosov, academician al Academia Rusă de Științe și director științific al Institutul de Stat de Cercetare Științifică pentru Sistemele de Aviație (GosNIIAS), a scris despre acest lucru într-un articol publicat de agenția rusă de știri TASS.
Rusia nu a primit încă rachete Fateh-110 și Zolfagar de la Iran, în timp ce Ucraina și-a dezvoltat propria rachetă cu rază lungă de acțiune, cu o rază de 700 km. În timpul forumului Ukraine.2024, au fost făcute doua precizări destul de interesante privind rachete. Prima se referă la rachetele balistice iraniene, pe care Rusia le-ar fi primit deja în număr de 400 de unități. Cea de-a doua precizare se referă la faptul că Ucraina lucrează la propriul program de rachete cu raza lungă de acţiune.
Pe fondul conflictului din Ucraina, intensificarea producției de tancuri de către Rusia pare să ducă până în Japonia și Taiwan, doi aliați de nădejde ai SUA. În mod interesant, se pare că un jucător important în cadrul acestui complex lanț de aprovizionare este China.
Forțele ucrainene și-au propus și au reușit să marcheze în forță cei doi ani scurși de la începutul războiului la scară largă provocat de Rusia.
Salonul aerian din Singapore, unul dintre cele mai importante evenimente de profil, nu a avut printre expozanți nicio companie din industria militară a Rusiei, remarcă Reuters.
Gigantul Elbit Systems a prezentat cel mai nou membru al familiei Hermes. Acest sistem aerian de operare fără pilot (UAS) de ultimă generație se mândrește cu o anduranță remarcabilă, versatilitate și performanțe operaționale terestre, aeriene și maritime.
Australia a anunțat în aceste zile un plan ambițios privind dublarea numărului de nave de luptă, până în 2045, în cadrul programului Tier 2, completare a Tier 1. Australia, care devine una din principalele forțe din regiune pentru contracararea Chinei, va ajunge la o forță navală fără precedent după cel de-al Doilea Război Mondial.
Marea Britanie va aloca suplimentar 4,5 miliarde de lire sterline (5,7 miliarde de dolari) în următorul deceniu pentru dezvoltarea de noi drone de luptă, angajându-se să-și echipeze cât mai rapid toate categoriile de forțele armate cu sisteme avansate de luptă fără echipaj.
Săptămâna trecută, președintele ceh Petr Pavel venea cu un anunț ce dădea speranțe tuturor: au fost identificate sute de mii de muniții de artilerie în străinătate, pe care le-ar putea transfera în Ucraina.
Într-un interviu acordat în exclusivitate DefenseRomania, general-locotenent (r.) John Deedrick, în prezent consilier al gigantului american SIG Sauer, a discutat despre planurile companiei americane, inclusiv România.
Președintele rus, Vladimir Putin, a efectuat, pe 21.02.2024, o vizită de lucru în Republica Tatarstan. În primul rând, șeful statului rus s-a deplasat la Întreprinderea de aviație S.P. Gorbunov din Kazan, unde a urcat la bordul unui bombardier strategic Tu-160M.
Agenția de presă Reuters a informat, pe 21.02.2024, citând șase surse din Iran, SUA și Ucraina, că Teheranul a trimis Moscovei până la 400 de rachete balistice din familia Fateh. Cel mai probabil, este vorba despre rachete cu rază scurtă și medie de acțiune Zolfagar.
O rachetă balistică nord-coreeană lansată luna trecută de armata rusă în Ucraina conținea sute de componente produse de companii din SUA și Europa, a anunțat organizația Conflict Armament Research (CAR) în raportul său din februarie.
Rheinmetall BAE Systems Land (RBSL), compania mixtă pentru proiectarea, fabricarea și întreținerea vehiculelor militare creată de BAE Systems din Regatul Unit și Rheinmetall AG din Germania, a anunțat că primul Challenger 3 de pre-producție va fi testat în săptămânile următoare.
Moment istoric pentru industria aeronautică din Turcia: Kaan, primul avion de generația a 5-a dezvoltat de turci, a efectuat primul zbor.
Partidele din coaliția din Germania pregătesc o listă de propuneri privind armele destinate Ucrainei. Din câte se pare, lista nu include rachetele de croazieră Taurus, a anunțat presa germană la 20 februarie. Nouă propunere vizează creșterea livrărilor de muniție, de vehicule și sisteme de armament pentru Kiev, dar nu menționează în mod specific rachetele Taurus.
Așa cum remarca și viceministrul ucrainean al apărării, Ivan Havryluk, cea mai importantă armă rămâne în continuare artileria, care a distrus cele mai multe ținte inamice.
Danemarca dă un semnal important, odată cu anunțul șefei executivului privind transferul artileriei sale în Ucraina.
Potrivit ministrului german al apărării, Boris Pistorius, țările Alianței Nord-Atlantice vor trebui să cheltuiască pentru apărare mai mult de cele două procente din PIB, nivel agreat de statele NATO acum 10 ani.
Societatea pe acțiuni "Ukrainian Defense Industry", fostul conglomerat ucrainean Ukroboronprom, a semnat un acord de cooperare cu compania germană de apărare Dynamit Nobel Defense. ,,Parteneriatul nostru este important pentru consolidarea capacităților de apărare, important pentru victoria Ucrainei și pentru construirea arsenalului lumii libere", a declarat Herman Smetanin, directorul general al JSC Ukrainian Defense Industry.
Cel mai mare producător de muniție din Europa, concernul german de apărare Rheinmetall, intenționează să deschidă o nouă fabrică în Ucraina. Un memorandum de înțelegere pentru crearea unei companii mixte între Rheinmetall și partenerul său ucrainean a fost semnat sâmbătă, 17 februarie, în marja Conferinței de securitate de la München, în prezența ministrului ucrainean al Industriilor strategice Alexander Kamyshin și a ambasadorului ucrainean la Berlin, Alexei Makeev.
În cadrul unui anunț important făcut de Ministerul german al Apărării la 17 februarie 2024, Germania s-a angajat să consolideze capabilitățile militare ale Ucrainei prin livrarea a încă 18 obuziere autopropulsate pe roți RCH 155. Această inițiativă marchează o creștere considerabilă a puterii de foc a artileriei ucrainene și reprezintă o continuare a sprijinului acordat de Germania Ucrainei pe fondul tensiunilor actuale din regiune.
Lockheed Martin, gigantul din domeniul apărării, și-a declarat intenția de a accelera producția sistemelor sale de armament pentru a răspunde preocupărilor tot mai mari legate de securitatea globală. Această decizie vine pe fondul conflictului actual dintre Rusia și Ucraina, al tensiunilor din Orientul Mijlociu și al temerilor legate de acțiunile militare ale Chinei.
Serviciul de Informații al Apărării din Ucraina (GUR) a făcut publice noi informaţii despre planul de modernizare și producție pe care complexul militar-industrial rus îl are cu tancurile T-62 și T-90. Conducerea GUR a raportat că forțele ruse de ocupaţie au primit în total 770 de tancuri de diferite tipuri şi configuraţii în ultimii doi ani, după începerea agresiunii militare.
Dintre marile puteri militare ale Europei, Franța are cea mai superficială implicare în ceea ce privește trimiterea de arme și muniții în Ucraina, potrivit unui nou raport al Institutul Kiel din Germania care cuprinde date şi informaţii relevante cu privire la ajutorul acordat Kievului. Grupul de reflecție din Germania și-a actualizat vineri sistemul de monitorizare a sprijinului acordat Ucrainei - cu date care cuprind ajutorul financiar și militar acordat Kievului până la 15 ianuarie.
Ministrul apărării naţionale, Angel Tîlvăr, a avut vineri, 16 februarie, o întrevedere cu Armin Papperger, CEO-ul companiei Rheinmetall AG, în marja Conferinței de Securitate de la München. Principala temă de discuție dintre cei doi oficiali a fost reprezentată de intensificarea cooperării industriale în domeniul apărării.