Sistemul de achiziții pentru apărare din Ungaria a fost spart de hackeri: Au dorit să obțină date sensibile și să creeze presiune publică
Guvernul ungar a confirmat că actori nestatali au accesat ilegal contractele agențiilor de achiziții pentru apărare ale țării, după cum a rezultat în urma conferinței de presă din 14 noiembrie 2024.
Deși s-a transmis că nu au fost compromise date sensibile, contractele conțineau informații cu privire la starea capabilităților terestre și aeriene ale Armatei Ungare.
Oficialii au anunțat că o investigație este în desfășurare, confirmând faptului că atacul cibernetic a fost întreprins de actori străini non-statali, și anume INC Ransomware ai căror hackerii au cerut 5 milioane de dolari pentru a debloca datele, după care au încărcat capturi de ecran ale informațiilor pe dark web.
Programe maghiare de modernizare a forțelor armate
Printre programele cele mai notabile și costisitoare ale armatei maghiare se numără achiziționarea a 217 vehicule de luptă de infanterie Lynx KF41 de la Rheinmetall, 16 elicoptere bimotor H225M multirol de la Airbus, precum și patru sisteme avansate de rachete sol-aer (NASAMS) de la Kongsberg, deși unul a fost deja livrat cu un an în urmă.
Pe lângă aceste programe emblematice, Ungaria intenționează să cumpere și renumitele UAV-uri turcești Bayraktar TB2, aparate pentru care producătorul estimează că prețul va crește în următorii zece ani la 90 de milioane de dolari pentru un sistem.
Aceste programe fac parte din așa-numita inițiativă de dezvoltare a Forțelor Armate ale Ungariei “Zrínyi 2026”.
Deși guvernul nu consideră că datele compromise sunt „sensibile”, aceste informații va oferi totuși o imagine asupra perspectivelor strategice, detaliilor financiare și poate indică viitoarele proiecte de apărare, a remarcat managerul de consultanță în securitate cibernetică, Akhil Mittal, de la Black Duck.
„Chiar și detaliile de rutină privind achizițiile pot fi reunite pentru a forma o imagine cuprinzătoare asupra capabilităților viitoare”, a sugerat Mittal. „Este valoros atât pentru scopuri financiare, cât și pentru înțelegerea strategiilor de apărare ale unei țări.”
Un bun exemplu în importanța protejări datelor il reprezintă acordul dintre compania germană Rheinmetall și Ministerul Apărării din Ungaria. Acest parteneriat depășește simpla achiziție de vehicule blindate. După ce a obținut drepturile asupra datelor de imagini din satelit SAR de la compania finlandeză de microsateliți ICEYE, Rheinmetall și-a asigurat drepturi exclusive de a furniza datele SAR utilizatorilor finali militari și guvernamentali din Germania și Ungaria pentru a informa planificarea operațională.
Astfel, datele deținute de Rheinmetall, care dezvoltă facilitatea din localitatea maghiară Zalaegerszeg, în care a doua fază a unităților Lynx va fi produsă local și în Várpalota, unde există o fabrică de muniție de 155 mm, pot deveni publice creând serioase probleme acordului în sine.
„Hackerii păreau să aibă două obiective principale: să obțină date sensibile și să creeze presiune publică”, a observat Mittal. „Partajarea capturilor de ecran nu a avut ca scop doar obținerea banilor – se pare că au vrut să facă de rușine guvernul și să atragă atenția asupra vulnerabilității.”
Instituțiile de apărare trebuie să vină în întâmpinarea amenințărilor, nu doar să reacționeze după ce faptele au avut loc, consideră Mittal remarcând că este necesar ca schimbarea reală să aibă loc în mentalitatea liderilor acestor instituții, care ar trebui să pună problema sub forma „când vom fi atacați”, nu „dacă vom fi atacați”.
O cultură a îmbunătățirii continue a capacității de protecție a datelor, inclusiv prin utilizarea inteligenței artificiale, este soluția pe care cei mai mulți specialiști o văd pentru a rămâne rezistenți la atacurile cibernetice.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News