O nouă dronă rusească recuperată de ucraineni dezvăluie tactica Rusiei: Drone momeală de 1.000 de dolari, interceptate de rachete foarte scumpe
O dronă scoasă dintr-un bazin de apă de langa Kiev și lansată de forțele ruse a atras atenția analistilor militari ucraineni. Rapoartele susțin că această dronă este o momeală, care costă între 1.000 și 1.300 de dolari. După ce a fost recuperată, drona a fost dezasamblată și analizată de experți militari ucraineni.
O dronă momeală rusească fără focos, găsită într-un lac din apropierea Kievului. Ruşii utilizează aceste UAV-uri cu scopul de a supra satura apărarea aeriană ucrainene.
Ceea ce a stârnit interesul experţilor a fost absența focosului pe acest tip de dronă. În schimb, drona a fost echipată cu o sferă imprimată 3D, pe jumătate învelită în folie. Aceasta este o lentilă Luneberg, un tip de momeală radar care păcălește sistemele ucrainene de apărare aeriană.
Sfera învelită pe jumătate în folie este interpretată de radar ca o țintă aeriană mult mai mare. Potrivit cercetătorilor ucraineni, această configurație face că drona momeală să apară pe radar ca un UAV Geran-2 [Shahed-136], când, în realitate, are aproximativ dimensiunea unui om obișnuit.
Prin comparație, o dronă Geran-2 ar costa în jur de 20 000 de dolari și măsoară puțin peste 3,5 metri în lungime, cu o anvergură a aripilor de 2,5 metri. Cântărind aproximativ 200 de kilograme, aceasta transportă o încărcătură utilă constând într-un focos de 40-50 kg.
Surse rusești susțin că Geran-2 are o rază de acțiune operațională de până la 2.500 de kilometri, în timp ce dronă momeală are o rază de acțiune de numai 600 de kilometri, cel puţin asta rezultă din rapoartele experţilor militari ucraineni.
Imaginile care circulă acum pe internet arată că drona momeala este relativ ușoară, o singură persoană putând să o transporte pe umăr.
Nu este un secret faptul că ambele părți aflate în conflict folosesc de peste un an și jumătate drone fabricate din materiale ușoare, cum ar fi carton, folie perforată și plastic alveolar. Aceste materiale ieftine permit crearea de drone de tip kamikaze, care pot fi utilizate în luptă, menținând în același timp costuri de producţie scăzute.
Utilizarea tot mai frecventă a acestor drone momeală reprezintă o provocare semnificativă pentru sistemele de apărare aeriană, în special având în vedere discrepanța de costuri dintre dronele ieftine și rachetele interceptoare costisitoare necesare pentru a le face față.
Având în vedere că Ucraina și aliații săi occidentali se bazează în mare măsură pe sisteme avansate și costisitoare de apărare aeriană pentru a intercepta amenințări mai mari și mai periculoase, cum ar fi Geran-2, deturnarea constantă a resurselor pentru a face față acestor momeli pune la grea încercare bugetele militare și logistica.
Principala problemă aici constă în disparitatea de costuri dintre aceste momeli ieftine și sistemele de apărare antiaeriană mult mai scumpe. Atunci când sistemele ucrainene de apărare aeriană utilizează rachete sau chiar resurse radar pentru a intercepta drone cu caracteristici similare, costurile cresc dramatic.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News