Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Asamblat în România: Pușca de asalt CZ BREN 2, prezentă și în Ucraina încă din primele zile ale războiului, realizată în România de cehii de la Colt CZ
Istorie
Data actualizării:
Data publicării:
Vești bune pentru industria românească de apărare. Grupul ceh Colt CZ a început deja să asambleze arme în România și intenționează să își extindă activitatea în țara noastră. 
Colt CZ / Foto: DefenseRomania
Colt CZ / Foto: DefenseRomania

DefenseRomania a participat la o prezentare organizată de oficialii grupului ceh Colt CZ, companie care produce câteva arme celebre, inclusiv, pistolul-mitralieră CZ Scorpion, pușca de asalt CZ BREN 2, dar și pușca de asalt Colt M5 (Colt este acum deținut de grupul CZ), M5 fiind una dintre armele emblematice din dotarea forțelor armate americane.

Grupul Colt CZ dorește să fie partenerul în modernizarea Armatei Române cu puști de asalt, pistoale, puști cu lunetă, lansatoare de grenade și mitraliere, ne-au declarat oficialii companiei.

Amintim că grupul ceh Colt CZ realizează în Ucraina o facilitate de producție.

Petr Piștelak, directorul comercial al CZ (Česká zbrojovka fiind una dintre subsidiarele grupului Colt CZ) a confirmat acest lucru, dar a evitat să ofere și alte detalii referitoare la proiectul din Ucraina. ”E un conflict în desfășurare acolo și orice facilitate de producție reprezintă o țintă. Lucrăm cu companiile ucrainene care asigură implementarea ”.

Foto: Petr Piștelak, director CZ / Foto: DefenseRomania

Armele Colt CZ și-au dovedit deja fiabilitatea și diferite medii de luptă (inclusiv Irak sau Afganistan), dar războiul din Ucraina reprezintă, prin gradul ridicat de intensitate și de anduranță, terenul perfect de testare pentru armele implicate în conflict.

Oficialul CZ a precizat că pușca de asalt CZ BREN 2 a fost furnizată forțelor Ucrainene încă din primele zile ale războiului.

Întrebat de către publicația noastră dacă, în urma experienței din Ucraina, vor exista modificări efectuate la armele Česká zbrojovka, Petr Piștelak ne-a declarat că Armata Ucraineană folosește cu succes armele primite de la compania cehă: ”Analizăm toate impresiile primite din Ucraina, dar nu am primit prea multe plângeri”.

 

CZ este prima companie străină care realizează în România arme cu destinație militară

Colt CZ / Foto: DefenseRomania

În 2024, CZ a implementat transferul de tehnologie „Asamblat în România”, în cooperare cu partenerul său local Transcarpat (o companie privată românească).

Recent, toate modelele asamblate iîn România au trecut teste ample de fiabilitate si acuratețe de către utilizatori finali, cu rezultate excelente, unul dintre pașii importanți în procesul de realizare locală completă a acestor produse.

Potrivit oficialilor companiei, armele CZ vor fi asamblate în România în colaborare cu partenerul local Transcarpat Sportours International. Este vorba despre modelele:

  • pistolul-mitralieră CZ Scorpion EVO3 A1 cal. 9x19;

  • pușca de asalt CZ BREN 2 PDW cal. 5,56x45 (8"), o armă precisă la distanțe de 300 de metri;

  • pistol CZ P-10 C și F, 9x19;

  • pistol CZ P-07 și 09, 9x19.

Trebuie spus că cehii de la Colt CZ nu sunt singurii care vor realiza arme în România. Săptămâna trecută, oficialii Uzinei Mecanice (UM) Cugir, declarau că primul pistol Beretta ar urma să fie asamblat în România până cel târziu în martie anul viitor. Inițial, vor fi asamblate 3.000 de pistoale de 9 mm şi, ulterior, 3.000 de arme de asalt 5,66 mm, în decurs de un an.

 

Grupul Colt CZ furnizează arme pentru o serie întreagă de structuri de forță din România

Pușca de asalt CZ BREN 2 / Foto: Colt CZ

Trebuie spus că Grupul Colt CZ a furnizat și furnizează arme și muniții pentru mai multe instituții românești din sistemul de securitate și apărare.

În ultimii ani, CZ (Česká zbrojovka) a livrat în România 20 000 de arme, inclusiv către  Ministerul Apărării Naționale, Jandarmeria Română și alte câteva structuri.

Astfel, Romsilva, Poliția Locală, Administrația Penitenciarelor sau Poliția de Frontieră au în dotare mai multe tipuri de arme precum pistoale CZ P-07, CZ-P10 C sau pistolul-mitralieră CZ Scorpion EVO 3 A1.

Brigada de Intervenție a Jandarmeriei, unele structuri din Poliția Română folosesc pistolul-mitralieră CZ Scorpion EVO 3 A1, pistoale CZ P-10 F, P-09 sau P-07, pușca de asalt CZ BREN 2, dar și faimoasa pușcă cu lunetă Colt Canada C20.

Unități ale Forțelor Terestre Române au puști de asalt Colt M5, lansatoare de grenade CZ GL și pistoale CZ-P10 C NATO Suppressor Ready.

Toate entitățile armate guvernamentale românești folosesc muniție Sellier & Bellot.

***

CZ (Česká zbrojovka) este partenerul Armatei Cehe, al Forțelor Armate Slovace, al Armatei Ungare, al Poliției de Frontieră poloneză, al Poliției Spaniole, al Poliției Finlandeze, al Forțelor Aeriene Portugheze, al Forțelor Speciale Franceze (GIGN), al Forțelor Armate ale Ucrainei, al Poliției Militare Braziliei și al altora.

Grupul ceh Colt CZ are peste 3.600 de angajați, fiind unul dintre cei mai importanți producători de arme de foc și muniție și deține mărci precum: Colt, CZ (Česká zbrojovka), Colt Canada, Sellier & Bellot, Dan Wesson, swissAA, Spuhr și 4M Systems. Colt CZ are fabrici de producție în Cehia, SUA, Canada, Suedia, Elveția și Ungaria.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Pe urmele aurului românesc: Tezaurul României, o operațiune militară. Arhivele ruse dezvăluie destinul aurului evacuat la Moscova în 1916
Gorbaciov denunță puciul eșuat care a dus la „prăbușirea URSS” și crede că Rusia se va dezvolta doar urmând „calea democrației”
A murit renumitul disident sovietic Serghei Kovaliov. Organizația condusă de acesta era catalogată de Kremlin drept „agent străin”
Gorbaciov nu regretă Perestroika, dar admite că ar face lucrurile diferit
A murit Oleg Balkanov, ultimul participant care mai era în viață al „Puciului Vodka” - lovitura de stat eșuată din 1991 împotriva lui Gorbaciov
Cu tancul Panther în pivniță. Un pensionar din Germania în vârstă de 84 de ani riscă o amendă uriașă
O corabie militară antică şi morminte greceşti, descoperite în oraşul scufundat Thonis-Heracleion din Egipt
SNSPA comemorează 80 de ani de la Pogromul de la Iași
Armata României în ziua atacului URSS-ului pentru eliberarea teritoriilor ocupate
UE a comemorat deportările sovietice. Au fost menționate și victimele din Basarabia și Bucovina după raptul teritorial din 1940
Ziua Eroilor | Cîţu: Să le cinstim memoria eroilor neamului ducând mai departe valorile pentru care aceştia au luptat
Debarcarea lui Hrușciov, o lecție pentru Ceaușescu. Șansele ca Armata să schimbe regimul au fost nule
EXCLUSIV
Istoria paralelă scrisă de ruși. Moscova interzice comparația între URSS și Germania nazistă, dar uită de Holodomor
Foşti ofiţeri de Securitate şi Miliţie care au recrutat mii de elevi în perioada comunistă, reclamaţi la Parchet de CNSAS
US Army, la Iwo Jima. Sursă foto: ABC News
EXCLUSIV
Fără SUA, Armata Roșie nu ar fi ajuns niciodată la Berlin. URSS, stat agresor, prezentat azi de Moscova drept victimă
Bratislava evocă rolul Armatei României în eliberarea Slovaciei în cel de-al Doilea Război Mondial
EXCLUSIV
De ce 9 mai e o „invenție” rusească a victoriei în război. Criza de nervi a lui Stalin a făcut ca Germania să capituleze de două ori
Moartea lui Hitler, un mit spulberat după ce Rusia a aprobat analiza rămășițelor. Dictatorul nu a fugit în Argentina
Oradea sărbătorește eliberarea ei de către Armata României, de sub regimul regimul bolşevic al lui Bela Kun, în 1919
Adolf Hitler, la Paris, după capitularea Franței
EXCLUSIV
Evacuarea miraculoasă de la Dunkirk și căderea Parisului. Franța a capitulat nu pentru că a fost înfrântă, ci pentru că s-a predat
A murit veteranul Gheorghe Bădulescu. Nea Gheorghiță a luptat în Armata României la Cotul Donului unde a căzut prizonier
Arhivele Securității de la MApN: Nu au fost predate documentele care ar putea aduce atingere securității naționale
Foto: Masacrul de la Katyn, ce amintește de masacrul de la Fântâna Albă, ambele organizate de trupele sovietice
EXCLUSIV
MASACRUL DE LA FÂNTÂNA ALBĂ | Tragedia miilor de români secerați de mitralierele sovietice în aprilie 1941
Zborul Tarom 371. Cea mai mare catastrofă aviatică din istoria României - Tragedia de la Balotești
„Sfatul Țării”, care a decis la 27 martie 1918 Unirea Basarabiei cu Regatul României
EXCLUSIV
UNIREA Basarabiei cu România, 27 martie 1918: Decizia „Sfatului Țării” - „De azi și înainte și pentru totdeauna”
Operațiunea Allied Force. Slobodan Miloșevici putea evita bombardarea Serbiei de către NATO
Ocupația sovietică în România. Armata română a încercat să opună rezistență Armatei Roșii
Ce ne spune ultimul mare război în care a luptat China, despre următorul conflict
Sistemul Brodie, primul ”portavion” al SUA
Ziua în care un MiG-21 al Coreei de Nord a doborât un avion militar al SUA

Ştiri Recomandate

Sisteme antiaeriene IRIS-T și producție comună de drone. Germania preia frâiele înarmării Ucrainei
Germania, la răscruce. Merz confirmă discuțiile cu Franța privind o „umbrelă nucleară europeană”, dar precizează că e vorba despre o perspectivă îndepărtată
Un Su-34 în minus. Bombardierul rusesc s-a prăbușit în timpul unui zbor de antrenament, în regiunea Nijni Novgorod
Trump nu exclude posibilitate ca Musk să fie deportat și îl amenință direct pe miliardar: Am putea pune DOGE pe Elon
Reconcilierea turco-kurdă, faza a doua: PKK depune armele
"S-a auzit un bâzâit; după 5 minute, explozii". Noile drone ucrainene au lovit la 1.300 de km. Ținta, fabrica Kupol de drone și sisteme antiaeriaene Tor și Osa
Armata ucraineană deține în continuare un cap de pod în Kursk, pe teritoriul Rusiei: Agresorul rus își folosește cele mai bune brigăzi în această direcție
Continuă tensiunile diplomatice dintre Moscova și Baku. Ultimul episod: Azerii reținuți în Rusia au murit torturați
Atlantic Council deschide un birou regional și în România pentru a promova cooperarea transatlantică în domenii strategice
Veriga slabă a NATO? România plătește milioane de euro către CFR Marfă pentru transport militar pe linii învechite
Norvegia trimite în Polonia avioanele sale F-35 | Au o singură misiune: să formeze un scut aerian deasupra celui mai important nod logistic din Europa
Forțele Armate ale Ucrainei au lansat un atac cu rachete asupra regiunii ocupate Donețk: Atacul ar fi servit drept ,,botez al focului'' pentru o nouă rachetă
România va avea noi sisteme antiaeriene. Israelienii de la Rafael, câștigătorii licitației pentru SHORAD-VSHORAD?
Rusia lasă impresia că are puterea să se refacă după atacul ucrainean ,,Pânza de Păianjen”: Complexul militar industrial, pus să producă bombardiere strategice
HIMARS devine hipersonic: Ce este proiectul Blackbeard Ground Launch (GL) la care U.S. Army lucrează deja?
Din conversațiile interceptate de SUA rezultă că oficialii iranieni par surprinși de intensitatea sub așteptări a atacurilor americane
Rușii susțin că “au eliberat” complet una din cele patru regiuni anexate de la Ucraina. RPL s-ar afla acum 100% sub control rusesc
Varșovia vrea să fie superputere regională în producția de muniții: Compania autohtonă PGZ, contract pentru obuze de 155 și 120 mm
Chinezii se laudă cu o nouă bombă, despre care se presupune că poate provoca pene de curent după impact
”În trei luni, situația s-ar putea schimba radical”. Ucraina are pe masă o soluție la problema Shahed
Va fi aruncată în luptă „Furnica” ucraineană. Noua dronă terestră Muraha va ajunge în premieră pe front
Ședință CSAT. Pacea în Ucraina trebuie să excludă ferm încercările Rusiei de redivizare a Europei în sfere de influență
Rușii au avansat cu 50.000 de soldați în regiunea Sumî. Cum se face că apărarea ucraineană nu a fost pregătită?
Iranienii se întorc la Fordow, arată imaginile din satelit
Spionaj, cipuri și un război tehnologic: Statele Unite acuză DeepSeek că a devenit un instrument AI în mâna armatei chineze
Iranul renunță la avioanele de luptă rusești. Următoarea oprire: China, pentru „Ucigașul de Rafale” J-10C
UE prelungește sancțiunile împotriva Rusiei cu șase luni
Gulag 2.0. Manifestație de solidaritate cu victimele torturii rusești, organizată de comunitatea ucraineană din București
Armatele private ale Rusiei: Grupările paramilitare care activează în Ucraina, factor de instabilitate în regiune şi risc de securitate pentru Kremlin
Armata SUA vrea lansatoare de rachete autonome: Cum vor schimba noile sisteme de arme fața războiului modern?
,,Cupola de Oțel'' a Turciei are o ,,problemă franceză'': Ankara solicită acces la sistemul european de rachete sol-aer SAMP/T
Marea Britanie trimite Ucrainei 350 de rachete și mai multe lansatoare ,,FrankenSAM''. Fondurile provin din activele rusești înghețate
pixel