Polonia nu se bazează doar pe HIMARS sau K239 Chunmoo și modernizează batalioane întregi de sisteme de artilerie WR-40 Langusta
Armata poloneză va fi o forță în Europa, după ce forțele terestre vor primi sistemele Himars americane și cele peste 218 lansatoare K239 Chunmoo din Coreea de Sud.
Polonia a semnat un contract de 1,3 miliarde de zloți (323,19 milioane de dolari) pentru achiziționarea de vehicule de însoțire produse pe plan intern pentru lansatoarele de rachete WR-40 Langusta, a declarat vineri ministrul Apărării Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, citat de Reuters.
Contractul a fost semnat cu Huta Stalowa Wola (HSW), compania poloneză fiind deja asaltată cu comenzi din partea Armatei. De altfel, comenzile sunt atât de serioase încât HSW și-ar putea onora comenzile abia peste câteva decenii, dacă nu își va crește rapid ritmul de producție.
WR-40 Langusta, Grad-ul polonezilor
”Grad-ul polonez” WR-40 este foarte versatil - cele 40 de tuburi lansează proiectile de calibrul 122 mm, iar raza de acțiune declarată oficial este de 32 km. Teoretic, sistemul WR-40 Langusta are și capacitatea de a folosi rachete inteligente sau ghidate, permițând lovituri mai precise.
Chiar dacă nu este vorba despre lansatoare, echipamentele contractate acum vor avea un rol esențial în funcționarea sistemului de de rachete cu lansare multiplă WR-40 Langusta.
Contractul de peste 330 de milioane USD prevede furnizarea, până în 2028, a câteva zeci de vehicule însoțitoare către trei divizioane/batalioane de WR-40 Langusta.
Este vorba despre vehicule de sprijin precum:
vehicule de comandă și control (C2) - practic, sisteme de comunicații securizate, radar și GPS, esențiale în precizia tirului de artilerie;
vehicule de transport și încărcare a muniției;
Vehicule de mentenanță și reparații.
Întreaga unitate va fi echipată cu sistemul de comandă și control al focului Topaz, dezvoltat și produs de polonezi.
Important, în cadrul acestui contract, vor fi modificate sistemele de control al focului din toate lansatoarele WR-40 Langgusta deja livrate, ceea ce va implica „utilizarea celor mai noi mijloace de comunicare, calculatoare și software pentru a coopera cu vehiculele de comandă nou achiziționate”. Această parte a comenzii va fi efectuată de WB Group, producător polonez.
Potrivit publicației Rzeczpospolita, compania Huta Stalowa Wola (HSW) are și alte contracte majore cu Armata Poloneză, precum cele 1.500 de vehicule de luptă ale infanteriei „Borsuk” — un proiect care a suferit întârzieri din cauza unor probleme tehnice ce par acum remediate. Alte contracte importante includ obuzierele Krab, sistemul de mortier autopropulsat Rak și sistemele de turelă controlate de la distanță ZSSW-30.
Industria poloneză e apărare va colabora pentru producerea unor echipamente pe care Varșovia le-a contractat în anii trecuți
1. Mai exact, lotul 2 de 180 de tancuri sud-coreene K2, va fi realizat în proporție de 30-40% în Polonia. Amintim că Polonia a contractat un total de 1.000 de tancuri K2 Black Panther din Coreea de Sud: prima tranșă de 180 de tancuri K2 a început să fie livrată rapid, din 2022; tranșa doi este cea despre care am vorbit, iar restul de 640 de tancuri K2 vor fi produse parțial în Polonia, având modificări adaptate cerințelor poloneze.
2. Se pare că va fi semnat un contract pentru vehiculele auxiliare pentru sistemul obuzier K9 (care va cuprinde peste două sute de obuziere), companii HSW fiind potențial partener local.
3. De asemenea, industria poloneză de apărare ar trebui să înceapă să producă rachete antiaeriene CAMM-ER, ca parte dintr-un acord major semnat cu MBDA. Consorțiul polonez PGZ-NAREW ar urma să producă peste 1.000 de rachete de apărare aeriană CAMM-ER și peste 100 de lansatoare pentru programul NAREW din Polonia. Acordul include transferul de tehnologii cheie către Polonia.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News