Militarii americani au testat o pușcă automată pentru distrugerea UAV-urilor care transformă fiecare pușcaș marin în ,,vânător de drone'' (Foto/Video)
Pușcașii Marinei SUA evaluează un sistem automat de ochire pentru puștile standard destinate infanteriei, cu scopul de a îmbunătăți capacitatea fiecărui soldat de a se apăra împotriva amenințării în creștere a dronelor pe câmpul de luptă. Sistemul ZeroMark Fire Control System (FCS), o inovație, încorporează un mecanism de reglare automată pentru ajustarea fină a punctului de ochire, optimizând precizia împotriva amenințărilor aeriene fără pilot. Aflat în prezent în curs de testare la Divizia a 3-a de pușcași marini din Hawaii, acest echipament reprezintă un progres semnificativ în ceea ce privește țintirea cu precizie a amenințărilor aflate în mișcare, care sunt adesea dificil de contracarat prin metode tradiționale.
Dezvoltarea și testarea ZeroMark FCS subliniază importanța echipării forțelor cu cele mai recente tehnologii pentru a contracara amenințarea tot mai mare a dronelor. Această investiție în capacități avansate va juca un rol crucial în menținerea eficacității lor operaționale în conflictele viitoare.
Dezvoltat de startup-ul ZeroMark din New York, fondat în 2022, ZeroMark FCS a primit investiții de la finanțatori importanți, inclusiv Andreessen Horowitz (a16z) și Ground Up Ventures, și beneficiază de o finanțare de 7 milioane de dolari pentru cercetare și dezvoltare. Sistemul se bazează pe o tehnologie sofisticată de imagistică computerizată, cu camere electro-optice și senzori LiDAR pentru detectarea și urmărirea țintelor în timp real.
Caracteristica distinctă a sistemului constă în faptul că patul puştii este acționat mecanic, ajustând unghiul puștii pentru a optimiza precizia tragerii, permițând trăgătorului să țintească mai eficient dronele. Spre deosebire de sistemele de ochire asistate existente, cum ar fi seria SMASH 2000 de la firma israeliană Smart Shooter, FCS de la ZeroMark utilizează algoritmi de imagistică avansați pentru a orienta țeava armei, efectuând chiar și mici ajustări ale unghiului pentru a maximiza direcția de tragere.
Tehnologia ZeroMark, descrisă ca un „sistem de control al focului”, include un computer de mici dimensiuni și un pat de puşcă acționat electric. CEO-ul companiei ZeroMark, Joel Anderson, explică faptul că acest pat de puşcă acționat electric creează un pivot virtual între umăr și pușcă, permițând ajustări de mici pentru a rafina traiectoria de tragere și pentru a compensa atât mișcarea dronei și a trăgătorului.
Instalarea pe orice pușcă durează doar 30 de secunde, ceea ce poate face din apărarea împotriva dronelor o sarcină ușor de gestionat pentru un soldat obișnuit. Anderson afirmă că sistemul „face ca lovirea unei drone mici la 200 de metri să fie la fel de ușoară că lovirea unui cerc de 18 metri diametru”, făcând astfel de abilități accesibile unei game mai largi de soldați.
Fost membru al Marinei americane și primul director de securitate al MongoDB, Anderson spune că s-a inspirat pentru ZeroMark după ce a condus o Tesla cu pilot automat și s-a întrebat de ce o tehnologie similară nu era disponibilă pentru soldați. Văzând o nevoie tot mai mare de soluții anti-drone, el a prezentat prototipul partenerilor din cadrul companiei a16z, care l-au încurajat să lanseze startup-ul în 2022.
Dezvoltarea ZeroMark este axată exclusiv pe contracararea dronelor de atac. Deși recunoaște că acest concept al unei arme „care nu ratează niciodată” poate fi controversat, Anderson clarifică faptul că ZeroMark evită să își comercializeze sistemele către forțele de ordine, afirmând „Nu cred că lumea este pregătită pentru așa ceva, și nici eu nu sunt. Nu vreau să văd arme cu inteligență artificială în mâinile poliției”. Pentru a atenua eventualele abuzuri, compania a încorporat funcții de gestionare de la distanță, de activare pe bază de licență pentru a asigura o utilizare responsabilă.
Unitățile FCS sunt deja utilizate de firmele private de securitate pentru a proteja bunuri precum ambarcațiunile împotriva potențialelor amenințări cu drone. ZeroMark este în discuții pentru a-și trimite dispozitivele în Ucraina și poartă discuții cu Departamentul american al Apărării pentru testare și evaluare, care ar putea conduce la comenzi mai mari.
Dincolo de capacitățile de auto-țintire, Anderson are în vedere aplicarea software-ului ZeroMark în alte contexte, cum ar fi camerele capabile să identifice tipurile de drone, originea sau încărcătura acestora. Pe termen lung, el are în vedere integrarea sistemului în head-up display-uri sau interfețe auditive pentru a furniza soldaților informații utile în timp real.
Anderson rezumă viziunea sa despre viitorul acestor ame: „Sistemele mari precum portavioanele nu câștigă războaie. Ele ajută la proiectarea puterii, dar nu îl capturează pe Hussein, nu îl ucid pe Bin Laden, nu aduc ostatici acasă; soldații o fac... și vreau ca ei să fie la fel de de neatins ca un F-22 pe cer”.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News