Dronele ”inteligente” sunt viitorul? Germania transferă Ucrainei „Mini-Taurus” cu AI, iar noua administrație americană visează la avioane și tancuri fără echipaj
Războiul din Ucraina pare să marcheze trecerea la luptele viitorului. Vedem pe frontul ucrainean dronele aeriene deja clasice, drone terestre și navale, dar și experimente precum drone cu inteligență artificială care se adaptează la particularitățile fiecărei misiuni fără să primească comenzi de la un operator uman.
Acum două săptămâni, cotidianul german Bild anunța că Germania este pregătită să înceapă livrările către Ucraina pentru drone kamikaze capabile să execute misiuni în condiții meteorologice dificile, precum și în condițiile unui mediu de lupta dominat de sisteme EW.
Bloomberg vine cu mai multe detalii despre drona de atac, numită HX-2, dezvoltată de Helsing, unul dintre cele mai valoroase startup-uri din Europa, axat pe construirea de software de inteligență artificială pentru drone și avioane de luptă, care face acum propriile arme.
O problemă majoră în Ucraina este bruiajul rusesc, care întrerupe semnalele GPS și comunicațiile dintre drone și operatorii de la distanță. Se pare că inteligența artificială rezolvă acest neajuns cu un sistem care utilizează viziunea computerizată pentru a mapa terenul fără a fi nevoie de coordonate GPS.
Analiștii Defense Express raportează că astfel de drone sunt concepute pentru a distruge vehiculele blindate, artileria și alte ținte. Raza maximă de acțiune a HX-2 este de 100 de kilometri, drona cântărește aproximativ 12 kilograme, iar focosul său are câteva kilograme.
O astfel de dronă din Germania a fost deja supranumită „ mini-Taurus”. Viteza maximă a UAV este de 220 de kilometri pe oră. Este construit după schema clasică cu aripă și coadă în formă de X. Dar drona este echipată cu patru motoare electrice în loc de unul.
Defense Express estimează că Germania va furniza Ucrainei aproximativ 300 de drone pe lună dacă contractul pentru 4.000 de unități este pe un an.
Noua administrație de la Casa Albă ar putea investi mai mult pe drone
Pentagonul cheltuiește miliarde pentru a dezvolta noi drone aeriene și maritime – inclusiv programul Replicator, care își propune să construiască mii de drone ieftine și consumabile pentru a fi utilizate în misiuni de supraveghere și luptă – nu există planuri pentru a elimina programele de aeronavele cu echipaj.
În acest timp, cel mai bogat om din lume, Elon Musk, care co-prezidează un grup consultativ menit să reducă risipa guvernamentală, este una dintre cele mai puternice voci care promovează utilizarea dronelor pentru a înlocui avioanele de luptă cu echipaj.
Într-o serie de postări pe X din ultima săptămână , fondatorul Tesla spunea că „avioanele de luptă cu echipaj sunt învechite în epoca dronelor”.
Politico remarcă faptul că în orbita lui Trump se află mai mulți antreprenori care au investit în companii din industria de apărare.
Dar nu doar avioanele cu echipaj sunt în vizorul unor investitori din cercul lui Trump.
Fostul șef Google Eric Schmidt, care a fost președintele Consiliului de inovare a apărării al Pentagonului pentru o mare parte din prima administrație a lui Trump, dar nu este în prezent consilier sau donator, a declarat luna trecută că Armata ar trebui să scape de tancurile sale „inutile” și să le înlocuiască cu drone terestre cu inteligență artificială.
„Am citit undeva că SUA aveau zeci de mii de tancuri depozitate undeva... dă-le. Cumpărați drone în schimb”, a spus el la Future Investment Initiative din Arabia Saudită.
Șeful Comandamentului Indo-Pacific al SUA, amiralul Samuel Paparo, a spus că platformele mai mici fără echipaj nu pot înlocui navele cu echipaj și avioanele de luptă și nu vor face toată treaba aeronavelor pilotate în spațiul enorm al Pacificului.
„Dacă crezi că asta este tot și putem renunța la orice altceva în Pacific, cum vom susține misiunile dacă renunțăm complet la superioritatea aeriană și maritimă în Pacific?”, a declarat Paparo, care conchide: „Ok, hai să renunțăm la tot. Avem niște drone. … Dar ei [China] au 2.100 de avioane d luptă”, a continuat el. „Au trei portavioane. Au o forță de luptă de 200 de distrugătoare”.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News