Agenția sud-coreeană pentru achiziții de armament a anunțat vineri că a semnat un contract pentru achiziționarea de rachete Meteor aer-aer destinate noilor avioane de luptă KF-21, aflate în prezent în producție.
Conform contractului, cea mai mare parte din autovehiculele COBRA II 4x4 vor fi fabricate local, în România.
Potrivit unui comunicat al Otokar, emis către DefenseRomania, în data de 27 noiembrie 2024, Otokar a semnat contractul prin care Ministerului Apărării Naționale din România a atribuit companiei furnizarea a 1.059 de autovehicule 4x4 tactice blindate de tip ușor COBRA II la o valoare in echivalent Euro de aproximativ 857 milioane fără TVA.
Conform contractului, primele 278 de autovehicule 4x4 tactice blindate de tip ușor COBRA II vor fi produse în Turcia, iar celelalte 781 vor fi fabricate în România. Livrările sunt planificate să fie realizate în loturi, pe parcursul a 5 ani, începând cu ultimul trimestru al lui 2025. Licitația include, de asemenea, unele servicii integrate de sprijin logistic, pe lângă cele 1059 de autovehicule 4x4 tactice blindate de tip ușor.
Otokar a depus, in 20 martie 2024, oferta in cadrul procedurii de achiziție de autovehicule 4x4 tactice blindate de tip ușor, inițiata de compania C. N. Romtehnica S.A., ca reprezentant al Ministerului Apărării Naționale În urma finalizării cu succes a etapelor de calificare, de evaluare tehnică, de testare și de evaluare a ofertei financiare, la data de 4 octombrie 2024, Otokar a fost înștiințat ca fost declarat câștigător a procedurii de achiziție.
Bindat 4x4 Cobra II. Foto: Otokar
Autovehiculul 4x4 tactic blindat COBRA II 4x4, produs de Otokar, este utilizat în mod activ de peste 20 de utilizatori din 13 țări.
Ca un rezultat al celor aproape 40 de ani de experiență a Otokar și a capacități demonstrate de producție în industria de apărare, COBRA II este proiectat ca o platformă modulară care poate fi dezvoltată pentru diferite cerințe de misiune. Începând cu 2013, COBRA II a fost proiectat și produs în mai mult de 30 de versiuni diferite, în conformitate cu cerințele și nevoile utilizatorilor săi.
Autovehiculul COBRA II care a fost oferit la licitație de Otokar, va fi, de asemenea, special echipat în conformitate cu cerințele tehnice și tactice ale Ministerului Apărării din România.
În plus față de mobilitatea sa superioară, COBRA II oferă protecție ridicată împotriva amenințărilor balistice, a minelor și a dispozitivelor explozive improvizate. COBRA II este potrivita pentru integrarea unei game largi de opțiuni de arme și echipamente de misiune.
Bindat 4x4 Cobra II. Foto: Otokar
Otokar a fost înființată în 1963, într-un moment în care inițiativele de industrializare și modernizare erau lansate în Turcia. Cu o suprafață de producție de 552.000 mp în Arifiye, Sakarya, și cu peste 3.500 de angajați, Otokar oferă soluții adaptate nevoilor clienților săi folosind propria tehnologie, design și aplicații, informează compania.
Otokar proiectează și produce diverse tipuri de vehicule tactice blindate 4x4, 6x6, 8x8, autovehicule blindate pe șenile, autovehicule fără pilot și sisteme de turele în industria de apărare. Otokar, care se numără printre furnizorii de autovehicule militare ai NATO și ai Organizației Națiunilor Unite încă din anii 1980, are mai mult de 33 de mii de autovehicule militare în inventarul a peste 60 de utilizatori din mai mult de 40 de țări.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Agenția sud-coreeană pentru achiziții de armament a anunțat vineri că a semnat un contract pentru achiziționarea de rachete Meteor aer-aer destinate noilor avioane de luptă KF-21, aflate în prezent în producție.
Pe măsură ce Polonia își intensifică eforturile de a-și consolida capacitățile de apărare, oficialii militari polonezi se pregătesc să înceapă negocierile pentru achiziționarea a peste 100 de unități HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) de la compania americană de apărare Lockheed Martin.
Pentru a ataca Iranul, Israelul a folosit nu doar avioanele de generația a patra F-15I și F-16I, dar printre cele peste 100 de aeronave desfășurate s-au aflat și modernele F-35 Adir.
Comisia parlamentară italiană a aprobat un program de modernizare militară, aprobând un plan în valoare de 8,2 miliarde EUR pentru achiziționarea de tancuri de ultimă generație și modernizarea forțelor terestre ale țării. Această inițiativă, condusă de guvernul premierului Giorgia Meloni, face parte dintr-o strategie pe termen lung menită să alinieze armata italiană la nevoile militare în continuă schimbare ale Europei și ale NATO.
Presa oficială iraniană, citând-o pe purtătoarea de cuvânt a guvernului Fatima Mohajerani, a relatat marți că Republica Islamică intenționează să-și majoreze bugetul militar cu aproximativ 200 la sută.
Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a dezvăluit la 27 octombrie 2024, un proiect ambițios pentru crearea unei versiuni îmbunătățite a rachetei de croazieră Taurus. Această inițiativă, care presupune achiziționarea a 600 de unități din cea mai recentă variantă Taurus Neo, vine în contextul în care Ucraina solicită tot mai mult Berlinului arme cu rază lungă de acțiune pentru a descuraja atacurile rusești asupra teritoriului său. Decizia de a construi racheta Taurus Neo reprezintă un pas important către actualizarea armamentului militar al Germaniei și consolidarea poziției sale strategice într-un mediu geopolitic volatil.
Războiul modern a suferit o transformare semnificativă în ultimele decenii, tehnologia jucând un rol din ce în ce mai vital în operațiunile militare. Printre cele mai revoluționare inovații în strategia militară contemporană se numără dronele. Aceste vehicule aeriene fără pilot (UAV) au revoluționat modul în care armatele operează pe câmpul de luptă. Astfel, pe fondul progreselor înregistrat rapid la capitolul noi tehnologi militare, compania ungară Uaviator a ales să facă parte din acest tren şi să răspundă cererii tor mai mari de sisteme aeriene fără pilot performante.
Guvernul belgian intenționează să semneze un contract pentru achiziționarea sistemului european de apărare antiaeriană cu rază medie de acțiune SAMP/T NG, a precizat ziarului francez La Lettre, citând surse proprii. Compania europeană de apărare MBDA este pe punctul de a câștiga contractul de furnizare a sistemului SAMP/T pentru Belgia, devansând un alt ofertant, compania americană Raytheon cu sistemul Patriot PAC-3.
Compania Elbit Systems a semnat un contract cu guvernul israelian pentru furnizarea de sisteme de arme laser de mare putere Iron Beam (HELWS). Ministerul israelian al Apărării a semnat un contract pentru furnizarea unui număr nespecificat de sisteme de apărare antiaeriană cu laser Iron Beam, în valoare de aproximativ 200 de milioane de dolari americani.
Compania poloneză de stat din domeniul apărării Pit-Radwar a prezentat un sistem de apărare antiaeriană cu rază foarte scurtă de acțiune, echipat cu tunuri de 35 mm și muniție programabilă. Numit SA-35MM, proiectilul sistemului este programat inductiv să se fragmenteze la momentul oportun pentru un efect maxim asupra ţintei vizate. Detonarea să densă permite reducerea cantității de muniție folosită pentru interceptare, în special a țintelor mici, cum ar fi adronele.
Rusia a suferit pierderi semnificative în Ucraina, dar are încă „forțe de luptă periculoase” care au rămas în mare parte neatinse de războiul din Ucraina, spune generalul american Christopher Cavoli, figura centrală din structura militară a NATO.
Pușcașii Marinei SUA evaluează un sistem automat de ochire pentru puștile standard destinate infanteriei, cu scopul de a îmbunătăți capacitatea fiecărui soldat de a se apăra împotriva amenințării în creștere a dronelor pe câmpul de luptă. Sistemul ZeroMark Fire Control System (FCS), o inovație, încorporează un mecanism de reglare automată pentru ajustarea fină a punctului de ochire, optimizând precizia împotriva amenințărilor aeriene fără pilot. Aflat în prezent în curs de testare la Divizia a 3-a de pușcași marini din Hawaii, acest echipament reprezintă un progres semnificativ în ceea ce privește țintirea cu precizie a amenințărilor aflate în mișcare, care sunt adesea dificil de contracarat prin metode tradiționale.
Departamentul de Stat al SUA a aprobat posibila vânzare a rachetelor TOW către Arabia Saudită, la un cost estimat de aproximativ 440 de milioane de dolari, după cum a informat Pentagonul pe 24 octombrie. Acest lucru vine pe fondul unei tensiuni fără precedent în regiune și a temerilor de escaladare a tensiunii dintre Israel și Iran.
Compania germană Rheinmetall a demarat o extindere importantă a activităților sale de producție în Ucraina, construind patru fabrici de armament. Potrivit CEO-ului Armin Papperger, prima dintre aceste unități este acum operațională și va livra primul lot de vehicule de luptă pentru infanterie Lynx până la sfârșitul anului. Acest pas marchează un impuls crucial în producția de vehicule blindate moderne în Ucraina, esențiale pentru consolidarea infrastructurii sale militare.
Cel mai costisitor program de armament din lume nu a reușit să atingă nivelul de pregătire timp de șase ani, potrivit unui bilanț al Government Accountability Office (GAO) publicat recent. În ciuda faptului că a cheltuit 12 miliarde de dolari în această perioadă. Toate versiunile de F-35, cel mai costisitor program de arme din lume, nu au reușit să îndeplinească criteriile minime de pregătire pentru luptă timp de șase ani consecutivi, potrivit agenției de supraveghere a Congresului.
Producătorii ucraineni au avut un plan pentru producția a un milion de drone de tip FPV, care a fost considerat un proiect fantastic la începutul anului 2024. Ministrul adjunct al apărării, generalul-locotenent Ivan Havryliuk, a declarat că ucrainenii au depășit planul de producție de drone prezentat la sfârșitul anului trecut.
Presa rusă a informat, pe 24.10.2024, că Ministerul Apărării din Arabia Saudită a confirmat achiziționarea de sisteme rusești de apărare antiaeriană Pantsir-S1M, ca parte a întăririi apărării antiaeriene a regatului. Astfel, mijloacele rusești, care au fost testate în condiții reale de luptă, vor fi integrate în sistemul unificat de apărare antiaeriană al țării.
Potrivit șefului Ministerului Finanțelor din Federația Rusă, față de 2024, cheltuielile agențiilor de securitate au crescut, iar alocările bugetare pentru apărarea națională vor ajunge în 2025 la puțin peste 140 de miliarde de dolari (13,49 trilioane de ruble).
MGCS (Main Ground Combat System), cunoscut și sub denumirea de Eurotank, cunoaște noi amânări. Noul tanc germano-francez ar trebui să înlocuiască tancurile Leopard și Leclerc.
Interesul pentru domeniul militar prin încheierea de tranzacții cu arme și creșterea bugetului apărării în noua lege financiară a Marocului reflectă eforturile Regatului de a-și consolida capacitățile de apărare și de a juca un rol continental și regional important în lumina mizelor politice din Africa de Nord.
Războiul din Ucraina, în primele luni de la declasarea agresiunii militare ruse, a scos în evidență limitele politicilor industriale ale țărilor europene, care și-au redus capacitatea industrială în mod sistematic, au renunțat la proiectele europene de cooperare, au investit puțin în cercetare, au recurs la furnizori neeuropeni și au acordat prioritate capacităților naționale în detrimentul celor colective. Între timp, abordarea coloşilor militari industriali din Europa s-a schimbat radical.
Negocierile mai lungi decât se preconiza cu privire la următoarele două loturi de F-35 destinate Pentagonului au împiedicat compania Lockheed Martin să încaseze aproximativ 700 de milioane de dolari în ultimul trimestru, au declarat marți oficialii companiei. Lockheed Martin nu a reușit să ajungă la o înțelegere pentru următoarele două loturi de producție - 18 și 19 - astfel încât a trebuit să cheltuiască banii companiei pentru a menține linia de producție în stare de funcționare.
Lituania acceptă oferta Ucrainei de a finanța producția unei drone-racheta ucrainene. Ministrul adjunct al apărării naționale din Lituania, Monika Korolioviene, a oferit Ucrainei 10 milioane de euro pentru producția așa-numitei drone-rachetă Palianîția, a precizat Ministerul Apărării din Ucraina.
Unul din cele mai așteptate programe de înzestrare ale Armatei României este cu siguranță cel al mașinilor de luptă ale infanteriei. Licitația urmează să fie demarată în viitorul apropiat iar obiectivul este producția în România.
Conducerea Fabricii de Avioane Craiova susține că în acest moment la Craiova sunt gata trei avioane IAR-99SM Standard Modernizat din cele zece. Doar că nu pot fi livrate deoarece omologarea nu s-a încheiat.,
Compania Leonardo a lansat un nou sistem de război electronic, numit „BriteStorm”, care va permite forțelor armate să opereze în adâncimea teritoriului inamic în pofida prezenței sistemelor moderne de apărare antiaeriană integrată.
Este destul de rar ca o flotă de vehicule militare să fie consemnată la sol în urma descoperirii unei probleme tehnice, un astfel de tratament fiind în general aplicat aeronavelor. La 18 octombrie 2024, Direcția Generală pentru Resurse Materiale (DGMR) din cadrul Ministerului belgian al Apărării a decis să nu mai utilizeze toate vehiculele blindate Mowag Piranha IIIC 8×8 după ce, în timpul lucrărilor de întreținere, au fost descoperite fisuri la nivelul șasiului la mai multe dintre acestea.
Într-un interviu acordat site-ului Portal Obronny la 15 octombrie 2024, ministrul polonez al apărării, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a anunțat că Polonia ia în considerare în mod serios achiziționarea de elicoptere de transport inclusiv CH-47 Chinook, pentru a rezolva a rezolva problemele de natură logistică cu care se confrunta forțele sale armate. Acesta a subliniat necesitatea unor elicoptere mai mari, capabile să transporte încărcături grele și mai multe trupe în zone inaccesibile, facilitând în același timp evacuarea personalului. Ministrul polonez a menționat că o comandă ar putea fi plasata în scurt timp, semnalând o schimbare în strategia logistică a Varșoviei ca răspuns la provocările operaționale și la crizele actuale.
În calitate de membru NATO, Ungaria gândește strategic și își dorește o cooperare mai strânsă cu Saab pentru dezvoltarea avioanelor Gripen.
Un model al avionului de vânătoare aflat în prezent în curs de dezvoltare de Japonia, Regatul Unit și Italia a fost dezvăluit la Expoziția Internațională Aerospațială de la Tokyo desfășurată în perioada 16-19 octombrie.
Producătorul global de sisteme terestre OTOKAR și C.N. ROMTEHNICA S.A, ca reprezentant al Ministerului Apărării Naționale au semnat un contract multianual în valoare de 4,26 miliarde de lei (aproximativ 857 milioane de euro) pentru furnizarea a 1059 de autovehicule 4x4 tactice blindate de tip ușor COBRA II către Ministerul Apărării Naționale din România.
Două avioane de luptă rusești de tip Su-27 au interceptat două bombardiere americane B-52H Stratofortress în Mărea Baltică, în apropiere de Kaliningradul rusesc. Acest lucru a fost confirmat un oficial din domeniul apărării din SUA.
Ucraina trebuie să ia în considerare scăderea la 18 ani a vârstei pentru mobilizarea în armată, astfel încât să asigure efectivele necesare pe front în războiul cu Rusia, ale cărei trupe mai numeroase şi mai bine echipate înaintează în estul Ucrainei şi recuperează din terenul pierdut în regiunea rusă de graniţă Kursk, a declarat miercuri un oficial din cadrul administraţiei americane citat de Agerpres și Reuters.
În cursul nopții și al dimineții de 28.11.2024, trupele ruse au lansat un nou atac masiv cu rachete și drone asupra unor obiective energetice și civile de pe teritoriul Ucrainei. Loviturile au vizat, îndeosebi, infrastructura energetică a statului ucrainean.
Potrivit surselor de monitorizare a aviației de pe rețelele de socializare, pe 27.11.2024, un avion de avertizare timpurie și control de tip Boeing E-3CF aparținând Forțelor Aeriene ale Franței a îndeplinit o misiune specifică deasupra apelor neutre ale Mării Negre.
Președintele ales al SUA, Donald Trump, l-a nominalizat pe fostul consilier pe probleme de securitate națională al vicepreședintelui Mike Pence, generalul în retragere Keith Kellogg, în calitate de trimis special în Ucraina pentru negocieri în vederea încheierii războiului declanşat de Rusia, a anunțat Trump pe 27 noiembrie. „Împreună, vom asigura pacea prin forță și vom face America și lumea din nou sigure”, a declarat Trump pe rețeaua sa de socializare Truth Social.
Pe fondul tensiunilor în creștere la frontierele sale estice și pe frontul din Ucraina, Polonia își consolidează semnificativ capacitățile militare. În centrul acestei transformări se află achiziționarea tancurilor sud-coreene K2 Black Panther, o alegere strategică menită să modernizeze forțele terestre ale Poloniei și să-i consolideze rolul în cadrul NATO. Acest program reflectă ambiția Poloniei de a deveni un actor-cheie în apărarea regională, consolidându-și în același timp industria națională de apărare.
Turcia este acum pregătită să desfășoare sistemele sale de apărare aeriană S-400 în modul de luptă în doar 12 ore, conform unor informații publicate recent. Acest fapt survine după o schimbare semnificativă în relațiile dintre SUA și Turcia, Washingtonul nemaifiind împotriva pregătirii operaționale a celor patru baterii S-400 pe care Turcia le-a achiziționat de la Rusia cu ani în urmă. Între timp, conform unor informaţii încă neconfirmate oficial, Ministerul turc al Apărării a trimis deja Washingtonului o cerere de achiziție pentru șase avioane F-35A care au fost produse anterior în SUA pentru Turcia.
Ședință CSAT pe tema unor posibile acțiuni din partea ”unor actori cibernetici statali şi non-statali asupra unor infrastructuri IT&C”.
La 23 noiembrie 2024, la Vilnius, a fost semnat un memorandum între ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umerov, și ministrul lituanian al apărării, Laurynas Kasčiūnas. Acest acord include o finanțare inițială de 10 milioane EUR din partea Lituaniei pentru a sprijini producția de arme cu rază lungă de acțiune în Ucraina, inclusiv dezvoltarea dronei „Palianîția”. În cadrul acestui acord, a fost aprobată o primă finanțare de 10 milioane EUR pentru dezvoltarea de arme cu rază lungă de acțiune, în special proiectul de dronă „Palianîția”.
Autoritățile chineze îl investighează pentru corupție pe ministrul chinez al Apărării Tung Yun, care se află în fruntea departamentului de 10 luni.
Rusia își consolidează influența în Africa prin utilizarea Bisericii Ortodoxe Ruse ca instrument de soft power, alături de instrumente militare precum mercenarii Wagner Group și instrumente de propagandă precum canalul de televiziune RT. Samuel Ramani, cercetător la Royal United Services Institute (RUSI), a declarat acest lucru în cadrul unui eveniment desfășurat joi, 22 noiembrie, la Washington.
Media de propagandă rusă încearcă să provoace panică în tabăra adversarilor.
Prima instanță a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a respins un dosar introdus de operatorul gazoductului Nord Stream 2, care urmărea să conteste reglementările UE privind separarea transportului de gaze de celelalte activități comerciale. “Nord Stream 2 AG ar fi putut prevedea la construirea conductei în 2021 că nu va îndeplini criteriile UE”, a hotărât instanța din Luxemburg miercuri, 27 noiembrie. Gazoductul a fost construit deși era de înțeles că nu respectă normele UE.
Uniunea Europeană trebuie să facă mai mult pentru a concura cu cheltuielile de apărare ale Rusiei, a declarat miercuri preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, relatează Agerpres, AFP şi DPA.
Aliații europeni ai Kievului se luptă să producă suficiente arme pentru Ucraina. Potrivit The Wall Street Journal, ei aplică așa-zis din ce în ce mai mult modelul danez, când oferă Ucrainei bani pentru a-l produce ea însăși.
Israel Aerospace Industries (IAI) a oferit Slovaciei șase baterii complet echipate ale sistemului antirachetă și de apărare aeriană Barak. Fiecare set al sistemului Barak este format dintr-un centru de control al focului și trei lansatoare capabile să transporte câte opt rachete.
Ucrainenii consideră că amenințările zilnice ale Federației Ruse cu atacuri nucleare sunt de fapt o sperietoare a regimului lui Vladimir Putin și, în realitate, doctrina militară rusă a fost încălcată de nenumărate ori de Ucraina fără ca ocupantul să apeleze la arme nucleare, așa cum prevede de fapt aceasta.
După mai bine de un an de bombardamente transfrontaliere și două luni de război deschis între Israel și mișcarea libaneză Hezbollah, un acord de încetare a focului anunțat de președintele american Joe Biden a intrat în vigoare miercuri, la ora locală 04:00 . Ambele părți au efectuat lovituri asupra țintelor inamice cu câteva ore înainte, dar ulterior s-au abținut să mai efectueze alte lovituri.
Grecia va renunța la sistemele antiaeriene rusești S-300, dar nu le va trimite în Ucraina, ci în Caucazul de Sud.
Subfinanțarea cronică a Forțelor Armate nu s-a regăsit doar în România. În ciuda achizițiilor de tehnică militară modernă, majoritatea statelor europene încă suferă la capitolul numărul de personal.
Germania încearcă să găsească doritori pentru a se înrola, Grecia se luptă să oprească hemoragia de personal din Marina militară (ai cărei ofițeri pleacă în flota comercială, primind salarii de câteva ori mai mari), iar în Franța - deși a fost implementat un serviciu militar voluntar „soft”, tinerii preferă sectorul privat din cauza condițiilor și salariilor mai bune.
Ministerul rus al Apărării a recunoscut, pe 26.11.2024, că, în ultimele trei zile, Forțele Armate ale Ucrainei au lovit de două ori ținte din regiunea Kursk, folosind rachete occidentale cu rază lungă de acțiune transferate Kievului.
Adunarea Parlamentară a NATO a adoptat, pe 25 noiembrie, o rezoluție privind ajutorul acordat Ucrainei, în care solicită statelor Alianței să furnizeze armament Ucrainei, inclusiv ”rachete cu rază medie de acțiune”.
Rusia a expulzat astăzi un diplomat britanic pe care l-a acuzat de spionaj și de furnizare de informații false la intrarea în țară, anunță TASS, care o citează pe Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe.
Potrivit surselor publicațiilor ucrainene, Biroul Președintelui dorește să-l schimbe pe Kirilo Budanov, șeful HUR, informațiile militare ucrainene și să numească în locul lui „o persoană mai loială autorităților”.
Statele Unite au lovit marţi în Siria un "depozit de arme" aparţinând unui grup "sprijinit de Iran", a anunţat Comandamentul militar american pentru Orientul Mijlociu (CENTCOM), notează Agerpres și AFP.
Șeful informațiilor cehe, Michal Koudelka, consideră că Rusia va ataca estul și centrul Europei dacă nu este oprită la porțile Ucrainei. Într-un interviu acordat Bloomberg (publicat pe 26 noiembrie), el îi avertizează pe aliați că împingerea Kievului să accepte concesii semnificative pentru a pune capăt războiului din Ucraina nu va face decât să încurajeze Kremlinul.
Dmitri Medvedev, vicepreşedintele Consiliului Securităţii Rusiei, a declarat marţi că, în cazul în care Occidentul ar furniza arme nucleare Ucrainei, atunci Moscova ar putea considera un astfel de transfer ca echivalând cu un atac asupra Rusiei, oferind temei pentru o ripostă nucleară, informează Agerpres și Reuters.
Washingtonul ia în serios amenințările Kremlinului de a „neutraliza” baza de apărare antirachetă din orașul polonez Redzikowo, care a fost deschisă oficial la 13 noiembrie. Acest lucru a fost declarat de consilierul pe probleme de comunicare al Casei Albe, John Kirby, în cadrul unui briefing din 25 noiembrie. „Astfel de amenințări trebuie luate în serios, și o facem. Oricât de nesăbuite și iresponsabile ar fi, le luăm în serios”, a declarat Kirby.
Răspunsul natural ar trebui să fie tot. Sunt însă câteva nuanțe la care m-aș opri puțin.
Angela Merkel, care a condus guvernul german din 2005 până în 2021, își apără din nou acțiunile în calitate de cancelar, răspunzând în special la acuzațiile privind războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei și cooperarea cu Vladimir Putin. Cu ocazia publicării memoriilor sale, o carte intitulată ,,Libertate: Memorii 1954-2021'', Merkel a acordat o serie de interviuri și a planificat deplasări în diferite țări pentru a se adresa publicului din Statele Unite și Marea Britanie, printre altele.
Surse americane susțin că Marea Britanie a livrat Ucrainei zeci de rachete de croazieră Storm Shadow cu câteva săptămâni înainte de acordarea aprobării oficiale pentru atacuri cu aceste arme în adâncimea teritoriului rus. Bloomberg a semnalat această livrare, afirmând că a avut loc după ce Ucraina și-a epuizat stocurile.