Oricât de dificilă ar fi transformarea, decidenții români trebuie să grăbească ritmul pentru industria de apărare. Altfel, Armata română ar putea fi în situația să rămână fără muniție la câteva zile de la începerea unui conflict.
Oricât de dificilă ar fi transformarea, decidenții români trebuie să grăbească ritmul pentru industria de apărare. Altfel, Armata română ar putea fi în situația să rămână fără muniție la câteva zile de la începerea unui conflict.
În timpul unei vizite la Uraltransmash, o fabrică de armament din Ekaterinburg, ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a certat conducerea uzinei pentru că munceşte prea puțin şi le-a cerut angajaţilor să nu se mai „prostească” şi să mărească producţia de sisteme de artilerie autopropulsate.
În cursul săptămânii trecute, o delegație a Ministerului Apărării Naționale, condusă de ministrul Angel Tîlvăr, s-a deplasat într-o vizită la Șantierul Naval Galați deținut de gigantul olandez Damen.
Rheinmetall Landsysteme GmbH va deține un pachet de 72,5% din acțiunile Automecanica Mediaș.
Potrivit comunicatului Rheinmetall, acordul necesită încă aprobarea autorităților guvernamentale competente înainte de a intra în vigoare.
Într-un raport al Direcției Principale de Informații (GUR) din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării, care a fost prezentat pe 01.02.2024, se arată faptul că, în prezent, trupele ruse dispun de peste 800 de rachete operativ-tactice și strategice. Cele mai multe dintre acestea, respectiv 375, sunt rachete balistice și de croazieră destinate complexelor terestre de tip Iskander-M.
La finalul anului trecut Avioane Craiova a anunțat cu mare fast finalizarea modernizării primului avion de antrenament IAR-99 Șoim. Acesta e primul avion din cele 10 care au intrat în modernizarea la standardul Standard Modernizat (Șoim).
Armata sârbă a primit un sistem de război electronic rusesc și un sistem de apărare aeriană chinezesc. Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a declarat că țara a primit sistemul de război electronic Repellent și sistemul de apărare aeriană FK-3. Sistemele urmează să fie prezentate publicului la mijlocul lunii februarie în orașul Nis.
De la vasta industrie producătoare de tancuri rusești, câmpul de luptă din Ucraina este ''alimentat'' zilnic cu până la trei tancuri. Poate vă întrebați, cum de se întâmplă acest lucru? Răspunsul este unul destul de intrigant și constă în capacitatea pe care industria rusă de apărare o are în a produce tancuri, în ciudat eforturilor occidentale de a impune sancţiuni acestui sector industrial. În acelaşi timp, trebuie precizat că nivelul producţie de blindate este la paritate cu cel al pierderilor înregistrare de ruşi pe front. Acest lucru este foarte bine evidenţiat de publicaţia BulgarianMilitary care a făcut o analiză asupra datelor comunicate de către serviciile militare de informaţii din Marea Britanie.
Aseară, pe 30 ianuarie, presa occidentală a relatat că Ucraina ar putea primi in cel mai scut timp munițiile ghidate cu precizie GLSDB (Ground-Launched Small Diameter Bomb) mult așteptate pentru sistemele de rachete M142 HIMARS și M270 MLRS, însă Departamentul american al Apărării s-a limitat la a face declarații mai degrabă generale și a refuzat să ofere detalii în acest sens.
În ianuarie, China a adus în secret arme în Belarus timp de patru zile la rând, potrivit grupului belarus de opoziție „Belarusian Gayun”. Este vorba despre patru zboruri efectuate de un avion de transport Boeing 747-4FTF al unei companii aeriene chineze în perioada 8 – 11 ianuarie din China până în Belarus.
Pariul Rheinmetall e clar. Concernul german din industria de apărare a anunțat că va operaționaliza o nouă fabrică pentru producția de muniție, care va răspunde nevoilor Forțelor Armate ale Germaniei și Ucrainei.
Ungaria a anunțat semnarea unui acord-cadru cu Nurol Makina, una dintre cele mai importante companii turcești din domeniul apărării, pentru producția a până la 600 de vehicule Nurol Makina 4×4.
Statele Unite încearcă să îmbunătățească relațiile cu Turcia, acesta fiind scopul vizitei în această țară a subsecretarului de stat american Victoria Nuland. În timpul vizitei sale, aceasta a făcut mai multe declarații importante privind cooperarea tehnico-militară dintre SUA și Turcia, inclusiv în ceea ce privește avioanele de luptă F-35. În 2019, Ankara a început să execute un acord privind achiziționarea de sisteme rusești de apărare antiaeriană S-400, care a fost semnat în 2017 în cadrul unui contract de 2,5 miliarde de dolari.
Industria ucraineană nu poate depăși Rusia în ceea ce privește producția de arme convenționale, dar are nevoie să folosească tehnologii avansate pentru a găsi o nouă abordare, a declarat ministrul Industriilor Strategice, Oleksandr Kamishin, într-un interviu acordat revistei Time publicat pe 29 ianuarie.
În cadrul European Sky Shield Initative (ESSI), compania Diehl Defence a semnat, la 25 ianuarie, un contract de achiziție privind achiziționarea sistemului de apărare aeriană cu rază medie de acțiune IRIS-T SLM cu Biroului Federal pentru Înzestrare, Tehnologie Informațională și Asistență din cadrul Bundeswehr – BAAINBw. Annette Lehnigk-Emden, președinta BAAINBw, a convenit cu Helmut Rauch, CEO al Diehl Defence, în numele și cu o împuternicire din partea Republicii Slovenia, asupra achiziționării sistemului de apărare aeriană. Comanda include o unitate de foc, formată din componentele radar, centrul de operațiuni tactice și patru lansatoare de rachete, precum și rachete ghidate IRIS-T SL și suport logistic.
Guvernul Republicii Cehe a semnat luni un acord cu Statele Unite pentru achiziționarea a 24 de avioane de luptă americane F-35, în cadrul unui acord în valoare de aproximativ 150 de miliarde de coroane cehe (6,6 miliarde de dolari), cea mai mare achiziție efectuată de armata cehă.
Guvernul elen a aprobat transferul către Ucraina a sistemelor de arme sovietice, după cum a informat publicația elenă Kathimerini duminică, 28 ianuarie. Ministerul elen al Apărării a fost însărcinat să asigure expedierea către Ucraina a armelor care nu mai sunt folosite de armata greacă, însă conținutul pachetului de ajutor nu a fost dezvăluit. Se cunoaște însă că Grecia mai deține încă sistemele sovietice de apărare antiaeriană de tipul Tor, Osa, S-300 și mitraliere antiaeriene ZU-23-2.
Sistemele de apărare antiaeriană și antirachetă desfășurate rapid în conflictele actuale din Ucraina și Orientul Mijlociu nu au reușit să-și confirme caracteristicile anunțate anterior de producătorii acestora. Această concluzie a fost trasă pentru publicația EurAsian Times de expertul militar indian T.P. Srivastava, care a examinat caracteristicile și indicatorii confirmați ai utilizării în luptă a sistemului american de apărare antiaeriană Patriot și a celui rusesc de tip S-400 Triumph.
Compania bulgară Hades Defence Systems se așteaptă să primească o comandă importantă la mijlocul anului 2024 pentru noul său vehicul aerian fără pilot (UAV) NEM-600, conceput pentru a ataca o gamă largă de ținte blindate.
Compania sârbă de apărare Green Power Turbine Systems a prezentat, la expoziţia internaţională de tehnică militară La UMEX 2024, bomba ghidată de înaltă precizie PGB-128, destinată lansării de pe vehicule aeriene fără pilot (UAV) și pentru a ataca în principal ținte terestre fixe.
Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunțat la 27 ianuarie descoperirea unei scheme de corupție legată de achiziționarea a aproape 100.000 de obuze de mortier, în valoare de aproape 40 de milioane de dolari. În timp ce Kievul se străduiește să obțină statutul de stat membru al Uniunii Europene și să mențină un moral ridicat în rândul militarilor aflaţi pe front, în timp ce războiul cu Rusia se pregătește să intre în al treilea an, lupta continuă pentru eliminarea corupției generalizate continuă să reprezinte o provocare semnificativă pentru autorităţile ucrainene, potrivit KyivIndependent.
BAE Systems a testat cu succes prototipul unui vehicul blindat multifuncțional (AMPV), echipat cu un sistem C-UAS (Counter-Unmanned Aircraft System). Ca parte a unei colaborări cu compania Moog, BAE Systems a căutat să dezvolte un vehicul blindat modular care să fie un răspuns la una dintre actualele ameninţări cu care blindatele moderne se confrunta şi anume atacul cu drone. În diverse scenarii realiste de luptă simulate în poligonul Big Sandy din Kingman, Arizona, prototipul dezvoltat BAE Systems a dovedit că are capacitatea de a detecta, urmări, identifica și distruge cu precizie ținte aeriene și terestre staționare și în mișcare.
Bulgaria a demarat formalitățile necesare pentru întreținerea și repararea avioanelor F-16 Block 70. Această realizare a fost comunicată de către Bogdan Bogdanov, ministrul economiei, în timpul reuniunilor Comisiei pentru Apărare. El a discutat despre colaborarea industrială care implică achiziții în domeniul apărării și al securității, în primul rând despre programul de cooperare industrială F-16 Block 70.
Dorind probabil să demonstreze că poate revoluţiona domeniul tehnologiei militare, Rusia ar fi dezvoltat un nou tip de dronă capabilă să transporte și să opereze în mod autonom sistemul de rachete ghidate antitanc (ATGM) Fagot, capabil să lanseze rachete 9M111. Această "revoluţie tehnologică" a fost prezentată într-un scurt material video publicat pe Telegram, o populară platformă de mesagerie. Tendința de a inova în materie de UAV-uri care lansează rachete a ajuns în sfârșit și în Rusia, dar lipsa de imaginație și de soluții viabile a dus la nașterea unui lansator sovietic de rachete Fagot zburător.
Recent, Germania nu a reușit să voteze cu privire la transferul rachetelor de croazieră Taurus KEPD 350 cu rază lungă de acțiune către Ucraina și, în ciuda faptului că problema ar fi trebuit să fie rezolvată la începutul acestei săptămâni, germanii nu au fost încă de acord să furnizeze aceste arme forțelor armate ucrainene, deși acest lucru ar fi trebuit să fie un proces pur formal până acum și chiar s-a spus că Germania nu va limita raza de acțiune a acestor rachete de croazieră.
Rachetele hipersonice Zircon, cu bazare navală, mai trebuie încă testate. O precizează chiar industria rusă de apărare.
Noile drone stealth grele de atac S-70 Okhotnik par să se „nască” mai ușor decât avioanele de luptă de generația a V-a, celebrele Su-57. Sau cel puțin așa susține industria rusă de apărare.
Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, însoțit de șeful Statului Major al Apărării, general Gheorghiță Vlad și șeful Statului Major al Forțelor Navale, viceamiral Mihai Panait, au vizitat joi, 25 ianuarie, Șantierul Naval Damen din Galați.
Primul prototip al tancului Challenger 3 a fost prezentat în Marea Britanie în cadrul expoziției de tehnică militară și de securitate Internaţional Armored Vehicles 2024 (IAV 2024). Testele pentru acest prototip sunt planificate să înceapă în câteva săptămâni. În septembrie 2023, au apărut primele informaţii că Marea Britanie a accelerat programul de modernizare destinat tancului Challenger 2 la standardul Challenger 3. Se așteaptă ca acest tanc să fie utilizat începând cu 2025, cu doi ani mai devreme decât data planificată inițial.
Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 24.01.2024, citând o sursă din cadrul Complexului Militar Industrial, că reparația submarinului Rostov pe Don al Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN), care a fost avariat în urma unui atac al rachetelor ucrainene, va fi finalizată în luna iunie 2024.