Rusia își intensifică eforturile de a împiedica unele state să vândă Ucrainei arme de fabricație sovietică și rusească, potrivit unui raport recent al publicației Militarniy.
Rusia își intensifică eforturile de a împiedica unele state să vândă Ucrainei arme de fabricație sovietică și rusească, potrivit unui raport recent al publicației Militarniy.
Turcia și-a afirmat angajamentul deplin privind responsabilitățile față de NATO, în pofida încercărilor sale de a face parte din organizații și grupuri despre care se crede că o distanță de Occident. În același timp, ea a cerut Alianței să urmeze o abordare echilibrată și să o sprijine în lupta împotriva terorismului.
Iranul și-a expus dronele cu rază lungă de acțiune Mohajer-10 la o expoziție de apărare din Rusia, a raportat luni agenția oficială de presă iraniană. Oficialii americani au acuzat Iranul că a trimis drone Rusiei, inclusiv predecesoarea Mohajer-10, Mohajer-6, pe care Moscova a folosit-o în invazia Ucrainei. Teheranul neagă această afirmație.
Șeful Direcției Principale Înzestrare din cadrul Ministerului rus al Apărării, general colonel Anatoli Gulyaev, a anunțat că, pe 13.08.2024, în cadrul forumului tehnico-militar internațional Armata-2024, au fost încheiate contracte guvernamentale pentru achiziții de armamente în valoare de aproximativ 500 de miliarde de ruble (4,92 miliarde de euro).
Uzina Mecanică București (UMB), într-o postare care anunțat Olimpiada Tanchiștilor care a avut loc recent la poligonul din Smârdan, a anunțat și faptul că cea mai nouă versiune a tancului TR-84 va intra recent în faza finală de omologare.
Noua dronă bulgărească Samjet a fost concepută în cooperare cu experții elvețieni de la ALIDRONE SAGL și se dorește a fi o opțiune atractivă pentru forțele armate care caută capabilități de lovire precise și rapide. Samjet se distinge prin designul său inspirat de mult mediatizata dronă iraniană Shahed-136, dar vine cu îmbunătățiri tehnice avansate care fac aparatul mai eficient și mai puternic.
Australia, Regatul Unit și Statele Unite au atins o altă etapă importantă în evoluția organizației AUKUS, odată cu semnarea unui acord care permite sprijinirea Australiei pentru a construi, opera și menține în siguranță o flotă de submarine cu propulsie nucleară, înarmate convențional.
Guvernul german dorește să răscumpere acțiuni la companii strategice din domeniul apărării. Ministerul german al Economiei lucrează acum la o strategie menită să dezvolte industria de apărare și baza tehnologică a Germaniei (BITD). În acest stadiu, guvernul german dorește "să își faciliteze achiziția de acțiuni la întreprinderile din domeniul apărării care sunt considerate strategice".
La 9 august 2024, Departamentul american al Apărării a anunțat o nouă vânzare militară externă către guvernul Norvegiei, care implică furnizarea de sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate M142 (HIMARS) și echipamente conexe. Acordul, care este evaluat la aproximativ 580 de milioane de dolari, a fost aprobat de Agenția de Cooperare pentru Securitate și Apărare (DSCA) și a fost prezentat Congresului pentru aprobare finală.
Administrația americană va ridica suspendarea de ani de zile a livrărilor de armament ofensiv Arabiei Saudite. Aceasta a autorizat deja un transport inițial de muniții aer-sol și a anunțat că ia în considerare transferuri suplimentare de la caz la caz.
Polonia a semnat un contract important pentru achiziționarea mai multor sute de rachete ghidate AIM-120C AMRAAM (Advanced Medium-Range Air-to-Air Missile) din Statele Unite. Această achiziție marchează o nouă etapă esențială în aprofundarea relațiilor din domeniul apărării dintre cele două state membre NATO.
Programul Lockheed Martin F-35 a depășit 1.000 de avioane de vânătoare aflate în serviciu în flotele din întreaga lume, iar producătorul continuă să primească noi comenzi pentru aeronavă atât de la Pentagon, cât și de la partenerii strategici ai Statelor Unite.
În condiții de egalitate ca număr de drone militare și al capabilităților oferite de ele, diferența pe acest segment al confruntării armate ruso-ucrainene a început să fie făcută, tot mai mult, de lupta antidronă, numită și lupta C-UAS (contra sistemelor aeriene fără pilot).
Turcia se pregătește să-și construiască sistemul de apărare antirachetă numit “Steel Dome” ("Domul de oțel"), a anunțat miercuri șeful Agenției pentru Industriile de Apărare a Președinției Turce.
Generalul (r.) Cătălin Tomescu, fostul șef al Comandamentului Corpului Multinaţional Sud-Est al NATO de la Sibiu, a vorbit recent la Podcastul Obiectiv EuroAtlantic, difuzat de DefenseRomania, despre înzestrarea Armatei României şi starea industriei de apărare. Unul dintre subiectele abordate a fost legat de achiziţia de tancuri Abrams pe care ţara noastră o face pentru a revitaliza capabilităţile Forţelor Terestre Române.
Organizația australiană de cercetare non-profit Institute for Public Affairs a declarat că achiziționarea bombardierului B-21 de către Australia ar oferi o soluție la întârzierile înregistrate de programul pentru submarinul AUKUS.
La începutul acestei săptămâni, U.S. Air Force a început să testeze noul sistem de piloni de fixare a muniţiei pe aeronave, care vor permite armatei americane să utilizeze două tipuri de bombardiere pentru a testa simultan rachete hipersonice - în plus față de B-52, această opțiune este acum disponibilă pentru B-1 Lancer.
Ucrainenii fac față cât pot de bine superiorității numerice a rușilor. Una dintre metodele lor implică utilizarea unor drone mici de recunoaștere sau mai nou a unor câini roboți. Militarii ucraineni se bazează în mare măsură pe drone pentru a compensa într-o oarecare măsură lipsa de echipamente moderne, care este îndreptată în principal către unități de elită precum "Kraken".
Elbit Systems Ltd. (NASDAQ: ESLT și TASE: ESLT) a anunțat astăzi că a semnat un contract în valoare de aproximativ 130 milioane de dolari pentru furnizarea de sisteme de protecție activă Iron Fist (APS) către BAE Systems Hägglunds.
Ținta, aflată la aproximativ 50 de km, a fost lovită cu o precizie remarcabilă de proiectilul ghidat Excalibur lansat de obuzierul autopropulsat K9.
Bulgaria intenționează să devină un alt cumpărător al sistemului german de rachete antiaeriene IRIS-T de la compania germană Diehl. Acest lucru este evidențiat de proiectul de lege al guvernului bulgar, care a fost înaintat parlamentului pentru aprobare. Documentul se referă la planurile Sofiei de a achiziționa cel puțin un sistem de rachete cu rază medie de acțiune IRIS-T SLM, care va costa 182,11 milioane de euro.
U.S. Army dorește un interceptor mai puternic pentru noul său sistem de apărare aeriană cu rază medie de acțiune, ceva care să poată intercepta rachetele de croazieră chinezești, dar fără a fi prea mare, a declarat marți departamentul care face achiziţia de rachete pentru Armata SUA.
Dacă Chinei îi lipsește în prezent ceva pentru a fi percepută ca o superputere militară consolidată, acel lucru este cu siguranță cercetarea și dezvoltarea temeinică în domeniul aeronautic militar.
Polonia desfășoară unul dintre cele mai ample procese de achiziții militare din Europa, cheltuielile pentru Armată depășind deja 4% din PIB.
A doua corvetă ucraineană din clasa Ada a fost lansată de turci la apă. Corveta va ajunge în dotarea Ucrainei.
În cadrul licitației de blindate 4x4 pentru Armata României, doar turcii de la Otokar au depus oferta. E vorba de un contract care vizează înzestrarea cu 1.059 de blindate 4x4.
Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a avertizat cu privire la posibile „contramăsuri” împotriva Japoniei în cazul în care rachetele PAC-3 Patriot produse în țara asiatică vor fi predate Ucrainei.
U.S. Air Force va suspenda pentru câteva luni programul Next Generation Air Dominance pentru a vedea dacă este "pe drumul cel bun" cu avionul de vânătoare care trebuia să înlocuiască F-22, a declarat secretarul Forțelor Aeriene ale SUA, Frank Kendall, la 30 iulie. Cu toate acestea, toate celelalte aspecte ale modernizării superiorității aeriene avansează cât mai rapid posibil, a argumentat oficialul.
Situația aviației militare a Turciei nu e deloc roză. Turcii se confruntă cu o adevărată criză a aviației militare după ce Ankara a refuzat să renunțe la sistemele rusești S-400 și a fost exclusă din programul F-35, deși mai multe avioane destinate Turciei erau deja construite. De atunci a urmat o întreagă telenovelă în care turcii au încercat fără succes să cumpere F-16 sau Eurofighter, și chiar au amenințat de mai multe ori că se vor îndrepta spre avioane de luptă rusești.
Ucraina are nevoie de parteneri industriali pentru a susține rezistența în războiul de agresiune generat de Rusia prin invazia la scară largă din 24 februarie 2022. Iar în acest sens ucrainenii reușesc să stabilească parteneriate cu mai multe state aliate.