Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Americanii riscă mult în goana după economii: Programul Minerva, desființat. Ce a însemnat Minerva și care sunt riscurile
Industrie de apărare
Data publicării:
Chiar dacă noi oamenii nu vedem legăturile dintre lucruri, nu înseamnă că aceste legături nu există. Este doar o incapacitate a noastră de a înțelege mai profund realitatea fie pentru că deocamdată nu avem instrumentele necesare, fie pentru că am obosit să gândim creativ devenind ignoranți.
Sursă foto: FORTER
Sursă foto: FORTER

În timp ce administrația SUA renunță la integrarea științelor sociale în sinergia apărării și securității, lipsind comandanții militari dela toate nivelurile de răspunsurile la întrebările esențiale ”de ce”, ”cum”, ”și ce dacă” și ”când”, Rusia acordă o importanță tot mai mare acestor lucruri țintind populația obișnuită din toate țările prin manipulări informaționale care exploatează tocmai aceste aspecte de ordin social.

 

Care era de fapt rolul programului Minerva

 

2. Militari d... (us-army-cyber-center-of-excellence_12376700.jpg)

Un important program american de cercetare, finanțat inclusiv de Departamentul Apărării al SUA, a fost desființat. Denumit „Inițiativa de Cercetare Minerva”, programul aborda conexiunile dintre domeniile social și militar pentru a înțelege mai bine acțiunile națiunilor și oamenilor.

Nicholas Evans, președinte al Departamentului de Filosofie de la Universitatea Massachusetts Lowell a explicat într-un editorial publicat de Breaking Defense pe 11 aprilie, importanța istorică a Inițiativei de Cercetare Minerva (Minerva Research Initiative) și implicațiile închiderii acesteia.

Prezentăm în continuare editorialul profesorului Nicholas Evans:

„Un demers științific liber promovează sănătatea, bogăția și securitatea americană, dar seria de notificări de reziliere transmise cercetătorilor din întreaga țară amenință această promisiune. La Departamentul Apărării, una dintre primele victime ale acestor atacuri asupra științei este Inițiativa de Cercetare Minerva, un program de științe sociale construit pe baza eșecurilor din 11 septembrie, acum închis în întregime.

Sunt unul dintre cercetătorii afectați. Echipa mea a avut trei proiecte încheiate la Departamentul Apărării, inclusiv unul privind politica IA (Inteligența Artificială) finanțat de Armata SUA. Departamentul Apărării este sursa a peste 80% din finanțarea guvernamentală pentru IA și studiem modul în care predicțiile despre viitorul IA — de la utopic la distopic — influențează politica de apărare, pentru a ne asigura că achizițiile și utilizarea IA de către agenții se aliniază cu obiectivele mai largi de securitate națională. Într-un moment în care dezvoltarea inteligenței artificiale este, în mod teoretic, un efort de prim rang pentru armată, ni s-a spus că acest lucru „nu se mai încadrează în obiectivele programului sau prioritățile agenției”.

Există o poveste mai amplă despre dreptul la liberă cercetare care este suprimat, având în vedere tsunami-ul de rezilieri de granturi care distrug știința americană. Dar, deocamdată, vreau doar să mă concentrez pe Departamentul Apărării.

„Prea multe greșeli s-au făcut de-a lungul anilor, deoarece Guvernul și armata noastră nu au înțeles - sau nici măcar nu au căutat să înțeleagă - țările sau culturile cu care aveam de-a face”, a spus Robert Gates, în 2001, în calitate de secretar al Apărării.

Rolul critic al Inițiativei de Cercetare Minerva provine din istoria sa, odată cu recunoașterea în 2001 a faptului că SUA nu erau pregătite pentru surprize strategice în afara sferei conflictelor armate tradiționale și înțelegerea ulterioară a faptului că cercetarea în științele sociale nu este (încă) un instrument standard pentru contexte de apărare. La lansarea programului, secretarul de atunci, Robert Gates, a susținut că „Prea multe greșeli s-au făcut de-a lungul anilor, deoarece guvernul și armata noastră nu au înțeles - sau nici măcar nu au căutat să înțeleagă - țările sau culturile cu care aveam de-a face”. Minerva a fost concepută pentru a acoperi decalajul dintre operații și științele sociale.

Acest decalaj nu a existat întotdeauna și are propria sa istorie. Dezvoltarea științelor sociale a fost separată de domeniul apărării prin Amendamentele Mansfield din 1969 și 1973, care impuneau ca cercetarea științifică fundamentală finanțată de Departamentul Apărării să aibă o legătură directă sau aparentă cu funcția militară. Aceste schimbări au mutat o mare parte din cercetarea științifică a Departamentului Apărării înapoi către NSF (National Science Foundation – nota autorului), care, fără o creștere comparabilă a bugetului, pur și simplu nu a putut menține programele necesare pe linia de plutire. Surprizele strategice și peisajele sociale în schimbare din 2001 au inversat această tendință, recunoscând că cercetarea fundamentală în științe sociale avea exact acea valoare operațională și strategică, dar era subdezvoltată. Acest lucru a dus la orientarea „6.1” - cercetarea fundamentală - către științele sociale prin Minerva.

Minerva a fost întotdeauna controversată, iar afirmația actualului secretar că Departamentul Apărării „nu facem prostii climatice” - în pofida faptului că Departamentul Apărării este profund interesat, din 1990, de impactul strategic al schimbărilor climatice - este o revenire la formă. Programul a fost aproape închis în 2020 de către un subsecretar de cercetare și inginerie care nu credea în științele sociale. Totuși, o analiză a Academiilor Naționale din 2020 a constatat că cercetătorii Minerva produc rezultate de înaltă calitate, interdisciplinare, orientate spre politici și răspund la întrebări de interes critic pentru Departamentul Apărării și comunitatea de securitate națională în general.

Ceea ce a recomandat analiza a fost o strategie mult mai bună pentru a aduce cunoștințele Minerva în mâinile celor care ar beneficia de ele, o temă comună care datează din perioada criticilor aduse programului Human Terrain System. Ultimii cinci ani au fost exact despre asta: analiza anuală a Minerva are loc în zona Pentagonului și prezintă personal în uniformă; cercetătorii săi participă la Forumul Științific de Bază al Departamentului Apărării pentru a se asigura că toate comandamentele pot accesa rezultatele noastre; iar anchetatorii Minerva fac parte dintr-o gamă largă de grupuri de lucru și forțe operative pentru orice, de la combaterea extremismului violent până la alinierea valorilor în armele autonome letale. Minerva conduce, de asemenea, comunitatea de Educație în Apărare și Cercetare Universitară Civilă (DECUR), care leagă direct cercetarea în științe sociale de educația și instruirea instituțiilor de învățământ militar profesional din SUA.

 

Închiderea programului Minerva contravine consensului științific și al celui de apărare

 

3. Armata SUA... (avenger-us-army-europe-facebook_89575100.jpg)

Nota autorului: Human Terrain System ( HTS ) a fost un program de sprijin al Comandamentului pentru Doctrină și Pregătire al US Army (TRADOC). Programul, care a funcționat în perioada 2007 – 2014, angaja personal din disciplinele științelor sociale - cum ar fi arheologia, antropologia, sociologia, științele politice, istoria, studiile regionale și lingvistică - pentru a oferi comandanților și personalului militar o înțelegere a „populației locale din regiunea” în care erau desfășurate.

Închiderea programului Minerva contravine consensului științific și al celui de apărare privind rolul științelor sociale în pregătirea spațiului de luptă, a combatanților și a țării pentru amenințările emergente la adresa securității naționale. Ar putea încălca autorizația Congresului pentru aceste proiecte, fiind înscrise așa cum sunt în bugetele individuale ale serviciilor și ale Departamentului Apărării. Și face țara mai puțin sigură, sacrificând adevărata securitate națională pentru o viziune a „letalității” care reprezintă una dintre cele mai puțin dezvoltate înțelegeri ale științei și securității naționale de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Cercetătorii Minerva prevăd și răspund la activitatea teroristă pe rețelele de socializare, studiază rolul dependenței critice de minerale asupra politicii de apărare, definesc politici pentru crearea de super-soldați și examinează modul în care combatanții pot interacționa mai bine cu inteligența artificială. Suntem, de asemenea, unul dintre cele mai rentabile programe din cadrul Departamentului Apărării: Cititorii revistei Breaking Defense nu vor fi păcăliți de o reducere de 30 de milioane de dolari în numele responsabilității fiscale, când depășirile de costuri ale Pentagonului pentru proiecte individuale pot costa zeci de miliarde.

Este timpul să salvăm, din nou, programul Minerva și să-i oferim stabilitatea de care are nevoie pentru a contribui la securitatea națională a Americii. Surprizele strategice din partea unor adversari vechi, a unor grupuri noi, a unor medii de luptă noi și a tehnologiilor emergente nu vor înceta să apară. Este o atitudine de miopie din partea Departamentului Apărării să își reducă viziunea asupra securității naționale într-un mod care nu ține cont de mediile noastre sociale complexe și în schimbare și să facă acest lucru la fiecare cinci ani. Reintroducerea Minerva și protejarea acesteia prin acțiuni ale Congresului împotriva reducerilor bugetare vor proteja trupele noastre, oamenii lor de acasă și întreaga întreprindere de securitate națională.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Industria poloneză de apărare dezvoltă un nou vehicul de luptă pentru infanterie: Uşa este deschisă şi pentru investitori străini
Pe fondul tensiunilor cu state aliate, SUA propun Turciei revenirea la F-35. Dar vor sistemele rusești S-400 dezasamblate în baze americane
Francezii nu pierd timpul și propun ca „vidul” lăsat de F-35 să fie înlocuit de avioane Rafale, într-o ofertă adresată Portugaliei și Canadei
Statele europene ar trebui să „colaboreze” pentru a dezvolta sisteme de arme laser, recomandă șeful MBDA
Compania americană Kratos pregătește în secret proiectul pentru dezvoltarea unei drone hipersonice: Vrem să fie mai puțin costisitoare decât orice proiect militar cunoscut în prezent
Tot ce știm despre Boeing F-47 NGAD: Primul avion de vânătoare din lume de generația a 6-a este aici şi schimbă total rolul pilotului
Din punct de vedere al dependenţei de echipamente militare, Canada este la degetul mic al SUA: Distrugătoarele canadiene din clasa River au sisteme de luptă americane
Statele Unite au făcut marele anunț: F-47 e viitorul avion de luptă de generația a VI-a care va înlocui F-22 (Video)
În ciuda tensiunilor cu Statele Unite şi până la noi alternative la echipamentul militar american, Canada intenționează să achiziționeze sistemul HIMARS
Francezii, „cu dragoste pentru tancurile rusești T-14”. În premieră un elicopter Tiger a lansat racheta antitanc Akeron LP de ultimă generație
Germania, ultima pe lista lungă cu state care au îndoieli despre F-35. Ședință de urgență. Achiziția de F-35 merge înainte
Bolojan: Statele UE ar putea colabora pentru producția și achiziția comună de armament. Programele PATRIOT și F-35 ale României ”vor fi derulate în bună regulă”
Portavioanele, coșmarul și visul Rusiei. Cu Amiral Kuznețov rugină, Rusia are două proiecte: Prima navă, imposibil de realizat iar a doua ar fi o greșeală teribilă
UE anunță Strategia pentru oțel și aluminiu. Planul va fi coloana vertebrală pentru reînarmarea Europei
Războiul dronelor din Ucraina reflectă o evoluție către sistemele fără pilot | Statele Unite vor să dezvolte o armată de UAV-uri, iar implicarea unor companii ucrainene nu este exclusă
Europa are o strategie pentru reînarmare. Investițiile de sute de miliarde de euro vor prioritiza echipamentele europene
Prima putere militară care spune „nu” avioanelor J-35. „F-35-ul chinezesc” încă nu convinge
Cu Storm Shadow și ATACMS limitate ”din soft”, ucrainenii trebuie să se bazeze pe Made in Ukraine: Long Neptune e gata, urmează drone cu rază de 3.000 de km și chiar rachete balistice
O schimbare a politicii SUA privind Groenlanda va încuraja Danemarca să acorde prioritate sistemelor europene de apărare aeriană în fața celor din Statele Unite?
Veste bună: Europa, la doar câțiva ani distanță de rachetele TP15 și RJ10 care străpung apărarea antiaeriană inamică. „Super rachete” pentru Super Rafale
De la F-16, tancuri Abrams la Patriot sau HIMARS : Peste 90% din achizițiile de arme ale României sunt din SUA. Politica ouălor în același coș american
Ucraina confirmă prima utilizare în luptă a rachetei de croazieră Neptune cu rază de acțiune de 1.000 km
Algeria, care a semnat recent cu Rusia pentru Su-57, a primit și avioane Su-35. Devine al doilea client extern după China iar o a treia țară se pregătește și ea
Blindate JLTV aflate și în dotarea României, rechemate în service? Anchetă privind falsificarea blindajului și conexiuni cu rușii. JLTV, folosite și de forțele speciale române
Intrăm în era războiului cu arme hipersonice: Statele Unite se implică alături de Japonia în dezvoltarea programului militar HVGP
Statele Unite s-au pus pe ''copiat'' armament rusesc: Compania Lockheed Martin a dezvoltat o machetă a sistemului rus Pantsir-S1, ca momeală pentru avioanele F-16 și F-18
ATACMS, submarine, portavioane, drone. SUA trebuie să-și aleagă cu grijă caii câștigători. Aviz și Europei: Banii nu sunt totul; unde trebuie investite fondurile
Avioane Craiova bate toate recordurile și înregistrează întârzieri la întârzieri. MApN va percepe penalități în programul de modernizare IAR-99
Cal troian în stil american?: Germanii se întreabă dacă avioanele F-35 pot fi ,,oprite'' de la distanță în cazul unui conflict militar care nu convine SUA

Ştiri Recomandate

Aviația militară a SUA e în criză și nu numărul de F-35 sau F-16 e problema. România a scăpat „la mustață” de aceeași problemă
Emil Hurezean / Harta europei, mapchart
EXCLUSIV
Prezența militară americană în Europa poate fi redistribuită. Hurezeanu: Securitatea Statelor Unite, apărată mai bine de la Mihail Kogălniceanu decât din Virginia
SUA revine și corectează factura exagerată, de 350 de miliarde de dolari, pentru ajutorul acordat Ucrainei
SVR rusesc amenință patru țări NATO că vor fi primele atacate. Rusia, deranjată inclusiv de minele antitanc instalate pe teritoriul NATO
Criza franco-algeriană se adâncește: Parisul anunță că expulzează 12 oficiali algerieni
Americanii riscă mult în goana după economii: Programul Minerva, desființat. Ce a însemnat Minerva și care sunt riscurile
SUA au deschis dosarul iranian. Condiție pusă de americani pentru a ajunge la un acord nuclear cu Iranul
O înregistrare video arată un atac rusesc cu drone FPV asupra Ucrainei, coordonat de la Moscova: Propaganda rusă este acuzată de neglijenţă pentru divulgarea acestor informaţii
Nava-spion a rușilor, care anterior a monitorizat coastele Irlandei, a intrat acum în Marea Mediterană
Relația cu SUA, vizita oficialilor Congresului american, Europa și războiul rus de agresiune | Interviu cu ministrul Emil Hurezeanu
Mimarea păcii: Rusia încă plănuiește să lanseze asupra Ucrainei o nou ofensivă militară în această vară
Planul de construcție navală al U.S. Navy, semnat de Trump: Pentru a contracara China, Statele Unite au nevoie de o flotă gigant de peste 350 de nave
SUA intenţionează să îşi închidă aproape 30 de ambasade şi consulate
Ce se mai întâmplă cu Nord Stream, sau cum poate Europa să depindă energetic și de SUA și de Rusia în același timp?
Șah-mat pentru partida pro-rusă? Delegația SUA, „mulțumită” de clarificările privind anularea alegerilor. SUA reiterează prezența militară în România
Forțele Aerospațiale Ruse caută în regiunea Indo-Pacific ,,o nouă casă'' pe avioanele sale: Rusia vrea să închirieze o bază aeriană din Indonezia
Pe fondul tensiunilor cu statele din regiune, Rusia a început executarea unor exerciții de amploare în Marea Baltică
Tarifele vamale impuse de Trump unui stat aliat din Indo-Pacific pun în pericol un contract pentru furnizarea avioanelor de luptă F-15EX
Beijingul ordonă companiilor sale aeriene să oprească importurile de avioane Boeing. Decizia, luată la pachet cu interzicerea exporturilor de minerale rare și magneți
Realitatea alternativă a agresorului: Rusia cere dizolvarea NATO și spune că menirea Alianței azi e doar pregătirea unui război major împotriva ei
Mihai Daraban (CCIR) spune că are informații că SUA analizează mutarea bazei de la Ramstein în România. Se pregătește terenul la Kogălniceanu pentru ceva major?
Fan Club HIMARS. În timp ce SUA a dublat deja producția, alte țări preiau modelul: Polonia va avea și Himars-uri coreene ”Chunmoo”, iar Franța lucrează la variantă proprie FLP-T
Armata rusă, asalt sinucigaș la nivel batalion: Imagini cu acțiunea din Donețk, în care rușii au trimis 21 de blindate și 41 de motociclete
Nimeni nu trebuie să se culce pe o ureche. Generalul Vlad, șeful Armatei României: Rusia ar putea testa Articolul 5 în următorii ani
Abrams au îmbătrânit iar SUA nu mai pierd timpul: Noul tanc va fi ceva nemaivăzut? Cockpit de Formula 1, tehnologia există
Mesajul diplomației UE pentru țările membre: Nu mergeți la Moscova pentru parada militară de 9 mai
JD Vance s-a supărat după ce Zelenski l-a făcut „pro-rus”. Vicepreședintele SUA spune că trebuie înțelese și „liniile roșii strategice” ale Rusiei
Ministrul iranian merge la Moscova pentru a pregăti negocierile cu SUA în dosarul nuclear
Trump dă din nou vina pe Zelenski pentru războiul din Ucraina: „Milioane de morți din cauza a 3 oameni”
Belgia intenționează să cumpere mai multe avioane F-35, dar nu de fabricație americană: Am putea produce F-35 suplimentare în Italia în loc de SUA
Pentru prima dată în istoria SUA, Trump va „îngheța” 2 miliarde de dolari pentru Universitatea Harvard
Rușii își caută noi prieteni în zona Mării Mediterane: Forțele Navale ruse și egiptene au executat un exercițiu naval comun
pixel