Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Americanii riscă mult în goana după economii: Programul Minerva, desființat. Ce a însemnat Minerva și care sunt riscurile
Industrie de apărare
Data publicării:
Chiar dacă noi oamenii nu vedem legăturile dintre lucruri, nu înseamnă că aceste legături nu există. Este doar o incapacitate a noastră de a înțelege mai profund realitatea fie pentru că deocamdată nu avem instrumentele necesare, fie pentru că am obosit să gândim creativ devenind ignoranți.
Sursă foto: FORTER
Sursă foto: FORTER

În timp ce administrația SUA renunță la integrarea științelor sociale în sinergia apărării și securității, lipsind comandanții militari dela toate nivelurile de răspunsurile la întrebările esențiale ”de ce”, ”cum”, ”și ce dacă” și ”când”, Rusia acordă o importanță tot mai mare acestor lucruri țintind populația obișnuită din toate țările prin manipulări informaționale care exploatează tocmai aceste aspecte de ordin social.

 

Care era de fapt rolul programului Minerva

 

2. Militari d... (us-army-cyber-center-of-excellence_12376700.jpg)

Un important program american de cercetare, finanțat inclusiv de Departamentul Apărării al SUA, a fost desființat. Denumit „Inițiativa de Cercetare Minerva”, programul aborda conexiunile dintre domeniile social și militar pentru a înțelege mai bine acțiunile națiunilor și oamenilor.

Nicholas Evans, președinte al Departamentului de Filosofie de la Universitatea Massachusetts Lowell a explicat într-un editorial publicat de Breaking Defense pe 11 aprilie, importanța istorică a Inițiativei de Cercetare Minerva (Minerva Research Initiative) și implicațiile închiderii acesteia.

Prezentăm în continuare editorialul profesorului Nicholas Evans:

„Un demers științific liber promovează sănătatea, bogăția și securitatea americană, dar seria de notificări de reziliere transmise cercetătorilor din întreaga țară amenință această promisiune. La Departamentul Apărării, una dintre primele victime ale acestor atacuri asupra științei este Inițiativa de Cercetare Minerva, un program de științe sociale construit pe baza eșecurilor din 11 septembrie, acum închis în întregime.

Sunt unul dintre cercetătorii afectați. Echipa mea a avut trei proiecte încheiate la Departamentul Apărării, inclusiv unul privind politica IA (Inteligența Artificială) finanțat de Armata SUA. Departamentul Apărării este sursa a peste 80% din finanțarea guvernamentală pentru IA și studiem modul în care predicțiile despre viitorul IA — de la utopic la distopic — influențează politica de apărare, pentru a ne asigura că achizițiile și utilizarea IA de către agenții se aliniază cu obiectivele mai largi de securitate națională. Într-un moment în care dezvoltarea inteligenței artificiale este, în mod teoretic, un efort de prim rang pentru armată, ni s-a spus că acest lucru „nu se mai încadrează în obiectivele programului sau prioritățile agenției”.

Există o poveste mai amplă despre dreptul la liberă cercetare care este suprimat, având în vedere tsunami-ul de rezilieri de granturi care distrug știința americană. Dar, deocamdată, vreau doar să mă concentrez pe Departamentul Apărării.

„Prea multe greșeli s-au făcut de-a lungul anilor, deoarece Guvernul și armata noastră nu au înțeles - sau nici măcar nu au căutat să înțeleagă - țările sau culturile cu care aveam de-a face”, a spus Robert Gates, în 2001, în calitate de secretar al Apărării.

Rolul critic al Inițiativei de Cercetare Minerva provine din istoria sa, odată cu recunoașterea în 2001 a faptului că SUA nu erau pregătite pentru surprize strategice în afara sferei conflictelor armate tradiționale și înțelegerea ulterioară a faptului că cercetarea în științele sociale nu este (încă) un instrument standard pentru contexte de apărare. La lansarea programului, secretarul de atunci, Robert Gates, a susținut că „Prea multe greșeli s-au făcut de-a lungul anilor, deoarece guvernul și armata noastră nu au înțeles - sau nici măcar nu au căutat să înțeleagă - țările sau culturile cu care aveam de-a face”. Minerva a fost concepută pentru a acoperi decalajul dintre operații și științele sociale.

Acest decalaj nu a existat întotdeauna și are propria sa istorie. Dezvoltarea științelor sociale a fost separată de domeniul apărării prin Amendamentele Mansfield din 1969 și 1973, care impuneau ca cercetarea științifică fundamentală finanțată de Departamentul Apărării să aibă o legătură directă sau aparentă cu funcția militară. Aceste schimbări au mutat o mare parte din cercetarea științifică a Departamentului Apărării înapoi către NSF (National Science Foundation – nota autorului), care, fără o creștere comparabilă a bugetului, pur și simplu nu a putut menține programele necesare pe linia de plutire. Surprizele strategice și peisajele sociale în schimbare din 2001 au inversat această tendință, recunoscând că cercetarea fundamentală în științe sociale avea exact acea valoare operațională și strategică, dar era subdezvoltată. Acest lucru a dus la orientarea „6.1” - cercetarea fundamentală - către științele sociale prin Minerva.

Minerva a fost întotdeauna controversată, iar afirmația actualului secretar că Departamentul Apărării „nu facem prostii climatice” - în pofida faptului că Departamentul Apărării este profund interesat, din 1990, de impactul strategic al schimbărilor climatice - este o revenire la formă. Programul a fost aproape închis în 2020 de către un subsecretar de cercetare și inginerie care nu credea în științele sociale. Totuși, o analiză a Academiilor Naționale din 2020 a constatat că cercetătorii Minerva produc rezultate de înaltă calitate, interdisciplinare, orientate spre politici și răspund la întrebări de interes critic pentru Departamentul Apărării și comunitatea de securitate națională în general.

Ceea ce a recomandat analiza a fost o strategie mult mai bună pentru a aduce cunoștințele Minerva în mâinile celor care ar beneficia de ele, o temă comună care datează din perioada criticilor aduse programului Human Terrain System. Ultimii cinci ani au fost exact despre asta: analiza anuală a Minerva are loc în zona Pentagonului și prezintă personal în uniformă; cercetătorii săi participă la Forumul Științific de Bază al Departamentului Apărării pentru a se asigura că toate comandamentele pot accesa rezultatele noastre; iar anchetatorii Minerva fac parte dintr-o gamă largă de grupuri de lucru și forțe operative pentru orice, de la combaterea extremismului violent până la alinierea valorilor în armele autonome letale. Minerva conduce, de asemenea, comunitatea de Educație în Apărare și Cercetare Universitară Civilă (DECUR), care leagă direct cercetarea în științe sociale de educația și instruirea instituțiilor de învățământ militar profesional din SUA.

 

Închiderea programului Minerva contravine consensului științific și al celui de apărare

 

3. Armata SUA... (avenger-us-army-europe-facebook_89575100.jpg)

Nota autorului: Human Terrain System ( HTS ) a fost un program de sprijin al Comandamentului pentru Doctrină și Pregătire al US Army (TRADOC). Programul, care a funcționat în perioada 2007 – 2014, angaja personal din disciplinele științelor sociale - cum ar fi arheologia, antropologia, sociologia, științele politice, istoria, studiile regionale și lingvistică - pentru a oferi comandanților și personalului militar o înțelegere a „populației locale din regiunea” în care erau desfășurate.

Închiderea programului Minerva contravine consensului științific și al celui de apărare privind rolul științelor sociale în pregătirea spațiului de luptă, a combatanților și a țării pentru amenințările emergente la adresa securității naționale. Ar putea încălca autorizația Congresului pentru aceste proiecte, fiind înscrise așa cum sunt în bugetele individuale ale serviciilor și ale Departamentului Apărării. Și face țara mai puțin sigură, sacrificând adevărata securitate națională pentru o viziune a „letalității” care reprezintă una dintre cele mai puțin dezvoltate înțelegeri ale științei și securității naționale de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Cercetătorii Minerva prevăd și răspund la activitatea teroristă pe rețelele de socializare, studiază rolul dependenței critice de minerale asupra politicii de apărare, definesc politici pentru crearea de super-soldați și examinează modul în care combatanții pot interacționa mai bine cu inteligența artificială. Suntem, de asemenea, unul dintre cele mai rentabile programe din cadrul Departamentului Apărării: Cititorii revistei Breaking Defense nu vor fi păcăliți de o reducere de 30 de milioane de dolari în numele responsabilității fiscale, când depășirile de costuri ale Pentagonului pentru proiecte individuale pot costa zeci de miliarde.

Este timpul să salvăm, din nou, programul Minerva și să-i oferim stabilitatea de care are nevoie pentru a contribui la securitatea națională a Americii. Surprizele strategice din partea unor adversari vechi, a unor grupuri noi, a unor medii de luptă noi și a tehnologiilor emergente nu vor înceta să apară. Este o atitudine de miopie din partea Departamentului Apărării să își reducă viziunea asupra securității naționale într-un mod care nu ține cont de mediile noastre sociale complexe și în schimbare și să facă acest lucru la fiecare cinci ani. Reintroducerea Minerva și protejarea acesteia prin acțiuni ale Congresului împotriva reducerilor bugetare vor proteja trupele noastre, oamenii lor de acasă și întreaga întreprindere de securitate națională.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Lecțiile războiului din Ucraina impulsionează utilizarea dronelor: Polonia vrea să facă o achiziție istorică, iar România se angajează să accelereze producția
Pentru a face faţă provocărilor războiului modern, Forţele Aeriene ale SUA caută soluţii rapide: Un avion F-15E Strike Eagle a fost configurat pentru a lupta cu dronele
Franța îşi construiește autonomia militară: Sistemul de artilerie PEM FLP-T, echipat cu rachete produse de industria franceză şi nu de cea americană
F-47 se naște din greșelile programului F-35: Cum schimbă Statele Unite fundamental strategia de achiziție pentru avioanele de generaţia a 6-a?
Polonia nu vrea să fie veriga slabă a flancului estic al NATO: Plan în înzestrare cu aproximativ 800 de rachete Patriot pentru consolidarea apărării
IAR-99SM, scenariu de comedie. Întârzieri la întârzieri. La alte întârzieri. Avioane Craiova a cerut un nou grafic de livrare deși modernizarea avioanelor trebuia finalizată deja
Polonia arată că înțelege importanța armelor pe avioane de ultimă generație: Bombe ghidate GBU-39/B, pentru F-16 Viper și viitoarele F-35
Navă de tip OPV sau corvetă ușoară turcă din clasa Hisar, foto: Turkish Century @X via Turkish Navy
EXCLUSIV
Anomalia România: Cât plătim pentru corveta din Turcia, refuzată de o altă țară, și pe care nici măcar nu puteam integra rachetele americane NSM
Și totuși, războiul viitorului implică elicoptere: Tehnologia X2 de pe S-97 Raider a creat un „monstru rapid” capabil să scape de atacurile MANPAD la viteză de peste 400 km/h
România rămâne interesantă pentru investitorii americani: SIG Sauer, discuții la Guvern privind proiecte de investiții în industria de armament
Prototipul primului avion american de luptă fără pilot este gata de zbor. Aeronavele de tip YFQ-42A sunt considerate „camarazi loiali” pentru F-35
Uite avionul, nu e avionul: După ce unda de șoc a anunțului noului avion de luptă F-55 a trecut, în SUA s-a așternut liniștea
Apărarea Europei fără sprijinul SUA ar impune costuri financiare și provocări industriale enorme: Ar fi nevoie 400 de avioane și 600 de tancuri, ca să nu mai vorbim de alte arme
Apărarea europeană: De la o necesitate acută la un motor de creștere economică şi inovaţie militară
„Connecting F-35”. Mai mult decât un avion: Un alt F-35 non-american, care a decolat din SUA, a partajat în zbor date clasificate
Cel mai negru scenariu: Câte tancuri și piese de artilerie poate Rusie produce până în 2027 pentru un război major în Europa. Există însă o condiție esențială
În industrie Europa și SUA își dau mâna: Acord major pentru a produce rachete ATACMS și PAC-3 ale Patriot în Europa, între giganții Rheinmetall și Lockheed Martin
Hedgehog 2025: NATO face exerciții cu HIMARS, tancuri Challenger 2 și artilerie grea pentru a descuraja Rusia
Modernizare inedită: Belgia trimite pentru testare în Ucraina un tanc Leopard 1 cu turelă avansată, gata să răspundă cerinţelor armatei ucrainene
S-a copiat 1:1 până și racheta aer-aer americană AIM-120, tocmai lansată dintr-un MiG-29. Și nu China a copiat-o, surprinzător
Turcia primeşte în sfârşit ce-şi dorea din Statele Unite: Avioanele sale F-16V vor fi echipate cu rachete avansate AMRAAM și Sidewinder
Armata poloneză îşi consolidează capacitatea de luptă: Polonia semnează un acord major pentru achiziția a 10.000 de drone Warmate
S-a spart gheața? Germania și Marea Britanie anunță primul proiect bilateral de armament strategic
România vizează exportul de tehnică militară, odată cu dezvoltarea producției naționale de drone
Polonia îşi asigură mentenanța pe plan local pentru flota de tancuri Abrams printr-un parteneriat strategic cu compania General Dynamics
Trump a reuşit să genereze confuzie în rândul experţilor militari: Statele Unite intenționează să dezvolte un nou avion de luptă F-55 și să modernizeze F-22
Ucraina prezintă oficial drona navală Magura V7 (Foto/Video): Această ambarcaţiune ar putea schimba din nou dinamica conflictului din Marea Neagră
De la „anticul” AK-47 la RPL-20. Kalașnikov se laudă cu noua mitralieră dezvoltată pentru ruși în baza războiului din Ucraina și anunță când începe producția în serie
Cum și-a pus România piedică singură și a ratat „big time” șansa de a produce blindate Piranha 5 pentru două țări din regiune
SUA dezvăluie noi date despre „bijuteria” F-47: Un avion de luptă ce va atinge viteza de 2 Mach, dar o rază cu 70% mai mare decât F-22 Raptor

Ştiri Recomandate

Rusia ar vrea să transforme Ruta Mării Nordului într-un al doilea Drum al Mătăsii și invită ”țările prietene” să participe
Foto: Expoziția BSDA 2016, la Romaero
EXCLUSIV
Industria din România, sugrumată de „bariera 50%” iar șansa pentru a salva industria o mai avem doar 5 luni. Exemplul Aerostar vs. Romaero
Cursa înarmărilor nucleare. Raport SIPRI: “Toate puterile nucleare ale lumii își întăresc sau își modernizează arsenalele”
Iranul se pregătește să renunțe la Tratatul de neproliferare nucleară. În paralel, Teheranul cere medierea statelor din Golf și e dispus să facă concesii
Cazul H215 arată „marea” viziune strategică a României: Alegem elicoptere din aceeași generație cu cele din dotare, când toată lumea se îndreaptă spre noua generație
F-35 zboară peste Teheran? Peste 50 de avioane de luptă ale Israelului au survolat capitala Iranului și au lovit masiv, antiaeriana nu face față
Trump ar putea fi dispus să impună sancțiuni Rusiei în următoarele săptămâni
Israelul a aruncat în luptă în premieră o corvetă Sa’ar 6 care a interceptat rachete iraniene folosind noul sistem Barak Magen
Coincidență sau intenție? Rușii au lovit clădirea Boeing din Kiev
SUA trimit zeci de avioane de realimentare aeriană; Portavionul USS Nimitz a părăsit Marea Chinei de Sud, pe fondul tensiunilor din Orientul Mijlociu
Iată coșmarul Rusiei: Drona care lansează drone maritime prezentată în premieră de NATO. Cu astfel de drone ucrainenii au făcut ravagii în Flota rusă
Ambasadorul Israelului în România: Iranul a fost la câțiva centimetri de arma nucleară. Rachetele balistice iraniene pot lovi Bucureștiul sau Parisul
Summitul G7 vrea să pună presiune pe Rusia prin sacțiuni pentru a o forța să negocieze oprirea războiului. Marele semn de întrebare rămâne poziția SUA
Israelul face ravagii în Teheran: A fost lovit sediul MAE iranian și eliminați șefi ai servicilor de informații. Populația părăsește capitala, sunt voci care îl contestă pe Khamenei
Polonia îşi construiește o armată de mii de drone: Un gigant tech american vrea să producă alături de industria poloneză de apărare
Cursa înarmării hipersonice: Noua rachetă „Dark Eagle” a Armatei SUA, proiectată pentru a descuraja Rusia şi China
Atacul Iranului asupra Israelului: Rolul neaşteptat pe care sistemul Iron Dome l-a jucat împotriva rachetelor balistice (Foto/Video)
NATO face o demonstraţie de forţă la Gurile Dunării: Cum testează exerciţiul militar "Saber Guardian 25" capacitatea de apărarea în faţa unei posibile agresiuni ruseşti?
Armata SUA, 250 de ani: O aniversare marcată de parada lui Donald Trump și protestele "No Kings" (Foto/Video)
Lovitură grea pentru Rusia în Mali: Corpul African pierde mercenari și un bombardier rusesc Su-24
Profitând de mutarea atenției către conflictul din Orientul Mijlociu, rușii au atacat masiv Ucraina cu rachete și drone, pentru a treia oară în ultimele două săptămâni
Statele Unite au prezentat o nouă rachetă de croazieră nucleară stealth. Este concepută pentru a trece de cele mai bune apărări aeriene din lume
Sistem rusesc de rachete S-300, prezentat la o paradă militară organizată la Teheran: Sursa foto: Agenția iraniană de presă IRNA.
EXCLUSIV
Eroarea strategică a Rusiei ar putea duce la sacrificarea regimului ayatollahilor din Iran
IRIS-T își dovedește superioritatea: Sistemul german de de apărare antiaeriană înlocuiește S-300 și stabilește un nou standard pe frontul din Ucraina
Mașina de război a Rusiei se alimentează cu petrol: În pofida sancțiunilor occidentale, exporturile au crescut cu 18%
Imagini din satelit de aproape ale instalației nucleare Natanz din Iran, în urma atacurilor israeliene de noaptea trecută. Imaginile de înaltă rezoluție arată pagube vizibile la mai multe structuri de pe amplasament. Sursa foto: X/War Mapper.
EXCLUSIV
Analiză Militară | Imaginile din satelit confirmă: Israelul a lovit cu precizie facilităţile militare iraniene din Kermanshah și Natanz (Foto/Video)
F-35 al Forțelor Aeriene Belgiene / Foto: US Air Force, Katelynn Jackson 1
EXCLUSIV
România va avea F-35, dar avioanele vin cu multe alte provocări. Ce trebuie făcut pentru a ne pregăti din timp să nu riscăm ca birocrația să țină F-35 la sol
Industria de apărare ucraineană pregăteşte o surpriză Rusiei: Racheta balistică Sapsan va intra în producția de serie după ce a fost testată în luptă
Israel vs. Iran, pe înțelesul tuturor. Ioana Constantin Bercean: Războiul poate fi câștigat doar cu implicarea SUA. Urmează cel mai greu test pentru Trump
Avioanele militare rusești continuă să încalce spațiile aeriene ale statelor riverane Mării Baltice. De această dată a fost rândul Poloniei
Iranul lansează rachete asupra Israelului ca răspuns la recentele atacuri (Foto/Video): Statele Unite ajută Israelul să intercepteze rachetele iraniene
Armata SUA apasă accelerația: Proiectul XM30, înlocuitorul mult aşteptat al legendarului blindat Bradley, intră în faza finală a competiției industriale
pixel