Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Americanii riscă mult în goana după economii: Programul Minerva, desființat. Ce a însemnat Minerva și care sunt riscurile
Industrie de apărare
Data publicării:
Chiar dacă noi oamenii nu vedem legăturile dintre lucruri, nu înseamnă că aceste legături nu există. Este doar o incapacitate a noastră de a înțelege mai profund realitatea fie pentru că deocamdată nu avem instrumentele necesare, fie pentru că am obosit să gândim creativ devenind ignoranți.
Sursă foto: FORTER
Sursă foto: FORTER

În timp ce administrația SUA renunță la integrarea științelor sociale în sinergia apărării și securității, lipsind comandanții militari dela toate nivelurile de răspunsurile la întrebările esențiale ”de ce”, ”cum”, ”și ce dacă” și ”când”, Rusia acordă o importanță tot mai mare acestor lucruri țintind populația obișnuită din toate țările prin manipulări informaționale care exploatează tocmai aceste aspecte de ordin social.

 

Care era de fapt rolul programului Minerva

 

2. Militari d... (us-army-cyber-center-of-excellence_12376700.jpg)

Un important program american de cercetare, finanțat inclusiv de Departamentul Apărării al SUA, a fost desființat. Denumit „Inițiativa de Cercetare Minerva”, programul aborda conexiunile dintre domeniile social și militar pentru a înțelege mai bine acțiunile națiunilor și oamenilor.

Nicholas Evans, președinte al Departamentului de Filosofie de la Universitatea Massachusetts Lowell a explicat într-un editorial publicat de Breaking Defense pe 11 aprilie, importanța istorică a Inițiativei de Cercetare Minerva (Minerva Research Initiative) și implicațiile închiderii acesteia.

Prezentăm în continuare editorialul profesorului Nicholas Evans:

„Un demers științific liber promovează sănătatea, bogăția și securitatea americană, dar seria de notificări de reziliere transmise cercetătorilor din întreaga țară amenință această promisiune. La Departamentul Apărării, una dintre primele victime ale acestor atacuri asupra științei este Inițiativa de Cercetare Minerva, un program de științe sociale construit pe baza eșecurilor din 11 septembrie, acum închis în întregime.

Sunt unul dintre cercetătorii afectați. Echipa mea a avut trei proiecte încheiate la Departamentul Apărării, inclusiv unul privind politica IA (Inteligența Artificială) finanțat de Armata SUA. Departamentul Apărării este sursa a peste 80% din finanțarea guvernamentală pentru IA și studiem modul în care predicțiile despre viitorul IA — de la utopic la distopic — influențează politica de apărare, pentru a ne asigura că achizițiile și utilizarea IA de către agenții se aliniază cu obiectivele mai largi de securitate națională. Într-un moment în care dezvoltarea inteligenței artificiale este, în mod teoretic, un efort de prim rang pentru armată, ni s-a spus că acest lucru „nu se mai încadrează în obiectivele programului sau prioritățile agenției”.

Există o poveste mai amplă despre dreptul la liberă cercetare care este suprimat, având în vedere tsunami-ul de rezilieri de granturi care distrug știința americană. Dar, deocamdată, vreau doar să mă concentrez pe Departamentul Apărării.

„Prea multe greșeli s-au făcut de-a lungul anilor, deoarece Guvernul și armata noastră nu au înțeles - sau nici măcar nu au căutat să înțeleagă - țările sau culturile cu care aveam de-a face”, a spus Robert Gates, în 2001, în calitate de secretar al Apărării.

Rolul critic al Inițiativei de Cercetare Minerva provine din istoria sa, odată cu recunoașterea în 2001 a faptului că SUA nu erau pregătite pentru surprize strategice în afara sferei conflictelor armate tradiționale și înțelegerea ulterioară a faptului că cercetarea în științele sociale nu este (încă) un instrument standard pentru contexte de apărare. La lansarea programului, secretarul de atunci, Robert Gates, a susținut că „Prea multe greșeli s-au făcut de-a lungul anilor, deoarece guvernul și armata noastră nu au înțeles - sau nici măcar nu au căutat să înțeleagă - țările sau culturile cu care aveam de-a face”. Minerva a fost concepută pentru a acoperi decalajul dintre operații și științele sociale.

Acest decalaj nu a existat întotdeauna și are propria sa istorie. Dezvoltarea științelor sociale a fost separată de domeniul apărării prin Amendamentele Mansfield din 1969 și 1973, care impuneau ca cercetarea științifică fundamentală finanțată de Departamentul Apărării să aibă o legătură directă sau aparentă cu funcția militară. Aceste schimbări au mutat o mare parte din cercetarea științifică a Departamentului Apărării înapoi către NSF (National Science Foundation – nota autorului), care, fără o creștere comparabilă a bugetului, pur și simplu nu a putut menține programele necesare pe linia de plutire. Surprizele strategice și peisajele sociale în schimbare din 2001 au inversat această tendință, recunoscând că cercetarea fundamentală în științe sociale avea exact acea valoare operațională și strategică, dar era subdezvoltată. Acest lucru a dus la orientarea „6.1” - cercetarea fundamentală - către științele sociale prin Minerva.

Minerva a fost întotdeauna controversată, iar afirmația actualului secretar că Departamentul Apărării „nu facem prostii climatice” - în pofida faptului că Departamentul Apărării este profund interesat, din 1990, de impactul strategic al schimbărilor climatice - este o revenire la formă. Programul a fost aproape închis în 2020 de către un subsecretar de cercetare și inginerie care nu credea în științele sociale. Totuși, o analiză a Academiilor Naționale din 2020 a constatat că cercetătorii Minerva produc rezultate de înaltă calitate, interdisciplinare, orientate spre politici și răspund la întrebări de interes critic pentru Departamentul Apărării și comunitatea de securitate națională în general.

Ceea ce a recomandat analiza a fost o strategie mult mai bună pentru a aduce cunoștințele Minerva în mâinile celor care ar beneficia de ele, o temă comună care datează din perioada criticilor aduse programului Human Terrain System. Ultimii cinci ani au fost exact despre asta: analiza anuală a Minerva are loc în zona Pentagonului și prezintă personal în uniformă; cercetătorii săi participă la Forumul Științific de Bază al Departamentului Apărării pentru a se asigura că toate comandamentele pot accesa rezultatele noastre; iar anchetatorii Minerva fac parte dintr-o gamă largă de grupuri de lucru și forțe operative pentru orice, de la combaterea extremismului violent până la alinierea valorilor în armele autonome letale. Minerva conduce, de asemenea, comunitatea de Educație în Apărare și Cercetare Universitară Civilă (DECUR), care leagă direct cercetarea în științe sociale de educația și instruirea instituțiilor de învățământ militar profesional din SUA.

 

Închiderea programului Minerva contravine consensului științific și al celui de apărare

 

3. Armata SUA... (avenger-us-army-europe-facebook_89575100.jpg)

Nota autorului: Human Terrain System ( HTS ) a fost un program de sprijin al Comandamentului pentru Doctrină și Pregătire al US Army (TRADOC). Programul, care a funcționat în perioada 2007 – 2014, angaja personal din disciplinele științelor sociale - cum ar fi arheologia, antropologia, sociologia, științele politice, istoria, studiile regionale și lingvistică - pentru a oferi comandanților și personalului militar o înțelegere a „populației locale din regiunea” în care erau desfășurate.

Închiderea programului Minerva contravine consensului științific și al celui de apărare privind rolul științelor sociale în pregătirea spațiului de luptă, a combatanților și a țării pentru amenințările emergente la adresa securității naționale. Ar putea încălca autorizația Congresului pentru aceste proiecte, fiind înscrise așa cum sunt în bugetele individuale ale serviciilor și ale Departamentului Apărării. Și face țara mai puțin sigură, sacrificând adevărata securitate națională pentru o viziune a „letalității” care reprezintă una dintre cele mai puțin dezvoltate înțelegeri ale științei și securității naționale de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Cercetătorii Minerva prevăd și răspund la activitatea teroristă pe rețelele de socializare, studiază rolul dependenței critice de minerale asupra politicii de apărare, definesc politici pentru crearea de super-soldați și examinează modul în care combatanții pot interacționa mai bine cu inteligența artificială. Suntem, de asemenea, unul dintre cele mai rentabile programe din cadrul Departamentului Apărării: Cititorii revistei Breaking Defense nu vor fi păcăliți de o reducere de 30 de milioane de dolari în numele responsabilității fiscale, când depășirile de costuri ale Pentagonului pentru proiecte individuale pot costa zeci de miliarde.

Este timpul să salvăm, din nou, programul Minerva și să-i oferim stabilitatea de care are nevoie pentru a contribui la securitatea națională a Americii. Surprizele strategice din partea unor adversari vechi, a unor grupuri noi, a unor medii de luptă noi și a tehnologiilor emergente nu vor înceta să apară. Este o atitudine de miopie din partea Departamentului Apărării să își reducă viziunea asupra securității naționale într-un mod care nu ține cont de mediile noastre sociale complexe și în schimbare și să facă acest lucru la fiecare cinci ani. Reintroducerea Minerva și protejarea acesteia prin acțiuni ale Congresului împotriva reducerilor bugetare vor proteja trupele noastre, oamenii lor de acasă și întreaga întreprindere de securitate națională.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

F-35 sau Patriot pe repede-înainte. Trump semnează un ordin executiv care limitează influența Congresului asupra exporturilor de armament
HIMARS-ul european se naște în industria din Franța. Faceți cunoștință cu FLP-T, noul lansator pe care Franța îl propune în locul HIMARS
Starea industriei ruse de armament este catastrofală: Rusia recunoaște că tancurile sale aflate pe frontul din Ucraina au blindaj improvizat cu nisip și ciment
Ucraina a dezvoltat o dronă pentru a intercepta UAV-urile „Shahed” (Video): Specialiștii ucraineni lucrează activ la crearea de drone ieftine
Armatele europene, pe drumul modernizării forțelor blindate: Noul proiect franco-german de tancuri MGCS prinde contur odată cu confirmarea companiilor militare implicate în proiect
,,Clubului utilizatorilor de obuziere K9'', din care şi România face parte, se deschide în Polonia pentru a consolida cooperarea în domeniul sistemelor de artilerie
Așa arată viitorul Armatei SUA: Drona Surveyor cu velă de 13 metri destinată războiului antisubmarin și tehnologie de ultimă oră a unui gigant european
Informațiile DefenseRomania, confirmate. Ilie Bolojan a explicat de ce România a ales să cumpere o corvetă din Turcia deși produce nave de luptă în țară
Accident sau campanie de PR atent planificată a Chinei: Au apărut noi imagini cu avionul de luptă stealth de nouă generație J-36
Războiul comercial inițiat de Trump lovește inclusiv în giganții europeni din industria de apărare
Faceți cunoștință cu elicopterul NH90 Caïman. A fost prezentat în premieră noul elicopter al forțelor speciale din Franța
TOP 10 cele mai scumpe avioane de luptă din lume: De ce F-35 e departe de primele trei poziții, mult sub Rafale sau Eurofighter
Rusia a invadat Ucraina având o adevărată ,,armată industrială'': Maşinăria de război rusească a fost susţinută de 1.400 de întreprinderi şi până la 4,5 milioane de muncitori
După ce au ,,disecat'' un IFV Bradley, ruşii recunosc că blindatul american este net superior unui BMP-3 rusesc
Armata SUA caută înlocuitor pentru muniţiile ATACMS: Compania Lockheed Martin va furniza către U.S. Army 400 de rachete PrSM de ultimă generație
Patriot vs. rachetele hipersonice ruse Kinjal. Ucraina spune că rușii învață din greșeli și devine tot mai dificil de interceptat rachetele
Efect de bumerang asupra F-35 în războiul declanșat de SUA împotriva tuturor? Vestea proastă e că 80% din piesele pentru F-35 nu sunt produse în State
Obuzierele K9, alegerea mai multor țări care au Rusia „în coastă”. În timp ce în România începe construcția unei fabrici de K9, o altă țară suplimentează achiziția
Marea Britanie reconfirmă că nu va livra Ucrainei 30 de avioane multirol Typhoon Tranche 1 ce vor fi retrase din serviciu
Gripen a spart în sfârșit gheața: După 12 ani s-a găsit cumpărător, avioanele Gripen „învingând” în competiție F-16, chiar în America de Sud
Proiectul VENOM: SUA duc avioanele F-16 la următorul nivel şi aduc viitorul aviației autonome în cadrul Forțelor Aeriene ale SUA
Australia și Canada iau în considerare un parteneriat în cadrul programului de avioane de luptă GCAP, pe fondul relaţiilor tensionate cu SUA
Ingeniozitatea ucrainenilor nu are limite: Sistemul american Patriot a devenit ,,cu adevărat ucrainean'', fiind instalat pe un camion KrAZ-260
Politica UE de reînarmare ”made în Europe” nemulțumește Washingtonul. ”Metoda Trump” ar putea face ca Europa să piardă pe toată linia
Americanii s-au împușcat în picior: Surprinzător, mașinile de luptă Stryker nu sunt fabricate în SUA iar ultima decizie lovește cumplit programul
Rusia și-a epuizat o mare parte din rezervele de tancuri: Industria rusă de apărare nu acoperă pierderile de blindate pe care trupele ruse le înregistrează pe câmpul de luptă
De la Iron Dome la Iron Beam: Implementarea sistemului de arme laser „Scutul de lumină” va duce apărarea antiaeriană a Israelului la următorul nivel
Tancul francez Leclerc XLR va fi dotat cu un sistem de inteligență artificială pentru detectarea și identificarea țintelor
Un ''frate mai mare'' pentru sistemul HIMARS : SUA şi Germania dezvoltă împreună o nouă generație de lansatoare de rachete GMARS cu rază de acțiune de 400 km
În ciuda tensiunilor legate de Groenlanda, Danemarca ia în considerare extinderea flotei sale de avioane F-35: O achiziţie suplimentară este „absolut logică”

Ştiri Recomandate

Armata a simulat un atac cibernetic asupra infrastructurii critice și energetice. România, gazda celui mai complex exercițiu de securitate și apărare cibernetică organizat sub egida NATO
Rusia se laudă cu tehnica militară la Parada de 9 mai. Lipsește însă tancul T-14 Armata, o fantomă și pe frontul din Ucraina
Marea Britanie impune sancțiuni asupra a 100 de petroliere din ”flotă fantomă” a Rusiei
Anii 30 s-au întors: Șoigu laudă în mod deschis metodele staliniste și beneficiile regimului totalitar
Activele ruseşti îngheţate vor fi folosite pentru mentenanţa și achiziția de echipamente militare pentru Ucraina
Ucraina expune o rețea ungară de spionaj. Budapesta era interesată de reacția locuitorilor Transcarpatiei la o posibilă ocupare a regiunii de către trupe ungare ”de menținere a păcii”
Armata română, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, pregătindu-se să treacă Prutul. Sursă foto: Wikipedia
EXCLUSIV
Putea România să se oprească la Nistru în 1941? Ziua Victoriei și războiul readus de Rusia în Europa | Istoricul Adrian Niculescu, la Obiectiv EuroAtlnatic
Primul dogfight cu avioane de generația 4.5? Oficiali americani confirmă pe surse că un J-10 de producție chineză a doborât un Rafale
Administrația Trump: Rusia nu va primi teritorii pe care nu le-a cucerit încă
Cum reușesc rușii să producă pe bandă rulantă rachete de croazieră Kh-101 și să bată recordul producției. Totul depinde de ajutorul pe sub masă primit de la un aliat
Sistem de apărare antiaeriană SPYDER. Photo source: Rafael
EXCLUSIV
Un alt program major al României se îndreaptă cu viteză în gard. În achiziția sistemelor SHORAD/VSHORAD a rămas o singură companie, dar și ea e neconformă
Habemus Papam: Papa Leon al XIV-lea. Cardinalul Robert Francis Prevost, primul papă american din istorie
Rușii refuză pacea, dar șantajează. Kremlinul vrea să fie „liniște” la parada lui Putin și spune că „multe depind de asta” în armistițiul cu Ucraina
SUA și Marea Britanie au anunțat încheierea unui nou acord comercial. Trump anunță detaliile
Bătălia titanilor: India vs. Pakistan. Care armată e mai puternică și are avantajul? Și chiar au fost doborâte 3 avioane Rafale ca muștele?
Încă luptăm în cel de-al Doilea Război Mondial pentru fiecare țară are percepții diferite asupra lui. Rusia crede că l-ar fi câștigat și singură
SUA accelerează în cursa pentru Marte și ar putea lansa o rachetă chiar anul viitor
Rachete AIM-120 pentru F-16 pe ambele maluri ale Dunării. Bulgaria urmează exemplul României pentru noile sale F-16 în cea mai modernă versiune posibilă
Flancul Estic, ”minat” anti-Rusia. Lituania se retrage oficial din Acordul privind minele antipersonal. „Rusia este o amenințare militară semnificativă pentru noi”
Foto: Ministerul de Externe al Franței via Ambasada Franței la Washington D.C.
EXCLUSIV
Indestructibilitatea de-a lungul secolelor: contribuția Ucrainei în victoria asupra nazismului secolului al XX-lea și a rașizmului din prezent
Cât cheltuie Europa pentru pensiile militare
Comisia Europeană lansează consultări împotriva tarifelor americane și va lansa o dispută la Organizația Mondială a Comerțului
Administrația Trump schimbă tonul față Moscova: Rusia criticată aspru în Consiliul de Securitate al ONU
Stația de armament Agil, produsă în România, în centrul atenţiei la o expoziției internațională: Transformă orice vehicul într-o platformă militară de luptă
Demonstrație uimitoare de inovație în război: Lecția pe care Ucraina a predat-o doborând două avioane Su-30SM cu drone
Puterea politică, un instrument încă de neînțeles pentru cei mai mulți dintre noi
Josep Borrell, îndemn la ruperea de America lui Trump: Statele Unite nu mai sunt aliatul Europei, ci au devenit un adversar
Ucraina deschide ușa negocierilor de pace, dar insistă pe o incetare totală a focului: Suntem realiști şi înțelegem că unele probleme vor trebui discutate la masa negocierilor
Se ciocnesc două curente în GOP: Intervenționiștii și adepții reținerii în politica externă. Epoca post-Trump în Partidul Republican va adânci falia
Germania vrea să aloce până la 63 de miliarde de euro pe echipamente militare în 2025. Berlinul are banii, dar industria de apărare încă nu produce suficient
Orice e bine primit. SUA au construit tancuri M10 Booker cu care nu au ce face, dar prima care ridică mâna e Ucraina
pixel