Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Americanii riscă mult în goana după economii: Programul Minerva, desființat. Ce a însemnat Minerva și care sunt riscurile
Industrie de apărare
Data publicării:
Chiar dacă noi oamenii nu vedem legăturile dintre lucruri, nu înseamnă că aceste legături nu există. Este doar o incapacitate a noastră de a înțelege mai profund realitatea fie pentru că deocamdată nu avem instrumentele necesare, fie pentru că am obosit să gândim creativ devenind ignoranți.
Sursă foto: FORTER
Sursă foto: FORTER

În timp ce administrația SUA renunță la integrarea științelor sociale în sinergia apărării și securității, lipsind comandanții militari dela toate nivelurile de răspunsurile la întrebările esențiale ”de ce”, ”cum”, ”și ce dacă” și ”când”, Rusia acordă o importanță tot mai mare acestor lucruri țintind populația obișnuită din toate țările prin manipulări informaționale care exploatează tocmai aceste aspecte de ordin social.

 

Care era de fapt rolul programului Minerva

 

2. Militari d... (us-army-cyber-center-of-excellence_12376700.jpg)

Un important program american de cercetare, finanțat inclusiv de Departamentul Apărării al SUA, a fost desființat. Denumit „Inițiativa de Cercetare Minerva”, programul aborda conexiunile dintre domeniile social și militar pentru a înțelege mai bine acțiunile națiunilor și oamenilor.

Nicholas Evans, președinte al Departamentului de Filosofie de la Universitatea Massachusetts Lowell a explicat într-un editorial publicat de Breaking Defense pe 11 aprilie, importanța istorică a Inițiativei de Cercetare Minerva (Minerva Research Initiative) și implicațiile închiderii acesteia.

Prezentăm în continuare editorialul profesorului Nicholas Evans:

„Un demers științific liber promovează sănătatea, bogăția și securitatea americană, dar seria de notificări de reziliere transmise cercetătorilor din întreaga țară amenință această promisiune. La Departamentul Apărării, una dintre primele victime ale acestor atacuri asupra științei este Inițiativa de Cercetare Minerva, un program de științe sociale construit pe baza eșecurilor din 11 septembrie, acum închis în întregime.

Sunt unul dintre cercetătorii afectați. Echipa mea a avut trei proiecte încheiate la Departamentul Apărării, inclusiv unul privind politica IA (Inteligența Artificială) finanțat de Armata SUA. Departamentul Apărării este sursa a peste 80% din finanțarea guvernamentală pentru IA și studiem modul în care predicțiile despre viitorul IA — de la utopic la distopic — influențează politica de apărare, pentru a ne asigura că achizițiile și utilizarea IA de către agenții se aliniază cu obiectivele mai largi de securitate națională. Într-un moment în care dezvoltarea inteligenței artificiale este, în mod teoretic, un efort de prim rang pentru armată, ni s-a spus că acest lucru „nu se mai încadrează în obiectivele programului sau prioritățile agenției”.

Există o poveste mai amplă despre dreptul la liberă cercetare care este suprimat, având în vedere tsunami-ul de rezilieri de granturi care distrug știința americană. Dar, deocamdată, vreau doar să mă concentrez pe Departamentul Apărării.

„Prea multe greșeli s-au făcut de-a lungul anilor, deoarece Guvernul și armata noastră nu au înțeles - sau nici măcar nu au căutat să înțeleagă - țările sau culturile cu care aveam de-a face”, a spus Robert Gates, în 2001, în calitate de secretar al Apărării.

Rolul critic al Inițiativei de Cercetare Minerva provine din istoria sa, odată cu recunoașterea în 2001 a faptului că SUA nu erau pregătite pentru surprize strategice în afara sferei conflictelor armate tradiționale și înțelegerea ulterioară a faptului că cercetarea în științele sociale nu este (încă) un instrument standard pentru contexte de apărare. La lansarea programului, secretarul de atunci, Robert Gates, a susținut că „Prea multe greșeli s-au făcut de-a lungul anilor, deoarece guvernul și armata noastră nu au înțeles - sau nici măcar nu au căutat să înțeleagă - țările sau culturile cu care aveam de-a face”. Minerva a fost concepută pentru a acoperi decalajul dintre operații și științele sociale.

Acest decalaj nu a existat întotdeauna și are propria sa istorie. Dezvoltarea științelor sociale a fost separată de domeniul apărării prin Amendamentele Mansfield din 1969 și 1973, care impuneau ca cercetarea științifică fundamentală finanțată de Departamentul Apărării să aibă o legătură directă sau aparentă cu funcția militară. Aceste schimbări au mutat o mare parte din cercetarea științifică a Departamentului Apărării înapoi către NSF (National Science Foundation – nota autorului), care, fără o creștere comparabilă a bugetului, pur și simplu nu a putut menține programele necesare pe linia de plutire. Surprizele strategice și peisajele sociale în schimbare din 2001 au inversat această tendință, recunoscând că cercetarea fundamentală în științe sociale avea exact acea valoare operațională și strategică, dar era subdezvoltată. Acest lucru a dus la orientarea „6.1” - cercetarea fundamentală - către științele sociale prin Minerva.

Minerva a fost întotdeauna controversată, iar afirmația actualului secretar că Departamentul Apărării „nu facem prostii climatice” - în pofida faptului că Departamentul Apărării este profund interesat, din 1990, de impactul strategic al schimbărilor climatice - este o revenire la formă. Programul a fost aproape închis în 2020 de către un subsecretar de cercetare și inginerie care nu credea în științele sociale. Totuși, o analiză a Academiilor Naționale din 2020 a constatat că cercetătorii Minerva produc rezultate de înaltă calitate, interdisciplinare, orientate spre politici și răspund la întrebări de interes critic pentru Departamentul Apărării și comunitatea de securitate națională în general.

Ceea ce a recomandat analiza a fost o strategie mult mai bună pentru a aduce cunoștințele Minerva în mâinile celor care ar beneficia de ele, o temă comună care datează din perioada criticilor aduse programului Human Terrain System. Ultimii cinci ani au fost exact despre asta: analiza anuală a Minerva are loc în zona Pentagonului și prezintă personal în uniformă; cercetătorii săi participă la Forumul Științific de Bază al Departamentului Apărării pentru a se asigura că toate comandamentele pot accesa rezultatele noastre; iar anchetatorii Minerva fac parte dintr-o gamă largă de grupuri de lucru și forțe operative pentru orice, de la combaterea extremismului violent până la alinierea valorilor în armele autonome letale. Minerva conduce, de asemenea, comunitatea de Educație în Apărare și Cercetare Universitară Civilă (DECUR), care leagă direct cercetarea în științe sociale de educația și instruirea instituțiilor de învățământ militar profesional din SUA.

 

Închiderea programului Minerva contravine consensului științific și al celui de apărare

 

3. Armata SUA... (avenger-us-army-europe-facebook_89575100.jpg)

Nota autorului: Human Terrain System ( HTS ) a fost un program de sprijin al Comandamentului pentru Doctrină și Pregătire al US Army (TRADOC). Programul, care a funcționat în perioada 2007 – 2014, angaja personal din disciplinele științelor sociale - cum ar fi arheologia, antropologia, sociologia, științele politice, istoria, studiile regionale și lingvistică - pentru a oferi comandanților și personalului militar o înțelegere a „populației locale din regiunea” în care erau desfășurate.

Închiderea programului Minerva contravine consensului științific și al celui de apărare privind rolul științelor sociale în pregătirea spațiului de luptă, a combatanților și a țării pentru amenințările emergente la adresa securității naționale. Ar putea încălca autorizația Congresului pentru aceste proiecte, fiind înscrise așa cum sunt în bugetele individuale ale serviciilor și ale Departamentului Apărării. Și face țara mai puțin sigură, sacrificând adevărata securitate națională pentru o viziune a „letalității” care reprezintă una dintre cele mai puțin dezvoltate înțelegeri ale științei și securității naționale de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Cercetătorii Minerva prevăd și răspund la activitatea teroristă pe rețelele de socializare, studiază rolul dependenței critice de minerale asupra politicii de apărare, definesc politici pentru crearea de super-soldați și examinează modul în care combatanții pot interacționa mai bine cu inteligența artificială. Suntem, de asemenea, unul dintre cele mai rentabile programe din cadrul Departamentului Apărării: Cititorii revistei Breaking Defense nu vor fi păcăliți de o reducere de 30 de milioane de dolari în numele responsabilității fiscale, când depășirile de costuri ale Pentagonului pentru proiecte individuale pot costa zeci de miliarde.

Este timpul să salvăm, din nou, programul Minerva și să-i oferim stabilitatea de care are nevoie pentru a contribui la securitatea națională a Americii. Surprizele strategice din partea unor adversari vechi, a unor grupuri noi, a unor medii de luptă noi și a tehnologiilor emergente nu vor înceta să apară. Este o atitudine de miopie din partea Departamentului Apărării să își reducă viziunea asupra securității naționale într-un mod care nu ține cont de mediile noastre sociale complexe și în schimbare și să facă acest lucru la fiecare cinci ani. Reintroducerea Minerva și protejarea acesteia prin acțiuni ale Congresului împotriva reducerilor bugetare vor proteja trupele noastre, oamenii lor de acasă și întreaga întreprindere de securitate națională.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Primele blindate 4x4 Cobra II au ajuns în România. Livrarea lor marchează un parteneriat pe termen lung în care Otokar va implica industria de apărare românească
Un F-35 cum nu a mai fost până acum altul: Planul B pe care gigantul Lockheed Martin îl are după ce a pierdut contractul secolului în fața F-47
Renault intră în producția de drone. Francezii vor colabora cu o companie ucraineană
Care a fost factorul decisiv care a adus într-un final „victoria” avioanelor Gripen în fața F-16 Viper, după 10 ani de înfrângeri pe linie
Ucrainenii au testat cu succes o nouă rachetă bailistică direct pe ruși. După un zbor de 300 km, racheta a lovit un punct de comandă rusesc
România cumpără răspunsul spaniol la celebrul Humvee american. Valoarea contractului pentru 24 de blindate VAMTAC
AbramsX va fi un monstru printre tancuri, dar e oare suficient? De ce sunt unii sceptici în SUA și cântă deja prohodul noului Abrams
Apetitul insațiabil al lui Putin pentru război: Chiar dacă luptele din Ucraina s-ar încheia, reînarmarea va rămâne în centrul economiei ruse
Marea Britanie intenționează să cumpere două unități de armă laser DragonFire în valoare de 240 de milioane de lire sterline
Armament pentru viitoarele F-35 ale Germaniei: Rachete americane JSM care vor fi produse în Europa
Rușii au aruncat Su-57 în „luptă” cu F-35 lăsând multă lume cu gura deschisă: Pentru a avea șanse în fața F-35, Rusia ridică ștacheta
Sursa foto: EuroSpike.
EXCLUSIV
România cumpără blindate de desant aerian germane Enok AB care intră în dotarea Forțelor pentru Operaţii Speciale. Vehiculele, adaptate pentru apărare anti-tanc
Toți „ochii” pe Rusia. A treia țară care alege radarul TPY-4 de generația a 5-a, un sistem ce detectează orice sistem inamic
Cum a ajuns o ruină ARO cu celebrele 4x4 produse și pentru Armată: România a ratat șansa salvării refuzând să vândă ARO către o țară străină
Care e viitorul aviației strategice a Rusiei, decimată de Ucraina? Rușii propun avioane de linie transformate în bombardiere: Cazul Tu-214
Deși nu duce lipsă de contracte, gigantul italian Iveco Defence e de vânzare. Principala îngrijorare a guvernului de la Roma este că IDV ar putea intra pe mâini străine
Conflictul tăcut al avioanelor de luptă:Cum e favorizată „bijuteria” F-47, în detrimentul F/A-XX. O dispută de proporții care se prefigurează în SUA
Protecționism vs. costuri de apărare: Preţul avioanelor F-35 și ale tancurilor Abrams cresc vertiginos odată cu aplicarea tarifelor de 50% impuse de Trump
Statele Unite învață lecția Ucraina în materie de inovație și război modern. Project GI, cea mai nouă și ambițioasă inițiativă americană
F-16 Block 70 Viper se mai și refuză? De ce un aliat al SUA a dat de înțeles că va renunța la achiziția celei mai moderne versiuni a F-ului american
Și totuși, China. Rusia folosește lasere chinezești împotriva dronelor ucrainene. Ce știm despre sistemul „Silent Hunter” ce are la bază un laser cu fibră optică
Corveta ușoară pakistaneză PNS Tabuk, construită în România la Galați, în timpul unei misiuni în Golful Oman. Photo source: US Navy
EXCLUSIV
MApN confirmă că înainte de corveta ușoară turcă Hisar avea pe masă o altă ofertă. Cum justifică România alegerea și noi detalii interesante din ofertă
Revoluția dronelor FPV pe front: Armata franceză vrea micro-fabrici mobile care redefinesc logistica militară (Video)
De la T-55 la Abrams, cu accent pe munițe: România se axează cu ajutorul SUA pe producția de muniție de 120 mm pentru tancuri
F-35, sursă foto: Lockheed Martin
EXCLUSIV
Italia, printre puținele țări implicate în procesul de producție și asamblare al F-35. România, „new entry” în F-35, ar putea identifica noi oportunități de cooperare industrială
Frica de Rusia ajunge până în Marea Britanie: Guvernul anunță 12 submarine nucleare noi și investiții de 20 miliarde de dolari în focoase nucleare
Marea Britanie va anunța noua strategie de apărare. Prima mutare: 6 fabrici de armament și achizița a 7.000 de rachete cu rază lungă
Statele europene vor beneficia de un ,,scut laser'': Italia, implicată în dezvoltarea unui nou sistem de apărare aeriană împotriva dronelor și rachetelor
Inovația franceză care redefinește tactica artileriei ucrainene: Timp de aproape doi ani, obuzierele CAESAR 8x8 au tras un număr record de 40.000 de obuze
Războiul dronelor: Cum încep statele NATO să-şi adapteze strategiile pe baza conflictului din Ucraina

Ştiri Recomandate

Trump a vorbit cu Zelenski la o zi după Putin. Au discutat despre consolidarea apărării aeriene a Ucrainei
Ei au putut, noi nu. De ce Polonia a reușit ceea ce România nici nu visa în programul de F-16 și nu numai
România ar putea redeschide Consulatul de la Odesa. "Suntem în strânsă coordonare cu partenerii noştri ucraineni"
Serviciile olandeze de informații: Rusia lansează din drone arme chimice, folosite și în Primul Război Mondial
Beijingul "scapă", pe surse, mesajul principal transmis Europei de ministrul chinez de externe: "Nu ne putem permite ca Rusia să piardă în Ucraina"
Un tanc Leopard în timpul unui exercițiu militar NATO în Korzeniewo, nordul Poloniei. Sursa foto: Wojtek Radwanski/Getty Images.
EXCLUSIV
Ce poate învăţa România din noua Strategie de Securitate Națională a Poloniei? General polonez: În calitate de stat aflat la frontiera NATO, nu ne mai permitem o abordare pur defensivă
"A fost găsit sub fereastră". Continuă epidemia de sinucideri din Rusia; încă un oficial din Rusia a căzut de la etaj
Clivajul NATO | Statele Baltice sfidează axa franco-germană în privința renunţării la armamentul american: Securitatea nu poate aștepta
Colonel din Forțele Aeriene ucrainene, recrutat de soție în FSB. Sarcina sa era de a trimite coordonatele bazelor aeriene
Bătrânul F-22 Raptor e pariul SUA: Modernizări de zeci de milioane de dolari pentru a menţine superioritatea aeriană în fața Chinei
Exercitiu militar NATO in Estonia: Sursa foto: SHAPE - NATO Allied Command Operation/X.
EXCLUSIV
Rusia este o amenințare acută pentru Europa, pentru NATO, pentru întreaga lume civilizată: „Putin are nevoie de conflict, așa cum peștele are nevoie de apă”
După ce a vorbit la telefon cu Donald Trump, Vladimir Putin a lovit violent capitala Ucrainei cu drone și rachete balistice
Marina Britanică nu slăbește din ochi navele rusești: Submarinul “Novorossiysk”, monitorizat în Marea Nordului și Canalul Mânecii
F-urile României, umăr la umăr cu avioanele Eurofighter ale Aeronautica Militare pentru protejarea graniței NATO
Europa are încă o fabrică de componente F-35. Rheinmetall va produce anual peste 30 de secțiuni centrale de fuzelaj
Putin și Trump au avut o nouă discuție telefonică. Nu vom renunța la obiectivele noastre, i-a spus liderul de la Kremlin lui Trump
O companie din SUA va colabora cu Ucraina pentru producția în comun de drone
Ucrainenii au lichidat al unsprezecelea general rus. Locțiitorul șefului Forțelor Navale a fost ucis de un atac cu rachete
China avertizează UE cu privire la pericolul confruntării: „Nu ar trebui să ne considerăm rivali din cauza diferențelor dintre noi”
Să nu ajungem la voia întâmplări! Marea Britanie și Germania pregătesc un pact de apărare istoric, pe fondul temerilor legate de actuala politică SUA faţă de Europa
Robotul de luptă Type-X al Europei, echipat cu rachete franceze: Ce promite proiectul MARSEUS în contextul implementării autonimie strategice militare europene?
Cu sau fără sisteme ruseşti S-400, Turcia nu trebuie să primească F-35: Care sunt argumentele celor care se opun vânzării de avioane către Ankara
,,Spionul din Marea Baltică’’: Polonia a lansat la apă o navă SIGINT cu care vrea să redeseneze harta securității regionale în fața Rusiei
Grupul de companii românești E-INFRA devine partener strategic al Atlantic Council
„Vreți să mai putem face asta?” Liderii U.S. Air Force folosesc atacul din Iran ca argument care să sublinieze importanța modernizării triadei nucleare
Coreea de Nord este pregătită să trimită aproximativ 25-30.000 de militari în regiunile anexate din Ucraina
Apărarea ucraineană, întinsă la maxim: Cu doar 30% din balistice doborâte, oprirea livrărilor de rachete Patriot deschide cerul Ucrainei pentru Iskander și Kinjal
Decizia SUA de a limita livrările de rachete Patriot către Ucraina, primită cu urale la Moscova. Va accelera sfârșitul războiului, spun rușii
Serviciu militar obligatoriu pentru femei. Danemarca introduce ”loteria” pentru toți cetățenii de peste 18 ani
Apa nu-i ca aerul. Rușii vor un analog pentru ”Sea Baby”, dar succesul Shahed e departe: Dronele navale explodează înainte să ajungă la țintă
Teheranul era pregătit să mineze Strâmtoarea Ormuz după primele atacuri ale Israelului
Parteneriat strategic: ROMARM și Northrop Grumman vor produce în România radarul avansat G/ATOR
pixel