Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
„Toată lumea vrea fabrici, le putem construi”. Panzerul Rheinmetall mizează pe artilerie și se așteaptă la comenzi de 300 de miliarde de euro
Industrie de apărare
Data actualizării:
Data publicării:
Germania este țara lui ”se poate”, iar oficialii se adaptează din mers: inima industriei germane, sectorul auto, este reprogramată din mers pentru a ajuta la accelerarea industriei de apărare. De asemenea, giganții din domeniul militar vor să extindă RAPID facilitățile existente.
Tun tanc de 120 mm. Fotografie: Rheinmetall
Tun tanc de 120 mm. Fotografie: Rheinmetall

Ritmul mai rapid al Germaniei, în ceea ce privește dezvoltarea industriei militare, ar trebuie să atragă atenția și altor state. Spre exemplu, Rheinmetall a costruit două noi fabrici (din Weeze și Unterlüs) în decurs de un an.

Într-un interviu acordat publicației germane Handelsblatt, CEO-ul grupului german de apărare și auto Rheinmetall AG, Armin Papperger, a anunțat transformări majore până la sfârșitul acestui deceniu, totul fiind gândit pentru a deține o capacitate de descurajare credibilă împotriva Rusiei.

Impulsionat și de eforturile Europei de a crește cheltuielile pentru apărare grupul german mizează pe comenzi de peste un sfert de trilion de dolari, ceea ce ar însemna aproximativ 300 de miliarde de EUR, în următorii cinci ani. Aproximsativ jumătate din bani ar urma să meragă în investiții.

 

Rheinmetall mizează pe ce știe să facă mai bine: Artilerie

 

Armin Papperger a declarat că posibila furnizare de rachete Taurus cu rază lungă de acțiune nu va influența major războiul din Ucraina. „Nu schimbă nimic în război, Taurus nu este capabil să schimbe cursul jocului”.

În același timp, el a spus că singurul lucru care va ajuta Ucraina să reziste armatei ruse este muniția de artilerie: "Muniția clasică de artilerie schimbă jocul. Numai cu ajutorul lor Ucraina îi poate ține pe ruși la distanță", crede el.

Dincolo de perspectiva subiectivă a CEO-ul grupului german, realitatea este că armatele europene au nevoie urgentă de artilerie și nu se pot baza doar pe mijloace de lovire de înaltă tehnologie care pe cât sunt de sofisticate, pe atât sunt de costisitoare.

Astfel că Rheinmetall intenționează să extindă uzina Unterlüs cu mult peste planurile inițiale. Astfel, la facilitatea din Saxonia Inferioară se vor produce cu 150.000 de obuze peste ce era planificat inițial.

"În loc de 200.000 de obuze, vom putea produce acolo până la 350.000 de obuze de artilerie. Am investit în total aproximativ 600 de milioane de euro în amplasament pentru aceasta", a declarat CEO-ul Rheinmetall.

Cu o producție de 350 de mii de obuze, Unterlüs va deveni a doua cea mai mare fabrică de artilerie din Europa – după o fabrică din Spania, unde urmează să fie produse 450 de mii de obuze pe an.

 

„Toată lumea vrea fabrici, le putem construi”. Industria auto, principala resursă

Discuții similare sunt în derulare cu Danemarca, Estonia, Letonia, Bulgaria, Polonia și România. „Toată lumea vrea fabrici – le putem construi”, a precizat Papperger.

În timp ce industria auto se află în scădere, afectată de tranziția la vehiculele electrice, sectorul apărării este în plină expansiune.

Industria auto din Germania a renunțat la zeci de mii de locuri de muncă în ultimele trimestre. Pentru companiile de apărare precum Airbus, Rheinmetall, KNDS și Hensoldt, această problemă reprezintă o oportunitate. 

Grupul german din domeniul apărării operează deja un joint venture pentru vehicule militare cu MAN, filiala de camioane a VW.

În Germania, Rheinmetall are în vedere o altă achiziție: uzina din Osnabrück a Grupului Volkswagen. Volkswagen nu mai are nevoie de această facilitate, unde producția SUV-ului compact T-Roc va continua doar până în 2027, din cauza supracapacității semnificative. CEO-ul Rheinmetall, Armin Papperger, a vizitat deja site-ul și l-a descris ca fiind „potrivit”. 

Rheinmetall încă operează o divizie de aprovizionare pentru automobile, dar Papperger a spus că Rheinmetall intenționează acum să reutileze unele dintre aceste fabrici pentru producția militară.

Scopul este de a crea facilități hibride care să poată deservi ambele sectoare. Prima dintre aceste fabrici cu dublă utilizare este programată pentru Neuss, un oraș din Renania de Nord-Westfalia și Berlin.

Rheinmetall nu este singura comanie din domeniul apărării care intenționează să folosească resursa industriei auto.

Compania Hensoldt a beneficiat de închiderea unei fabrici Continental în orașul Hessian Wetzlar, unde a preluat echipe întregi sau a integrat părți din unitățile existente în operațiunile sale, notează nzz.ch.

De asemenea, MBDA, producătorul european de rachete, cu mai multe locații în Germania, spune că a înregistrat o creștere bruscă a cererilor de la angajații furnizorilor locali de piese auto.

 

Ce e mai rentabil: Preluarea fabricilor auto sau proiecte de la zero?

 

Producerea tehnicii militare implică cerințe stricte de reglementare și securitate. De exemplu, șantierele trebuie securizate și lucrătorii trebuie verificați. Nu orice fabrică de automobile, chiar și cu modificări, poate fi transformată rapid pentru a construi tancuri sau rachete.

De aceea, unele firme de apărare aleg să construiască de la zero.

Airbus, de exemplu, construiește o nouă unitate de întreținere pentru aeronava militară de transport A400M, adiacent unei baze aeriene de lângă Hanovra.

Între timp, Rheinmetall a deschis în timp record o nouă fabrică în Weeze, unde va asambla fuselajul central pentru avionul de luptă F-35A fabricat în SUA.

În orice caz, pentru a crește producția, companiile din apărare spun că au nevoie de mai mult decât un număr crescut de muncitori și fabrici. Mai exact, au nevoie de certitudine în planificare pentru a începe să investească în extinderea capacităților.

Este nevoie de programe concrete de achiziții. Companiile vor investi în producție doar dacă știu că cererea va crește în următorii cinci până la 10 ani. 

”Acest tip de certitudine poate proveni din contracte-cadru mari cu volume fixe de comenzi”, a spus un purtător de cuvânt al Rheinmetall.

Chiar și așa, industria de apărare a Germaniei este încă cu mult sub potențialul său, potrivit unui raport al Deutsche Bank. Spre exemplu, vânzările marilor companii germane de apărare au reprezentat doar 0,2% din PIB – comparativ cu peste 1%, cât este înregistrat în Israel, Rusia, Marea Britanie și SUA.

 

România încă așteaptă o fabrică pentru muniția NATO de 155 mm

Sprijinirea dezvoltării industriei naționale de apărare și a parteneriatelor strategice cu industria internațională sunt esențiale pentru România.

Cu toate acestea, dezvoltarea de noi capabilități încă trenează.

Președintele interimai, Ilie Bolojan, a declara că unele fabrici de armament vor trece din subordinea Ministerului Economiei la MApN, pentru a revitaliza programul de reînarmare al României.

Deși sursele MApN au declarat că sunt discuții avansate pentru producerea de muniții de calibrul 155 mm, prin mecanismul Foreign Military Financing al Statelor Unite, dar și în România - nu putem să nu constatăm că - la aproape 3 ani și jumătate de la declanșarea invaziei ruse în Ucraina - România încă nu produce obuze de 155 mm.

Proiectul pentru Fabrica de pulberi Victoria a stagnat luni de zile din cauza unui proces în instanță. Abia la sfârșitul lunii martie 2024, Ministerul Economiei a câştigat în primă instanţă procesul privind exproprierea. Ulterior, au început procedurile pentru studiul de fezabilitate, proiectare.

Fabrica de Pulberi Făgăraş va intra în producție la finalul anului. ”Au fost alocate 125 de milioane de euro pentru modernizarea liniei de producţie de RDX de la Făgăraş”, explica ministrul Economiei, Bogdan Ivan.

Uzina Mecanică din Plopeni va produce muniție NATO de 155 mm. Şeful de la Economie a informat, de asemenea, că la Uzina Mecanică din Plopeni va fi produsă muniţie compatibilă NATO de calibru 155 mm, începând cu al doilea trimestru din 2026.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

F-35 sau Patriot pe repede-înainte. Trump semnează un ordin executiv care limitează influența Congresului asupra exporturilor de armament
HIMARS-ul european se naște în industria din Franța. Faceți cunoștință cu FLP-T, noul lansator pe care Franța îl propune în locul HIMARS
Starea industriei ruse de armament este catastrofală: Rusia recunoaște că tancurile sale aflate pe frontul din Ucraina au blindaj improvizat cu nisip și ciment
Ucraina a dezvoltat o dronă pentru a intercepta UAV-urile „Shahed” (Video): Specialiștii ucraineni lucrează activ la crearea de drone ieftine
Armatele europene, pe drumul modernizării forțelor blindate: Noul proiect franco-german de tancuri MGCS prinde contur odată cu confirmarea companiilor militare implicate în proiect
,,Clubului utilizatorilor de obuziere K9'', din care şi România face parte, se deschide în Polonia pentru a consolida cooperarea în domeniul sistemelor de artilerie
Așa arată viitorul Armatei SUA: Drona Surveyor cu velă de 13 metri destinată războiului antisubmarin și tehnologie de ultimă oră a unui gigant european
Informațiile DefenseRomania, confirmate. Ilie Bolojan a explicat de ce România a ales să cumpere o corvetă din Turcia deși produce nave de luptă în țară
Accident sau campanie de PR atent planificată a Chinei: Au apărut noi imagini cu avionul de luptă stealth de nouă generație J-36
Războiul comercial inițiat de Trump lovește inclusiv în giganții europeni din industria de apărare
Faceți cunoștință cu elicopterul NH90 Caïman. A fost prezentat în premieră noul elicopter al forțelor speciale din Franța
TOP 10 cele mai scumpe avioane de luptă din lume: De ce F-35 e departe de primele trei poziții, mult sub Rafale sau Eurofighter
Rusia a invadat Ucraina având o adevărată ,,armată industrială'': Maşinăria de război rusească a fost susţinută de 1.400 de întreprinderi şi până la 4,5 milioane de muncitori
După ce au ,,disecat'' un IFV Bradley, ruşii recunosc că blindatul american este net superior unui BMP-3 rusesc
Armata SUA caută înlocuitor pentru muniţiile ATACMS: Compania Lockheed Martin va furniza către U.S. Army 400 de rachete PrSM de ultimă generație
Patriot vs. rachetele hipersonice ruse Kinjal. Ucraina spune că rușii învață din greșeli și devine tot mai dificil de interceptat rachetele
Efect de bumerang asupra F-35 în războiul declanșat de SUA împotriva tuturor? Vestea proastă e că 80% din piesele pentru F-35 nu sunt produse în State
Obuzierele K9, alegerea mai multor țări care au Rusia „în coastă”. În timp ce în România începe construcția unei fabrici de K9, o altă țară suplimentează achiziția
Marea Britanie reconfirmă că nu va livra Ucrainei 30 de avioane multirol Typhoon Tranche 1 ce vor fi retrase din serviciu
Gripen a spart în sfârșit gheața: După 12 ani s-a găsit cumpărător, avioanele Gripen „învingând” în competiție F-16, chiar în America de Sud
Proiectul VENOM: SUA duc avioanele F-16 la următorul nivel şi aduc viitorul aviației autonome în cadrul Forțelor Aeriene ale SUA
Australia și Canada iau în considerare un parteneriat în cadrul programului de avioane de luptă GCAP, pe fondul relaţiilor tensionate cu SUA
Ingeniozitatea ucrainenilor nu are limite: Sistemul american Patriot a devenit ,,cu adevărat ucrainean'', fiind instalat pe un camion KrAZ-260
Politica UE de reînarmare ”made în Europe” nemulțumește Washingtonul. ”Metoda Trump” ar putea face ca Europa să piardă pe toată linia
Americanii s-au împușcat în picior: Surprinzător, mașinile de luptă Stryker nu sunt fabricate în SUA iar ultima decizie lovește cumplit programul
Rusia și-a epuizat o mare parte din rezervele de tancuri: Industria rusă de apărare nu acoperă pierderile de blindate pe care trupele ruse le înregistrează pe câmpul de luptă
De la Iron Dome la Iron Beam: Implementarea sistemului de arme laser „Scutul de lumină” va duce apărarea antiaeriană a Israelului la următorul nivel
Tancul francez Leclerc XLR va fi dotat cu un sistem de inteligență artificială pentru detectarea și identificarea țintelor
Un ''frate mai mare'' pentru sistemul HIMARS : SUA şi Germania dezvoltă împreună o nouă generație de lansatoare de rachete GMARS cu rază de acțiune de 400 km
În ciuda tensiunilor legate de Groenlanda, Danemarca ia în considerare extinderea flotei sale de avioane F-35: O achiziţie suplimentară este „absolut logică”

Ştiri Recomandate

Rușii refuză pacea, dar șantajează. Kremlinul vrea să fie „liniște” la parada lui Putin și spune că „multe depind de asta” în armistițiul cu Ucraina
Sistem de apărare antiaeriană SPYDER. Photo source: Rafael
EXCLUSIV
Un alt program major al României se îndreaptă cu viteză în gard. În achiziția sistemelor SHORAD/VSHORAD a rămas o singură companie, dar și ea e neconformă
Habemus Papam: Papa Leon al XIV-lea. Cardinalul Robert Francis Prevost, primul papă american din istorie
SUA și Marea Britanie au anunțat încheierea unui nou acord comercial. Trump anunță detaliile
Bătălia titanilor: India vs. Pakistan. Care armată e mai puternică și are avantajul? Și chiar au fost doborâte 3 avioane Rafale ca muștele?
Încă luptăm în cel de-al Doilea Război Mondial iar fiecare țară are percepții diferite asupra lui. Rusia crede că l-ar fi câștigat și singură
SUA accelerează în cursa pentru Marte și ar putea lansa o rachetă chiar anul viitor
Puterea politică, un instrument încă de neînțeles pentru cei mai mulți dintre noi
Rachete AIM-120 pentru F-16 pe ambele maluri ale Dunării. Bulgaria urmează exemplul României pentru noile sale F-16 în cea mai modernă versiune posibilă
Flancul Estic, ”minat” anti-Rusia. Lituania se retrage oficial din Acordul privind minele antipersonal. „Rusia este o amenințare militară semnificativă pentru noi”
Foto: Ministerul de Externe al Franței via Ambasada Franței la Washington D.C.
EXCLUSIV
Indestructibilitatea de-a lungul secolelor: contribuția Ucrainei în victoria asupra nazismului secolului al XX-lea și a rașizmului din prezent
Cât cheltuie Europa pentru pensiile militare
Comisia Europeană lansează consultări împotriva tarifelor americane și va lansa o dispută la Organizația Mondială a Comerțului
Administrația Trump schimbă tonul față Moscova: Rusia criticată aspru în Consiliul de Securitate al ONU
Stația de armament Agil, produsă în România, în centrul atenţiei la o expoziției internațională: Transformă orice vehicul într-o platformă militară de luptă
Demonstrație uimitoare de inovație în război: Lecția pe care Ucraina a predat-o doborând două avioane Su-30SM cu drone
Josep Borrell, îndemn la ruperea de America lui Trump: Statele Unite nu mai sunt aliatul Europei, ci au devenit un adversar
Ucraina deschide ușa negocierilor de pace, dar insistă pe o incetare totală a focului: Suntem realiști şi înțelegem că unele probleme vor trebui discutate la masa negocierilor
Se ciocnesc două curente în GOP: Intervenționiștii și adepții reținerii în politica externă. Epoca post-Trump în Partidul Republican va adânci falia
Germania vrea să aloce până la 63 de miliarde de euro pe echipamente militare în 2025. Berlinul are banii, dar industria de apărare încă nu produce suficient
Orice e bine primit. SUA au construit tancuri M10 Booker cu care nu au ce face, dar prima care ridică mâna e Ucraina
Serviciile de informații americane au primit instrucțiuni să-și intensifice spionajul asupra Groenlandei. Danemarca își convoacă ambasadorul
Dronele ucrainene au lovit fabrici de armament și baze aeriene din Rusia. Au fost țintite, inclusiv facilități de producție pentru sistemele Grad, Urgan și Smerch
Analiză asupra grupului rus de manipulare a informațiilor ,,Storm-1516'': Cum influențează Rusia alegerile și dezbaterea publică europeană?
Portavionul USS Truman pierde încă un F/A-18F Super Hornet. Este al treilea avion pierdut în ultimele luni
D.J. Vance consideră că Rusia cere prea mult de la Ucraina, dar își dorește pacea
Cum va evolua conflictul dintre India și Pakistan
Statele Unite au înaintat ideea unei zone demilitarizate în care ar fi controlată de ambii beligeranți ai războiului ruso-ucrainean
”Cine crede că Putin se va opri este un nătâng". Biden critică tactica de amator a lui Trump în privința războiului din Ucraina
De ce „mor” dronele militare iarna. SUA învață din mers războiul dronelor și se adaptează condițiilor meteo extreme, cea mai mare provocare pentru UAV-uri
Rusia pregăteşte terenul pentru o interferenţă majoră în procesul electoral din Polonia: A fost semnalată o creștere alarmantă a atacurilor cibernetice și a campaniilor de dezinformare
pixel