Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
„Toată lumea vrea fabrici, le putem construi”. Panzerul Rheinmetall mizează pe artilerie și se așteaptă la comenzi de 300 de miliarde de euro
Industrie de apărare
Data actualizării:
Data publicării:
Germania este țara lui ”se poate”, iar oficialii se adaptează din mers: inima industriei germane, sectorul auto, este reprogramată din mers pentru a ajuta la accelerarea industriei de apărare. De asemenea, giganții din domeniul militar vor să extindă RAPID facilitățile existente.
Tun tanc de 120 mm. Fotografie: Rheinmetall
Tun tanc de 120 mm. Fotografie: Rheinmetall

Ritmul mai rapid al Germaniei, în ceea ce privește dezvoltarea industriei militare, ar trebuie să atragă atenția și altor state. Spre exemplu, Rheinmetall a costruit două noi fabrici (din Weeze și Unterlüs) în decurs de un an.

Într-un interviu acordat publicației germane Handelsblatt, CEO-ul grupului german de apărare și auto Rheinmetall AG, Armin Papperger, a anunțat transformări majore până la sfârșitul acestui deceniu, totul fiind gândit pentru a deține o capacitate de descurajare credibilă împotriva Rusiei.

Impulsionat și de eforturile Europei de a crește cheltuielile pentru apărare grupul german mizează pe comenzi de peste un sfert de trilion de dolari, ceea ce ar însemna aproximativ 300 de miliarde de EUR, în următorii cinci ani. Aproximsativ jumătate din bani ar urma să meragă în investiții.

 

Rheinmetall mizează pe ce știe să facă mai bine: Artilerie

 

Armin Papperger a declarat că posibila furnizare de rachete Taurus cu rază lungă de acțiune nu va influența major războiul din Ucraina. „Nu schimbă nimic în război, Taurus nu este capabil să schimbe cursul jocului”.

În același timp, el a spus că singurul lucru care va ajuta Ucraina să reziste armatei ruse este muniția de artilerie: "Muniția clasică de artilerie schimbă jocul. Numai cu ajutorul lor Ucraina îi poate ține pe ruși la distanță", crede el.

Dincolo de perspectiva subiectivă a CEO-ul grupului german, realitatea este că armatele europene au nevoie urgentă de artilerie și nu se pot baza doar pe mijloace de lovire de înaltă tehnologie care pe cât sunt de sofisticate, pe atât sunt de costisitoare.

Astfel că Rheinmetall intenționează să extindă uzina Unterlüs cu mult peste planurile inițiale. Astfel, la facilitatea din Saxonia Inferioară se vor produce cu 150.000 de obuze peste ce era planificat inițial.

"În loc de 200.000 de obuze, vom putea produce acolo până la 350.000 de obuze de artilerie. Am investit în total aproximativ 600 de milioane de euro în amplasament pentru aceasta", a declarat CEO-ul Rheinmetall.

Cu o producție de 350 de mii de obuze, Unterlüs va deveni a doua cea mai mare fabrică de artilerie din Europa – după o fabrică din Spania, unde urmează să fie produse 450 de mii de obuze pe an.

 

„Toată lumea vrea fabrici, le putem construi”. Industria auto, principala resursă

Discuții similare sunt în derulare cu Danemarca, Estonia, Letonia, Bulgaria, Polonia și România. „Toată lumea vrea fabrici – le putem construi”, a precizat Papperger.

În timp ce industria auto se află în scădere, afectată de tranziția la vehiculele electrice, sectorul apărării este în plină expansiune.

Industria auto din Germania a renunțat la zeci de mii de locuri de muncă în ultimele trimestre. Pentru companiile de apărare precum Airbus, Rheinmetall, KNDS și Hensoldt, această problemă reprezintă o oportunitate. 

Grupul german din domeniul apărării operează deja un joint venture pentru vehicule militare cu MAN, filiala de camioane a VW.

În Germania, Rheinmetall are în vedere o altă achiziție: uzina din Osnabrück a Grupului Volkswagen. Volkswagen nu mai are nevoie de această facilitate, unde producția SUV-ului compact T-Roc va continua doar până în 2027, din cauza supracapacității semnificative. CEO-ul Rheinmetall, Armin Papperger, a vizitat deja site-ul și l-a descris ca fiind „potrivit”. 

Rheinmetall încă operează o divizie de aprovizionare pentru automobile, dar Papperger a spus că Rheinmetall intenționează acum să reutileze unele dintre aceste fabrici pentru producția militară.

Scopul este de a crea facilități hibride care să poată deservi ambele sectoare. Prima dintre aceste fabrici cu dublă utilizare este programată pentru Neuss, un oraș din Renania de Nord-Westfalia și Berlin.

Rheinmetall nu este singura comanie din domeniul apărării care intenționează să folosească resursa industriei auto.

Compania Hensoldt a beneficiat de închiderea unei fabrici Continental în orașul Hessian Wetzlar, unde a preluat echipe întregi sau a integrat părți din unitățile existente în operațiunile sale, notează nzz.ch.

De asemenea, MBDA, producătorul european de rachete, cu mai multe locații în Germania, spune că a înregistrat o creștere bruscă a cererilor de la angajații furnizorilor locali de piese auto.

 

Ce e mai rentabil: Preluarea fabricilor auto sau proiecte de la zero?

 

Producerea tehnicii militare implică cerințe stricte de reglementare și securitate. De exemplu, șantierele trebuie securizate și lucrătorii trebuie verificați. Nu orice fabrică de automobile, chiar și cu modificări, poate fi transformată rapid pentru a construi tancuri sau rachete.

De aceea, unele firme de apărare aleg să construiască de la zero.

Airbus, de exemplu, construiește o nouă unitate de întreținere pentru aeronava militară de transport A400M, adiacent unei baze aeriene de lângă Hanovra.

Între timp, Rheinmetall a deschis în timp record o nouă fabrică în Weeze, unde va asambla fuselajul central pentru avionul de luptă F-35A fabricat în SUA.

În orice caz, pentru a crește producția, companiile din apărare spun că au nevoie de mai mult decât un număr crescut de muncitori și fabrici. Mai exact, au nevoie de certitudine în planificare pentru a începe să investească în extinderea capacităților.

Este nevoie de programe concrete de achiziții. Companiile vor investi în producție doar dacă știu că cererea va crește în următorii cinci până la 10 ani. 

”Acest tip de certitudine poate proveni din contracte-cadru mari cu volume fixe de comenzi”, a spus un purtător de cuvânt al Rheinmetall.

Chiar și așa, industria de apărare a Germaniei este încă cu mult sub potențialul său, potrivit unui raport al Deutsche Bank. Spre exemplu, vânzările marilor companii germane de apărare au reprezentat doar 0,2% din PIB – comparativ cu peste 1%, cât este înregistrat în Israel, Rusia, Marea Britanie și SUA.

 

România încă așteaptă o fabrică pentru muniția NATO de 155 mm

Sprijinirea dezvoltării industriei naționale de apărare și a parteneriatelor strategice cu industria internațională sunt esențiale pentru România.

Cu toate acestea, dezvoltarea de noi capabilități încă trenează.

Președintele interimai, Ilie Bolojan, a declara că unele fabrici de armament vor trece din subordinea Ministerului Economiei la MApN, pentru a revitaliza programul de reînarmare al României.

Deși sursele MApN au declarat că sunt discuții avansate pentru producerea de muniții de calibrul 155 mm, prin mecanismul Foreign Military Financing al Statelor Unite, dar și în România - nu putem să nu constatăm că - la aproape 3 ani și jumătate de la declanșarea invaziei ruse în Ucraina - România încă nu produce obuze de 155 mm.

Proiectul pentru Fabrica de pulberi Victoria a stagnat luni de zile din cauza unui proces în instanță. Abia la sfârșitul lunii martie 2024, Ministerul Economiei a câştigat în primă instanţă procesul privind exproprierea. Ulterior, au început procedurile pentru studiul de fezabilitate, proiectare.

Fabrica de Pulberi Făgăraş va intra în producție la finalul anului. ”Au fost alocate 125 de milioane de euro pentru modernizarea liniei de producţie de RDX de la Făgăraş”, explica ministrul Economiei, Bogdan Ivan.

Uzina Mecanică din Plopeni va produce muniție NATO de 155 mm. Şeful de la Economie a informat, de asemenea, că la Uzina Mecanică din Plopeni va fi produsă muniţie compatibilă NATO de calibru 155 mm, începând cu al doilea trimestru din 2026.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Lecțiile războiului din Ucraina impulsionează utilizarea dronelor: Polonia vrea să facă o achiziție istorică, iar România se angajează să accelereze producția
Pentru a face faţă provocărilor războiului modern, Forţele Aeriene ale SUA caută soluţii rapide: Un avion F-15E Strike Eagle a fost configurat pentru a lupta cu dronele
Franța îşi construiește autonomia militară: Sistemul de artilerie PEM FLP-T, echipat cu rachete produse de industria franceză şi nu de cea americană
F-47 se naște din greșelile programului F-35: Cum schimbă Statele Unite fundamental strategia de achiziție pentru avioanele de generaţia a 6-a?
Polonia nu vrea să fie veriga slabă a flancului estic al NATO: Plan în înzestrare cu aproximativ 800 de rachete Patriot pentru consolidarea apărării
IAR-99SM, scenariu de comedie. Întârzieri la întârzieri. La alte întârzieri. Avioane Craiova a cerut un nou grafic de livrare deși modernizarea avioanelor trebuia finalizată deja
Polonia arată că înțelege importanța armelor pe avioane de ultimă generație: Bombe ghidate GBU-39/B, pentru F-16 Viper și viitoarele F-35
Navă de tip OPV sau corvetă ușoară turcă din clasa Hisar, foto: Turkish Century @X via Turkish Navy
EXCLUSIV
Anomalia România: Cât plătim pentru corveta din Turcia, refuzată de o altă țară, și pe care nici măcar nu puteam integra rachetele americane NSM
Și totuși, războiul viitorului implică elicoptere: Tehnologia X2 de pe S-97 Raider a creat un „monstru rapid” capabil să scape de atacurile MANPAD la viteză de peste 400 km/h
România rămâne interesantă pentru investitorii americani: SIG Sauer, discuții la Guvern privind proiecte de investiții în industria de armament
Prototipul primului avion american de luptă fără pilot este gata de zbor. Aeronavele de tip YFQ-42A sunt considerate „camarazi loiali” pentru F-35
Uite avionul, nu e avionul: După ce unda de șoc a anunțului noului avion de luptă F-55 a trecut, în SUA s-a așternut liniștea
Apărarea Europei fără sprijinul SUA ar impune costuri financiare și provocări industriale enorme: Ar fi nevoie 400 de avioane și 600 de tancuri, ca să nu mai vorbim de alte arme
Apărarea europeană: De la o necesitate acută la un motor de creștere economică şi inovaţie militară
„Connecting F-35”. Mai mult decât un avion: Un alt F-35 non-american, care a decolat din SUA, a partajat în zbor date clasificate
Cel mai negru scenariu: Câte tancuri și piese de artilerie poate Rusie produce până în 2027 pentru un război major în Europa. Există însă o condiție esențială
În industrie Europa și SUA își dau mâna: Acord major pentru a produce rachete ATACMS și PAC-3 ale Patriot în Europa, între giganții Rheinmetall și Lockheed Martin
Hedgehog 2025: NATO face exerciții cu HIMARS, tancuri Challenger 2 și artilerie grea pentru a descuraja Rusia
Modernizare inedită: Belgia trimite pentru testare în Ucraina un tanc Leopard 1 cu turelă avansată, gata să răspundă cerinţelor armatei ucrainene
S-a copiat 1:1 până și racheta aer-aer americană AIM-120, tocmai lansată dintr-un MiG-29. Și nu China a copiat-o, surprinzător
Turcia primeşte în sfârşit ce-şi dorea din Statele Unite: Avioanele sale F-16V vor fi echipate cu rachete avansate AMRAAM și Sidewinder
Armata poloneză îşi consolidează capacitatea de luptă: Polonia semnează un acord major pentru achiziția a 10.000 de drone Warmate
S-a spart gheața? Germania și Marea Britanie anunță primul proiect bilateral de armament strategic
România vizează exportul de tehnică militară, odată cu dezvoltarea producției naționale de drone
Polonia îşi asigură mentenanța pe plan local pentru flota de tancuri Abrams printr-un parteneriat strategic cu compania General Dynamics
Trump a reuşit să genereze confuzie în rândul experţilor militari: Statele Unite intenționează să dezvolte un nou avion de luptă F-55 și să modernizeze F-22
Ucraina prezintă oficial drona navală Magura V7 (Foto/Video): Această ambarcaţiune ar putea schimba din nou dinamica conflictului din Marea Neagră
De la „anticul” AK-47 la RPL-20. Kalașnikov se laudă cu noua mitralieră dezvoltată pentru ruși în baza războiului din Ucraina și anunță când începe producția în serie
Cum și-a pus România piedică singură și a ratat „big time” șansa de a produce blindate Piranha 5 pentru două țări din regiune
SUA dezvăluie noi date despre „bijuteria” F-47: Un avion de luptă ce va atinge viteza de 2 Mach, dar o rază cu 70% mai mare decât F-22 Raptor

Ştiri Recomandate

Rusia ar vrea să transforme Ruta Mării Nordului într-un al doilea Drum al Mătăsii și invită ”țările prietene” să participe
Foto: Expoziția BSDA 2016, la Romaero
EXCLUSIV
Industria din România, sugrumată de „bariera 50%” iar șansa pentru a salva industria o mai avem doar 5 luni. Exemplul Aerostar vs. Romaero
Cursa înarmărilor nucleare. Raport SIPRI: “Toate puterile nucleare ale lumii își întăresc sau își modernizează arsenalele”
Iranul se pregătește să renunțe la Tratatul de neproliferare nucleară. În paralel, Teheranul cere medierea statelor din Golf și e dispus să facă concesii
F-35 zboară peste Teheran? Peste 50 de avioane de luptă ale Israelului au survolat capitala Iranului și au lovit masiv, antiaeriana nu face față
Cazul H215 arată „marea” viziune strategică a României: Alegem elicoptere din aceeași generație cu cele din dotare, când toată lumea se îndreaptă spre noua generație
Trump ar putea fi dispus să impună sancțiuni Rusiei în următoarele săptămâni
Israelul a aruncat în luptă în premieră o corvetă Sa’ar 6 care a interceptat rachete iraniene folosind noul sistem Barak Magen
Coincidență sau intenție? Rușii au lovit clădirea Boeing din Kiev
SUA trimit zeci de avioane de realimentare aeriană; Portavionul USS Nimitz a părăsit Marea Chinei de Sud, pe fondul tensiunilor din Orientul Mijlociu
Iată coșmarul Rusiei: Drona care lansează drone maritime prezentată în premieră de NATO. Cu astfel de drone ucrainenii au făcut ravagii în Flota rusă
Ambasadorul Israelului în România: Iranul a fost la câțiva centimetri de arma nucleară. Rachetele balistice iraniene pot lovi Bucureștiul sau Parisul
Summitul G7 vrea să pună presiune pe Rusia prin sacțiuni pentru a o forța să negocieze oprirea războiului. Marele semn de întrebare rămâne poziția SUA
Israelul face ravagii în Teheran: A fost lovit sediul MAE iranian și eliminați șefi ai servicilor de informații. Populația părăsește capitala, sunt voci care îl contestă pe Khamenei
Polonia îşi construiește o armată de mii de drone: Un gigant tech american vrea să producă alături de industria poloneză de apărare
Cursa înarmării hipersonice: Noua rachetă „Dark Eagle” a Armatei SUA, proiectată pentru a descuraja Rusia şi China
Atacul Iranului asupra Israelului: Rolul neaşteptat pe care sistemul Iron Dome l-a jucat împotriva rachetelor balistice (Foto/Video)
NATO face o demonstraţie de forţă la Gurile Dunării: Cum testează exerciţiul militar "Saber Guardian 25" capacitatea de apărarea în faţa unei posibile agresiuni ruseşti?
Armata SUA, 250 de ani: O aniversare marcată de parada lui Donald Trump și protestele "No Kings" (Foto/Video)
Lovitură grea pentru Rusia în Mali: Corpul African pierde mercenari și un bombardier rusesc Su-24
Profitând de mutarea atenției către conflictul din Orientul Mijlociu, rușii au atacat masiv Ucraina cu rachete și drone, pentru a treia oară în ultimele două săptămâni
Statele Unite au prezentat o nouă rachetă de croazieră nucleară stealth. Este concepută pentru a trece de cele mai bune apărări aeriene din lume
Sistem rusesc de rachete S-300, prezentat la o paradă militară organizată la Teheran: Sursa foto: Agenția iraniană de presă IRNA.
EXCLUSIV
Eroarea strategică a Rusiei ar putea duce la sacrificarea regimului ayatollahilor din Iran
IRIS-T își dovedește superioritatea: Sistemul german de de apărare antiaeriană înlocuiește S-300 și stabilește un nou standard pe frontul din Ucraina
Mașina de război a Rusiei se alimentează cu petrol: În pofida sancțiunilor occidentale, exporturile au crescut cu 18%
Imagini din satelit de aproape ale instalației nucleare Natanz din Iran, în urma atacurilor israeliene de noaptea trecută. Imaginile de înaltă rezoluție arată pagube vizibile la mai multe structuri de pe amplasament. Sursa foto: X/War Mapper.
EXCLUSIV
Analiză Militară | Imaginile din satelit confirmă: Israelul a lovit cu precizie facilităţile militare iraniene din Kermanshah și Natanz (Foto/Video)
F-35 al Forțelor Aeriene Belgiene / Foto: US Air Force, Katelynn Jackson 1
EXCLUSIV
România va avea F-35, dar avioanele vin cu multe alte provocări. Ce trebuie făcut pentru a ne pregăti din timp să nu riscăm ca birocrația să țină F-35 la sol
Industria de apărare ucraineană pregăteşte o surpriză Rusiei: Racheta balistică Sapsan va intra în producția de serie după ce a fost testată în luptă
Israel vs. Iran, pe înțelesul tuturor. Ioana Constantin Bercean: Războiul poate fi câștigat doar cu implicarea SUA. Urmează cel mai greu test pentru Trump
Avioanele militare rusești continuă să încalce spațiile aeriene ale statelor riverane Mării Baltice. De această dată a fost rândul Poloniei
Iranul lansează rachete asupra Israelului ca răspuns la recentele atacuri (Foto/Video): Statele Unite ajută Israelul să intercepteze rachetele iraniene
Armata SUA apasă accelerația: Proiectul XM30, înlocuitorul mult aşteptat al legendarului blindat Bradley, intră în faza finală a competiției industriale
pixel