Când vrei să declari război comercial unei ţări, asigură-te înainte că nu depinzi de resurse sale: Armamentul american depinde în proporție de 78% de importurile de metale rare din China
Potrivit unui nou raport al companiei de consultanţă Govini, 78% din toate armele fabricate în SUA depind de metale care conțin pământuri rare din China, fiind vorba de 80.000 de piese prezente în 1.900 de tipuri de arme. Marina SUA este „liderul” în ceea ce privește dependența, cu 91% din toate armele disponibile care conțin cel puțin un tip de metal produs din pământuri rare de „origine chineză”, scrie publicația Defence One.
Mentenanţa avion F-35. Sursa foto: USAF.
Potrivit autorilor cercetării, din 2010, volumul total al importurilor de metale provenite din pământuri rare din China destinate Pentagonului a crescut cu 23,8%, dacă luăm în considerare grupul de cinci metale esențiale pentru industria de aparare - antimoniu, galiu, germaniu, tungsten și telur. Dacă ne uităm doar la galiu, volumul importurilor din China în Statele Unite a crescut cu aproape 42% în fiecare an.
Rezultatul pare destul de natural: după ce China a impus restricții asupra aprovizionării cu metale rare ca răspuns la măsurile administrației Trump, prețul celor cinci metale de mai sus a crescut cu cel puțin 5,2%.
În ceea ce privește lanțurile de aprovizionare, Pentagonul este dependent în proporție de 88% de China, iar această dependență poate lua multe forme. Problema principală nu este însă mineritul, ci prelucrarea pământurilor rare. Statele Unite expediază adesea minerale brute în China pentru prelucrare și le reimportă sub formă de componente.
Când vrei să declarai război comercial unei ţări, asigură-te înainte că nu depinzi de resurse sale
Cu interdicțiile de export ale Beijingului impuse în 2024, extinse acum pentru a include tungstenul și telurul, această buclă se închide. Chiar și antimoniul extras în Australia devine inutilizabil pentru sistemele americane dacă este prelucrat în China. Rezultatul: 88% din lanțurile de aprovizionare cu minerale esențiale ale Pentagonului sunt expuse influenței chineze.
Luați în considerare acest lucru: aproape tot antimoniul utilizat în platforme-cheie precum F-16, distrugătorul de tip Arleigh Burke și racheta Minuteman III trece prin China într-un anumit stadiu de prelucrare. Doar 19% este accesibil fără intermediari chinezi. Costul strategic este deja măsurabil - prețurile pieselor care conțin galiu au crescut cu 6% în trei luni de la interdicții; prețurile pieselor care conțin antimoniu au crescut cu 4,5%, în timp ce prețurile tuturor celorlalte piese importate de Pentagon au crescut cu doar 1,4%.
De asemenea, radarul AN/APG-81, inima avionului de vânătoare stealth de generația a cincea F-35, se bazează pe un metal de care majoritatea oamenilor nu au auzit niciodată: galiul.

Începând cu aprilie 2025, China, care controlează 98 % din aprovizionarea mondială cu galiu rafinat, și-a înăsprit restricțiile de export către Statele Unite, punând în pericol producția și întreținerea F-35 și a altor sisteme militare esențiale. Această măsură, care face parte dintr-un război comercial tot mai intens, expune o vulnerabilitate care ar putea remodela viitorul puterii militare americane.
F-35, construit de Lockheed Martin, este mai mult decât un simplu avion de luptă; este o piatră de temelie a strategiei de apărare americane.
Fără galiu, eficacitatea radarului - și avantajul de luptă al F-35 - ar putea fi compromise. Pe măsură ce restricțiile Chinei privind exporturile se adâncesc, SUA se confruntă cu o criză a lanțului de aprovizionare care se extinde dincolo de F-35 la sistemele de război electronic și la dispozitivele de comunicații, dezvăluind un pas strategic greșit care durează de zeci de ani.
Chiar dacă Statele Unite reușesc să elimine dependența de China pentru un grup de cinci metale critice (antimoniu, galiu, germaniu, tungsten și telur), vor apărea alte categorii de resurse de care care americanii sunt dependenţi, cum ar fi magneziul, care este necesar pentru fabricarea corpurilor de aeronave și rachete. Realitatea este că Statele Unite nu au rezerve proprii de magneziu, iar China domină lanțul de aprovizionare pentru acest material.
Același lucru este valabil și pentru grafit și fluor, care sunt esențiale pentru propulsia rachetelor, lasere și prelucrarea combustibilului nuclear.
Autorii raportului propun o soluție la problemele descrise în abordarea deja populară „great again”, și anume un pariu rapid pe producția internă. Unul dintre pașii descriși este ca Pentagonul să utilizeze inteligența artificială pentru a rezolva problemele din lanțul de aprovizionare. În plus, ar trebui să își dezvolte propriile instalații de prelucrare a metalelor rare.
Având în vedere nivelul de dependență al SUA de pământuri rare din China, nu este clar cum cele două țări se vor confrunta direct prea curând.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News