Un pas istoric pentru F-35 în Europa: În premieră un F-35 non-american aflat în zbor a partajat date clasificate cu un sistem european
Avioanele F-35 olandeze, utilizând un gateway (interfață sau poartă electronică) de comunicații dezvoltat de Lockheed Martin, au partajat date clasificate cu un sistem olandez de comandă și control pentru a realiza lovirea unei ținte terestre în timpul exercițiului NATO Ramstein Flag de la începutul acestei luni, a anunțat Lockheed Martin, pe 15 aprilie.
F-35 olandez în timpul unor teste. Photo source: Lockheed Martin Fort Worth Texas
A fost prima dată când gateway-ul de comunicații a fost operat în afara SUA.
„Lockheed Martin Skunk Works, în parteneriat cu Forțele Regale Aeriene ale Țărilor de Jos (RNLAF) și Forțele Aeriene americane din Europa și Africa (USAFE-AFAFRICA), tocmai au făcut istorie. Pentru prima dată, un F-35 non-american aflat în zbor a partajat date clasificate în timp real cu Keystone, un sistem olandez de comandă și control (C2), în timpul exercițiului Ramstein Flag. Datele au fost transmise instantaneu unei unități de artilerie de rachete de la sol, care a eliminat rapid o țintă simulată identificată de F-35 - totul în câteva minute de la detectare”, a anunțat Lockheed Martin.

Avion F-35 Lightning II olandez. Foto: NATO
Ramstein Flag, acum la al doilea an, a devenit rapid unul dintre cele mai mari exerciții aeriene ale NATO. Această ediție a inclus 90 de aeronave din 15 țări care au operat de la 12 baze aeriene aliate, coordonate de la baza aeriană Leeuwarden din Olanda. Oficialii au declarat că s-au concentrat pe misiuni de contracarare a accesului/interzicere a zonei (A2/AD), apărare integrată antiaeriană și antirachetă (IAMD) și utilizare agilă în luptă (ACE).
Skunk Works este unitatea de dezvoltare avansată a Lockheed, cu sediul în Palmdale, California. MADL este sistemul securizat de legătură de date care permite avioanelor F-35 să comunice între ele, păstrându-și în același timp caracteristica stealth.
Keystone a transmis datele către o platformă de artilerie cu rachete sol-sol, „care a atacat o țintă terestră și a confirmat doborârea cu succes, închizând efectiv bucla. Întregul proces a fost executat de la început până la sfârșit în câteva minute”, a declarat compania într-un comunicat de presă. Ținta terestră a fost un grup de sisteme de rachete sol-aer.
Premiera a dovedit interoperabilitatea F-35 între mai multe națiuni

Un F-35 Lightning II olandez, sursă foto: Lockheed Martin
„Aceasta este o premieră și un pas semnificativ înainte în integrarea multi-domeniu, dovedind interoperabilitatea F-35 între mai multe națiuni aliate în timp real”, a spus Lockheed. Printr-un purtător de cuvânt, compania a declarat că gateway-ul este „o evoluție a Proiectului Missouri”, un experiment gateway care datează din 2013 și care avea scopul de a conecta F-35 și F-22, potrivit revistei Air & Space Forces.
Compania a mai spus că gateway-ul „poate fi utilizat cu orice platformă/senzor/avion de tragere” și este „agnostic (nu contează tipul de platformă – nota autorului) față de aeronave, dar în prezent ne concentrăm pe F-35”. De asemenea, poate fi utilizat cu sistemele C2 ale altor țări.
Această ultimă demonstrație se bazează, de asemenea, pe munca depusă de SUA și Regatul Unit pentru Proiectul Deimos în decembrie anul trecut, când un F-35 care zbura de la instalația Lockheed din Fort Worth, Texas, a partajat date clasificate în timp real prin intermediul gateway-ului cu un sistem britanic de comandă și control - prima dată când un F-35 a partajat astfel de date cu un sistem C2 non-american.
Ramstein Flag, pe care Lockheed l-a descris ca o „colaborare” între Forțele Aeriene Americane din Europa și Skunk Works, a mers un pas mai departe, operând gateway-ul în Europa pentru prima dată. „Am valorificat platforma Deployable All-Domain Ground Gateway Rig, deținută de USAFE, care conține gateway-ul în cadrul sistemului”, a declarat compania.
Cum ajută premiera istorică a folosirii unui gateway european de către un F-35 non-american

Un F-35 al US Air Force, în timpul unei misiuni de realimentare. Sursă foto: Lockheed Martin
Utilizarea gateway-ului îi ajută pe utilizatorii F-35 să „deblocheze vasta cantitate de date” colectate de un F-35, a declarat compania, permițând sistemelor aliate de apărare antiaeriană și antirachetă să primească informații precise de direcționare, care le-au permis apoi să „detecteze, să urmărească și să învingă amenințările mai eficient”. Sistemul contribuie la consolidarea apărării colective prin creșterea conștientizării situaționale a forțelor comune, permițându-le să „răspundă mai rapid și mai decisiv” la amenințări, a declarat Lockheed.
„Scopul nostru este să facem din interoperabilitate o realitate pentru partenerii noștri aliați prin maximizarea informațiilor disponibile pe F-35”, a declarat compania.
Exercițiul Ramstein Flag, care s-a încheiat pe 11 aprilie, este modelat după exercițiile Red Flag ale Forțelor Aeriene ale SUA, care testează aviatorii să se „antreneze ca și cum ar lupta” în scenarii de luptă realiste. Exercițiul NATO pune, de asemenea, un accent puternic pe schimbul de informații, interoperabilitate și sprijinirea forțelor speciale și a unităților navale.
Exercițiul a consolidat, de asemenea, interoperabilitatea F-35 prin servicii încrucișate: personalul de întreținere din diferite țări lucrează la avioanele celorlalți. Șefii de echipaj din SUA și Olanda au lansat câte două avioane F-35, fiecare din țara celuilalt.
România a participat la Ramstein Flag cu trei avioane F-16 aparţinând Escadrilei 48 Aviație Vânătoare şi aproximativ 35 de militari din cadrul Bazei 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu”, potrivit unui comunicat de presă al Forțelor Aeriene Române.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News