Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Războiul intră într-o nouă eră: Cum se pregătesc companiile din industrie să înlocuiască militarii, cu vehicule autonome și AI ca nucleu al puterii de luptă
Industrie de apărare
Data actualizării:
Data publicării:
Natura războiului trece printr-o schimbare radicală, determinată de progresul continuu al tehnologiei. Dacă altădată soldații reprezentau nucleul puterii de luptă, pe câmpul de luptă modern vehiculele autonome și inteligența artificială devin din ce în ce mai indispensabile. Producătorii de armament, coloana vertebrală tradițională a puterii militare, se află acum într-o cursă de adaptare, investind masiv în cercetarea, dezvoltarea și producția acestor sisteme de ultimă generație pentru a răspunde cerințelor armatelor din întreaga lume.
Colaj operator drone. Sursa foto: CEPA
Colaj operator drone. Sursa foto: CEPA

În cadrul expoziției de apărare ,,World Defense Show 2024'', Jeff Massimilla, vicepreședinte al Global Engineering, Design and Technology la General Dynamics Land Systems, a abordat importanța tot mai mare a sistemelor robotizate și autonome în industria de apărare, subliniind principalele provocări și oportunități asociate cu integrarea acestora. Acesta și-a susținut prezentarea în fața unei audiențe formate din demnitari și experți din industria de apărare, în cadrul Forumului Future Defense, potrivit Army Recognition.

Progresele în robotică și integrarea sistemelor autonome fără pilot remodelează în prezent industria de apărare. Aceste tehnologii trec de la concepte teoretice la echipamente funcționale capabile să influențeze strategiile militare, cerințele de competențe și structura cooperării în cadrul sectorului militar.

 

Producătorii de armament se pregătesc pentru era sistemelor autonome

 

În cadrul Future Defense Forum de la World Defense Show 2024, Jeff Massimilla a oferit o prezentare generală a acestei tendințe, prezentând atât potențialul tehnic, cât și provocările operaționale care rezultă din acest proces.

Massimilla a făcut o paralelă între schimbările care au loc în industria de apărare și propriul său parcurs profesional, explicând: „Mutarea mea profesională din industria auto în industria de apărare este într-un fel similară cu ceea ce se întâmplă cu robotica și sistemele autonome care trec din lumea comercială în industria de apărare. Și se întâmplă cu o viteză amețitoare”.

Rapoartele oficiale și declarațiile oficialilor militari prezintă o imagine clară: sistemele autonome și inteligența artificială nu mai sunt concepte futuriste, ci o necesitate a zilelor noastre.

Departamentul american al apărării, de exemplu, prin programul său militar „Replicator”, își propune să implementeze mii de vehicule autonome bazate pe AI în toate domeniile până în 2026. Această inițiativă subliniază necesitatea absolută de a menține un avantaj tehnologic prin adoptarea unor platforme autonome „mici, inteligente și necostisitoare”.

Compania General Dynamics Land Systems (GDLS) și-a demonstrat deja expertiza în domeniu, dezvoltând o gamă largă de vehicule autonome și robotizate pentru îmbunătățirea capacităților militare. De exemplu, Small Multipurpose Equipment Transport (S-MET), bazat pe platforma Multi-Utility Tactical Transport (MUTT), este un vehicul semiautonom conceput pentru a asista unitățile de infanterie prin transportul unor încărcături între 1.000 și 2.500 de kilograme pe o rază de 60 de mile, reducând astfel sarcina fizică a soldaților.

Vehiculul avansat de recunoaștere (ARV) al GDLS este destinat să servească drept platformă centrală de comandă pe câmpul de luptă, integrând senzori la bord și în afara bordului, sisteme aeriene fără pilot și viitoare sisteme robotice, cu o arhitectură modulară pentru integrarea mai multor tehnologii.

În plus, GDLS a prezentat și prototipuri AbramsX, StrykerX și StrykerQB, care încorporează sisteme avansate și propulsie electrică hibridă pentru a dezvolta viitoare concepte de vehicule de luptă. Prin intermediul filialei sale Bluefin Robotics, GDLS oferă, de asemenea, vehiculul subacvatic autonom Bluefin-21 și UUV-ul de vânătoare de mine Knifefish, ambele concepute pentru operațiuni subacvatice extinse și detectarea minelor.

 

Producătorii de arme răspund cerinţelor forţelor armate: Inovare și investiții

 

Integrarea sistemelor autonome se extinde în aer, pe uscat și pe mare. Vehiculele aeriene fără pilot (UAV), odată utilizate în principal pentru recunoaștere, sunt acum echipate cu inteligență artificială pentru navigație autonomă, recunoașterea țintelor și chiar angajarea în luptă. Utilizarea inovatoare de către Ucraina a dronelor navale împotriva flotei ruse de la Marea Neagră reamintește în mod clar potențialul sistemelor autonome relativ necostisitoare împotriva puterii navale tradiționale.

Adoptarea tot mai frecventă a sistemelor autonome marchează o schimbare structurală în cadrul operațiunilor militare. Impulsionate de evoluția inteligenței artificiale (AI), de capacitățile senzorilor și de conectivitatea pe scară largă, aceste sisteme pot îndeplini în prezent o gamă mai largă de funcții, inclusiv recunoașterea, supravegherea, sprijinul logistic și alte sarcini cu un aport uman minim.

Potrivit lui Massimilla, „datorită progresului inteligenței artificiale și a peisajului geopolitic în schimbare, capacitățile despre care vorbim astăzi au trecut de la stadiul de ,,util de avut” la cel de „necesar de avut”. În calitate de membri ai industriei de apărare, avem responsabilitatea, chiar obligația, de a oferi clienților noștri capabilități avansate din punct de vedere tehnologic și foarte integrate.”

Această transformare este susținută de atribute tehnologice de bază: conectivitatea permite schimbul de date în timp real și coordonarea operațională; autonomia permite mașinilor să efectueze misiuni în mod independent; adaptabilitatea asigură capacitatea de reacție la medii operaționale în continuă evoluție; iar suportabilitatea asigură faptul că aceste sisteme pot fi întreținute, actualizate și menținute operaționale pe perioade îndelungate.

Massimilla a vorbit, de asemenea, despre principalele provocări implicate de integrarea roboticii și a sistemelor autonome în forțele de apărare. Interoperabilitatea a fost identificată drept o cerință principală, cu accent pe capacitatea sistemelor autonome de a opera alături de alte sisteme și platforme existente. Massimilla a declarat: „Armate din întreaga lume dezvoltă sisteme care adesea nu funcționează bine cu sistemele utilizate de aliații lor. Gândiți-vă la beneficiile care ar putea fi realizate dacă ar exista o mai mare sincronizare a eforturilor”. 

 

Schimbări de natură calitativă și cantitativă la nivelul capacităților militare

 

Forțele armate din întreaga lume integrează din ce în ce mai mult vehicule autonome și robotizate în operațiunile lor, concentrându-se pe îmbunătățirea capacităților de logistică, recunoaștere, sprijin de luptă și evacuare a victimelor.

Armata SUA analizează, de asemenea, utilizarea vehiculelor autonome pentru operațiuni logistice și de susținere. Ucraina a instituționalizat războiul cu drone prin inițiativa sa „Armata dronelor”, extinzând producția internă de drone pentru misiuni de atac, supraveghere și aprovizionare și desfășurând vehicule terestre fără pilot, precum NRK Lyut, pentru sprijin în prima linie.

De asemenea, Uniunea Europeană, în cadrul Strategic Compass for Security and Defence, recunoaște în mod explicit „importanța tot mai mare a inovării în domeniul apărării, recunoscând valoarea sa strategică și subliniind necesitatea de a îmbunătăți tehnologiile militare emergente ale UE, inclusiv AI”. Acest lucru s-a tradus prin creșterea investițiilor în proiecte militare bazate pe AI prin inițiative precum Fondul European de Apărare.

Discuțiile de la World Defense Show 2024 au subliniat importanța menținerii dialogului și a coordonării pe măsură ce industria de apărare se confruntă cu o dezvoltare tehnologică rapidă. 

Producătorii de armament se află în fruntea unei perioade de transformare pentru istoria militară. Integrarea vehiculelor autonome și a inteligenței artificiale nu mai este o chestiune de „dacă”, ci de „când” și de amploarea cu care aceste tehnologii vor remodela câmpul de luptă. Cererea pentru aceste sisteme nu va face decât să crească pe măsură ce armatele din întreaga lume încearcă să își îmbunătățească capacitățile, să reducă riscurile pentru personalul militar și să obțină un avantaj strategic.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Costurile de dezvoltare pentru avionul de luptă F-47 cresc cu 400 de milioane de dolari: Ce reprezintă cu adevărat programul NGAD pentru SUA?
Războiul intră într-o nouă eră: Cum se pregătesc companiile din industrie să înlocuiască militarii, cu vehicule autonome și AI ca nucleu al puterii de luptă
UE va prelungi schema de subvenții pentru muniție pentru încă un an
Cheltuielile militare mondiale, la un nivel record în 2024. Germania este campioana înarmărilor în Europa, spun datele SIPRI
Primul blindat 4x4 Cobra II „made in Romania”, în timp record. 90% e totul gata iar producția de serie începe anul acesta cu apogeul de 1.5 blidate pe zi
România a cheltuit pentru Apărare cu 50% mai mult decât în 2023, confirmă NATO. Principalele programe de înzestrare ale Armatei
În România vor fi produse 800 de blindate 4x4 Cobra II. Otokar a intrat într-un joint venture cu Automecanica Mediaș
Când vrei să declari război comercial unei ţări, asigură-te înainte că nu depinzi de resurse sale: Armamentul american depinde în proporție de 78% de importurile de metale rare din China
Europa, mai aproape de un plan pentru industria de apărare: Programul EDIP trece de Parlamentul European
Reversul medaliei: Cum s-au înregistrat în programul B-21, primul avion de generația a 6-a, pierderi de aproape jumătate de miliard de dolari
Rusia aduce un MiG-35 și un tanc T-90 în „curtea din spate” a SUA. Mesaj sau strategie pe termen lung în zona de influență americană?
Lockheed Martin schimbă strategia: În fața rivalului F-47, viitorul F-35 va integra tehnologie de generația a 6-a
Amenințarea ,,blindată din est'' a determinat statele europene să înceapă producţia de mine antitanc modernizate DM22
Challenger 3 va fi un tanc cu adevărat impresionant. Marea întrebare e: Cel mai bun tanc construit vreodată sau un proiect niciodată finalizat?
Armata de roboți care scrie viitorul războiului: Ucraina a devenit un „laborator de război”, un poligon militar de testare a viitoarelor tehnologii
Militarii britanici se pregătesc pentru războiul modern (Video): Au exersat distrugerea un roi de drone cu o nouă armă cu microunde
Statele Unite, într-un punct critic al dependenţei de China: Nu se pot produce drone fără componente chinezeşti
S-au înecat la mal? Cine și de ce blochează pe ultima sută de metri achiziția Turciei de avioane Eurofighter, într-un moment dificil pentru aviația militară turcă
SpaceX deținut de Musk este favorit în construirea viitorului scut spațial antirachetă, ”Golden Dome”
De la Ana la Caiafa cu muniția de 155 mm. România va produce muniția pentru obuzierele sale K9 Tunetul, dar marea întrebare e când?
„Toată lumea vrea fabrici, le putem construi”. Panzerul Rheinmetall mizează pe artilerie și se așteaptă la comenzi de 300 de miliarde de euro
Un pas istoric pentru F-35 în Europa: În premieră un F-35 non-american aflat în zbor a partajat date clasificate cu un sistem european
Americanii riscă mult în goana după economii: Programul Minerva, desființat. Ce a însemnat Minerva și care sunt riscurile
Tarifele vamale impuse de Trump unui stat aliat din Indo-Pacific pun în pericol un contract pentru furnizarea avioanelor de luptă F-15EX
Fan Club HIMARS. În timp ce SUA a dublat deja producția, alte țări preiau modelul: Polonia va avea și Himars-uri coreene ”Chunmoo”, iar Franța lucrează la variantă proprie FLP-T
Abrams au îmbătrânit iar SUA nu mai pierd timpul: Noul tanc va fi ceva nemaivăzut? Cockpit de Formula 1, tehnologia există
Belgia intenționează să cumpere mai multe avioane F-35, dar nu de fabricație americană: Am putea produce F-35 suplimentare în Italia în loc de SUA
Nevoia Ucrainei de sisteme de apărare este acută: Kievul este pregătit să cumpere 10 sisteme Patriot din Statele Unite
Franța ridică ștacheta. Ceea ce nu au reușit rușii și americanii cu MiG-105 și X-20: Un avion spațial? Orizontul de timp e extrem de îndrăzneț

Ştiri Recomandate

Garnizoanele construite acum de ruși la granița cu Finlanda sunt doar începutul. General finlandez: După încheierea războiului, vor aduce trupele care au luptat în Ucraina
Navă de tip OPV sau corvetă ușoară turcă din clasa Hisar, foto: Turkish Century @X via Turkish Navy
EXCLUSIV
Anomalia România: Cât plătim pentru corveta din Turcia, refuzată de o altă țară, și pe care nici măcar nu puteam integra rachetele americane NSM
Forțele IDF din Cisiordania au deschis focul asupra unui convoi diplomatic în care se afla și reprezentantul României. MAE român a discutat cu ambasadorul Israelului și a cerut clarificări
O dronă NATO RQ-4D ar fi pierdut legătura cu baza în timp ce zbura în Marea Neagră. Rușii se laudă că ar fi fost „ajutată” de Armata rusă
Ilie Bolojan, la ultima conferință înainte ca Nicușor Dan să își preia mandatul: Întărirea industrie de apărare și politici predictibile cu cei doi piloni esențiali pentru România: UE și NATO
Industria rusă de apărare, lovită unde o doare mai tare: Ucrainenii au atacat o fabrică de microcipuri din regiunea Oriol
Și totuși, războiul viitorului implică elicoptere: Tehnologia X2 de pe S-97 Raider a creat un „monstru rapid” capabil să scape de atacurile MANPAD la viteză de peste 400 km/h
Lavrov este supărat că Armenia cumpără arme franceze
România rămâne interesantă pentru investitorii americani: SIG Sauer, discuții la Guvern privind proiecte de investiții în industria de armament
Începe „Black Sea and Balkans Security Forum”, cel mai mare eveniment dedicat securității din regiune. DefenseRomania, partener NSC
Rușii merg la intimidare: Două bombardiere Tu-95MS au patrulat cu armament la bord, deasupra Mării Barents
Avertisment clar împotriva reducerii prezenței militare americane în Europa. Generalul McMaster: Rusia aşteaptă cu nerăbdare să dăm dovadă de slăbiciune
Alegerile prezidențiale din Polonia, 2025. Sursa foto: wiadomosci.onet.pl.
EXCLUSIV
Polonia, sub asediu cibernetic rusesc înaintea turului II al alegerilor prezidențiale: Interferenţa digitală rusă se combate cu încurajarea publicului să raporteze dezinformările
Bază militară norvegiana Boda va găzdui un nou centru de comandă aeriană NATO, consolidând prezența aliată în Nordul Îndepărtat
Donald Trump îl nominalizează pe Darryl Nirenberg drept viitorul ambasador al SUA în România
Trump dezvăluie „Domul de Aur” (Video): O nouă eră în apărarea antirachetă a SUA cu un proiect care aminteşte de inițiativa „Războiul stelelor”
Prototipul primului avion american de luptă fără pilot este gata de zbor. Aeronavele de tip YFQ-42A sunt considerate „camarazi loiali” pentru F-35
Nicuşor Dan vrea să discute cu șeful NATO. Întâlnirea cu Mark Rutte va avea loc înaintea Summitului NATO
Trump, anunț privitor la sistemul spațial antirachetă „Golden Dome”
MRAP, scos spectaculos de sub foc inamic (VIDEO). Un blindat M1224 ucrainean lovit de ruși a ieșit spectaculos din ambuscadă
Încă o țară din Flancul Estic vrea sisteme cu rază lungă împotriva rachetelor balistice rusești. În afară de PATRIOT, opțiunile sunt limitate
Uite avionul, nu e avionul: După ce unda de șoc a anunțului noului avion de luptă F-55 a trecut, în SUA s-a așternut liniștea
Avioanele F-16 ale României protejează 24/24 granița Alianței cu Rusia: Imagini spectaculoase cu F-urile noastre, în misiune comună cu cele poloneze și portugheze
Turcia a descoperit un nou zăcământ de gaze descoperit în Marea Neagră
UE aprobă noi sancțiuni pentru ”flota fantomă” a Rusiei. Pe listă, companii care furnizau tehnologii militare esențiale pentru industria rusă
Tensiunile dintre Ucraina și Ungaria cresc vertiginos: O „vânătoare de vrăjitoare” sau o rețea de spionaj destructurată în regiunea Zakarpattia?
China a anunțat de partea cui se poziționează în conflictul dintre India și Pakistan, state nucleare ajunse în pragul războiului
E oficial, Ungaria lui Orban iese dintr-un acord care nu-i mai convine: Parlamentul aprobă retragerea din Curtea Penală Internațională
Apărarea Europei fără sprijinul SUA ar impune costuri financiare și provocări industriale enorme: Ar fi nevoie 400 de avioane și 600 de tancuri, ca să nu mai vorbim de alte arme
China avertizează asupra unei amenințări la adresa economiei ruse dacă războiul continuă
Eforturi fără rezultat: Discuţiile pe axa Kiev-Washington-Moscova lasă pacea din Ucraina să mai aştepte
Ucraina discută despre sistemele Patriot cu oficialii companiei Raytheon: Suntem gata să investim în acest domeniu
pixel