Primul blindat 4x4 Cobra II „made in Romania”, în timp record. 90% e totul gata iar producția de serie începe anul acesta cu apogeul de 1.5 blidate pe zi
DefenseRomania a participat în aceste zile la un info trip media organizat de Otokar la fabrica modernă pe care turcii o dețin în apropiere de Istanbul. În cadrul evenimentului au fost vizitate liniile de producție, inclusiv blindatele care vor fi livrate în prima fază contractuală României. Totodată, reprezentanții Otokar și Automecanica Mediaș au semnat formalizarea acordului joint venture prin care la Mediaș se vor produce aproximativ 800 de blindate Cobra II în următorii ani.
Blindat Cobra II ce va fi livrat Armatei României, produs de Otokar. Photo source: DefenseRomania
Joint venture-ul va produce vehicule blindate Otokar COBRA II 4x4 și va desfășura activități precum inginerie, marketing și servicii post-vânzare.
Conform acordului semnat, informație preluată încă de la Istanbul și de DefenseRomania, atât Otokar Land Systems SRL, cât și Automecanica S.A. vor deține fiecare câte 50% din compania mixtă.
Dar întâi să oferim puțin context.
România a decis să achiziționeze blindate 4x4 printr-o licitație. În octombrie 2024, Otokar a fost declarată câștigătoarea licitației și a semnat ulterior un contract estimat la aproximativ 930-940 de milioane de dolari.
Compania turcă a fost singura care a acceptat condițiile de offset și clauzele contractuale.
Conform contractului, primele 278 de autovehicule 4x4 tactice blindate de tip ușor Cobra II vor fi produse în Turcia, iar celelalte 781 vor fi fabricate în România. Livrările sunt planificate să fie realizate în loturi, pe parcursul a 5 ani, începând cu ultimul trimestru al lui 2025. Licitația include, de asemenea, unele servicii integrate de sprijin logistic, pe lângă cele 1059 de autovehicule 4x4 tactice blindate de tip ușor.
Iar lucrurile se pare că avansează chiar înaintea calendarului.
Cobra II „made in Romania” în timp record. Primul prototip în această vară iar producție de serie începe până la finalul anului cu 1.5 blindate pe zi

Blindat Cobra II ce va fi livrat Armatei României, produs de Otokar. Photo source: DefenseRomania
Facilitatea de producție a Cobra II vizitată de presa din România se află la aproximativ 200 de kilometri de Istanbul și, trebuie precizat, standardele de producție a blindatelor sunt de ultimă generație, inclusiv modul de testare și echipamentele utilizate în procesul de producție și asamblare.
Partea bună e că în baza contractului de offset, România va beneficia de transfer tehnologic.
Așadar, 278 de blindate vor fi produse în Turcia, multe sunt deja pe linia de producție urmând să fie livrate în viitorul apropiat. În fabrică, zeci de blindate pentru România erau aproape finalizate. Următoarele aproximativ 800 vor fi produse la Mediaș, unde Automecanica în parteneriat cu Otokar a reușit deja să finalizeze în proporție de 90% investiția echipamentelor necesare.
Chairman-ul companiei Automecanica Mediaș, Andrei Scobioală, prezent și el la Istanbul, a subliniat că 90% din echipamentele necesare producției sunt deja la Mediaș și, vestea bună e că până la finalul lunii iulie vom avea primul prototip Cobra II „made in Romania” urmând ca mai apoi să înceapă producția de serie! Până la finalul anului la Mediaș vor fi produse 1.5 blindate Cobra II pe zi.
„Pentru Automecanica Mediaș acordul înseamnă că trebuie să pregătim facilitatea de producție cât mai rapid. Pot să vă anunț că deja am început să lucrăm la acest subiect iar în momentul de față peste 90% din echipamentele necesare producției și pregătirile necesare sunt realizate. Am avut un prim schimb de experiență între colegii din Turcia și din România. (...) Vom finaliza investiția în echipamente și pe partea industrială până la finalul lunii mai când mai avem de recepționat un laser achiziționat de Otokar și care face parte din programul de offset, roboții de sudură, gabariții de sudură, mai sunt câteva chestiuni de lucrat la linia de sudură și cel mai important transferul de tehnologie și ridicarea nivelului profesional al fiecărui coleg care lucrează la Mediaș.
Încercăm să fim mai rapizi decât e necesar și ne propunem să avem primul prototip finalizat până la sfârșitul lunii iulie (n.r. anul acesta) urmând ca din august, septembrie și octombrie să facem pași siguri către seria produsului, urmând ca la final de an să fim deja capabili să producem 1.5 vehicule pe zi”, a subliniat Andrei Scobioală, cel care conduce Automecanica Mediaș.
Cobra II combat proven și ce configurații cumpără România

Bindat 4x4 Cobra II. Foto: Otokar
Otokar e deținută de holdinung Koç care realizează 8% din PIB-ul Turciei și 11% din exporturi. În ceea ce privește divizia de Defense, cea responsabilă de Cobra II, vânzări ale blindatelor au fost efectuate către mai multe state, inclusiv NATO. Cobra II e o versiune radical îmbunătățită a Cobra I, familie de blindate aflate în dotarea mai multor armate precum Turcia, Slovenia, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită etc.
Sunt combat proven în mai multe teatre de operații „grele”, precum Siria sau Ucraina.
În România în jurul acestei licitații au existat semne de întrebare cu privire la tonajul Cobra II care pe site-ul producătorului apărea la maximum 14.5 tone iar MApN a solicitat în caietul de sarcini aproximativ 10.5 tone. După ce au fost ridicate semne de întrebare cu privire la slăbirea blindajului pentru a scădea din tonaj, cei de la Otokar au explicat că acest lucru nu s-a întâmplat sub nicio formă iar datele oficiale de pe site includ tonajul maxim inclusiv cu blindatul puternic înarmat. În cele din urmă toate testele realizate de MApN au fost trecute. Iar pentru că suntem la capitolul controverse, un al doilea semn de întrebare apărut în media din România a fost implicarea lui Serghei Glinka, partener la Automecanica Mediaș, prezentat ca fiind „oligarh rus”. Acesta din urmă deține cetățenie estoniană și română.
Revenind la blindate, producția în România a Cobra II și transferul tehnologic vor fi o gură de oxigen pentru industrie. Așadar, aproximativ 800 de blindate vor fi produse la Mediaș în următoarea perioadă. România a achiziționat mai multe configurații.
Printre ele putem aminti varianta de transport de personal, de cercetare, cu turelă telecomandată, aruncător calibru 120 mm, cu sisteme de rachete tip SPIKE, cu aruncător de calibru 81 mm, pentru cercetare de geniu, pentru cercetare CBRN și, desigur, pentru evacuare medicală MEDEVAC.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News