Efect de bumerang asupra F-35 în războiul declanșat de SUA împotriva tuturor? Vestea proastă e că 80% din piesele pentru F-35 nu sunt produse în State
Administrația Trump 2.0 a anunțat un război comercial al SUA împotriva întregii lumi prin impunerea de tarife mai multor state, inclusiv aliate, tarife ce se încep de la 10% și pot ajunge chiar și la 34%. E ceea ce președintele Donald Trump a numit „Ziua Eliberării”. Dar efectul pe termen mediu va lovi și industria de apărare din State.
Preşedintele american a anunţat tarife de 20% pentru produsele importate din Uniunea Europeană, 34% pentru cele din China, 26% pentru India, 10% pentru Marea Britanie, 10% pentru Brazilia. Sunt doar câteva state dintr-o listă lungă de țări care au intrat sub incidența tarifelor.
Efectul s-a resimțit imediat, bursele prăbușindu-se iar pe termen scurt riscul pentru SUA e un val de inflație.
Obiectivul președintelui Trump e reindustrializarea și mutarea producției în State. Doar că în 2025, într-o lume interconectată și globalizată, acest lucru nu va fi unul ușor.
Jurnalistul Adelin Petrișor, într-un reportaj pentru Televiziunea Română, a abordat în contextul războiulu comercial și subiectul F-35 Lighning II, cel mai de succes avion de generația a 5-a produs vreodată.
F-35 este o poveste de succes fără îndoială. Multe state din Europa iau parte în acest program, inclusiv România a ales achiziția avioanelor de producție americană. Spre exemplu Norvegia a primit recent și ultimele două avioane F-35A, marcând astfel livrarea a 52 de avioane de luptă și devenind primul vecin al Rusiei cu o flotă completă de F-35, așa cum semnala și DefenseRomania.
În ciuda zvonurilor privind reanalizarea achiziției de F-35 de către state precum Canada sau Portugalia în contextul noilor politici promovate de administrația Trump, nu s-au reziliat contracte semnate. Dimpotrivă, Marea Britanie, o putere nucleară, prioritizează achiziția de F-35A, versiunea clasică a avionului de generația a 5-a american după ce a achiziționat și F-35B. Exact din același motiv ca Germania, care nici ea nu renunță la F-35: Datorită capacităților nucleare ale avioanelor americane de generația a 5-a.
Problema însă ar putea veni ca un efect de bumerang, tocmai din SUA: Peste 80% din piese avioanelor F-35 sunt produse în afara SUA iar prețurile avioanelor ar putea crește simțitor. Ceea ce ar afecta viitorii clienți

F-35, sursă foto: Lockheed Martin
Industria de apărare din State, precum și industria aeronautică cu siguranță nu privește cu ochi buni războiul comercial declanșat de Casa Albă.
În cadrul reportajului realizat de Adelin Petrișor, Tudor Curtifan, redactorul șef al DefenseRomania, a amintit că aproximativ 80% din componentele F-35 sunt produse în afara SUA. Amintim că publicația noastră, împreună cu mai mulți jurnaliști, la invitația Lockheed Martin, a vizitat anul trecut facilitatea de avioane F-35 din Fort Worth din Texas, unde sunt produse aparatele.
În acest sens Curtifan a subliniat că riscul e ca prețul F-35 să crească și a amintit că producătorul a depus în ultimii ani eforturi pentru a remedia provocările tehnice ale programului, precum și scăderea prețului. Acesta nu a exclus ca pe viitor să existe discuții bilaterale cu state care produc componente pentru amortizarea tarifelor. De subliniat că și în România sunt produse componente ale F-35.
În prezent, potrivit unei analize ample ale celor de la Aero Time, un F-35 costă aproximativ 109 milioane de dolari. Mai ieftin decât avioane de generația a 4-a precum Rafale sau Eurofighter, dar un preț mai mare decât în ultimii ani.
Amintimc că România a semnat anul trecut acordul privind achiziția de F-35, fiind vorba de 32 de avioane. Costul celor 32 de avioane este de 6.5 miliarde de dolari, acesta fiind fără îndoială cel mai mare contract din istoria Armatei României.
Până la sosirea avioanelor F-35 aviația noastră militară va opera trei escadrile de F-16 Fighting Falcon care vor asigura tranziția către F-35 și, așa cum a anunțat DefenseRomania în exclusivitate în aceste zile, Olanda va transfera țării noastre definitiv cele 18 avioane F-16 pe care le-a dislocat aici în Centrul de pregătire de la Borcea.
CITEȘTE MAI MULTE PE SUBIECT. O veste mare: Olanda va transfera României definitiv 18 avioane de luptă F-16. Ajungem la patru escadrile de F-16?
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News