Avioanele JAS 39 Gripen sunt pe val. Au învins după 12 ani F-16 iar acum obiectivul e să ia locul F-35 într-un stat din Europa
Avioanele suedeze JAS 39 Gripen au reușit recent să spargă gheața după aproape 12 ani în care au pierdut pe bandă rulantă toate competițiile împotriva F-16 sau a altor tipuri de avioane în cadrul unor programe de modernizare desfășurate de diferite state. Acum se pare că JAS 39 Gripen contestă chiar F-35, încercând să profite de noul context politic internațional.
JAS 39 Gripen. Photo source: Saab
Columbia este țara care a spart gheața după 12 ani de secetă pentru Gripen. Contractul nu e semnat, dar așa cum a anunțat și DefenseRomania recent, președintele columbian a confirmat că țara sa va alege Gripen în detrimentul F-16. Momentan nu se cunosc detalii cu privire la numărul de avioane sau calendarul livrărilor.
Cert e că în 2014, guvernul brazilian a semnat un contract cu Saab pentru dezvoltarea și producția a 36 de avioane Gripen, dintre care 28 sunt modele Gripen E cu un singur loc, iar 8 sunt variante Gripen F cu dublă comandă. Livrarea acestora este programată să fie finalizată până în 2027, potrivit calendarului oficial. Acesta fost ultimul mare contract al suedezilor de la Saab pentru avioane de luptă Gripen.
În Brazilia contractul Gripen a dus la construirea unei facilități de asamblare, testare și evaluare a avioanelor în São Paulo.
JAS 39 Gripen și-a trasat obiectiv să ia locul F-35 într-un stat din Europa

JAS 39 Gripen. Photo source: Saab
E vorba de Portugalia, poate cel mai „vocal” stat european în ceea ce privește reconsiderarea unei posibile achiziții de F-35.
În cursul săptămânii trecute, CEO-ul Saab, Micael Johansson, a declarat pentru ziarul Dagens Industri, citat de publicația de specialitate Opex360, că există în discuții în curs cu Portugalia pentru o posibilă achiziție de avioane JAS-39 Gripen.
„Suntem în discuții cu Portugalia și prezentăm ceea ce poate oferi Saab. Vom vedea apoi dacă ei consideră Gripen-ul ca o alternativă viabilă”, a spus oficialul Saab, care a confirmat și „negocieri” cu Canada, care și-a manifestat și ea recent intenția de a reconsidera achiziția de F-35A, avioane de generația a 5-a produse de gigantul american Lockheed-Martin.
Aceste decizii vin pe fondul politicilor turbulente ale administrației Trump 2.0.
Amintim că recent ministrul Apărării Nuno Melo a indicat direct incertitudinea legată de administrația Trump ca factor cheie în posibila decizie a Portugaliei de a renunța la F-35. Cu alte cuvinte, diplomatul a arătat direct cu degetul spre Washington, lucru rar întâlnit în astfel de situații.
„Lumea s-a schimbat. Au avut loc alegeri în SUA, iar poziția americană față de NATO și față de lumea întreagă, așa cum a fost exprimată de secretarul apărării și de președintele SUA, trebuie luată în considerare de Europa și de Portugalia. Aliații noștri, care au fost predictibili timp de decenii, ar putea acum impune limitări în utilizare, mentenanță, acces la componente și asigurarea operativității avioanelor în toate scenariile posibile”, a explicat oficialul de la Lisabona.
Portugalia operează o flotă de F-16 A/B, trecute prin programul MLU Block 20. Avioanele au resursa de viață pe final și vor trebui înlocuite. De precizat că 17 avioane F-16 A/B din Portugalia au fost achiziționate și de către România, în 2012, avioane care formează prima noastră escadrilă de F-16.
CITEȘTE ȘI: TOP 10 cele mai scumpe avioane de luptă din lume: De ce F-35 e departe de primele trei poziții, mult sub Rafale sau Eurofighter
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News