Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
U.S. Navy testează cu succes o rachetă hipersonică pentru utilizare viitoare la bordul distrugătoarelor din clasa Zumwalt
Industrie de apărare
Data publicării:
Departamentul Apărării al SUA (DoD) a efectuat, cu succes, un test de zbor al unei rachete hipersonice convenționale lansate de la Stația Forțelor Spațiale Cape Canaveral, Florida. Testul a marcat prima lansare a capabilității Conventional Prompt Strike, utilizând abordarea de lansare cu gaz rece a Marinei, care va fi utilizată în sistemele hipersonice de pe platformele de pe mare ale Forțelor Navale americane, potrivit unui comunicat de presă, din 2 mai, al DoD. Lansarea la rece (cold-gas launch) este un mare pas înainte pentru platformele de suprafață.

Marina americană a reușit să ridice racheta de peste 7 tone la o înălțime sigură, folosind ejectarea la rece, necesară pentru a nu afecta integritatea platformei de lansare. Lansarea la rece reprezintă un salt mare, având în vedere masa mare a rachetei, fiind probabil cea mai grea rachetă convențională din lume ridicată în aer, de pe o navă de luptă, prin acest procedeu.

„Abordarea cu gaz rece permite Marinei să ejecteze racheta de pe platformă și să atingă o distanță sigură deasupra navei înainte de aprinderea primei etape (trepte de propulsie – nota autorului). Această realizare tehnică aduce [Programele de Sisteme Strategice ale Marinei] cu un pas mai aproape de îndeplinirea rolului nostru de a oferi o capabilitate hipersonică sigură și fiabilă Marinei noastre, a declarat viceamiralul Johnny R. Wolfe Jr., directorul SSP (Programelor de Sisteme Strategice), care este proiectantul principal al rachetei hipersonice comune.

„Viteza, raza de acțiune și supraviețuirea armelor hipersonice sunt esențiale pentru descurajarea integrată făcută de America”, a declarat secretarul Marinei, John Phelan. „Atunci când va fi folosită, Conventional Prompt Strike (CPS) va oferi capabilități de neegalat combatanților noștri.”

Acesta a fost următorul pas în testul de zbor desfășurat de Forțele Navale americane privind racheta comună All Up Round, care este dezvoltată în parteneriat cu Biroul de Capabilități Rapide și Tehnologii Critice al Armatei. În 2024, programele au finalizat două teste de zbor suplimentare complete ale rachetei All Up Round, care vor fi utilizate în ambele forțe (forțele navale și forțele terestre – nota autorului).

Capabilitatea de lovire se  numește Conventional Prompt Strike (CPS) și este formată din sistemul de lansare (canistra) și racheta propriu-zisă cunoscută sub denumirea de All Up Round.

Programul CPS a planificat și desfășurat eforturi de inginerie și testare pentru a se pregăti pentru prima deplasare a Marinei la bordul distrugătorului cu rachete ghidate USS Zumwalt. Folosind o instalație de testare a lansării din aer (in-air launch), programul a efectuat o amplă campanie de testare pentru a valida modalitatea de lansare înainte de finalizarea acestui test de zbor.

Informațiile colectate în cadrul testului vor contribui la dezvoltarea și producția rachetei All Up Round și la prima utilizare a acestei abordări de lansare cu gaz rece pe o platformă navală.

Dezvoltarea și demonstrarea rapidă a sistemelor de arme de atac hipersonice convenționale bazate pe mare susține capacitatea departamentului de a descuraja și, dacă este necesar, de a învinge potențialii concurenți strategici. Raza de acțiune, precizia, letalitatea și capacitatea de supraviețuire a sistemelor hipersonice reprezintă un salt semnificativ înainte în capabilitățile de atac convenționale ale SUA, completând capabilitățile existente și permițând SUA să învingă capabilitățile de vârf (high-end capabilities) ale adversarului, se mai precizează în comunicatul de presă al DoD.

Capabilitatea CPS a Marinei folosește aceeași rachetă cu capabilitatea LHRW (Long-Range Hypersonic Weapon) a US Army (Forțele Terestre americane), desemnată oficial, pe 24 aprilie 2025, cu numele Dark Eagle, potrivit unui raport din surse deschise al Serviciului de Cercetare al Congresului SUA.

 

Componentele LRHW (Dark Eagle)

 

Componenta de rachetă a LRHW este, probabil, dezvoltată de Lockheed Martin și Northrop Grumman. Atunci când este atașat corpul de alunecare hipersonic, aceasta este denumită Navy-Army All Up Round plus Canister.

Componenta de rachetă servește drept propulsor comun în două etape pentru LRHW al Armatei și sistemul Conventional Prompt Strike (CPS) al Marinei, care poate fi lansat atât de pe nave de suprafață, cât și de pe submarine.

Corpul de alunecare hipersonic comun (C-HGB)

Se pare că modelul C-HGB se bazează pe Sistemul Alternativ de Reintrare (Alternate Re-Entry System) dezvoltat de US Army și Laboratoarele Naționale Sandia. Dynetics, o filială a Leidos, are în prezent un contract pentru a produce prototipuri de C-HGB pentru Armată și Marină. C-HGB folosește un motor de rachetă auxiliar pentru a accelera la viteze mult peste cele hipersonice după care propulsorul epuizat este ejectat. Ulterior, C-HGB se deplasează datorită inerției cu viteze de Mach 5 sau mai mult, fiind însă conceput să fie manevrabil, fapt care face mai dificilă detectarea și interceptarea sa.

Organizarea și unitățile LRHW

Sistemul LRHW este organizat în baterii. Conform Armatei, „o baterie LRHW este formată din patru lansatoare TEL (Transporter Erector Launchers) montate pe remorci M870A4 modificate, fiecare echipată cu două rachete, un Centru de Operații Baterie (BOC) pentru comandă și control și un vehicul de sprijin BOC.

Batalionul 5 al Regimentului 3 Artilerie de Câmp de la Baza Comună Lewis-McChord, WA, a fost desemnat să opereze prima baterie de opt rachete LRHW. Batalionul, denumit și Batalionul de Foc cu Rază Lungă (Long-Range Fires Battalion), face parte din Forța 1 Operativă Multi-Domeniu (MDTF - Multi-Domain Task Force) a Armatei, o unitate din Corpul I, orientat spre Indo-Pacific, staționată la Baza Comună Lewis-McChord, WA. Alte baterii LRHW sunt planificate pentru Batalioanele Long-Range Fires din MDTF-urile rămase programate pentru activare.

Testarea LRHW și activitățile programului

Conform unui studiu din 2023 al Biroului Bugetar al Congresului (CBO), intitulat „Arme hipersonice și alternative din SUA”, „Sunt necesare teste extinse în zbor pentru a proteja componentele electronice sensibile ale rachetelor hipersonice, pentru a înțelege cum se comportă diverse materiale și pentru a prezice aerodinamica la temperaturi, pe o durată mare de timp, mai mari de 3.000° Fahrenheit (aproximativ 1650 grade Celsius)”.

 

Teste nereușite și reușit LRHW

 

Armata a planificat inițial trei teste de zbor ale LRHW înainte de lansarea primei baterii în anul fiscal 2023. Pe 21 octombrie 2021, racheta de propulsie care transporta vehiculul C-HGB ar fi eșuat la un zbor de testare, ceea ce a dus la ceea ce oficialii apărării au caracterizat drept „niciun test”, deoarece C-HGB nu a avut nicio șansă de a fi desfășurat. Se pare că un test din iunie 2022 al întregii rachete LRHW a dus, de asemenea, la un eșec.

Pe 28 iunie 2024, Departamentul Apărării a anunțat că Marina și Armata SUA au finalizat recent un test de zbor complet al unei rachete hipersonice de la Poligonul de Lansare a Rachetelor din Pacific, Kauai, Hawaii.

Se pare că racheta în două etape a fost lansată de la o bază terestră din Hawaii, peste Oceanul Pacific, la peste 3.200 km, către un poligon de testare din Insulele Marshall, racheta urmând cursul dorit și eliberând propulsorul C-HGB, care a zburat spre țintă.

Pe 12 decembrie 2024, Departamentul Apărării a anunțat că Biroul pentru Capabilități Rapide și Tehnologii Critice al Armatei SUA, în colaborare cu Programele de Sisteme Strategice ale Marinei SUA, a finalizat recent cu succes un test de zbor complet al unei rachete hipersonice convenționale de la Stația Forțelor Spațiale Cape Canaveral, Florida.

„Acest test se bazează pe mai multe teste de zbor în care corpul de planare hipersonic comun a atins viteza hipersonică la distanțe țintă și demonstrează că putem pune această capacitate în mâinile luptătorilor”, a declarat secretarul armatei, Christine Wormuth.

Acesta este al doilea zbor de testare completă reușit al rachetei All Up Round din 2024 și a fost primul eveniment cu tragere reală pentru sistemul de arme hipersonice cu rază lungă de acțiune, utilizând un Centru de Operații de Baterie și un lansator specializat TEL.

 

Planuri provizorii de operaționalizare a LRHW

 

Se pare că, începând cu februarie 2025, Armata intenționa să trimită LRHW în prima unitate până la sfârșitul anului fiscal 2025. Dar, decizia privind operaționalizarea LHRW este în așteptare.

Se pare că înalții lideri ai Armatei „nu au binecuvântat încă o foaie de parcurs pentru a pune arma hipersonică Dark Eagle, întârziată, în mâinile soldaților, dar această decizie ar putea fi luată în curând”.

Având în vedere că Armata (US Army) a făcut schimbări la vârf având un nou secretar precum și alți oficiali cheie în materie de achiziții, oficialii programului LRHW nu au putut încă să îi informeze despre program, iar deciziile, privind momentul în care LRHW urmează să fie trimis la trupe și când trebuie atinsă capabilitatea operațională inițială, „trebuie verificate”.

Conform unui studiu CBO din ianuarie 2023, intitulat „ Arme hipersonice americane și alternative ”, achiziționarea a 300 de Rachete Hipersonice Boost-Glide cu Rază Intermediară de Acțiune (Intermediate-Range Hypersonic Boost-Glide Missiles), similare cu LRHW, a fost estimată la 41 de milioane de dolari per rachetă.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Un F-35 cum nu a mai fost până acum altul: Planul B pe care gigantul Lockheed Martin îl are după ce a pierdut contractul secolului în fața F-47
Renault intră în producția de drone. Francezii vor colabora cu o companie ucraineană
Care a fost factorul decisiv care a adus într-un final „victoria” avioanelor Gripen în fața F-16 Viper, după 10 ani de înfrângeri pe linie
Ucrainenii au testat cu succes o nouă rachetă bailistică direct pe ruși. După un zbor de 300 km, racheta a lovit un punct de comandă rusesc
România cumpără răspunsul spaniol la celebrul Humvee american. Valoarea contractului pentru 24 de blindate VAMTAC
AbramsX va fi un monstru printre tancuri, dar e oare suficient? De ce sunt unii sceptici în SUA și cântă deja prohodul noului Abrams
Apetitul insațiabil al lui Putin pentru război: Chiar dacă luptele din Ucraina s-ar încheia, reînarmarea va rămâne în centrul economiei ruse
Marea Britanie intenționează să cumpere două unități de armă laser DragonFire în valoare de 240 de milioane de lire sterline
Armament pentru viitoarele F-35 ale Germaniei: Rachete americane JSM care vor fi produse în Europa
Rușii au aruncat Su-57 în „luptă” cu F-35 lăsând multă lume cu gura deschisă: Pentru a avea șanse în fața F-35, Rusia ridică ștacheta
Sursa foto: EuroSpike.
EXCLUSIV
România cumpără blindate de desant aerian germane Enok AB care intră în dotarea Forțelor pentru Operaţii Speciale. Vehiculele, adaptate pentru apărare anti-tanc
Toți „ochii” pe Rusia. A treia țară care alege radarul TPY-4 de generația a 5-a, un sistem ce detectează orice sistem inamic
Cum a ajuns o ruină ARO cu celebrele 4x4 produse și pentru Armată: România a ratat șansa salvării refuzând să vândă ARO către o țară străină
Care e viitorul aviației strategice a Rusiei, decimată de Ucraina? Rușii propun avioane de linie transformate în bombardiere: Cazul Tu-214
Deși nu duce lipsă de contracte, gigantul italian Iveco Defence e de vânzare. Principala îngrijorare a guvernului de la Roma este că IDV ar putea intra pe mâini străine
Conflictul tăcut al avioanelor de luptă:Cum e favorizată „bijuteria” F-47, în detrimentul F/A-XX. O dispută de proporții care se prefigurează în SUA
Protecționism vs. costuri de apărare: Preţul avioanelor F-35 și ale tancurilor Abrams cresc vertiginos odată cu aplicarea tarifelor de 50% impuse de Trump
Statele Unite învață lecția Ucraina în materie de inovație și război modern. Project GI, cea mai nouă și ambițioasă inițiativă americană
F-16 Block 70 Viper se mai și refuză? De ce un aliat al SUA a dat de înțeles că va renunța la achiziția celei mai moderne versiuni a F-ului american
Și totuși, China. Rusia folosește lasere chinezești împotriva dronelor ucrainene. Ce știm despre sistemul „Silent Hunter” ce are la bază un laser cu fibră optică
Corveta ușoară pakistaneză PNS Tabuk, construită în România la Galați, în timpul unei misiuni în Golful Oman. Photo source: US Navy
EXCLUSIV
MApN confirmă că înainte de corveta ușoară turcă Hisar avea pe masă o altă ofertă. Cum justifică România alegerea și noi detalii interesante din ofertă
Revoluția dronelor FPV pe front: Armata franceză vrea micro-fabrici mobile care redefinesc logistica militară (Video)
De la T-55 la Abrams, cu accent pe munițe: România se axează cu ajutorul SUA pe producția de muniție de 120 mm pentru tancuri
F-35, sursă foto: Lockheed Martin
EXCLUSIV
Italia, printre puținele țări implicate în procesul de producție și asamblare al F-35. România, „new entry” în F-35, ar putea identifica noi oportunități de cooperare industrială
Frica de Rusia ajunge până în Marea Britanie: Guvernul anunță 12 submarine nucleare noi și investiții de 20 miliarde de dolari în focoase nucleare
Marea Britanie va anunța noua strategie de apărare. Prima mutare: 6 fabrici de armament și achizița a 7.000 de rachete cu rază lungă
Statele europene vor beneficia de un ,,scut laser'': Italia, implicată în dezvoltarea unui nou sistem de apărare aeriană împotriva dronelor și rachetelor
Inovația franceză care redefinește tactica artileriei ucrainene: Timp de aproape doi ani, obuzierele CAESAR 8x8 au tras un număr record de 40.000 de obuze
Războiul dronelor: Cum încep statele NATO să-şi adapteze strategiile pe baza conflictului din Ucraina
Forțele Aeriene ale SUA investesc aproape 100 de milioane de dolari într-o nouă generație de drone stealth

Ştiri Recomandate

Beijingul "scapă" pe surse mesajul principal transmis Europei de ministrul chinez de externe: "Nu ne putem permite ca Rusia să piardă în Ucraina"
Un tanc Leopard în timpul unui exercițiu militar NATO în Korzeniewo, nordul Poloniei. Sursa foto: Wojtek Radwanski/Getty Images.
EXCLUSIV
Ce poate învăţa România din noua Strategie de Securitate Națională a Poloniei? General polonez: În calitate de stat aflat la frontiera NATO, nu ne mai permitem o abordare pur defensivă
"A fost găsit sub fereastră". Continuă epidemia de sinucideri din Rusia; încă un oficial din Rusia a căzut de la etaj
Clivajul NATO | Statele Baltice sfidează axa franco-germană în privința renunţării la armamentul american: Securitatea nu poate aștepta
Colonel din Forțele Aeriene ucrainene, recrutat de soție în FSB. Sarcina sa era de a trimite coordonatele bazelor aeriene
Bătrânul F-22 Raptor e pariul SUA: Modernizări de zeci de milioane de dolari pentru a menţine superioritatea aeriană în fața Chinei
Exercitiu militar NATO in Estonia: Sursa foto: SHAPE - NATO Allied Command Operation/X.
EXCLUSIV
Rusia este o amenințare acută pentru Europa, pentru NATO, pentru întreaga lume civilizată: „Putin are nevoie de conflict, așa cum peștele are nevoie de apă”
După ce a vorbit la telefon cu Donald Trump, Vladimir Putin a lovit violent capitala Ucrainei cu drone și rachete balistice
Marina Britanică nu slăbește din ochi navele rusești: Submarinul “Novorossiysk”, monitorizat în Marea Nordului și Canalul Mânecii
F-urile României, umăr la umăr cu avioanele Eurofighter ale Aeronautica Militare pentru protejarea graniței NATO
Europa are încă o fabrică de componente F-35. Rheinmetall va produce anual peste 30 de secțiuni centrale de fuzelaj
Putin și Trump au avut o nouă discuție telefonică. Nu vom renunța la obiectivele noastre, i-a spus liderul de la Kremlin lui Trump
O companie din SUA va colabora cu Ucraina pentru producția în comun de drone
Ucrainenii au lichidat al unsprezecelea general rus. Locțiitorul șefului Forțelor Navale a fost ucis de un atac cu rachete
China avertizează UE cu privire la pericolul confruntării: „Nu ar trebui să ne considerăm rivali din cauza diferențelor dintre noi”
Să nu ajungem la voia întâmplări! Marea Britanie și Germania pregătesc un pact de apărare istoric, pe fondul temerilor legate de actuala politică SUA faţă de Europa
Robotul de luptă Type-X al Europei, echipat cu rachete franceze: Ce promite proiectul MARSEUS în contextul implementării autonimie strategice militare europene?
Cu sau fără sisteme ruseşti S-400, Turcia nu trebuie să primească F-35: Care sunt argumentele celor care se opun vânzării de avioane către Ankara
,,Spionul din Marea Baltică’’: Polonia a lansat la apă o navă SIGINT cu care vrea să redeseneze harta securității regionale în fața Rusiei
Grupul de companii românești E-INFRA devine partener strategic al Atlantic Council
„Vreți să mai putem face asta?” Liderii U.S. Air Force folosesc atacul din Iran ca argument care să sublinieze importanța modernizării triadei nucleare
Coreea de Nord este pregătită să trimită aproximativ 25-30.000 de militari în regiunile anexate din Ucraina
Apărarea ucraineană, întinsă la maxim: Cu doar 30% din balistice doborâte, oprirea livrărilor de rachete Patriot deschide cerul Ucrainei pentru Iskander și Kinjal
Decizia SUA de a limita livrările de rachete Patriot către Ucraina, primită cu urale la Moscova. Va accelera sfârșitul războiului, spun rușii
Serviciu militar obligatoriu pentru femei. Danemarca introduce ”loteria” pentru toți cetățenii de peste 18 ani
Apa nu-i ca aerul. Rușii vor un analog pentru ”Sea Baby”, dar succesul Shahed e departe: Dronele navale explodează înainte să ajungă la țintă
Teheranul era pregătit să mineze Strâmtoarea Ormuz după primele atacuri ale Israelului
Parteneriat strategic: ROMARM și Northrop Grumman vor produce în România radarul avansat G/ATOR
Împrumuturi la comun, soluția pentru accelerarea investiţiilor UE în apărare
,,Punem pe primul loc interesele Americii'' - aşa justifică Pentagonul oprirea livrărilor de rachete Patriot către Ucraina
Franța și Germania au dezvoltat un nou concept al viitorului tanc de luptă principal, denumit EMBT Enhanced Main Battle Tank.
EXCLUSIV
România și-a găsit locul în ,,grupul select'' al proiectului MARTE: Cine ne reprezintă pe plan european pentru dezvoltarea unui nou tanc greu?
Statisticile lunii iunie arată că rușii au apăsat pedala de accelerație în Ucraina: Mai mult teritoriu capturat, mai multe mijloace de distrugere folosite
pixel