Anomalia România: Cât plătim pentru corveta din Turcia, refuzată de o altă țară, și pe care nici măcar nu puteam integra rachetele americane NSM
România și-a anunțat în urmă cu o lună intenția să achiziționeze o navă OPV (Offshore Patrol Vessel), sau în limbaj popular, corvetă ușoară. Diferența dintre OPV și o corvetă constă mai ales în structura blindajului. Dar revenind la decizia anunțată cu privire la achiziția de corvete ușoare, o decizie pe care cu toții o așteptam, nu mică a fost surpriza când a venit anunțul oficial: Nava va fi achiziționată din Turcia.
Navă de tip OPV sau corvetă ușoară turcă din clasa Hisar, foto: Turkish Century @X via Turkish Navy
Imediat sursele politice ale DefenseRomania ne-au precizat că e o corvetă Hisar, iar publicația noastră a scris încă din martie despre acest lucru. Ulterior, într-o conferință de presă, președintele interimar Ilie Bolojan a confirmat informațiile publicate pe surse de DefenseRomania: România cumpără o corvetă ușoară din Turcia. Întrebarea care i-a fost adrepsată președintelui interimar a fost „de ce?”, în contextul în care la Galați se produc nave de luptă moderne.
„Această achiziție din Turcia era deja pe ordinea de zi a CSAT-ului (...) Eu am încercat să derulez toate activitățile care au fost programate, în așa fel încât să nu existe o întrerupere de decizii pe care România și le-a asumat. Am validat ce era pregătit.
Dar cred că dacă avem capacități de producție în România, și avem, planurile viitoare de înzestrare pentru Marină în acest caz, să se deruleze în țară”, a spus Ilie Bolojan la vremea respectivă. Lucru corect de altfel.
Acum DefenseRomania vine cu noi informații, în exclusivitate, cu privire la această corvetă achiziționată din Turcia, care va fi mai degrabă un „lup singuratic pe mare”. Pentru care vom achita o sumă usturătoare, dar la fel de interesant, nava a fost refuzată înainte de un alt stat.
Cât plătim pentru corveta din Turcia, refuzată de un alt stat, și pe care nici măcar nu puteam integra rachetele americane NSM

Navă de patrulare din clasa Hisar, cunoscută și sub denumirea de corveta ușoară. Nava OPV TCG Akhisar, foto source: ASFAT
Industria turcă de apărare s-a dezvoltat mult în ultimii ani. În relațiile bilaterale cu România, există exemple pozitive precum Otokar, care face transfer de tehnologie și va produce la Mediaș blindate 4x4 Cobra II de ultimă generație. În privința însă a achiziției corvetei ușoare, toate sprâncenele au fost ridicate din perspectiva lipsei de implicare a industriei noastre, a imposibilității de a integra sisteme de armament occidentale, precum și a prețului.
Surse politice și din industria de apărare ne-au confirmat că vom achita aproximativ 350 de milioane de euro pentru această corvetă. Suma e uriașă în contextul în care nava nu va avea un sistem de management al luptei (CMS) occidental, fapt pentru care evident nu va putea integra rachete antinavă Naval Strike Missile, produse de americanii de la RTX (Raytheon), pe care țara noastră le-a achiziționat. Pentru ca acest lucru să se întâmple, Raytheon va trebui să facă transfer de tehnologie, lucru greu de grezut. Și chiar și în acel caz prețul ar fi uriaș și procesul îndelungat.
Iar aceleași surse ne-au precizat că înaintea României, nava turcă a fost propusă spre achiziție Pakistanului, care a refuzat-o. Interesant e că pakistanezii au comandat ulterior nave OPV, a căror construcție a început la Galați. Și mai interesant e că au fost negocieri cu România pentru a le achiziționa. Și ar fi fost dispuși să ne vândă nava, neechipată dar în stare de navigație, cu 90 de milioane de euro. Integrarea unui sistem de managemant al luptei occidental de tip Tacticos și a rachetelor americane NSM ar mai fi costat 100 de milioane de euro. Și se putea face, cât ai zice „pește”, în 6 luni. Practic, cu 200 de milioane, România putea achiziționa o navă nouă, cu sistem de management al luptei (CMS) Tacticos occidental și pe care putea integra rachete NSM.
A ales varianta din Turcia, care va costa aproximativ 350 de milioane de euro și pe care nu vom putea integra rachetele americane.

Foto: Navă de Patrulare OPV 2600 Damen
Dar surse militare ne-au precizat că o soluție de compromis ar exista. Probabil vor fi integrate rachete containerizate; adică un container care nu e integrat cu restul navei. Deci rachete NSM containerizate, fără integrarea lor în combat sistem managemant-ul turc al navei.
Adică un lup singuratic pe mare care nu va coopera cu nicio alta navă. Vom revedea oare sistemul arhaic în care centrul de comandă de la sol va suna către navă că vine racheta?
O decizie de achiziție care ar putea fi fără probleme numită simplu: Anomalia România.
Trebuie precizat că în acest moment Guvernul României trebuie să trimită solicitarea de achiziție către Parlament. Există totodată posibilitatea ca un nou președinte și un nou guvern să facă o analiză a programelor de înzestrare. Ar fi de fapt o obligativitate.
Iar ca un ultim aspect, nava despre care e vorba că va fi achiziționată e prima dintr-o serie de zece nave comandate de Forțele Navale Turce. Sunt multe întrebări retorice cu privire la faptul că Marina turcă a refuzat-o. Inclusiv întrebări care țin de rezultatele testelor pe mare, asupra cărora planează multe întrebări.
CITEȘTE ȘI: Toată lumea arată cu degetul către altcineva. În 2016 România semnase pentru patru corvete Sigma, care azi ar fi fost toate în Marea Neagră
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News