Și totuși, războiul viitorului implică elicoptere: Tehnologia X2 de pe S-97 Raider a creat un „monstru rapid” capabil să scape de atacurile MANPAD la viteză de peste 400 km/h
Mulți ani a existat această dilemă, dacă războiul viitorului va mai implica în noua arhitectură și elicoptere. Cei care înclinau spre „nu”, foloseau exemplul dronelor care sunt de fapt un game changer. Și totuși nu e așa. Lecția războiului de agresiune rus din Ucraina ne-a arătat importanța elicopterelor de atac. Desigur, adaptate cu ultimele tehnologii pentru noul câmp de luptă. Iar americanii au înțeles asta.
S-97 Raider. Photo source: Lockheed Martin
Un astfel de exemplu este proiectul X-Raider, prin care Sikorsky, parte a gigantului american Lockheed Martin, a dezvoltat mai multe prototipuri care se află în competiție în mai multe programe militare în State.
Un material foarte interesant în acest sens e publicat de cei de la Rivista Italiana Difesa, care au vizitat în State uzina Sikorsky din West Palm Beach, Florida, SUA. Jurnaliștii italieni au participat la o prezentare a tehnologiei X2 de ultimă generația și a S-97 Raider, un adevărat „monstru agil”.
S-97 e de fapt prototipul construit de Lockheed prin Sikorsky al unui elicopter tactic de ultimă generație în programul FVL (Future Vertical Lift).
FVL e un program major la care sunt conectate mai multe programe, privind înlocuirea flotelor de elicoptere, de transport sau de atac, a SUA. FARA spre exemplu a făcut parte din FVL, dar la FARA s-a renunțat ulterior.
Revenind la dezvoltarea Raider, producătorul a reușit să creeze elicoptere de mare viteză capabile să scape atacurilor MANPAD (n.r. - lansatoare portabile). Lockheed și Sikorsky au reușit să dezvolte un prototip care să zboare cu peste 400 km pe oră. Nu doar pe hârtie.
În programul Raider compania americană integrează și tehnologia X2.
X2 este o platformă de zbor ce folosește o configurație coaxială: două rotoare principale contrarotative suprapuse (care se rotesc în direcții opuse) și un propulsor posterior pentru viteze ridicate. Elicopterele tradiționale sunt limitate de fenomenul de compresie pe lama care se deplasează împotriva direcției de zbor. Sistemul coaxial elimină această limitare, oferind astfel o viteză mai mare, dar aduce și un plus de manevrabilitate.
Câteva detalii interesante despre S-97 Raider, un „monstru rapid” capabil să scape de atacurile MANPAD la viteză de peste 400 km/h

S-97 Raider. Photo source: Lockheed Martin
S-97 Raider este un elicopter de recunoaștere armată și atac ușor, dezvoltat de Sikorsky (parte a Lockheed Martin), ca parte a inițiativei armatei americane de a înlocui vechile platforme, precum OH-58 Kiowa. Raider se remarcă printr-o combinație unică de viteză, manevrabilitate și tehnologie de ultimă generație, gândită pentru conflictele viitorului.
Elicopterul este construit în jurul unui fuselaj compact și aerodinamic, capabil să atingă viteze de peste 460 km/h, dublu față de viteza elicopterelor convenționale. Motorul său este un General Electric T901, capabil să ofere o putere crescută la greutate mică, ceea ce permite manevre agresive și un timp de reacție redus pe câmpul de luptă.
S-97 este prevăzut cu o cabină tandem (pilot și copilot/operator de armament), fiind conceput pentru misiuni de recunoaștere armată, sprijin aerian apropiat și operațiuni speciale. Capacitățile sale ofensive includ o mitralieră de 7,62 mm montată sub bot, dar și suporturi externe pentru rachete ghidate (Hellfire), rachete neghidate și alte tipuri de muniții tactice.
Unul dintre cele mai mari avantaje tactice este semnătura sa redusă pe radar și IR, precum și mobilitatea extremă la altitudini joase, ceea ce îl face greu de detectat și doborât, inclusiv cu arme portabile antiaeriene (MANPAD). S-97 poate efectua viraje înclinate, opriri rapide, accelerări bruște și zbor lateral, ceea ce oferă avantaj într-un mediu ostil, inclusiv urban sau împădurit.
România, încotro?

Elicopter Black Hawk expus la târgul de armament de la Kielce, cea mai mare expoziție din Europa Centrală și de Est. Photo source: DefenseRomania
Așadar, SUA investesc major în dezvoltarea elicopterelor de ultimă generație care vor fi cu siguranță o componentă importantă și în războaiele viitorului. Dar și alte state din regiunea noastră o fac. Polonia spre exemplu are un program uriaș pentru achiziția a 96 de elicoptere de atac.
În România acest subiect nu a fost însă unul prioritar în ceea ce privește înzestrarea.
E de așteptat ca în viitorul apropiat România să demareze programul de înzestrare cu elicoptere de atac și multirol pentru Forțele Terestre Române, program ce vizează achiziția a 61 de elicoptere și care ar putea fi implementat pe parcursul deceniului următor.
Nu există însă date oficiale asupra momentului în care se va întâmpla acest lucru.
Cert e că există oportunități majore inclusiv pentru a implica industria de apărare românească în acest viitor program.
CITEȘTE ȘI: În așteptarea elicopterelor pentru Armată. Dacă România alege Black Hawk, aici ar putea fi ridicat primul centru european de pregătire, pe modelul F-16
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News