Jakub Jaworowski, ministrul activelor statului, a dezvăluit că Polonia va crește de cinci ori producția de muniție de calibru mare.
Pentru Turcia, a doua cea mai mare armată terestră din NATO, solicitarea nu este doar despre achiziția de hardware. Este un test de turnesol pentru rolul său în arhitectura de securitate europeană.
Oficialii turci susțin că o decizie favorabilă din partea lui Macron ar putea accelera operaționalizarea completă a scutului lor aerian în următorii doi-trei ani. Într-un context regional volatil, marcat de recentul conflict de 12 zile dintre Israel și Iran, urgența Ankarei pare a fi de înţeles, potrivit Bloomberg.
Ankara susţine că acesta nu este doar o copie a faimosului Iron Dome israelian, ci are o anvergură mult mai mare. Conceput ca o rețea multistratificată, integrează o gamă variată de interceptori, de la tunurile antiaeriene autopropulsate cu rază scurtă Korkut și rachetele portabile Sungur, la sistemele cu rază medie Hisar-A+ și Hisar-O.
Vârful de lance este familia de rachete cu rază lungă Siper, dezvoltată local de Roketsan și TUBİTAK SAGE, cu o bătaie declarată de peste 150 de kilometri. Proiectul include chiar și sisteme de arme laser, precum Alka și Gokberk, toate gestionate de un sistem de comandă și control centralizat, HERIKKS, ce utilizează inteligența artificială.
Însă, în acest sistem stratificat de apărare, există un gol. Turcia duce lipsă de un sistem de apărare antiaerian și antibalistic de altitudine mare, cu rază lungă, care să fie pe deplin interoperabil cu structurile NATO. Aici intervine SAMP/T.
Dezvoltat de consorțiul franco-italian Eurosam, SAMP/T este un sistem capabil să intercepteze avioane de luptă, rachete de croazieră și rachete balistice tactice. Echipat cu rachetele din familia Aster 30, sistemul și-a dovedit eficacitatea în serviciul armatelor franceze, italiene și, mai nou, ucrainene.
Versiunea modernizată, SAMP/T NG (New Generation), integrează radare AESA (Active Electronically Scanned Array) de ultimă generație care îi sporesc capacitatea de a detecta și angaja ținte avansate, inclusiv hipersonice.
Pentru Turcia, beneficiile operării unui astfel de sistem sunt duble: acoperirea unei vulnerabilități strategice și consolidarea cooperării industriale cu parteneri europeni. Acordul inițial, semnat în 2018, prevedea implicarea companiilor turce Aselsan și Roketsan în co-producția sistemului, un transfer de tehnologie valoros pentru industria de apărare a Turciei.
Răspunsul este complex și pur politic. Relațiile dintre Paris și Ankara s-au deteriorat constant după operația militară a Turciei din 2019 în nordul Siriei, „Operation Peace Spring”.
La aceasta se adaugă dezacorduri persistente privind operațiunile militare turcești în Africa și disputele maritime din Mediterana de Est. În ciuda sprijinului neîntrerupt al Italiei pentru proiect, rezistența Parisului a blocat orice progres înregistrat de Turcia pe drumul către achiziţia sistemului SAMP/T.
Și apoi, există elefantul din cameră: sistemul rusesc S-400. Achiziția acestuia de către Turcia în 2017 a generat multe controverse în cadrul NATO, ducând la excluderea Ankarei din programul F-35 și la impunerea de sancțiuni americane (CAATSA). Preocuparea fundamentală a Washingtonului și a Bruxelles-ului este că S-400, dacă ar fi activat în proximitatea avioanelor aliate, ar putea compromite date operaționale sensibile.
Oficialii turci insistă că S-400 a fost o achiziție din necesitate, după eșecul negocierilor pentru sistemele americane Patriot, și promit că acesta nu va fi niciodată integrat în infrastructura NATO sau în „Cupola de Oțel”.
La recentul summit al NATO, Erdogan i-ar fi transmis președintelui american că sistemul va avea o utilizare limitată, un semnal menit să deschidă calea spre o reconciliere.
Turcia nu este un partener oarecare. Depășește ținta de cheltuieli de apărare de 2% din PIB a NATO, alocând deja cel puțin 3,5% (și sprijinind nouă țintă de 5%), și se numără printre primii cinci contributori la misiunile alianței.
Mesajul său către liderii NATO este clar: Turcia își face datoria și chiar mai mult, iar excluderea sa din proiecte cheie de apărare europeană pe motive politice subminează solidaritatea și eficiența colectivă.
Decizia lui Macron va fi, prin urmare, mai mult decât un simplu acord comercial. Un „da” ar putea repara o relație tensionată și ar ancora strategic Turcia mai ferm în tabăra europeană, consolidând flancul sud-estic al NATO.
Un „nu” ar adânci neîncrederea și ar forța Ankara să caute soluții alternative, probabil mai puțin integrate cu Alianța. Pentru Turcia, SAMP/T nu este doar un sistem de rachete, ci mai mult o poartă către un viitor mai integrat în apărarea europeană. Iar pentru NATO, este o decizie care va cântări greu în ecuația securității colective.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Jakub Jaworowski, ministrul activelor statului, a dezvăluit că Polonia va crește de cinci ori producția de muniție de calibru mare.
Ministerul Apărării al Ucrainei a testat cu succes și a aprobat pentru utilizare în cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei noului complex terestru robotizat fără pilot autohton Muraha (ucr. Мураха). În traducere din limba ucraineană, „Furnica”.
O acuzație dură, venită recent din partea unui înalt oficial al Departamentului de Stat al SUA, zguduie lumea tehnologiei: DeepSeek, startup-ul chinez de inteligență artificială care a uimit Silicon Valley, nu mai este doar un concurent comercial pentru chatboții americani cu inteligență artificială. Potrivit Washingtonului, DeepSeek a devenit un instrument al armatei chineze și al aparatului de informații de la Beijing, care utilizează o rețea de companii-fantomă pentru a eluda sancțiunile americane și pentru a facilita accesul la tehnologii moderne.
Teheranul pare că și-a pierdut răbdarea. După ani de așteptare pentru avioanele de luptă rusești Su-35 care nu au mai sosit, Iranul își reorientează strategia de achiziții militare către Beijing. Surse multiple indică faptul că negocierile pentru achiziționarea avionului de luptă multirol chinez Chengdu J-10C, supranumit în cercurile de apărare „Ucigașul de Rafale”, s-au intensificat, semnalând o schimbare majora în peisajul geostrategic din Orientului Mijlociu.
Armata Statelor Unite ale Americii accelerează eforturile pentru a construi o armată de lansatoare de rachete ,,robotizate'', o mișcare menită să sporească letalitatea și să protejeze soldații în fața amenințărilor unui viitor conflict de mare intensitate. Într-o mișcare decisivă, Biroul pentru Capacități Rapide și Tehnologii Critice (RCCTO) al U.S. Army a inaintat o solicitare pentru un nou program ambițios, denumit Common Autonomous Multi-Domain Launcher (CAML).
Regatul Unit a anunțat recent că va trimite Ucrainei un nou pachet de asistenta militara care consta in sisteme de apărare aeriană. Ajutorul oferit de Marea Britanie include 350 de rachete avansate cu rază scurtă de acțiune (ASRAAM) și cinci lansatoare mobile suplimentare, cunoscute sub numele de sistemul Raven. Valoarea acestui pachet este 70 de milioane de lire sterline si nu va fi suportat de contribuabilul britanic, ci va fi acoperit din dobânzile generate de activele rusești înghețate în Marea Britanie.
La recentul summit NATO de la Haga, într-o mișcare mai puţin aşteptata ce a evidenţiat o falie strategică în interiorul alianței, președintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a cerut direct omologului său francez, Emmanuel Macron, să deblocheze un acord crucial pentru apărarea aeriană a Turciei. Miza: accesul la sistemul european de rachete sol-aer SAMP/T, o componentă vitală pe care Ankara o consideră esențială pentru ambițiosul său program național, denumit „Cupola de Oțel” (Steel Dome).
Confruntată cu realitatea brutală a războiului din Ucraina, unde resturi de drone rusești au căzut în mod repetat pe teritoriul său, România pare că accelerează masiv construcția unui scut antiaerian modern și stratificat. Printr-o serie de programe de înzestrare în valoare totală de peste 2,6 miliarde de euro, ţara noastră se pregătește să închidă o vulnerabilitate critică în arhitectura sa de securitate.
Ministrul pakistanez al Apărării, Khawaja Asif, a respins recentele speculații din mass-media care sugerau că Islamabadul a semnat un acord cu China pentru achiziționarea avionului de vânătoare de generația a cincea J-35A.
Potrivit proiectului de buget dedicat apărării pentru 2025 al Germaniei, Berlinul a alocat 1,48 miliarde de euro pentru achiziționarea suplimentară a unor vehicule de luptă pentru infanterie Puma (IFV), o gură de oxigen pentru Rheinmetall și Krauss-Maffei Wegmann, dezvoltatorul programului.
Pe aerodromul rusesc din Ahtubinsk (regiunea Astrakhan) este în curs de desfășurare construcția activă de hangare de protecție pentru aeronave. Ele sunt destinate avioanelor Su-57 rusești, considerate de ruși de generația a 5-a.
Thales, unul din liderii globali în domeniul high-tech, și Kongsberg Defence & Aerospace, parte a grupului Kongsberg și furnizor de top pentru produse și sisteme de apărare, au semnat un acord pentru înființarea unui joint venture în domeniul comunicațiilor securizate.
Un avion dronă stealth de ultimă generație de tip Anka 3 s-a prăbușit. Turcia a confirmat incidentul, dar l-a nuanțat.
Serviciul de presă al Corporației întrunite constructoare de avioane (UAC) a anunțat, pe 25.06.2025, că un nou lot de avioane de luptă multifuncționale de tip Su-35S a intrat în dotarea trupelor ruse. Livrarea a fost efectuată în cadrul comenzilor de stat pentru apărare pe anul 2025.
În cadrul conferinței DefenseRomania Security Dialogue 2025 (DSD 25), care a fost organizată în această lună de DefenseRomania, Sorin Encuțescu, coordonatorul strategiei industriei de apărare din România, a subliniat nevoia urgentă de adaptare a industriei de apărare la noile realități ale războiului modern, evidențiind transformările rapide și profunde în desfășurarea acțiunilor de luptă. Cu alte cuvinte, „toți ochii pe drone”. Expertul a dat exemplul strategiei britanice, așa-numita doctrină „20.40.40”.
Una dintre prioritățile Franței este de a recăpăta, cât mai curând posibil, capacitatea de a neutraliza apărarea aeriană inamică. Această capacitate a fost, în mare parte, pierdută odată cu retragerea rachetei antiradar AS-37 MARTEL, care era utilizată de avioanele Jaguar. Dar acest lucru se va schimba pe viitor, căci noua versiune a Rafale, Rafale F5 va ține cont de saturarea apărării antiaeriene a inamicului, în ceea ce putem numi războiul viitorului.
Su-57, avionul rus de generația a 5-a - sau cel puțin considerat de ruși ca fiind parte a acestei generații - s-a „născut” greu, întâmpinând numeroase probleme tehnice, mai ales pe parte de motorizare. Cu programul întârziat mult, de altfel primul Su-57 din producția de serie s-a și prăbușit, cu livrări relativ puține inclusiv pentru Armata rusă, Moscova se confruntă și cu faptul că Su-57 nu a rupt deloc gura târgului pe piața externă. Salvarea versiunii de export, Su-57E, ar putea veni chiar din India iar rușii sunt dispuși la un compromis fără precedent.
Serviciul rus de informații externe (SVR) a acuzat din nou Serbia că vinde muniție Ucrainei. Acest lucru se face prin companii din Republica Cehă și Bulgaria, unde se realizează asamblarea finală a pieselor fabricate în Serbia. Informația a fost furnizată pe 23.06.2025 de agenția de stat rusă TASS. Președintele sârb, Aleksandar Vučić, a anunțat în aceeași zi că Serbia oprește exportul tuturor munițiilor și că proviziile vor merge de acum înainte doar către armata sârbă.
Programul de guvernare pentru următorii patru ani prevede o serie de măsuri în domeniul apărării și securității naționale.
Versiunile viitoare ale bombelor franceze Hammer, pe care le utilizează cu succes și ucrainenii și pe care le-au integrat pe MiG-29, vor avea raza de acțiune dublă. E vorba de versiunea AASM 250 XLR Hammer care va permite avioanelor de luptă Rafale să lovească devastator ținte la 140 kilometri distanță.
SUA au cheltuit mult peste un miliard de dolari pentru un tanc ușor de luptă, dar programul a fost oficial acum anulat, tocmai în momentul în care acesta urma să intre în faza de producție la scară largă. M10 Booker urma să fie primul vehicul de luptă nou care intra în dotarea US Army după patru decenii. Un program care a fost un eșec uriaș și care a fost acum, la propriu, scos din priză. Cu pierderi imense.
La „Ziua Industriei de Apărare Coreea–România”, organizată la Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) de Ambasada Republicii Coreea în România și CCIR, Excelența Sa RIM Kap-soo, ambasadorul Republicii Coreea la București, a reafirmat angajamentul țării sale pentru o colaborare strategică și durabilă cu România, cu accent pe industria de apărare și dezvoltarea economică bilaterală.
La Salonul Aeronautic de la Paris din 2025, MBDA prezintă ONE WAY EFFECTOR. Dezvoltarea acestei soluții suverane cu rază lungă de acțiune are loc printr-un proces de producție inovator, în parteneriat cu un producător de drone și companii din industrie, în special din sectorul auto.
La un an de la semnarea acordului cu gigantul american General Dynamics în vederea realizării unui proces amplu de modernizare pentru a produce muniție de calibru mare la standarde NATO, Uzina de Produse Speciale (USP) Dragomirești din Dâmbovița este tot mai aproape să devină Centrul de Excelență NATO pentru Muniții care va deservi întreaga Europă, după cum a anunțat pe 17 iunie ministrul economiei, Bogdan Ivan.
DefenseRomania a participat în această lună în Coreea de Sud, la Seul și la Busan, la întrevederi cu industria de apărare din Coreea, precum și la expoziția Madex 2025. Iar unul din cele mai interesante aspecte a fost o demonstrație live a performanțelor tancului K2 Panther, produs de Hyundai Rotem. Un tanc care ar veni mânușă României, inclusiv din perspectiva geografiei țării noastre.
Gigantul naval sud-coreean HD Hyundai Heavy Industries se află în pline discuții privind oportunități de cooperare industrială cu România, în contextul în care noi suntem în proces de modernizare a forțelor navale. Despre aceste discuții reprezentanții HD Hyundai Heavy Industries au vorbit în exclusivitate cu DefenseRomania, în contextul în care publicația noastră a fost prezentă la expoziția Madex 2025, care a avut loc în Busan, Coreea de Sud, la începutul acestei luni.
Aerostar, un centru de top de întreținere, revizie și reparații (MRO) autorizat de Lockheed Martin, a finalizat cu succes prima inspecție de întreținere (PMI) a unui elicopter Black Hawk® pentru Ministerul Afacerilor Interne (MAI) din România. Inspecția, care a fost finalizată înainte de termen, evidențiază forța de muncă calificată a Aerostar, angajamentul față de calitate și dedicarea pentru sprijinirea operațiunilor elicopterelor MAI din România. E vorba de opt elicoptere care vor opera sub comanda Ministerului de Interne, prin Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU). Majoritatea aparatelor au fost deja livrate.
România și-a manifestat interesul în ultimul timp pentru nave de tip OPV (OPV – Offshore Patrol Vesel), cunoscute popular și sub denumirea de corvete ușoare. OPV-urile au în mare parte aceleași caracteristici cu corvetele și sunt în prezent un obiectiv pentru înzestrarea Forțelor Navale Române.
Inovația continuă în cadrul Task Force X, iar cea mai recentă realizare promite să transforme modul în care sunt desfășurate misiunile militare moderne.
Lipsa de profesionalism a MApN sub conducerea ministrului Angel Tîlvăr are consecințe pe mai multe decenii față de programul de înzestrare al României. Iar un exemplu elocvent de „viziune strategică de mare anvergură” e rezentant de cazul elicopterelor H215M. După ani în care România a trecut la „și altele” înzestrarea cu elicoptere moderne, flota actuală fiind deja îmbătrânită și depășită tehnologic, o viitoare alegere a H215 a ridicat multe sprâncene. Mai ales în contextul în care modelul nu doar că nu mai e achiziționat pe piața externă, dar există programe care deja pregătesc o generație viitoare de elicoptere ce au la bază tehnologii de ultimă oră și lecții ale conflictelor moderne, inclusiv războiul rus de agresiune împotriva Ucrainei.
Oficialii americani au informat guvernul elvețian că sistemele de apărare antiaeriană Patriot aflate în curs de producție pentru Elveția vor fi redirecționate pentru a ajuta la apărarea Ucrainei, potrivit unui anunț al autorităților elvețiene. Desigur, acest transfer către Ucraina se face cu acordul Elveției.
Fostul ministru al Apărării din Republica Moldova, Anatol Șalaru, susține că există o legătură între blocul politic Alternativa, condus de primarul Chișinăului, Ion Ceban, și Călin Georgescu. Blocul politic face parte dintr-o strategie sofisticată de infiltrare politică a Rusiei în Uniunea Europeană și România iar interdicția pe care Ceban a primit-o de a intra în Spațiul Schengen și implicit UE, are legătură cu dosarele lui Călin Georgescu, unde e foarte probabil să fi apărut noi informații.
Președintele Vladimir Putin a cerut guvernului rus să impună noi restricții privind platformele online și aplicațiile utilizate în media socială rusă, în principal împotriva celor care provin din țările „neprietenoase”, întrucât acestea “limitează dezvoltarea sectorului IT intern al Rusiei”.
DefenseRomania a participat la ziua Aviației, sărbătorită duminică, la Monumentul Eroilor Aerului din Piaţa Aviatorilor.
Arma asimetrică a săracului, drona explozivă „Shahed”, folosită în atacuri masive, întinde tot mai mult apărarea ucraineană.
În plus, prognoza despre cum va evolua numărul dronelor rusești, utilizate într-un singur atac (acum având ziua și atacul), produce și mai multă îngrijorare.
După decenii de relativă pace, războiul de pe continentul european readuce în prim-plan nevoia de a adapta doctrinelor militare și de a regândi înzestrarea forțelor armate. Dacă Afganistanul și deceniile de luptă împotriva terorismului au schimbat doctrinele armatelor aliate, războiul rus de agresiune împotriva Ucrainei are un impact similar.
Compania americană L3Harris a lansat, oficial pe 17 iulie, familia modulară de rachete Wolf. Combinația obișnuită de atac a roiului Wolf este formată dintr-o rachetă cu explozibil și una de război electronic, dar compania afirmă că pot exista și alte variante în funcție de dorințele clienților. În plus, racheta se poate întoarce acasă deschizând o parașută pentru a ateriza lin și fără probleme.
Ziua Aviației Române și a Forțelor Aeriene este sărbătorită, anual, la 20 iulie, dată la care, potrivit calendarului ortodox, este prăznuit Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul, ocrotitorul spiritual al aviatorilor.
Rusia își extinde masiv capacitățile de producție pentru a lansa atacuri de saturație cu până la 2.000 de drone simultan, o tactică menită să copleșească apărarea antiaeriană a Ucrainei și să inducă o stare de epuizare în rândul populației, a declarat un înalt oficial militar german. Acesta a subliniat că actualele metode de apărare sunt nesustenabile din punct de vedere economic și a cerut dezvoltarea unor contramăsuri inteligente și lovituri în adâncimea teritoriului rus.
Administraţia preşedintelui Donald Trump revizuieşte calendarul transferului sistemelor de apărare antiaeriană Patriot, astfel încât Germania să poată transfera rapid două sisteme către Ucraina, relatează sâmbătă agenţiile de presă Agerpres și UNN, citând The Wall Street Journal (WSJ)
Compania americană Lockheed Martin a anunțat, pe 16 iulie, teste de zbor reușite cu noul său produs destinat loviturilor de masă cu muniții ieftine la distanțe medii și lungi.
O mare componentă a vizitei pe care delegația României a avut-o în Germania, delegație condusă de președintele Nicușor Dan, a fost cooperarea bilaterală în domeniul apărării și a industriei de apărare. Să trecem în revistă așadar câteva dintre aceste cooperări, care includ modernizarea sistemelor de artilerie antiaeriană de tip Oerlikon GDF 103 din dotarea României, o posibilă colaborare în programul Lynx în ceea ce privește contractul pentru viitoarele mașini de luptă ale infanteriei, dar și producție de muniție și pulberi în România.
Un nou lot de tancuri de producție americană de tip M1A1 Abrams a fost livrat Ucrainei, acestea urmând să ajungă în scurt timp pe frontul ucrainean, unde forțele de apărare ucrainene rezistă de mai bine de trei ani și jumătate războiului rus de agresiune declanșat după invazia pe scară largă din februarie 2022. Tancurile nu vor fi însă livrate de SUA, care nu mai sunt principalul furnizor de astfel de tancuri pentru ucraineni. Nu vor fi nici un „game changer” în război, dar orice tehnică transferată contribuie la rezistența Ucrainei.
Zilele trecute, ministrul apărării Ionuț Moșteanu, într-o discuție cu jurnaliștii, la care a participat și DefenseRomania, s-a referit și la subiectul ajutorului militar pe care România îl acordă Ucrainei. Informațiile rămân clasificate, dar situația ar putea să se schimbe, lucru confirmat și de șeful MApN.
Secretele uneia dintre cele mai puternice unități de spionaj ale Kremlinului au fost făcute publice dintr-o sursă la care puţini s-ar fi gândit vreodată: site-uri de colecționari și forumuri online dedicate medaliilor militare. Un nou raport al grupului de investigații CheckFirst, publicat pe 18 iulie 2025, expus toată structura ,,Centrului 16’’ al FSB, considerat punctul nevralgic al aparatului de informații SIGINT (Signals Intelligence) al Rusiei.
În cursul nopții de 19.07.2025, Forțele Armate ale Federației Ruse au lansat un nou atac masiv asupra țintelor de pe teritoriul Ucrainei, întrebuințând drone și rachete de mai multe tipuri, cu bazare terestră și aeriană.
Creşterea ponderii armelor produse în Ucraina de la 40%, în prezent, la 50% este o prioritate-cheie, a subliniat sâmbătă noul ministru al apărării, Denis Şmîgal, după o reuniune cu German Smetanin, ministrul în exerciţiu al industriilor strategice, informează Agerpres și EFE.
Nu este primul eveniment militar pe care Rusia îl anulează. În iulie 2024, parada de Ziua Marinei planificată în St. Petersburg a fost anulată din motive de securitate și pare că nu se va desfășura nici anul acesta.
Secretarul apărării american, Pete Hegseth, a declarat vineri că administraţia SUA ia în considerare interzicerea accesului inginerilor străini la sistemele Departamentului Apărării, informează agențiile Agerpres și EFE.
Aproximativ 70 de soldați din șase țări, inclusiv România, participă la un program de antrenament de patru săptămâni în Coreea de Sud privind operarea obuzierelor K9. În cazul țărilor care au semnat contracte și pentru achiziția de tancuri, antrenamentele prevăd și operarea tancurilor K2.
Preşedintele Nicuşor Dan a declarat, vineri, că Germania este principalul partener comercial al României, subliniind că ţara noastră îşi doreşte ca această cooperare să se dezvolte în anii următori.
Prețul oficial european al petrolului rusesc a scăzut cu peste 10 dolari pe baril.
Ca răspuns la transformările rapide ale conflictelor moderne și pentru a-și întări securitatea națională, România inițiază un viraj strategic major, având ca obiectiv transformarea țării într-un centru de greutate regional în producția de drone. Această nouă direcție se bazează pe o abordare duală: pe de o parte, demararea imediată a asamblării a mii de drone printr-un parteneriat tehnologic cu o companie americană, iar pe de altă parte, explorarea unui proiect de anvergură pentru fabricarea în comun a modelelor ucrainene, testate pe câmpul de luptă, destinate atât forțelor naționale, cât și exportului european.
NATO și UE au condamnat vineri „ferm” activitățile cibernetice ostile ale Rusiei, care au ca scop destabilizarea statelor europene.
Marshall și Romaero au anunțat astăzi o colaborare pentru întreținerea programată de tip PDM a aeronavelor C-130 Hercules actuale și viitoare operate de Forțele Aeriene Române, se arată într-un comunicat al companiei britanice, relatează DefenseRomania.
În spatele retoricii președintelui Aleksandr Lukașenko despre neutralitate tarii sale, o rețea de întreprinderi de stat din Belarus a devenit un furnizor esențial pentru producția de rachete de precizie și tehnică militară a Rusiei, alimentând direct atacurile asupra infrastructurii civile și militare din Ucraina. Documente obținute de la firma privată de intelligence Dallas și analizate de publicația ucraineană Canal 24 dezvăluie o cooperare industrial-militară puternica, care transformă Belarusul dintr-un simplu aliat logistic într-un cobeligerant de facto în conflict.
Orbán a postat pe Facebook o fotografie a incidentului, în care era scris mesajul „Maghiarii, la cuțit”.
Departamentul Apărării al SUA a anunțat Elveția că livrările de sisteme de apărare antiaeriană Patriot vor fi întârziate, întrucât se va prioritiza sprijinirea Ucrainei, după cum a informat serviciul de presă al Ministerului Apărării din Elveția.
Portalul rusesc de propagandă şi dezinformare TopWar.ru a semnalat faptul că, de la începutul lunii iunie, trupele rusești au lansat cel puțin 50 de lovituri asupra aerodromurilor întrebuințate de Forțele Aeriene ale Ucrainei, folosind diverse mijloace de distrugere cu rază lungă de acțiune.
Germania, Marea Britanie și Franța testează drona Helsing HX-2, o muniție „loitering” proiectată pe baza experienței de pe câmpul de luptă din Ucraina și construită pentru a fi produsă la scară largă. O companie germană de tehnologie accelerează producția unei noi drone kamikaze, dotată cu inteligență artificială, destinată să contracareze una dintre cele mai eficiente arme ale Rusiei în Ucraina.
Casa Albă a oficializat o poziție care circula de ceva vreme în cercurile de militare: programul avionului de generația a șasea al U.S. Air Force, F-47, are prioritate absolută, chiar dacă acest lucru înseamnă întârzierea programului echivalent al U.S. Navy, F/A-XX. Decizia creează o tensiune evidentă între Administrație, Congres și conducerea U.S. Navy, care consideră noul său avion esențial pentru a contracara amenințările aflate la mare distanța, în special cele venite din partea Chinei.
DefenseRomania vă invită să urmăriți vineri, 18 iulie 2025, începând cu ora 11.00, o nouă ediție a podcastului Obiectiv EuroAtlantic.