În cursul zilei de ieri, la Şantierul Naval Damen Galaţi a avut loc ceremonia de punere a chilei la Nava de Suport Logistic Combat Support Ship (CSS) - HNLMS Den Helder.
În cursul zilei de ieri, la Şantierul Naval Damen Galaţi a avut loc ceremonia de punere a chilei la Nava de Suport Logistic Combat Support Ship (CSS) - HNLMS Den Helder.
Pe 2 iunie, la Şantierul Naval Damen Galaţi a avut loc ceremonia de punere a chilei la Nava de Suport Logistic (Combat Support Ship) / (CSS) Den Helder. Evenimentul marchează o etapă importantă ȋn procesul de construcţie a noii nave de aprovizionare şi suport logistic destinată Forţelor Navale Regale olandeze. Ceremonia de punere a chilei a fost oficiată de Directorul Organizaţiei pentru Echipamente Militare (DMO), vice amiralul Arie Jan de Waard şi de vice amiralul Rob Kramer, Comandantul Forţelor Navale Regale olandeze (RNLN).
Cotidianul rus Izvestia a informat, pe 02.06.2021, citând surse din mediul militar, că pentru complexul operativ-tactic Iskander-M a fost dezvoltată o nouă rachetă, construită cu folosirea tehnologiei stealth. Ținând cont și de faptul că aceasta este super-manevrabilă pe toată traiectoria de zbor, racheta este practic invulnerabilă în fața mijloacelor de apărare antirachetă ale adversarului.
Ministerul israelian al Apărării a informat pe 1 iunie că volumul exporturilor de armament și echipamente militare, în anul 2020, s-a ridicat la 8,3 miliarde de dolari.
Exporturile de armament ale Franţei au scăzut cu aproape 41% în 2020, sub efectul crizei sanitare mondiale şi în absenţa încheierii unor mari contracte, arată un raport anual al Ministerului Apărării, informează miercuri AFP.
Săptămâna trecută, ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a avertizat luni Turcia în legătură cu ceea ce el a numit a fi tentative de a alimenta ”sentimentul militarist” în Ucraina, după ce Ankara a anunţat paşi în direcţia întăririi cooperării cu Kievul. Turcia a decis să răspundă criticilor oficialului rus, prin vocea ministrului turc de externe, Mevlut Cavusoglu, precizând că nimeni nu ar trebui să fie deranjat de vânzarea de drone de luptă către Ucraina.
Milrem Robotics, principalul dezvoltator și producător de sisteme/vehicule militare terestre robotizate din Europa, și conglomeratul german de apărare Krauss-Maffei Wegmann (KMW) – dezvoltatorul şi producătorul tancurilor Leoparda, dar şi al obuzierelor autopropulsat PzH 2000 – au semnat un acord de cooperare strategică.
Testul american de apărare antirachetă, care, foarte probabil, este cel amânat la începutul săptămâni trecute din cauza prezenței în zonă a navei ruse de cercetare Kareliya, a fost efectuat pe 30 mai, însă niciuna dintre cele două rachete interceptoare SM-6 nu au lovit racheta țintă.
În luna februarie a acestui an Federația Rusă a anunțat cu mare fast dezvoltarea noilor sisteme de armură de luptă.
La finalul acestei săptămâni a avut loc lansarea armei de colecție - Pistol semiautomat P5.2 „Pandur”, cal. 9 mm, md. 2021.
În ciuda faptului că în ultimii ani legăturile dintre țara nostră și Indonezia, în zona de cooperare industrială în domeniul apărării, au fost slabe, relația în domeniul apărării dintre România și Indonezia e veche de mai bine de șapte decenii.
Rusia a livrat, în anul 2020, un lot de avioane de luptă de generația 4 ++, Su-35, unui client străin, dar numele cumpărătorului rămâne anonim. Informațiile provin din raportul anual al producătorului acestor aeronave, compania JSC Sukhoi.
Agenția Norvegiană pentru Echipamente Militare a semnat un acord cu agenția omoloagă din Olanda pentru cinci radare Thales Ground Master 200 Multi Mission versiunea compactă (MM/C).
Marea Britanie riscă să se confrunte cu o nouă provocare în materie de capabilităţi militare, după ce Jeremy Quin, ministrul britanic al apărării, a lăsat să se înţeleagă că viitorul avion de generaţia a VI-a al Royal Air Force, Tempest, nu va avea o versiune care să fie utilizată pe portavioanele Royal Navy. Cu alte cuvine, Tempest nu va avea o versiune care să decoleze şi să aterizeze pe distanţe scurte, iar Royal Navy va continua să se bazeze pe F-35B.
Vicepremierul sârb și ministrul Apărării Nebojša Stefanović și șeful Statului Major al Armatei Serbiei Milan Mojsilović, au participat, la sfârşitul săptămânii trecute, la ceremonia de predare-primire a 30 de tancuri T-72B1MS și a 30 de vehicule blindate de recunoaștere BRDM-2MS. Tancurile şi vehicule blindate au fost donate de Federația Rusă pentru Serbia, a transmis Ministerul Sârb al Apărării.
Producătorul de avioane Sukhoi (parte a corporației de stat din domeniul aeronauticii – Rostec) este în proces de dezvoltare a primului avion de luptă rusesc cu un singur motor, cu caracteristici stealth, a declarat pentru agenția de presă TASS o sursă din industria aeronavelor.
Procesele de testare a celui mai recent sistem de rachete antiaeriene S-500 sunt aproape de finalizare, iar acesta urmează să fie furnizat trupelor, a declarat președintele rus Vladimir Putin, în cadrul unor discuții între Ministerul Apărării și industria de apărare.
România va deveni prima țară care va putea folosi pe teren cea mai nouă versiune a sistemului de apărare antiaerian și anti-rachetă Patriot, produs de Raytheon Missiles & Defense, o divizie a Raytheon Technologies.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi omologul său polonez Andrzej Duda au oficializat luni achiziţionarea a 24 de drone militare turceşti de către Polonia, acestea fiind primele exporturi de acest tip ale Ankarei către altă ţară membră a NATO, potrivit AFP.
Biroul de presă al Ministerului Apărării din Georgia a informat joi, 20 mai, că ministrul de resort Juansher Burchuladze a semnat un acord de cooperare cu o companie israeliană pentru a începe producția comună a puștilor de asalt americane M4.
Rusia a lansat producția în serie a roboților de luptă capabili să lupte singuri, a declarat vineri ministrul rus al apărării, generalul Serghei Șoigu, cu ocazia maratonului educațional New Knowledge.
Cotidianul rus Izvestia a informat, pe 20.05.2021, citând surse din mediul militar, că, în Federația Rusă, se află în curs de dezvoltare racheta hipersonică de dimensiuni reduse Ostrota, destinată avioanelor de bombardament. Testarea noii rachete, pentru care a fost creat și un motor special cu reacție (Produs 71), urmează să înceapă în anul 2022.
Armata SUA este în căutarea unui nou sistem mobil de apărare aeriană care să contracareze atât amenințările cu drone, cât și ameninţările cu rachetele de croazieră. Publicaţia Defense News precizează că Armata SUA a lansat industriei de apărare o solicitare pentru a se angaja într-un efort comun pentru realizarea unui prototip pentru nou sistem de apărare aeriană.
Se speculează că Polonia ar putea achiziționa drone de atac turcești. Speculaţiile au apărut după ce ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak, a publicat pe contul său de Twitter o imagine a unei drone de atac Bayraktar TB2 – produsă de industria turcă de apărare.
România își completează apărarea de coastă cu Sisteme de apărare cu rachete anti-navă NSM.Pe coasta Mării Negre, România continuă să-și întărească strategia de apărare.
Ministrul ucrainean al Apărării, Andrii Taran, a declarat că ministerul pe care îl conduce a lansat, începând cu anul 2020, mai multe iniţiative care îşi propun crearea unei apărări antirachetă eficiente pentru Ucraina.
Publicaţia americană Voice of America (VOA) susţine într-un recent articol că Turcia ar fi dispusă să continue să facă achiziţii militare din Rusia, în ciuda nenumăratelor avertismente pe care Ankara le-a primit de la a Washington, pentru achiziţia de sisteme S-400. Sursa citată precizează că acest scenariu este posibil şi poate deveni o ameninţare reală pe măsură ce relaţiile dintre Turcia şi celelalte state membre NATO sunt tot mai reci, ca urmare a achiziţionării de către Ankara a unui sistem rusesc de rachete.
Vicepreședintele Comitetului de Securitate și Apărare din Parlamentul irakian, Nayef Al-Shammari, a confirmat sâmbătă (15.05.2021) că Guvernul de la Bagdad va semna în următoarele luni un contract privind achiziționarea unui sistem de apărare antiaeriană cu rază lungă de acțiune.
Franţa, Germania şi Spania au anunţat luni că au ajuns la un acord pentru a lansa contractele pentru studiile Sistemului de luptă aeriană al viitorului (SCAF), la capătul unor negocieri intense şi al unor rivalităţi industriale, relatează AFP.
IAR Braşov a raportat un profit net de 14,12 milioane de lei în primul trimestru din acest an, în creştere cu 11% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când a raportat un rezultat net 12,72 milioane de lei, conform unui raport transmis luni Bursei de Valori Bucureşti și citat de Agerpres.