În România, ca la Ramstein. Cum se urbanizează rapid la nivelul SUA și Europei orașele românești care găzduiesc baze cu trupe aliate
Comuna Mihail Kogălniceanu sau Deveselu, ori municipiul Câmpia Turzii, sunt doar cele mai elocvente exemple care au beneficiat de un salt uriaș în ceea ce privește urbanizarea datorită bazelor militare pe care le găzduiesc. Cătălin Podaru, fondatorul și director al Leviatan Design, companie românească care activează în infrastructura militară și nu numai, a explicat la DefenseRomania de ce aceste baze militare sunt mai mult decât un factor de securitate.
Avioane americane F-15 dislocate la Câmpia Turzii. Sursă foto: U.S. Air Force
Compania Leviatan Design e implicată în proiecte foarte mari de infrastructură militară, inclusiv la Sibiu, în incinta Comandamentului Corpului Multinaţional Sud-Est, dar și în proiecte de infrastructură operațională la Câmpia Turzii în cadrul Bazei 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu".
Asemenea lucrărilor de la Sibiu, la fel și la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu" de la Câmpia Turzii sau Baza Aeriană de la Deveselu înseamnă mai mult decât simple facilități militare.
Cătălin Podaru a explicat că „un aspect foarte important despre investițiile în infrastructura militară e că aceste baze militare nu sunt în zone foarte urbanizate”.
„Există o componentă a dezvoltării în bază a tot ce înseamnă partea operațională militară, dar în paralel se dezvoltă zona administrativă a bazei”, a explicat directorul Leviatan Design, în interviul pe care l-a acordat DefenseRomania despre proiecte de infrastructură militară.
„În acest moment vorbim de o prezență ridicată în România și în Flancul Estic, dar mai există și componenta capacității de acomodare a unor trupe care vin și au o prezență permanentă cu diferite cicluri de rotații.
Acest aspect e foarte important și se referă atât la facilitățile în cadrul bazelor, la un anumit standard cu care trupele NATO sunt obișnuite și îl au asigurat acolo unde își exercită activitatea, dar mai mult de atât, există și necesitatea dezvoltării în paralel la periferia acestor baze a unor spații de cazare, poate chiar mini cartiere precum sunt în bazele din Germania”, precizează CEO-ul Leviatan.
Localitățile românești care găzduiesc baze militare au parte de o urbanizare rapidă la nivelul calitativ al proiectelor din SUA sau vestul Europei
Practic, vorbim de orașe în incinta bazelor, în care se regăsesc școli, grădinițe și chiar spitale. Mai mult, comunele care găzduiesc aceste baze militare cunosc un salt uriaș din punct de vedere al dezvoltării urbanistice.
Iar acest salt e deopotrivă și calitativ. Militarii aliați care sunt dislocați spre exemplu de la Baza Aeriană din Ramstein, Germania, sau alte facilități militare din Europa, se pregătesc în România în condiții și standarde egale.
„Sunt mini orășele care deservesc baza și din perspectiva spațiilor locative la standarde ridicate de calitate”, a adăugat Cătălin Podaru, care a amintit despre „nevoia de a asigura școli, grădinițe, zone medicale sau servicii conexe”.
„Prezența trupelor aliate pe teritoriul României implică și faptul că majoritatea militarilor care sosesc aici își aduc și familiile. Din perspectiva motivației, pentru a fi focusați pe misiune, ei trebuie să știe că există condiții la nivel ridicat”, mai precizează acesta.
Din perspectivă economică, directorul Leviatan Design a amintit că acest lucru pentru zonele mai puțin urbanizate înseamnă o „urbanizare rapidă și la un nivel ridicat și egal cu cel din Statele Unite ale Americii sau Europa”.
„Pentru acele orașe și localități reprezintă o mare oportunitate de dezvoltare rapidă, sărind peste niște trepte intermediare ale urbanismului”, a conchis Cătălin Podaru.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News