Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 27.05.2022, citând două surse apropiate Ministerului Apărării, că, Rusia dezvoltă un nou complex de rachete de coastă pentru racheta hipersonică de croazieră de tip Zircon.
În contextul datei de 1 aprilie, și mai ales în contextul în care se așteaptă semnarea contractului deja de trei ani, semnele de întrebare sunt mai mult decât legitime.
Nu putem să nu remarcăm însă că finalul lunii aprilie coincide cu finalul alegerilor din Franța, unde pe 10 aprilie va fi organizat primul tur al alegerilor prezidențiale, iar pe 24 aprilie turul doi de scrutin.
Contextul în care ne aflăm e cunoscut mai de toată lumea. În 2019 Asocierea dintre gigantul francez Naval Group şi Şantierul Naval Constanţa a câştigat licitaţia pentru programul „Corveta multifuncțională”.
Pe lângă combatibilitatea NATO, cel mai important aspect al programului e de departe ca navele să fie construite în țară și nu achiziționate deja fabricate.
Acordul prevede construcția a patru corvete de tip Gowind 2500, dar programul include și modernizarea fregatelor T22R - Fregata Regina Maria și Fregata Regele Ferdinand.
Doar că, din varii motive, ce țin de neconcordanțe financiare, peste care s-au adăugat și creșterea costurilor materiei prime după pandemia de COVID-19, acordul nu a fost semnat fiind un blocaj ce ține de trei ani, în timp ce MApN solicită respectarea actului inițial și așteaptă Asocierea să semneze.
Potrivit datelor oficiale din program, „navele vor fi construite în România în decurs de șapte ani, în baza unui transfer de tehnologie pentru construcţia, dotarea şi mentenanţa corvetelor”. Mai mult, prima navă ar trebui livrată la doar trei ani de la semnarea contractului.
În contextul agresiunii ruse la Marea Neagră și a atacului neprovocat și de o barbarie fără precedent de la cel de-al doilea Război Mondial încoace împotriva Ucrainei, generat de Federația Rusă, ochii se îndreaptă spre acest contract de înzestrare a Forțelor Navale Române.
DefenseRomania, după ce a analizat situația în program, vă prezintă cele trei scenarii pe care România le are în acest moment pentru „Corveta multifuncțională”.
1. Semnarea contractului
Cel mai la îndemână scenariu e ca Asocierea (Naval Group și Șantierul Naval Constanța) să prezinte ceea ce MApN numește „o ofertă viabilă” și astfel acordul să se semneze.
Pare cea mai simplă soluție, dar, paradoxal, e probabil și cea mai dificilă. Ar însemna ca în următoarele trei săptămâni să se ajungă la numitorii comuni la care nu s-a ajuns în ultimii trei ani.
2. Îndreptarea către următorul competitor
În cazul în care nu se ajunge la un acord cu Asocierea declarată câștigătoare în 2019, potrivit legii și potrivit procedurii programului de înzestrare „Corveta multifuncțională”, MApN are posibilitatea să se îndrepte spre ocupantul locului secund în licitație și să ceară prezentarea unei oferte care să corespundă actului inițial derulării programului de înzestrare.
3. Anularea acordului și acordarea contractului prin procedură G2G (guvern la guvern)
Acest ultim scenariu e și cel mai radical. Există și posibilitatea ca MApN să invoce motive ce țin de securitatea României și să anuleze procedura în contractul „Corveta multifuncțională”.
Pentru ca lucrurile să se deruleze cu rapiditate, contractul ar putea fi acordat unei companii terțe prin procedură G2G (guvern la guvern), procedură directă fără licitație.
Acest ultim scenariu implică și cel mai mare risc. Anume că contractele de tip G2G nu au obligativitatea de offset, iar obiectivul principal al programului de înzestrare „Corveta multifuncțională”, pe lângă înzestrarea Forțelor Navale cu nave de război moderne este construirea acestora în România, ori printr-o astfel de procedură nu va mai exista nicio garanție că acest lucru se va întâmpla.
Rămâne de văzut care va fi decizia mult așteptată pe care o va lua MApN în acest program de înzestrare. Au mai rămas trei săptămâni.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 27.05.2022, citând două surse apropiate Ministerului Apărării, că, Rusia dezvoltă un nou complex de rachete de coastă pentru racheta hipersonică de croazieră de tip Zircon.
Următorul lot de transportoare blindate de tip Piranha V care vor intra în dotarea forțelor armate române vor fi echipate cu mortiere autonome de tip Cardom Spear, de calibrul 120 mm, ale Elbit Systems, care vor fi produse în țara noastră.
Despre înzestrarea României cu F-35 Lightning II, avioane de generația a V-a, se vorbește tot mai des, nu doar în media, cât și la nivel oficial.
Alianţa care se opune achiziţionării de avioane militare americane F-35 de către Elveţia a anunţat vineri că se apropie de pragul necesar pentru a organiza un referendum pe acest subiect, transmite AFP.
Polonezii continuă programul complex de înzestrare al forțelor armate. Ministrul Apărării de la Varșovia a anunțat în cursul acestei zile că Polonia a trimis o solicitare către SUA pentru a achiziționa 500 de lansatoare M142 HIMARS.
Producătorul american de tehnică militară aerospațială Raytheon a anunțat pe contul său de Twitter că guvernul polonez a înaintat o scrisoare de intenție guvernului SUA pentru radarul LTAMDS (Lower Tier and Missile Defense Sensor - senzor de nivel inferior și de apărare antirachetă).
Potrivit informațiilor publicate de site-ul ziarului polonez "The wPolityce", Polonia poartă discuții cu Germania și Coreea de Sud pentru a înlocui tancurile T-72 donate Ucrainei cu tancuri germane Leopard 2 și sud-coreene K2 Black Panther.
Reprezentanții Collins Aerospace au discutat în exclusivitate cu DefenseRomania despre programul de modernizare al avioanelor C-130 Hercules, dar și despre cooperarea cu industria de apărare din România pentru noi oportunități de upgradare a aeronavelor Forțelor Aeriene.
Polonia comandă noi sisteme de apărare antiaerian și anti-rachetă Patriot pentru a spori securitatea spațiului său aerian. Acest lucru a fost anunțat de ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak. Odată cu noua comandă, Polonia lansează a doua fază a programului său de modernizare a apărării aeriene, numit Wisla.
Potrivit informațiilor publicate de site-ul ceh de știri "CTK" la 20 mai 2022, Republica Cehă a început oficial negocierile cu Germania pentru achiziționarea a 50 de tancuri Leopard 2A7+.
Președintele Recep Tayyip Erdogan a declarat luni că Turcia intenționează să pună în funcțiune un submarin din clasa REIS (Type-214TN) în fiecare an, astfel încât Forțele Navale Turce să aibă șase submarine noi până în 2027.
Producătorul turc de vehicule blindate BMC a integrat cu succes un motor sud-coreean Doosan DV27K pe mult aşteptatul tanc Altay. Integrarea acestui motor a fost realizată după ani de zile de căutări. În tot acest timp, Turcia a purtat negocieri cu mai multe companii care ar fi putut să-i vândă motoare pentru a le integra pe tancul Altay. Atât Germania, cât și Coreea de Sud s-au oferit să transfere către industria turcă de apărere motoare, dar acordul cu Berlinul a căzut din cauza embargoului asupra armelor impus Turciei.
Potrivit informațiilor publicate de site-ul ceh de știri "CTK" la 20 mai 2022, ministrul ceh al apărării, Jana Černochová, confirmă donarea de către Germania a 14 tancuri Leopard 2A4 și a unui vehicul blindat de recuperare bazat pe șasiul Leopard 2.
Generalul Daniel Petrescu, Șeful Statului Major al Apărării, în cadrul unui interviu televizat la finalul săptămânii trecute, a discutat despre sistemele de apărare antiaeriană a României.
Compania americană Raytheon Missiles & Defense a discutat în exclusivitate cu DefenseRomania despre producerea în țara noastră a rachetelor interceptoare SkyCeptor.
Înzestrarea Forțelor Navale Române cu noi corvete, în contextul în care avem un conflict militar la Marea Neagră devine o necesitate. În acest sens, programul „Corveta multifuncțională” devine și mai important. El vizează construcția a 4 corvete în România, dar și modernizarea fregatelor Regina Maria și Regele Ferdinand.
Pentagonul (Departamentul american al Apărării) analizează posibilitatea livrării mai rapide a tancurilor Abrams către Polonia. Este vorba despre accelerarea livrării unor tancuri nou fabricate, dar și predarea celor existente până când M1A2 SEPv3 – cea mai nouă versiune a tancului Abrams, comandată de Polonia – va fi disponibil pentru armata poloneză.
Compania americană Oshkosh Defense expune la expoziția de tehnică militară și de securitate Black Sea Defence and Aerospace (BSDA) 2022 un vehicul tactic ușor (JLTV) și o remorcă JLTV (JLTV-T).
În cadrul unui interviu acordat postului de televiziune Pervy kanal (Channel One), vicepremierul rus, Iuri Borisov, a declarat, pe 18.05.2022, că Rusia folosește arme laser în cadrul operației militare speciale din Ucraina, în special complexul laser Zadira, capabil să lovească ținte la distanțe de până la cinci kilometri.
Vehiculele de luptă dezvoltate de Nurol Makina au fost expuse la ultime trei ediții ale BSDA.
Ministrul Economiei și cei doi vicepreședinți ai companiei Lockheed Martin, Ray Piselli și Dennis Goege, au semnat astăzi scrisoarea de intenție prin care firma americană își exprimă disponibilitatea de a încheia parteneriate cu statul român pentru investiții în industria aeronautică din România.
Arnaud Rousset, Vice-President Europe MBDA, a oferit în exclusivitate un interviu DefenseRomania. Înaltul oficial francez a vorbit pentru prima oară cu presa din România și ne-a oferit câteva perspective interesante ale gigantului european MBDA asupra țării noastre.
Arnaud Rousset, Vice-President Europe MBDA, a oferit în exclusivitate un interviu DefenseRomania. Înaltul oficial a vorbit pentru prima oară cu presa din România și ne-a oferit câteva perspective interesante ale gigantului european MBDA asupra țării noastre.
Cel mai mare producător american de armament, compania Lockheed Martin Corp a primit de la Pentagon două contracte în valoare de 309 milioane de dolari pentru sisteme Javelin, arma antitanc care a ajutat Ucraina să lupte împotriva invaziei Rusiei, a precizat luni Reuters.
Mai mulţi militari ai forţelor armate ucrainene urmează în acest moment cursuri de pregătire pentru operarea obuzierului autopropulsat Zuzana 2 de 155 mm - unul dintre cele mai moderne sisteme de artilerie pe care industria slovacă de apărare îl produce în acest moment - în ciuda faptului că nu a fost încă încheiat un acord privind vânzarea acestuia către Ucraina.
Potrivit informațiilor publicate la 16 mai 2022, nouă companii din cadrul Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ), cel mai mare consorţiu poloneză din domeniul apărării, au încheiat un acord cu compania MBDA UK privind cooperarea pentru dezvoltarea unui nou distrugător de tancuri. Acordul va permite ca în urma acestui parteneriat să fie proiectate și produse vehicule de luptă pe roți sau pe șenile, echipate cu sisteme de rachete ghidate antitanc Brimstone.
În cadrul debutului expoziției BSDA 2022 (BLACK ŞEA DEFENSE & AEROSPACE), Compania General Dynamics European Land Systems (GDELS) a adus în România un vehiculul de luptă pentru infanterie în cea mai modernă versiune, ASCOD 42.
Forțele armate ale Statelor Unite ale Americii au prezentat în România ultima versiune a celebrului tanc Abrams - M1A2 Abrams.
Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă s-a întâlnit, la Palatul Victoria, cu vicepreședintele pentru afaceri internaționale al companiei Lockheed Martin, Raymond Pisseli.
Premierul grec Kyriakos Mitsotakis se află luni în vizită oficială la Washington pentru a se pune de acord cu Statele Unite asupra achiziționării de avioane de luptă F-35, potrivit Euractiv.
Un oficial de rang înalt al Pentagonului a confirmat miercuri că SUA sprijină pe deplin vânzarea de avioane de luptă F-16 Block 70 către Forţele Aeriene Turce, la câteva ore după ce președintele turc Erdogan a acceptat să ridice amenințarea cu veto la aderarea Finlandei și Suediei la NATO.
Rusia reprezintă pentru NATO ''cea mai semnificativă şi directă ameninţare'', în timp ce ''politicile coercitive'' ale Chinei reprezintă provocări pentru ''interesele de securitate şi valorile'' Alianţei, notează NATO în noul său concept strategic adoptat miercuri de liderii statelor membre ale acestei alianţe, la summitul lor care are loc la Madrid, potrivit agenţiilor DPA şi AFP.
Distrugătorul din clasa Arleigh Burke, USS Forrest Sherman (DDG 98), a sosit în portul Taranto, Italia, pe 27 iunie 2022, în vederea preluării atribuțiilor de navă amiral a Grupului Maritim Permanent al NATO (SNMG) 2.
Statele Unite au anunţat oferta câştigătoare pentru derularea programului Mobile Protected Firepower (MPF) care urmăreşte dezvoltarea şi producţia unui tanc uşor pentru armata americană. Compania General Dynamics Land Systems a primit un contract de 1,14 miliarde de dolari pentru dezvoltarea de noi tancuri ușoare pentru armata SUA. Ca parte a acestui contract, compania va începe să producă primele 96 de tancuri uşoare Griffin II, aşa cum prevede programul Mobile Protected Firepower (MPF).
Potrivit Naval News.com, în ultima perioadă, Rusia este blocată în tensiuni sporite cu NATO, în primul rând, din cauza invaziei în Ucraina. Enclava Kaliningrad din Marea Baltică, relevantă din punct de vedere strategic, poate deveni un nou punct de foc între părți. Acum, Rusia desfășoară rachete anti-navă avansate în poziții de tragere din zona de coastă.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că suplimentarea prezenţei militare americane va avea un rol benefic pentru România, dar şi pentru securitatea întregii regiuni. Preşedintele Klaus Iohannis participă, miercuri şi joi, la Summitul NATO de la Madrid.
NATO a invitat Suedia şi Finlanda să devină membre ale alianţei militare, potrivit unei declaraţii făcute publice miercuri, la summitul Alianţei Nord-Atlantice de la Madrid, relatează Reuters şi AFP.
Președintele Klaus Iohannis a fost întrebat în marja Summitului NATO de la Madrid dacă, în contextul războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, conflict care se desfășoară inclusiv în Marea Neagră, România va investi în Forțele Navale ori va cere dislocări de forțe din partea statelor aliate.
Dacă existau persoane care sperau că Turcia va folosi veto-ul privind aderarea Finlandei și Suediei la NATO pentru reprimirea în programul F-35 Lightning II, aceste speranțe au fost spulberat rapid de către Statele Unite ale Americii.
Ucraina va primi mai multe sisteme de rachete cu lansare multiplă (MLRS) M270, a precizat ieri guvernul norvegian. Potrivit mass-mediei ucrainene, Norvegia și Regatul Unit au convenit să coopereze pentru a furniza Ucrainei sisteme de rachete cu lansare multiplă (MLRS).
Ucraina va primi alte şase obuziere PzH 2000 din Germania și Olanda, au declarat miniștrii apărării din ambele țări, potrivit Reuters.
10.000 de trupe NATO ar putea ajunge în foarte scurt timp în România. Anunţul a fost făcut chiar de Ministrul Apărării, Vasile Dîncu.
În contextul internațional atât de fragil și tensionat ca generat de războiului fără precedent declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei, Polonia alături de România reprezintă pilonii Flancului Estic al NATO. Însă în ceea ce privește înzestrarea și implicarea industriei locale de apărare, Polonia, trebuie să recunoaștem, e mult în fața noastră.
Ministerul rus al Apărării a publicat, pe 29.06.2022, un material video privind întrebuințarea de către militarii Regiunii Militare Centru a celui mai recent complex de război electronic Krasukha-S4 în timpul „operației militare speciale” din Ucraina.
Ţările membre NATO, reunite la summitul de la Madrid, vor invita azi oficial Suedia şi Finlanda să se alăture Alianţei Nord-Atlantice după ridicarea vetoului privind aderarea de către Turcia, scrie agenția AFP, citată de Agerpres. Anunțul privind invitația de aderare a fost făcut chiar de Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.
Alături de Statele Unite, Germania are „cu siguranță cea mai mare contribuție” la NATO, a declarat cancelarul german Olaf Scholz într-un interviu acordat postului de televiziune ARD, anunță Reuters, agenție citată de presa din România.
Preşedintele finlandez Sauli Niinisto a declarat marţi că Turcia a fost de acord să sprijine aderarea Finlandei şi Suediei la NATO, în prima zi a summitului Alianţei Nord-Atlantice de la Madrid, relatează Agerpres, care citează Reuters.
Ministrul Apărării de la Bratislava, Jaroslav Nad, citat de Reuters, a confirmat oficial că Slovacia va achiziționa vehicule de luptă pentru infanterie de tip CV90 produse de BAE Systems.
Preşedintele american Joe Biden a declarat marţi la Madrid că Spania găzduieşte un summit al NATO ''cu adevărat istoric'', într-un moment cheie al Alianţei în contextul invaziei ruse în Ucraina, relatează agenţia Agerpres, care citează EFE.
Birourile permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au decis, să transmită Ministerului Apărării Naţionale aprobarea prealabilă a comisiilor parlamentare de resort pentru iniţierea procedurilor de atribuire a contractului de achiziţie pentru un program de înzestrare constând în 231 de sisteme de rachete antiaeriene.
Agenţia Spaţială a Rusiei, Roscosmos, a publicat coordonatele geografice ale Casei Albe, dar şi ale Pentagonului şi altor instituţii importante din lume, informează RADOR.
Pe lângă bateriile de coastă cu rachete anti-navă Harpoon primite din Danemarca şi promise şi de Statele Unite, Ucraina ar urma să primească din partea Franţei mai multe rachete anti-navă Exocet. Astfel, Franța are în vedere să contribuie la consolidarea capacităţilor de apărare ale Forțelor Armate Ucrainene cu rachete anti-navă Exocet. În versiunile de după 2001, sistemele sunt produse de către concernul european MBDA. Acest lucru a fost declarat într-un interviu pentru Le Parisien de către ministrul francez al Apărării, Sébastien Lecornu.
Secretarul de presă al Întreprinderii 13 de Reparații Navale a Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN), Serghei Gorbaciov, a anunțat că, pe 28.06.2022, submarinul Alrosa a ieșit în Marea Neagră pentru efectuarea testelor de uzină de marș, după ce a fost supus unui proces de reparații și modernizare.
Astăzi, 28.06.2022, la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu a avut loc ceremonia de încheiere a misiunii de Poliție Aeriană Întărită (enhanced Air Policing) sub comandă NATO a detașamentului Forțelor Aeriene Italiene.
Potrivit presei internaționale, Forțele Aeriene ale Ucrainei vor primi un nou lot de drone de atac Bayraktar TB2 produse în Turcia. Astfel, compania turcească Baykar a decis să livreze gratuit părții ucrainene trei drone de acest tip.
Dacă noul concept strategic al NATO ar urma să definească Rusia drep inamic al Alianţei, o consecință firească a luări acestei decizii va fi o prezență permanentă a trupelor aliate în regiunea de est a Europei, prezice fostul șef al Statului Major al Forțelor Armate Poloneze şi fost ambasador în Turcia, generalul în rezervă Mieczyslaw Cieniuch.
Sistemele de rachete HIMARS, pe care Forțele Armate Ucrainene le-au primit din partea SUA ca parte a unui pachet de asistenţă militară de securitate, continuă să fie utilizate intens pe câmpul de luptă pentru a lovi pozițiile forţelor ruse de ocupaţie.
La Varșovia, în capitala Poloniei, a fost organizată o expoziție de echipamente grele rusești distruse în Ucraina. Expoziţia a fost organizată sub bine cunoscutul motto polonez „Pentru libertatea noastră și a voastră”. Principalele atracții au fost epavele obuzierului autopropulsat Msta-S de 152 mm și o versiune modernizată a tancului T-72, adică modelul T-72B.
Potrivit surselor de monitorizare a aviației de pe conturi Twitter și Telegram, pe 27.06.2022, mai multe mijloace aeriene ale SUA și NATO au îndeplinit misiuni în partea de est a României, precum și deasupra apelor neutre ale Mării Negre. Între acestea s-au aflat și două avioane de vânătoare americane de tip F-35, care au zburat deasupra Deltei Dunării.
Statele Unite vor antrena alți 50 de militari din Forțele Armate ale Ucrainei pentru a utiliza sistemele de proiectile reactive (MLRS) HIMARS.
Comandamentul Operativ Sud ucrainean a informat, ieri dimineață, că forțele ucrainene continuă misiunea de ”curățare a Insulei Șerpilor, ocupată temporar, de invadatorii ruși”.
Kremlinul a declarat marţi că ofensiva sa în Ucraina se va termina atunci când autorităţile şi armata ucrainene vor capitula, relatează Agerpres, care citează France Presse.