Înfrângerea Rusiei în Ucraina este extrem de importantă. Ruşii vor amenința NATO ''ani de zile'', spune Comandantul Suprem Aliat din Europa
Generalul american Cavoli, ca și alți înalți comandanți militari NATO, trage un nou semnal de alarmă privind prioritatea momentului – lumea liberă trebuie să construiască acele capacități de apărare credibile, deoarece amenințarea va persista și se va amplifica.
Militar al Armatei ruse. Foto: Ministerul Apărării din Rusia
Indiferent de modul în care se va încheia războiul din Ucraina, Europa și Statele Unite vor avea de-a face cu o Rusie mai puternică și mai furioasă pentru mulți ani de acum înainte, a declarat, pe 19 iunie, generalul Christopher Cavoli, Comandantul Suprem Aliat din Europa și Comandant al EUCOM (Comandamentul SUA pentru Europa).
„Înfrângerea Rusiei în Ucraina este extrem de importantă, dar indiferent de cum se va termina acest conflict, vom găsi o Rusie care își va reconstrui armata mult mai repede decât ne-am imaginat”, a spus Cavoli în timpul unei discuții la expoziția Eurosatory de la Paris, potrivit revistei National Defense.
Liderii ruși sunt convinși că NATO este inamicul
În plus, liderii ruși sunt convinși că NATO este inamicul și vor da vina pe aceasta și pe aliații Ucrainei pentru performanța slabă a armatei Rusiei, a adăugat el.
„Așadar, vom avea o mare problemă cu Rusia pentru mulți ani și cred că trebuie să ne pregătim pentru asta”, a spus el.
Și Rusia nu este singură, a menționat Cavoli. Președintele rus Vladimir Putin a vizitat Coreea de Nord săptămâna aceasta, pentru prima dată în 24 de ani, pentru a consolida alianța cu ea. El a întărit deja relația cu China și Iranul.
Reuniunea celor patru națiuni „este profund tulburătoare și va crea un set mult mai complex de probleme pentru noi ca națiune, Statele Unite, Alianță și pentru toți oamenii care iubesc libertatea”, a spus el.
Schimbarea strategică a forțelor armate americane către Indo-Pacific este încă importantă, a subliniat Cavoli, dar nu se poate ignora „interesul istoric, cultural și național profund în Europa,” a spus el.
„Nu putem ignora faptul că ceea ce se întâmplă în oricare dintre aceste două teatre de operații ... contează pentru glob”, așa că Statele Unite trebuie să găsească modalități de a „face treaba” în Indo-Pacific și în Europa, a spus el.
Națiunile NATO s-au bucurat de un așa-numit „dividend de pace”
Avantajul în Europa este că există o alianță de 32 de națiuni NATO care a rezistat testului timpului pentru 75 de ani și a servit ca descurajare, a adăugat generalul.
Cavoli a remarcat și descurajarea obținută prin intermediul industriei de apărare. Unul dintre principalele subiecte ale conferinței din acest an este cum să se stimuleze capacitatea industrială în Europa după atâția ani în care națiunile NATO s-au bucurat de un așa-numit „dividend de pace.”
„Nu producem în prezent atât de mult și atât de repede pe cât ne-am dori”, a spus Cavoli despre armele militare necesare pentru a învinge Rusia. Cantitatea de muniții și echipamente consumate de Ucraina ar trebui să servească drept „arhetip” pentru lucrurile ce urmează, a spus el.
„Sunt uimitoare cantitățile prin care trecem (consumate în război – nota autorului)”, a adăugat el. „Pentru a fi capabili să le înlocuim, trebuie să fim capabili să le producem, iar cu cât un război ca acesta durează mai mult, cu atât producția de apărare devine mai importantă”, a spus Cavoli.
Dacă un război convențional nu este câștigat rapid, națiunile trebuie să se pregătească pentru un conflict prelungit. Și asta necesită nivelul corect de producție, cantitatea potrivită de stocuri și abilitatea de a înlocui platformele mari de arme, a spus generalul.
„Și nu am cumpărat în acest fel de 30 de ani. Dar este timpul să gândim din nou în acest fel”, a remarcat Cavoli.
Generalul a lăudat eforturile Ucrainei, Statelor Unite și ale aliaților NATO de a stimula producția dar, aceasta „trebuie să crească și mai mult”.
„Guvernul va avea un rol, sectorul privat va avea un rol, dar cel mai important cred că trebuie să reînvie relația dintre cele două”, a spus el.
Dacă guvernele merg 30 de ani fără a investi în acele mari platforme de arme necesare pentru un conflict cu un adversar egal, nu este rezonabil să ne așteptăm ca industria să își crească brusc producția, a adăugat el.
„Nu mai este vorba doar de pistoale, este vorba de lucruri foarte complicate”, a spus Cavoli.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News