Îngheţarea războiului ruso-ucrainean nu este fezabilă. General ucrainean: Nimeni nu ne va garanta securitatea, respectarea incontestabilă a încetării focului
„Nimeni nu ne va garanta securitatea, respectarea incontestabilă a încetării focului.” Arhitectul armatei, care în doar două luni a salvat Ucraina de la ocuparea totală de către Rusia oprind înaintarea triumfală a forțelor ruse către Kiev, generalul Viktor Mujenko, fostul șef al Statului Major General ucrainean în perioada 2014 – 2019, avertizează că o eventuală „înghețare” a frontului are foarte multe dezavantaje.
Foto: militar ucrainean, operând sistemul Avenger / Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
Pe 28 decembrie, Radio Europa Liberă a publicat un interviu cu Mujenko în care, printre alte subiecte ale războiului, a fost abordat și cel al unui eventual acord de încetare a focului între Rusia și Ucraina.
Întrebat de reporter cum ar reacționa la o decizie de „înghețare” a frontului, Mujenko a răspund fără echivoc: „În mod negativ”.
„De ce? Pentru că nimeni nu ne va garanta siguranța. Aceasta este prima. Nimeni nu ne va garanta respectarea incontestabilă a încetării focului”, a spus generalul.
Cel mai probabil, nu va exista nicio autoritate internațională capabilă să garanteze menținerea păcii în absența SUA.
„Ei bine, au dat poruncă să înceteze focul. Trupele stau la granițele lor, pe liniile lor. Aproape un milion de oameni cu arme, echipamente și așa mai departe! Din două părți vreau să spun. O lovitură accidentală (se întâmplă diferite situații) și a început escaladarea. Cine este arbitrul? Nici unul! Războiul continuă din nou. Acesta este primul”.
„Al doilea. Noi, condiționați, mergem la acest „îngheț”, oprim focul. Vor fi aduse forțele de menținere a păcii. Chiar s-a luat o decizie în privința lor? Care este numărul lor astăzi? Și acestea sunt zeci de mii”, a spus Mujenko.
Presa occidentală a avansat un contingent de menținere a păcii format din 40.000 la 100.000 de militari, potrivit Radio Europa Liberă.
„Acum se pune întrebarea: care armată din care țară sau armatele din care țări vor recruta un astfel de număr de oameni instruiți și îi vor introduce în această zonă demilitarizată dintre trupele ucrainene și rusești? Se pune întrebarea că nu este doar să introduceți oameni, este necesar să creați o bază adecvată. Cât timp va dura? Va fi Rusia de acord cu prezența forțelor de menținere a păcii din țările membre NATO care vor merge literalmente la granițele Rusiei?”, spus Mujenko.
Țările din afara NATO nu dispun de timpul necesar pentru a construi un management și un contingent suficient de pregătit pentru a garanta încetarea focului, consideră Mujenko.
„Acum, dacă sunt alte țări... Care? India, Pakistanul sunt ca țări neutre. Cât timp au nevoie pentru a pregăti acest contingent? Cum va fi construit sistemul de management, pe ce bază? Sistemul NATO este construit practic pe puncte de comandă/control americane. Iar americanii au declarat direct: nu vom participa acolo. Ei bine, multe întrebări de natură tehnică și multe întrebări de natură organizatorică sunt cu privire la toate aceste probleme”, a spus Mujenko.
În plus, generalul subliniază că vor exista probleme serioase și în cazul unei încălcări a încetării focului. „Cum se va răspunde? Cum se va opri acest foc?”
Un alt risc pe care îl vede Mujenko este un val popular care să ducă la o demobilizare masivă în urma unui armistițiu de încetare a focului.
„Mișcarea mamelor, soțiilor, fraților, sistemelor și așa mai departe este în creștere. Și ce (înseamnă acest lucru – nota autorului)? Armata cade! Și în acest moment, Putin anunță demobilizarea parțială. Și ne spun: uite, rușii se demobilizează, dar noi de ce nu? Și apare un proces spontan, care, nu știu, dacă putem ține (sun control – nota autorului) această situație sau nu. Acestea sunt o mulțime de provocări serioase”, potrivit lui Mujenko.
În urma unui armistițiu de încetare a focului, Rusia va beneficia la întreaga capacitate de resursele naturale ale teritoriilor ocupate, care sunt printre cele mai bogate din regiunile Ucrainei.
„Vorbesc, de exemplu, despre cantitatea de resurse naturale care rămân acolo. Apropo, am spus recent despre asta într-unul dintre interviuri că la momentul actual, este vorba despre jumătate din baza de resurse minerale. Donețk, Lugansk, părți din regiunea Zaporojie și din regiunea Herson reprezintă aproximativ jumătate din întreaga bază de resurse minerale din rezervele ucrainene. Și chiar s-au prezentat calcule. După părerea mea, numărul total de acolo este de 15 trilioane! Au fost evaluări diferite. Sunt mai mult de 20, 25 de trilioane. Jumătate dintre ele sunt în aceste regiuni ocupate în prezent”, a spus Mujenko
Dacă există o „înghețare” a conflictului, Rusia își va recupera integral costurile „operației”, precizează Mujenko.
„Și acum apare o întrebare. În cazul unei „înghețări” a conflictului, aceste teritorii vor fi controlate de Rusia, atunci cine a câștigat: noi sau Rusia? Rusia, care își va recupera integral costurile pentru această operație și chiar de câteva ori mai mult. Am citit indicatori statistici atât de interesanți și se dau astfel de estimări că dezvoltarea mineralelor pentru 1 trilion de dolari oferă posibilitatea creșterii PIB-ului timp de 20-30 de ani cu 8-9 trilioane. De câți ani privăm Ucraina de dezvoltarea ei?! Este necesar să lupți pentru asta? Pentru o viață mai bună în mare măsură?”, a spus Mujenko.
Generalul Mujenko concluzionează că un eventual acord de încetare focului în actualele condiții va însemna „cu siguranță înfrângerea Ucrainei”.
„Cred că putem ajunge la o anumită încetare a focului doar atunci când Rusia simte că are amenințarea unei anumite înfrângeri. Pentru asta, ne place sau nu, trebuie să realizăm această (nouă) mobilizare, iar pentru aceasta avem nevoie de partenerii noștri ca să ne pună la dispoziție armele de care avem nevoie. Și doar într-o astfel de situație putem face ceva.
Altfel, nu știu care vor fi garanțiile, și care vor fi termenii acestui armistițiu, care va fi contractul pe care putem merge să-l semnăm pentru a-l garanta. Dar aceasta va înregistra cu siguranță înfrângerea Ucrainei. Pentru că se pierd teritorii, se pierd oameni, se pierd resurse și nu se știe când le vom lua înapoi sau dacă le vom pierde de tot.
De altfel, nu există deocamdată nicio discuție în acest sens (când și dacă își va primi înapoi Ucraina teritoriile consfințite de dreptul internațional – nota autorului). Ei bine, și deja o serie de alte probleme care derivă din această situație. În general, există o proiecție asupra situației geopolitice și așa mai departe”, a mai adăugat Mujenko pe subiectul unui posibil armistițiu de încetare a focului.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News