Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Îngheţarea războiului ruso-ucrainean nu este fezabilă. General ucrainean: Nimeni nu ne va garanta securitatea, respectarea incontestabilă a încetării focului
Strategica
Data actualizării:
Data publicării:
„Nimeni nu ne va garanta securitatea, respectarea incontestabilă a încetării focului.” Arhitectul armatei, care în doar două luni a salvat Ucraina de la ocuparea totală de către  Rusia oprind înaintarea triumfală a forțelor ruse către Kiev, generalul Viktor Mujenko, fostul șef al Statului Major General ucrainean în perioada 2014 – 2019, avertizează că o eventuală „înghețare” a frontului are foarte multe dezavantaje.
Foto: militar ucrainean, operând sistemul Avenger / Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
Foto: militar ucrainean, operând sistemul Avenger / Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Pe 28 decembrie, Radio Europa Liberă a publicat un interviu cu Mujenko în care, printre alte subiecte ale războiului, a fost abordat și cel al unui eventual acord de încetare a focului între Rusia și Ucraina.

Întrebat de reporter cum ar reacționa la o decizie de „înghețare” a frontului, Mujenko a răspund fără echivoc: „În mod negativ”.

„De ce? Pentru că nimeni nu ne va garanta siguranța. Aceasta este prima. Nimeni nu ne va garanta respectarea incontestabilă a încetării focului”, a spus generalul.

Cel mai probabil, nu va exista nicio autoritate internațională capabilă să garanteze menținerea păcii în absența SUA.

„Ei bine, au dat poruncă să înceteze focul. Trupele stau la granițele lor, pe liniile lor. Aproape un milion de oameni cu arme, echipamente și așa mai departe! Din două părți vreau să spun. O lovitură accidentală (se întâmplă diferite situații) și a început escaladarea. Cine este arbitrul? Nici unul! Războiul continuă din nou. Acesta este primul”.

„Al doilea. Noi, condiționați, mergem la acest „îngheț”, oprim focul. Vor fi aduse forțele de menținere a păcii. Chiar s-a luat o decizie în privința lor? Care este numărul lor astăzi? Și acestea sunt zeci de mii”, a spus Mujenko.

Presa occidentală a avansat un contingent de menținere a păcii format din 40.000 la 100.000 de militari, potrivit Radio Europa Liberă.

„Acum se pune întrebarea: care armată din care țară sau armatele din care țări vor recruta un astfel de număr de oameni instruiți și îi vor introduce în această zonă demilitarizată dintre trupele ucrainene și rusești? Se pune întrebarea că nu este doar să introduceți oameni, este necesar să creați o bază adecvată. Cât timp va dura? Va fi Rusia de acord cu prezența forțelor de menținere a păcii din țările membre NATO care vor merge literalmente la granițele Rusiei?, spus Mujenko.

Țările din afara NATO nu dispun de timpul necesar pentru a construi un management și un contingent suficient de pregătit pentru a garanta încetarea focului, consideră Mujenko.

„Acum, dacă sunt alte țări... Care? India, Pakistanul sunt ca țări neutre. Cât timp au nevoie pentru a pregăti acest contingent? Cum va fi construit sistemul de management, pe ce bază? Sistemul NATO este construit practic pe puncte de comandă/control americane. Iar americanii au declarat direct: nu vom participa acolo. Ei bine, multe întrebări de natură tehnică și multe întrebări de natură organizatorică sunt cu privire la toate aceste probleme”, a spus Mujenko.

În plus, generalul subliniază că vor exista probleme serioase și în cazul unei încălcări a încetării focului. „Cum se va răspunde? Cum se va opri acest foc?”

Un alt risc pe care îl vede Mujenko este un val popular care să ducă la o demobilizare masivă în urma unui armistițiu de încetare a focului.

Mișcarea mamelor, soțiilor, fraților, sistemelor și așa mai departe este în creștere. Și ce (înseamnă acest lucru – nota autorului)? Armata cade! Și în acest moment, Putin anunță demobilizarea parțială. Și ne spun: uite, rușii se demobilizează, dar noi de ce nu? Și apare un proces spontan, care, nu știu, dacă putem ține (sun control – nota autorului) această situație sau nu. Acestea sunt o mulțime de provocări serioase”, potrivit lui Mujenko.

În urma unui armistițiu de încetare a focului, Rusia va beneficia la întreaga capacitate de resursele naturale ale teritoriilor ocupate, care sunt printre cele mai bogate din regiunile Ucrainei.

„Vorbesc, de exemplu, despre cantitatea de resurse naturale care rămân acolo. Apropo, am spus recent despre asta într-unul dintre interviuri că la momentul actual, este vorba despre jumătate din baza de resurse minerale. Donețk, Lugansk, părți din regiunea Zaporojie și din regiunea Herson reprezintă aproximativ jumătate din întreaga bază de resurse minerale din rezervele ucrainene. Și chiar s-au prezentat calcule. După părerea mea, numărul total de acolo este de 15 trilioane! Au fost evaluări diferite. Sunt mai mult de 20, 25 de trilioane. Jumătate dintre ele sunt în aceste regiuni ocupate în prezent”, a spus Mujenko

Dacă există o „înghețare” a conflictului, Rusia își va recupera integral costurile „operației”, precizează Mujenko.

Și acum apare o întrebare. În cazul unei „înghețări” a conflictului, aceste teritorii vor fi controlate de Rusia, atunci cine a câștigat: noi sau Rusia? Rusia, care își va recupera integral costurile pentru această operație și chiar de câteva ori mai mult. Am citit indicatori statistici atât de interesanți și se dau astfel de estimări că dezvoltarea mineralelor pentru 1 trilion de dolari oferă posibilitatea creșterii PIB-ului timp de 20-30 de ani cu 8-9 trilioane. De câți ani privăm Ucraina de dezvoltarea ei?! Este necesar să lupți pentru asta? Pentru o viață mai bună în mare măsură?”, a spus Mujenko.

Generalul Mujenko concluzionează că un eventual acord de încetare focului în actualele condiții va însemna „cu siguranță înfrângerea Ucrainei”.

„Cred că putem ajunge la o anumită încetare a focului doar atunci când Rusia simte că are amenințarea unei anumite înfrângeri. Pentru asta, ne place sau nu, trebuie să realizăm această (nouă) mobilizare, iar pentru aceasta avem nevoie de partenerii noștri ca să ne pună la dispoziție armele de care avem nevoie. Și doar într-o astfel de situație putem face ceva.

Altfel, nu știu care vor fi garanțiile, și care vor fi termenii acestui armistițiu, care va fi contractul pe care putem merge să-l semnăm pentru a-l garanta. Dar aceasta va înregistra cu siguranță înfrângerea Ucrainei. Pentru că se pierd teritorii, se pierd oameni, se pierd resurse și nu se știe când le vom lua înapoi sau dacă le vom pierde de tot.

De altfel, nu există deocamdată nicio discuție în acest sens (când și dacă își va primi înapoi Ucraina teritoriile consfințite de dreptul internațional – nota autorului). Ei bine, și deja o serie de alte probleme care derivă din această situație. În general, există o proiecție asupra situației geopolitice și așa mai departe”, a mai adăugat Mujenko pe subiectul unui posibil armistițiu de încetare a focului.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Trump sugerează că SUA nu vor impune sancțiuni Rusiei la G7 deoarece „SUA pierd mulți bani când sancționează o țară”
Rusia ar vrea să transforme Ruta Mării Nordului într-un al doilea Drum al Mătăsii și invită ”țările prietene” să participe
Cursa înarmărilor nucleare. Raport SIPRI: “Toate puterile nucleare ale lumii își întăresc sau își modernizează arsenalele”
Atacul Iranului asupra Israelului: Rolul neaşteptat pe care sistemul Iron Dome l-a jucat împotriva rachetelor balistice (Foto/Video)
NATO face o demonstraţie de forţă la Gurile Dunării: Cum testează exerciţiul militar "Saber Guardian 25" capacitatea de apărarea în faţa unei posibile agresiuni ruseşti?
Armata SUA, 250 de ani: O aniversare marcată de parada lui Donald Trump și protestele "No Kings" (Foto/Video)
Mașina de război a Rusiei se alimentează cu petrol: În pofida sancțiunilor occidentale, exporturile au crescut cu 18%
Sistem rusesc de rachete S-300, prezentat la o paradă militară organizată la Teheran: Sursa foto: Agenția iraniană de presă IRNA.
EXCLUSIV
Eroarea strategică a Rusiei ar putea duce la sacrificarea regimului ayatollahilor din Iran
Imagini din satelit de aproape ale instalației nucleare Natanz din Iran, în urma atacurilor israeliene de noaptea trecută. Imaginile de înaltă rezoluție arată pagube vizibile la mai multe structuri de pe amplasament. Sursa foto: X/War Mapper.
EXCLUSIV
Analiză Militară | Imaginile din satelit confirmă: Israelul a lovit cu precizie facilităţile militare iraniene din Kermanshah și Natanz (Foto/Video)
Israel vs. Iran, pe înțelesul tuturor. Ioana Constantin Bercean: Războiul poate fi câștigat doar cu implicarea SUA. Urmează cel mai greu test pentru Trump
Fără Taurus, dar cu susținerea de către Germania a producției ucrainene de armament similar
NATO va consolida apărarea antirachetă în Europa de Est: România şi Polonia sunt principalii beneficiari ai cupolei unui ,,super-scut''
Germania spune că deja clepsidra este întoarsă, iar Europa rămâne fără timp: Umbrela de securitate a Statelor Unite s-ar putea restrânge
Analiză militară: Atacul Israelului asupra Iranului nu a fost doar un raid aerian (Foto/Video). Unități de comando au atacat anticipat sistemele iraniene de apărare aeriană
Photo source: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
EXCLUSIV
Ucraina a devenit cea mai mare și pregătită armată a Europei. E.S. Ihor Prokopchuk: Dacă nu oprim Rusia va înainta pe flanc, inclusiv România
Nicușor Dan, Maia Sandu, Volodimir Zelenski
EXCLUSIV
România, după summitul de la Odesa și agresiunea continuă a Rusiei în regiune | Valentin Naumescu, la Obiectiv EuroAtlantic cu Tudor Curtifan
NATO va desfășura noi sateliți pentru a monitoriza Rusia
Un milion de victime: Armata Rusiei sângerează în Ucraina, iar Kremlinul pare să nu bage de seamă
Militari ruși, în Transnistria. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova
EXCLUSIV
Rusia simulează Operațiunea Iași-Chișinău care a dus la invazia României din 1944. Este o amenințare la adresa NATO sau o testare a reacţiei noastre?
Photo source: Lockheed Martin
EXCLUSIV
Capabilități gata de misiune, la viteza și amploarea necesare
Cum ar intenţiona Rusia să testeze dacă Articolul 5 al NATO mai are vreo valoare: Testul s-ar putea să nu vină sub forma unei invazii clasice, cu armate de tancuri
Analiză Militară | Polonia își schimbă radical prioritățile: Pune pe pauză unele achizitii militare pentru a rezolva o problemă critică de instruire
Uitați de Rusia. Crește cu viteză amețitoare puterea militară a Chinei iar estimările nu sunt bune deloc: Peste 435 de nave de război până în 2030
Ar fi suficiente cele 49 de avioane F-16 în caz de război? Și cum a sacrificat România alte obiective: „Un număr mare de F-16 nu asigură succesul”
Armata ocupantului rus acționând în Ucraina. Foto: Ministerul Apărării de la Moscova
EXCLUSIV
Fota: Dacă rușii vor face o porcărie vor declanșa războiul în următorii 2 ani. Urmează o perioadă critică pentru România și Europa
Trump se abține să critice China pentru ajutorul acordat Rusiei în război. Strategia SUA în relația cu „dragonul” nu are Ucraina ca obiectiv principal
Membri ai forțelor armate germane transportă un sistem de arme Taurus în timpul Expoziției Aerospațiale Internaționale (ILA) din Schoenefeld pe 30 mai 2016. Sursa foto: TOBIAS SCHWARZ via Getty Images.
EXCLUSIV
Europa, vulnerabilă fără umbrela de securitate a SUA: Noi, europenii, nu avem suficiente sisteme de rachete pentru a descuraja singuri Rusia
Atac masiv asupra aeroportului din Briansk, Rusia (Foto/Video): Rezultatul, explozii puternice și distrugerea aviației de transport militar
Vești bune de peste Atlantic - Merz mulțumit de rezultatele întâlnirii cu Trump
Expertul în studii de securitate Iulian Fota, fost consilier prezidențial pe probleme de securitate națională și secretar de stat în MAE
EXCLUSIV
Nu mai e timp de pierdut: Marea Neagră și obiectivele României cu războiul readus de Rusia la ușa noastră | Iulian Fota, la Obiectiv EuroAtlantic

Ştiri Recomandate

Rusia începe asaltul Republicii Moldova. Adjunctul Administrației de la Kremlin, responsabil cu dinamitarea viitorului european al Chișinăului
Vestea bună e că sistemele Patriot și muniția pentru Ucraina sunt deja gata. SUA așteaptă doar să fie achitate, iar primele țări europene s-au așezat deja la masă
Franța avertizează: Un război major în Europa este „foarte probabil” până în 2030. Chiar pe axa Balcanilor și Moldova
În cel mai pozitiv scenariu: Avioanele F-16 ale Ucrainei să lovească adânc Rusia cu rachete JASSM. De ce e nevoie însă de optimism rezervat
Nu, România nu cumpără Iron Dome ci sisteme Spyder. Și nici nu e prima țară europeană care face lucrul acesta
România și Polonia, discuții privind implicarea comună în reconstrucția Ucrainei și sancțiuni suplimentare aplicate Rusiei
Cehia nu se va alătura acum achizițiilor de arme americane pentru Ucraina. Praga se concentrează însă pe alte modalități de a sprijini Ucraina
Dezastrul în aer Air India 171: Ce știm sigur până acum e că erau oprite comutatoarele de alimentare ale avionului 787 Dreamliner. Și de aici trei scenarii și speculații
Soluția împotriva dronelor Shahed? Ucraina se pregătește să desfășoare zeci de mii de interceptoare
Cine ajută Rusia să-şi menţină maşinăria de război în viaţă: Producţia de obuziere, susţinută cu echipamente industriale achiziţionate prin intermediari din Europa
Cine ar intra în „vizorul” SUA după ultimatumul de 50 de zile: China, Europa și India, principalii parteneri economici ai Rusiei. Exact în această ordine
Rușii au răspuns la ultimele declarații ale președintelui american: Medvedev - Rusia nu este interesată de “ultimatumurile teatrale” ale lui Trump
De ce rușii nu pot străpunge frontul ucrainean. Fostul șef al armatei ucrainene: Câmpul de luptă a devenit complet „transparent”
OFICIAL: Germania vrea rachete cu rază lungă de acţiune de la Statele Unite. Detaliile sistemului Typhon
SUA au pe masă decizia de a livra rachete Tomahawk către Ucraina. Lovirea Moscovei și St. Petersburgului e în pixul președintelui american
Ambasadorul Franței: „România poate conta pe sprijinul Franței. Să construim împreună Europa de mâine”. Apărarea comună, prioritate strategică
Analiză: România consolidează flancul NATO cu sistemul de apărare aeriană SPYDER din Israel, nu cu Iron Dome
Statele Unite schimbă jocul în Ucraina: Livrări masive de armament, posibil rachete GMLRS, și un termen limită de 50 de zile pentru Rusia
Proiectul militar Zeitenwende: Cum se reînarmează Germania cu 7.000 de tancuri și blindate
Descriere foto: Trageri de luptă cu LAROM, la Smârdan. Sursă foto: Trustul de presă al MApN
EXCLUSIV
Colacul e la Bolojan, iar premierul trebuie doar să-l „arunce”. Cum riscă România să se înece la mal, într-un moment în care industria de apărare are o șansă mare de salvare
Țări NATO și partenere desfășoară un exercițiu militar în Georgia
Estonia semnează un acord de 200 de milioane de euro pentru sistemele Mistral 3. România are pe masă o ofertă la fel de avantajoasă
”O țară are 17 Patriot care sunt gata să fie trimise”. SUA vor furniza Ucrainei sisteme PATRIOT, anunță Trump
Su-35 chiar are probleme? Un stat care a refuzat cu scandal cel mai promovat avion al Rusiei nu ar fi făcut-o doar la presiunea SUA
”Flota Fantomă” a lui Putin, vânată nu doar cu sancțiuni, ci și de atacuri neconvenționale: Minele marine, folosite în operațiuni surpriză
Franța suplimentează cheltuielile militare. Șeful armatei, în primul interviu din 2021: Situația este alarmantă; „uitați-vă ce se întâmplă sub mare și în spațiu”
Zvonurile s-au adeverit: Zelenski a demis premierul. Șmîhal ar putea fi numit ministru al Apărării
Generalii ruși i-ar fi propus lui Putin o ofensivă majoră în Ucraina: O nouă presiune asupra Occidentului?
SUA, Australia și Japonia semnează un acord trilateral de logistică navală pentru a îmbunătăți interoperabilitatea
Viraj de 180 de grade în stilul lui Donald Trump: Promisiuni pentru sisteme Patriot acordate Ucrainei, dar nota de plată pentru Europa
Pariul de sute de miliarde al SUA: Cum bombardierul B-21 și proiectul NGAD trebuie să asigure ,,dominația aeriană'' a U.S. Air Force în fața Chinei
Rusia reactivează migrarea din nordul Africii ca armă împotriva unității UE
pixel