„Investigăm un sabotaj grav” - o navă a „flotei fantomă” ruse este considerată suspectă de ruperea unui cablu în Marea Baltică
Joi, 26 decembrie, autoritățile finlandeze au anunțat că au preluat controlul asupra unui petrolier care venea din Rusia. Nava este suspectată de ruperea unui cablu electric în Marea Baltică, precum și de defectarea a trei cabluri de comunicații între cele două țări, care a avut loc miercuri, 25 decembrie.
Serviciul vamal al Finlandei a declarat că a confiscat încărcătura navei Eagle S, care face probabil parte din „flota fantomă” a Rusiei. Sursa foto: mtvuutiset.fi.
„Investigăm un sabotaj grav”, a declarat Robin Lardot, directorul Biroului Național de Investigații din Finlanda, care conduce ancheta, potrivit Reuters.
Serviciul vamal al Finlandei a declarat că a confiscat încărcătura navei Eagle S, care este probabil să facă parte din „flota fantomă” a Rusiei, formată din petroliere vechi pe care Moscova le folosește pentru a eluda sancțiunile privind vânzarea de petrol rusesc.
„Poliția și polițiștii de frontieră au reținut un petrolier de 230 de metri care arborează pavilionul Insulelor Cook, încărcat complet cu petrol. Nava este în prezent ancorată în apele teritoriale finlandeze”, a declarat comisarul poliției naționale finlandeze, Ilkka Koskimaki.
Președintele Finlandei, Alexander Stubb, și ministrul de externe al Estoniei au vorbit despre pericolul „flotei fantomă” ruse.
Estonia și Finlanda avertizează cu privire la pericolul „flotei fantomă” rusești
Președintele Finlandei, Alexander Stubb, a declarat că a primit un raport cu privire la incidentul cablului din Golful Finlandei și a afirmat că este necesar să se contracareze riscurile reprezentate de navele „flotei fantomă” rusești.
„Autoritățile noastre cooperează efectiv pentru a investiga incidentul...Este necesar să putem contracara riscurile reprezentate de navele „flotei fantomă” ruse”, a scris Alexander Stubb pe rețeaua X la 26 decembrie.
Ministrul eston al afacerilor externe, Margus Tahkna, a subliniat că situația cu deteriorarea infrastructurii subacvatice critice din Marea Baltică nu poate fi considerată un accident.
„Deteriorarea infrastructurii subacvatice critice a devenit atât de frecventă încât este greu de crezut că este un accident sau doar o navigație maritimă deficitară”, a declarat Tahkna.
Acesta a adăugat că deteriorarea infrastructurii subacvatice a devenit mai sistematică și ar trebui privită ca un „atac asupra structurilor vitale”.
Ministrul estonian de externe a menționat că ancheta se află într-un stadiu incipient, dar a confirmat că nava EAGLE S, sub pavilion Insulele Cook, „a fost escortată de autoritățile finlandeze către un port finlandez”.
„În plus față de eludarea sancțiunilor, flota fantomă reprezintă o amenințare la adresa securității în Marea Baltică și nu putem sta cu mâinile în sân”, a declarat Tsahkna.
Cablul electric EstLink 2 care leagă Finlanda și Estonia pe sub Marea Baltică a fost deconectat miercuri, 25 decembrie, la ora locală 12:26.
Guvernul finlandez a asigurat imediat că întreruperea cablului nu va afecta situația alimentării cu energie electrică a țării.
În același timp, compania Fingrid a precizat într-o declarație că va dura luni de zile pentru a repara cablul Estlink 2 de 170 km și că defecțiunea ar putea duce la o situație tensionată în ceea ce privește aprovizionarea cu energie electrică în timpul iernii.
„Alimentarea cu energie electrică este suficientă în prezent. Cu toate acestea, această situație s-ar putea deteriora dacă condițiile meteorologice se înrăutăţesc pentru o perioadă lungă de timp. În timpul perioadelor reci și fără vânt, o defecțiune a conexiunii EstLink 2 ar putea crește probabilitatea ca situația alimentării cu energie electrică să se înrăutățească”, a declarat compania la 26 decembrie.
Operatorul Fingrid a explicat că EstLink 2 este o linie de transport a energiei electrice de 650 megawați între Finlanda și Estonia. Lungimea sa totală este de 170 km, din care 145 km este un cablu submarin, 14 km de cablu sunt suspendaţi pe o linie de înaltă tensiune pe partea finlandeză, iar 12 km de reţea sunt un cablu subteran aflat în Estonia.
De asemenea, Elisa Eesti AS și CITIC Telecom CPC au informat miercuri seara cu privire la întreruperile în funcționarea cablurilor de telecomunicații maritime între Estonia și Finlanda.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News